Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236324 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Iul 2014 13:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Dupa precizie, a doua caracteristica necesara la o montura este rigiditatea constructiei, pentru a reduce cat mai mult din posibilele flexuri in materiale, care pot duce la variatii de la directie, cat si la reducerea vibratiilor.
Asa cum se poate vedea, corpul monturii Mathis este intreg, probabil din aluminiu turnat, asa cum e la toate monturile de fabrica. Spre deosebire de montura a doua pentru care ai pus desene, care are placi pe care sunt puse lagarele axelor. Or aceste placi ar trebui sa fie cam groase pentru a asigura suficienta rigiditate.
De asemenea, daca o sa cauti pe net, o sa gasesti articole despre calculul tevilor folosite pentru axe, pentru a contracara flexura si vibratiile.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
katran Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2014 Mesaje: 489
|
Trimis: 22 Iul 2014 13:59 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: | Poti sa faci si realizarea practica, adica ai timp, cnc si materiale? |
Daca reusesc sa proiectez corect ansamblul , as putea s-o realizez ... Trebuie sa cumpar sistemele
melcate ( am cad-urile deja ) , iar apoi sa vad ce materiale am disponibile ... oricum , prima incercare
o s-o fac pentru uzul propriu , sa vad daca functioneaza corect , abia apoi m-as incumeta sa
fac si pentru o eventuala vanzare ...
|
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 22 Iul 2014 14:02 Download mesaj |
|
|
|
Procyon a scris: | katran a scris: | O.K ... ia sa vedem daca schita asta e ceva mai buna ... cred ca e o montura EQ , daca nu gresesc ,
foloseste sisteme melc-roata melcata ( se gasesc la SDP-SI.com ) , destul de simplu de realizat .
Inspiratia a fost o poza gasita intamplator pe net , cautam specificatii pentru monturi ... Ca sa aveti o
oarecare referinta , tubul are 130mm diametru , la o lungime de 410mm . |
Nu vreau sa par rau prin asta, dar cand ganditi o montura trebuie sa stiti niste astronomie de baza, nu gata ma pun sa fac montura.. |
O.K , nici o problema ... aveti oarece sfaturi / indicatii sa-mi dati ? Nu sunt genul sa nu accept critici ,
dimpotriva ... as fi prostut sa gandesc ca m-am nascut invatat ... Nu fac decat sa incerc sa realizez
un lucru prin fortele proprii , si evident , am nevoie de indrumari ... Multumesc .
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 22 Iul 2014 14:07 Download mesaj |
|
|
|
Am cateva idei:
- in loc de montura EQ (necesita materiale/precizii), mai curand cea in potcoava dar gasita o solutie sa o faci pliabila si motorizata, combinat cu un telescop truss pliabil si el poate genera o slutie foarte transportabila pt. aperturi mari. Singura nepliabila o sa ramana oglinda mare
- si la telescoape se pot face chestii frumoase, piese, componente. Avem aici cateva exemple (starchild de ex)
Uite aici o lucratura interesanta: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...ll/fpart/1
Ultima modificare efectuata de catre valy la 22 Iul 2014 14:08, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 22 Iul 2014 14:07 Download mesaj |
|
|
|
dragos.n a scris: | Dupa precizie, a doua caracteristica necesara la o montura este rigiditatea constructiei, pentru a reduce cat mai mult din posibilele flexuri in materiale, care pot duce la variatii de la directie, cat si la reducerea vibratiilor.
Asa cum se poate vedea, corpul monturii Mathis este intreg, probabil din aluminiu turnat, asa cum e la toate monturile de fabrica. Spre deosebire de montura a doua pentru care ai pus desene, care are placi pe care sunt puse lagarele axelor. Or aceste placi ar trebui sa fie cam groase pentru a asigura suficienta rigiditate.
De asemenea, daca o sa cauti pe net, o sa gasesti articole despre calculul tevilor folosite pentru axe, pentru a contracara flexura si vibratiile. |
Perfect de acord cu dvs. Insa eu n-am capabilitatea de a turna aluminiu , si nici posibilitatea de
a prelucra piese foarte mari ... Trebuie sa ma limitez la materialele si sculele la care am acces ,
incercand sa realizez cea mai buna solutie posibil .
Grosimea placilor poate sa ajunga la 25mm , iar diametrul barelor lagar , la 35-40mm ... astea
pot fi facute din otel , fara probleme ... Se mai poate rigidiza ansamblul , n-ar fi o problema ,
depinde de gabaritul si greutatea finala ... Multumesc pentru sfaturi , voi tine cont .
cheers.
|
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 22 Iul 2014 14:13 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: | Am cateva idei:
- in loc de montura EQ (necesita materiale/precizii), mai curand cea in potcoava dar gasita o solutie sa o faci pliabila si motorizata, combinat cu un telescop truss pliabil si el poate genera o slutie foarte transportabila pt. aperturi mari. Singura nepliabila o sa ramana oglinda mare
- si la telescoape se pot face chestii frumoase, piese, componente. Avem aici cateva exemple (starchild de ex)
Uite aici o lucratura interesanta: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...ll/fpart/1 |
Foarte frumoasa realizarea ... impresionant .
Eu deocamdata ma limitez la ceva mai simplu de realizat , pentru un tub optic ( luneta )
de max. 120mm diametru , 5-6 Kg . Poate mai incolo , dupa ce capat ceva experienta , voi incerca
si ceva mai elaborat ... Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 22 Iul 2014 14:18 Download mesaj |
|
|
|
O luneta ar fi excelent pt. inceput, e relativ simplu de facut. O montuta mai bine o iei, poate cu timpul iti vin idei dupa ce o folosesti.
Poti incepe de la o celula, dublet acromat:
- http://skywatcher.ro/SK/obiective_acromate.htm
- http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=91
Focusere gasesi second hand, sunt mai ieftine, vezi rubrica bazar de pe aici. Teava (pvc/al) gasesti, restul le faci simplu la cnc, daca ai materiale (textolit, al).
Doua oculare si o diagonala completeaza trusa.
Dupa aia poate vezi altfel lucrurile. Acum cateva zile mi-a placut un citat: "mai bine traiesti odata pe viu decat sa auzi povestindu-se de 100 de ori".
|
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 22 Iul 2014 14:36 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: | O luneta ar fi excelent pt. inceput, e relativ simplu de facut. O montuta mai bine o iei, poate cu timpul iti vin idei dupa ce o folosesti.
Poti incepe de la o celula, dublet acromat:
- http://skywatcher.ro/SK/obiective_acromate.htm
- http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=91
Focusere gasesi second hand, sunt mai ieftine, vezi rubrica bazar de pe aici. Teava (pvc/al) gasesti, restul le faci simplu la cnc, daca ai materiale (textolit, al).
Doua oculare si o diagonala completeaza trusa.
Dupa aia poate vezi altfel lucrurile. Acum cateva zile mi-a placut un citat: "mai bine traiesti odata pe viu decat sa auzi povestindu-se de 100 de ori". |
M-ai inteles gresit ... nici nu visez sa construiesc o luneta . Prefer sa cumpar una buna si sa
experimentez cu montura ... Stiu ce pot sa fac , imi cunosc limitele ... actuale .
Mai devreme ma intreba cineva daca am ce-mi trebuie sa realizez ce mi-am propus ... Materiale
ar fi , timp insa ... mai deloc . Eu lucrez in ture , 12/24-12/48 , iar atelierul e la 100km de locul
unde stau ... Cat despre scule ... uitati niste poze . Routerul l-am facut in urma cu 2 ani , freza
are parca vreo 3 ani ... am si un strung ( Pinacho 165 ) , dar nu mai gasesc pozele ...
Descriere: |
|
Marime fisier: |
164.33 kb |
Vizualizat: |
de 5183 ori |

|
|
131.01 kb |
de 5183 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 22 Iul 2014 14:47 Download mesaj |
|
|
|
Mie mi se pare ca o luneta e banal de facut, o montura insa e infinit mai complicat, desi pare simplu. Nu ma refer la optica (lentile, oglinzi), ci la partea mecanica.
Misto scule
|
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 22 Iul 2014 18:06 Download mesaj |
|
|
|
Am mai muncit nitel la schita ... de data asta am reprezentat corect si la scara toate componentele ,
inclusiv ansamblul roata melcata - melc . Teoretic , toate componentele sunt gata de prelucrat ,
trebuie doar extrasi vectorii de lucru . Aluminiu de 20mm grosime , de preferat seria 7xxxx , bara
lagar de otel de 30mm , rulmenti oscilanti reglabili , roata melcata are 60 de dinti , se pare ca
va trebui sa fac niste reductii pentru un raport de demultiplicare de minim 720 la 1 .
In schita este prezentata doar axa de rotatie inferioara , am de gandit o prindere ceva mai solida
pentru cealalta axa ...
|
114.67 kb |
de 5136 ori |

|
|
110.02 kb |
de 5136 ori |

|
|
119.9 kb |
de 5136 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 22 Iul 2014 18:20 Download mesaj |
|
|
|
Problema e ca daca vrei sa faci totul pt. un telescop mic, cantitatea de metal/efortul e prea mare. Un telescop mare (sa zicem un newton de 30cm), sta foarte bine pe o montura dobson, simpla, ieftina si usoara. Asta pt. vizual. Daca vorbim de foto insa, intervine problema preciziei.
Ar trebui sa poti regla si inclinarea axului, in schema e fix.
|
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 22 Iul 2014 18:40 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: | Problema e ca daca vrei sa faci totul pt. un telescop mic, cantitatea de metal/efortul e prea mare. Un telescop mare (sa zicem un newton de 30cm), sta foarte bine pe o montura dobson, simpla, ieftina si usoara. Asta pt. vizual. Daca vorbim de foto insa, intervine problema preciziei.
Ar trebui sa poti regla si inclinarea axului, in schema e fix. |
Probabil ai dreptate ... nu te contrazic . Cat despre efort , nu se pune , nu-i asa ? Doar e hobby ...
Inclinarea axului ? Pai nu se ocupa cealalta axa de rotatie de chestia asta ? Din cate am inteles , este
nevoie de 2 axe de rotatie , perpendiculare ( la 90 de grade una fata de alta ) , respectiv azimut
si altitudine ... mai este nevoie si de a treia ? Sau am inteles eu anapoda ?
In ultima schita nu e reprezentata cea de a doua axa , pentru ca inca nu m-am gandit
la o prindere solida ... O sa fac niste simulari de miscare cand termin de proiectat , sa vedem
exact cum se roteste , ce coliziuni pot interveni ... vedem .
|
|
Sus |
|
 |
mcuzic2002 Membru

Data inscrierii: 06 Ian 2007 Mesaje: 443
Motto: - Localitate: Sibiu
|
Trimis: 22 Iul 2014 19:04 Download mesaj |
|
|
|
Katran,dacă si la partea practică te pricepi asa de bine ca si la schite,atunci mă inscriu si eu pe lista de clienti ...poti face un calcul cat ar costa o montură de-a gata (materiale+manoperă) ?...schitele arată demential
|
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 22 Iul 2014 19:16 Download mesaj |
|
|
|
mcuzic2002 a scris: | Katran,dacă si la partea practică te pricepi asa de bine ca si la schite,atunci mă inscriu si eu pe lista de clienti ...poti face un calcul cat ar costa o montură de-a gata (materiale+manoperă) ?...schitele arată demential  |
Man , nu stiu cat de bine ma pricep la partea practica , o sa vedem cand ma apuc de taiat ...
dar mai e nitel pana atunci . Oricum , multumesc .
M-a nedumerit afirmatia din postareal lui @valy ...
" Ar trebui sa poti regla si inclinarea axului, in schema e fix "
m-am strofocat nitel sa vad cum se misca ansamblul si ... ori nu inteleg eu ceva , ori nu stiu
ce sa mai zic ... am rotit ansamblul in toate directiile posibile , nu sunt coliziuni nedorite , se
echilibreaza corect ... acopera orice punct al unei semisfere ... nu mai este necesara alta axa
de rotatie / inclinare ... Am descompus montura in cele 3 ansambluri de miscare , le-am colorat
diferit sa se poata vedea clar care si cum functioneaza ... sper ca e in regula acum .
|
77.6 kb |
de 5092 ori |

|
|
107.13 kb |
de 5092 ori |

|
|
87.89 kb |
de 5092 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 22 Iul 2014 19:20 Download mesaj |
|
|
|
Daca vrei sa faci foto sau sa ai un tracking bun, axul albastru trebuie sa fie spre Polara (mai exact pe undeva pe langa), in functie de locatie/inclinarea monturii variaza. In erst schema pare ok, cu observatia ca ai cam mult metal in zona portocalie.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|