Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2914
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 24 Iun 2014 00:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: NGC6888 |
|
|
|
Vremea mizerabila dpdv astronomic din ultima vreme nu a permis nici un minut de expuneri la stele. Asa ca noaptea trecuta si un pic din noaptea asta am profitat cat am putut de mult de cerul senin si am facut niste expuneri la un obiect nou (pentru mine) - NGC 6888.
Ieri am facut circa 22 de expuneri, dar trackingul a fost mizerabil si nu am pastrat decat 5 expuneri mai decente. In seara asta am completat cu inca vreo 8 din care am pastrat tot 5 mai bune.
Rezultatul (partial deocamdata) este mai jos.
Deci:
10x300 sec Ha 7nm, MN190/EQ6/EQMOD, camera ATIK314L+ cu ghidaj prin finder cu QHY5II-L mono.
Achizitie MaximDL / PHD2 pt ghidaj
Calibrare cu dark/flat si stack cu Maxim
Alte procesari cu StarTools
Am sa revin cu o procesare ulterioara dupa ce mai achizitionez niste Ha si OIII.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
313.83 kb |
Vizualizat: |
de 5894 ori |

|
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2731
|
Trimis: 24 Iun 2014 08:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Foarte frumoasa Crescent Nebula! Felicitari! Cu DSLR-ul nu as putea captura niciodata atat semnal. Asteptam si varianta color(sper sa te lase vremea).
Cer senin!
Marius
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
|
Sus |
|
 |
H.E.Retic Membru

Data inscrierii: 18 Mai 2012 Mesaje: 93
Motto: Per aspera ad astra! Localitate: Galati
|
Trimis: 24 Iun 2014 10:35 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca nici nu e nevoie de filtru Ha daca dslr-ul are filtrul IR scos.
C.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 27 Iun 2014 08:59 Download mesaj |
|
|
|
Am mai adaugat putin semnal azi-noapte si m-am grabit sa va arat rezultatul. Am pus peste ce era inainte inca 5 expuneri x 600 sec si 3 x 300 sec. Nu e mult dar rezultatul mi se pare net superior.
|
244.72 kb |
de 5738 ori |

|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6850
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Iun 2014 09:50 Download mesaj |
|
|
|
Mie imi pare ca e chiar destul de mult castig. Felicitari. Mai ales ca ai reusit sa scoti ceva cu vremea asta care ne face in ciuda de atatea luni.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
H.E.Retic Membru

|
Trimis: 27 Iun 2014 11:46 Download mesaj |
|
|
|
Incep sa fiu gelos pe observatorul tau . Castigul e substantial de la prima la ultima. Incearca un screen mask invert care va creste putin zgomotul dar pe de alta parte va creste si snr-ul ca urmare a cresterii contrastului. Nu stiu daca se poate face asta in StarTools. In schimb se pot face in PixInsight si PS.
C.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 29 Iun 2014 19:44 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru comentariile voastre.
Azi noapte am mai facut expuneri, de data asta de 900 de secunde.
Am adunat in total pana acum 13x300, 7x600 si 7x900 sec = 4 ore expuneri valide, pe care le-am stacat separat pe timpi de expunere si apoi rezultatul fiecarei stacari l-am mai stacat odata.
Am urmat aceeasi pasi de prelucrare in principiu. Detaliile mi se par destul de bine scoase in evidenta acum.
In noaptea asta am pregatit filtrul OIII si o sa expun toata noaptea cu el, sa scot culoarea.
|
278.85 kb |
de 5634 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 02 Iul 2014 03:04 Download mesaj |
|
|
|
Imi pare rau ca vremea isi cam face de cap. Eu de cateva luni tot incerc sa fac ceva, si abia acum am reusit sa termin (aproape). Scutece, baite etc m-au tinut ocupat. Cat despre poza, prea mult NR (noise reduction!). In imaginea anterioara aveai mai mult semnal. Mi se pare ca stacuind peste ceea ce era deja stacuit micsoreaza rangul dinamic, pt ca atunci cand stachezi 3 imagini algoritmul este diferit.
PS: de ce nu ghidezi prin OAG?
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 02 Iul 2014 10:09 Download mesaj |
|
|
|
Salut Vlad si iti multumesc pentru reply.
Sa le luam invers:
- OAG-ul e gata de lucru dar am zis sa termin lucrul la NGC6888 si Dumbell, unde am deja cadre multe luate ca sa pot folosi in mod coerent flat-urile facute, altfel iese o intreaga nebunie. Dupa asta (spre sfarsitul sapatamanii) o sa fac rocada si sper sa fie ok.
- stack-ul celor 3 rezultate partiale stacate pe timpi de expunere le-am stacat apoi dupa algoritmul SUM. Ce e interesant este ca FWHM-ul si rotunjimea ("roundness") stelelor in poza rezultata din stack-ul celor trei sunt mai mici decat cele ale componentelor (am sa pun diseara niste poze cu screen-shot-uri luate in acest sens)
- oricum, fiindca mi-ai atras atentia asupra acestui fapt, o sa fac si altfel - calibrez separat seturile de expuneri similare si apoi le stivuiesc impreuna pe toate, sa vedem daca exista vreo diferenta.
- Intre timp am facut si niste expuneri in OIII si sper sa scot ceva culori interesante.
to be continued...
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 02 Iul 2014 21:47 Download mesaj |
|
|
|
Ultima varianta de procesare conform algoritmului sugerat de Vlad - am calibrat separat seturile de imagini sortate dupa timpul de expunere si apoi le-am stacat pe toate odata in Maxim si apoi am facut restul de giumbuslucuri in StarTools. Aduce cu a doua varianta dar imi par detalii mai multe mai ales pe marginea nebuloasei.
Revenind un pic la ce am discutat mai sus un pic, am pus niste capturi de ecran in care am aratat valorile (nu prea grozave dealtfel) ale FWHM-ului si rotunjimii stelelor, calculate de Maxim pentru fiecare din seturile de expuneri, separat. La sfarsit, ultimul screen-shot este pentru cele 3 imagini ce urmau sa fie stivuite si ele impreuna dupa algoritmul SUM. Dupa cum se vede, rezultanta e mai buna decat suma componentelor. Cumva, prin stack, erorile se diminueaza si nu se cumuleaza si imaginea devine tot mai buna.
|
226.88 kb |
de 5481 ori |

|
|
64.82 kb |
de 5481 ori |

|
|
50.99 kb |
de 5481 ori |

|
|
49.64 kb |
de 5481 ori |

|
|
36.8 kb |
de 5481 ori |

|
|
Sus |
|
 |
H.E.Retic Membru

|
Trimis: 03 Iul 2014 01:08 Download mesaj |
|
|
|
De ce nu incerci un SD mask sau average? La SUM creste si zgomotul odata cu semnalul si ca urmare SNR-ul scade. Mai mult, ai toate sansele sa saturezi stelele si sa le "arzi".
FWHM-ul imi pare OK. Nu stiu ce echipamente folosesti, dar o estimare a fwhm-ului se poate face dupa cum este descris aici http://www.astro-imaging.com/Tutorial/MatchingCCD.html
C.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 03 Iul 2014 08:30 Download mesaj |
|
|
|
SUM - creste raportul semnal/zgomot (SNR) la obiectele slab luminoase
AVERAGE - nu creste prea mult SNR, dar netezeste imaginea si scapa de zgomotul de fond fara sa creasca semnalul obiectelor stralucitoare - e bine de folosit unde avem de ex. o nebuloasa cu o dinamica mare, gen Orion. Daca avem insa niste pixeli excesivi intr-un cadru (satelit, cosmic ray), acestea vor apare in imaginea finala.
MEDIAN - stivuieste valorile medii ale imaginilor. Astfel, in cazul explicat inainte, respectivii pixeli nu mai apar in imaginea finala. Doar ca zgomotul este mai mare cu 25% fata de AVERAGE
SIGMA CLIP - este un compromis intre ultimele doua
Eu folosesc mai mereu SIGMA CLIP, ca sa scap de problemele mai sus aratate. Pentru cele 3 rezultate ca urmau a fi stivuite la final, am preferat insa SUM, din motivul invocat mai sus, artefactele fiind inlaturate in pasii anteriori cand am folosit SIGMA CLIP.
|
Sus |
|
 |
H.E.Retic Membru

|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5154
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 03 Iul 2014 22:08 Download mesaj |
|
|
|
Zgomotul absolut este irelevant. Tocmai SNR-ul (Signal-to-Noise Ratio) denota cat de zgomotoasa este imaginea fata de semnal.
H.E.Retic a scris: | Sum creste SNR-ul. Dar creste si deviatia standard. Ca urmare imaginea este mai zgomotoasa. |
Abordarea autorului din primul link este cam naiva:
"Secondly, take a look at the Standard Deviation for the SUM method (left-most frame) - it is more than double that of the single exposure. This appears to show that the noise is accumulating along with the signal, that there is no noise reduction taking place. Is this surprising or is it intuitive? I have always seriously doubted that the mere accumulation of photons over an extended period can achieve the same S/N ratio as the averaging of multiple sets of random data."
Da, zgomotul a crescut de 2 ori, dar semnalul... de 19 ori ... iar bietul om confunda SNR-ul cu nivelul de zgomot.
|
|
Sus |
|
 |
|