Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
cfl_sp3_0_phone_4x.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233970
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Lisa - sesiunea de toamna

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 11 Oct 2013 13:22 Download mesaj
Titlul subiectului: Lisa - sesiunea de toamna
Raspunde cu citat (quote)

Aseara am ajuns la Lisa la star-party-ul organizat de Vali Grigore in jurul orei 9, dupa ce m-am intalnit cu Marian Achim pe drum. Am mancat repede ceva si am scos sculele afara intrucat vremea a fost SENZATIONALA!!!
Va aduceti minte de vremea din mai. Spre deosebire de ce a fost atunci, acum seeingul a fost de exceptie. Stelele din camera de ghidaj erau batute in cuie - nu se observa nici o miscare oricat de mari le faceam iar graficele de ghidaj aratau excelent desi punerea in pol a fost facuta cu EQMOD-ul fara sa insist prea mult. In plus de asta, temperatura aerului a fost in jur de 11 grade astfel incat nici nu am avut nevoie sa iau altceva decat un pulover mai gros pe mine pana am terminat sesiunea pe la 3:00, cand au venit niste nori care ne-au stricat joaca.
Am luat la mine doar EQUINOX-ul, ca sa mai fac expuneri si cu el si sa incerc pentru prima data corectorul de camp/reducatorul de focala x0.85 pentru ED80, caruia i-am facut o reductie pe strung ca sa-l adaptez la EQUINOX.
Din cauze tehnice nu am reusit aseara (dar voi reusi sigur in seara asta) sa fac corectorul sa stea bine pe luneta, asa ca am facut poze fara el si pentru ca am vrut o tinta pe care nu am mai facut-o si care sa intre si bine in campul lunetei, am ales M42.
Nu am facut decat 4 expuneri de 900 sec pe care le-am calibrat cu dark-uri, le-am stacat si apoi le-am procesat rapid cu StarTools.
Rezultatul este mai jos.
MaximDL mi-a dat un FWHM mediu de 2.5 si un roundness de 0.10 (niste cifre cum n-am avut niciodata!)

In seara asta se anunta o vreme identica si pot sa va va spun celor care nu au putut veni ca au pierdut mult.

montura - EQ6/EQMOD
camera ATIK314L+ cu ghidaj pe finder-guider tunat cu SSAG
filtru Ha Baader 7nm

Ha stack&calibrat 4x900s.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  106.08 kb
 Vizualizat:  de 4889 ori

Ha stack&calibrat 4x900s.jpg

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 11 Oct 2013 13:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Marian nu a venit cu telescopul ci cu laptopul cu care a activat telescopul de acasa de la 250 km distanta. Am fost profund impresionat de realizarea sa, care face ca observatorul meu sa para o masinuta de jucarie cu telecomanda fata de un robot industrial.

Am sa revin cu detalii dupa sesiune si sper sa fac si eu cu ajutorul lui Marian observatorul meu sa functioneze (aproape) la fel.

Il asteptam pe Emil Pera care o sa vina cu montura noua DDM60 de la ASA si sa ne uimeasca un pic, asa, cat sa vorbim singuri pana ajungem acasa...
Sus
emilf
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010

MesajTrimis: 11 Oct 2013 13:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

FELICITARI si pentru poza si pentru intilnire ! Very Happy
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008

Motto: Nihil Sine Deo

MesajTrimis: 11 Oct 2013 14:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

imi pare rau ca nu sunt acolo Sad
sa aveti cer senin!

Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 12 Oct 2013 01:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bravos, si ma bucur ca ati avut vreme buna, da-i bataie!

Ai neaparata nevoie de corector de camp pentru senzorul tau? Luneta mea eeste 80/560 si la acest focar nu se observa nici o aberatie in campul camerei (apare in OAg, dar acolo nu prea conteaza f mult).

Pozei i-ai mai trebui un HDRWavelets sau similar in StarTools ca sa scoti centrul, acolo ai destula informatie
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 12 Oct 2013 02:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

La asta lucrez de zor acum.
Desi seara a inceput cam rau d.p.d.v. meteo (cu un strat subtire de nori care ne ameninta noaptea), dupa 11 cerul s-a curatat perfect. Asa ca am facut pana acum expuneri de 120 si 20 sec si am inceput expunerile de 900 sec, din care vreau sa mai fac 12 buc.
Mai vorbim maine.

LE - corectorul nu l-am luat atat pentru corectia campului cat pentru reductia focalei, ca sa am camp mai larg si luneta mai rapida. Din pacate, desi am rezolvat problema mecanica nr. 1, a aparut problema mecanica nr. 2 - nu ajung in focus cu el din cauza trenului optic lung. Trebuie sa scap de roata de filtre ca sa pot focaliza folosind corectorul, ceea ce face folosirea sa cam dificila.
Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Oct 2013 02:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mda.
Foarte ciudat sa ai problema asta cu o luneta, de obicei acolo problema e backfocus nu infocus ca la newtonian - insa este probabil a consecinta a reducerii focarului..Grea circumstanta.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 12 Oct 2013 10:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am ajuns ieri la Plaiul Lisei, am făcut observații vizuale cu MTO11-CA la M31, M57, M42, Jupiter. Seeing-ul nu a fost grozav și a bătut vântul, dar cerul a fost curat. Azi voi prezenta telescopul newtonian de 12" supus curei de slăbire.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 03 Mai 2014 19:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fiindca am fost dezamagit de ultima mea prelucrare (ce nici nu ar fi trebuit sa o postez) azi mi-am luat aproape toata ziua sa fac prelucrari la achizitii vechi, lasate in asteptare pentru vremuri mai bune, asta bineinteles dupa ce am urmarit cu mare atentie niste tutoriale de prelucrare.
Programele folosite au fost doua - MaximDL si StarTools. Desi am instalat si Pixinsight 1.7, inca prefer sa folosesc StarTools-ul, care daca e parametrizat corect, are niste rezultate extraordinare.
Am reluat procesarea pentru imaginile de mai sus, luate la Lisa in toamna, la care am adaugat inca ceva expuneri de 900 de secunde. Diferenta a facut-o expunerile de 5 secunde (22 bucati) cu care am obtinut o imagine HDR la final, folosind din nou MaximDL pentru stack.
Procesarea urmat urmatorul traseu:
- calibrare cu dark si bias in Maxim urmat de stackare pe fiecare timp de expunere, separat, tot in Maxim
- developare, HDR equalize, sharp, HDR expose core, deconvolutie si noise reduction in StarTools (de asemenea, separat pentru fiecare expunere in parte - 900 si 5 sec)
- stack cu rezultatele din StarTools inapoi in MaximDL (HDR implicit)
- un pic de level in Photoshop la final

Am reusit sa scot in evidenta si cateva stelute din Trapezium.

M42_blendHDRmaxim_900+10s_preproc_StarTools.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  150.83 kb
 Vizualizat:  de 4395 ori

M42_blendHDRmaxim_900+10s_preproc_StarTools.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Mai 2014 00:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

E, nici nu se compara, mult mai bine

Totusi, ma bucur ca ai postat si prima versiune pentru ca asa ne dam seama de progresia pe care ai facut-o
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 04 Mai 2014 10:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

A doua imagine/procesare este grozava. Super detalii in nebuloasa. Felicitari!
Sus
aandrei
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei.

MesajTrimis: 05 Mai 2014 12:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am ajuns printre voi dupa ce am vazut intamplator o poza a lui M42 facuta de unul dintre voi. Este prima nebuloasa pe care am vazut-o si ma atrage in mod special.
Impresia pe care o am uitandu-ma la ea prin ocular este ca Trapezium ABSOLUT iese in evidenta, ceea ce nu se intampla in majoritatea pozelor.
Gusturile nu se disputa, evident, dar cred ca ar fi interesanta si o poza care combina stelele expuse normal cu nebuloasa avand maxim 1/2 din intensitatea stelelor in zonele cele mai luminoase.

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 05 Mai 2014 15:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine, hai sa-ti explic cum e treaba.
Cand te uiti prin ocular, vezi Trapezium si o usoara nebulozitate in jur. Asta ar fi echivalentul expunerilor mele de 5 secunde (desi la 5 secunde cu camera mea, prinzi muuult mai multi fotoni decat vezi tu prin ocular).
Expunerile de multe secunde au rolul de a surprinde partile greu vizibile, prin acumularea fotonilor pe cip pe o perioada mare de timp.
Problema la un astfel de corp ceresc precum Nebuloasa din Orion este ca daca folosesti doar expunerile din prima categorie pierzi semnalul slab, daca le folosesti pe cele din a doua categorie, pierzi semnalul puternic (se suprasatureaza senzorul in zona centrala a acestei nebuloase, in speta).
Aici intervine compozitia de cadre numita generic HDR - High Dynamic Range. Prin combinarea unor cadre in care surprinzi in mod diferit diversele tipuri de semnal (slab si puternic) se reuseste scoaterea in evidenta a ambelor zone.
Este ceea ce am facut eu in poza de mai sus.
Poate ar fi trebuit ca semnalul puternic sa fie surprins de niste expuneri si mai scurte (3-4 secunde) sau poate nu am facut intocmai ce trebuie la prelucrari. Oricum, fata de varianta initiala unde am avut numai expunerile lungi, de 900 de secunde, varianta finala este mult mai buna.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro