Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Cu_luneta_spre_luna_9.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233971
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Astrofoto sau artificial photoshop


Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
ncn
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Apr 2014
Mesaje: 124



Localitate: Tg. Mures

MesajTrimis: 25 Apr 2014 20:46 Download mesaj
Titlul subiectului: Astrofoto sau artificial photoshop
Raspunde cu citat (quote)

Buna tuturor membrilor acestui forum.
Sunt un incepator si am doua defecte! Primul... nu sunt ipocrit si al doilea nu pot sa mint.....
Citesc pagini peste pagini cu scrisele celor avansati si incerc sa inteleg cu ce se mananca astronomia. Am un simt extrem de dezvoltat in ceea ce priveste arta, cochetand cu activitati de modelism, pictura, desen. Mereu sunt critic sau autocritic cu propriile lucrari, gasind mai mereu disonante de aspect, lumina, culoare, marime sau aberatii ce tin de lucrari ce se preteaza a fi laudate. De ce m-am hotarat sa scriu? Poate numai eu vad lucrurile in alta nuanta, dar totusi, ceva parca... nu merge! Ma refer strict la activitatea de astrofoto pe care o gasesc cea mai frumoasa din multitudinea de indeletniciri ce le ofera un telescop. Privind la fotografiile specialistilor in astrofoto am constatat ca sunt muuult prea sintetice, fiind prelucrate si retusate dp meu dv grosolan. Aceste fotografii creaza un simt al perfectiunii induse, sau mai precis o falsa idee a realului cautat. Si ce ma frapeaza cel mai tare sunt cuvintele de lauda ce inunda postarile respective. Comparand cu fotografiile incepatorilor care din nestiinta, joaca, sau lipsa dispozitivelor atasabile la focala, acestia realizeaza imaginile brute, naturale, fara incarcaturi. Ca sa ma intelegeti... prefer s-o vad pe Gioconda pictata si nu pe piti retusata la pagina 5.
Gresesc?
Va rog sa ma corectati daca gresesc, no offence celor ce pun pasiune si impartasesc din experientele lor gratuit.
Bafta.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1080



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 25 Apr 2014 21:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Interesant post-ul.

Sunt niste diferente intre poze facute pentru fotometrie, unde mai mult de dark-uri, si poate, poate, flat-uri, nu aplici nimic, si poze in care vrei sa obtii un efect mai mult estetic, sau in care te intereseaza mai mult masurari de pozitie.

Persoanele care vor sa vada ceva frumos, vor aprecia mai mult pozele prelucrate mai agresiv. Variabilistii din contra, vor aprecia mai mult uratelile de raw-uri in care steaua de interes nu a saturat senzorul.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 11252



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 25 Apr 2014 21:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Te referi la un anume tip de astrofoto, la ceva concret?
In general intr-adevar imaginile sunt prelucrate, dar asta in ideea de a te apropia de imaginea ideala in sensul de a reduce efectele diverselor perturbatii de pe parcurs (seeing, transparenta).

Preferi sa vezi un bloc de piatra brut, natural sau sa vezi Pieta, slefuita, retusata, perfecta? Depinde ce te intereseaza Smile.
Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6850

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 25 Apr 2014 22:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu cred ca se poate vorbi despre ''artificial'', pentru ca toate detaliile care apar in astrofotografiile intens prelucrate nu sunt create de autor, ci doar sunt scoase la suprafata, evidentiate prin diverse tehnici. In fond, si in arta se foloseste acest mod de a reda lucrurile, incepand de la Monet, cu impresionismul, si continuand cu multe curentele aparute dupa aceea. Chiar si hyperrealismul, foarte la moda acum in occident este in acelasi ton.

Evident, preferintele personale sunt diverse, si e bine sa fie asa. Chiar si aici de multe ori, au fost propuse fotografii brute pentru a fi prelucrate de cei care doresc. Si s-au obtinut rezultate diverse, dar fiecare interesanta in felul ei.

_________________
Dragos N
Sus
Khristiansen
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Mar 2012
Mesaje: 79



Localitate: in this Universe

MesajTrimis: 25 Apr 2014 22:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

valy a scris:
Preferi sa vezi un bloc de piatra brut, natural sau sa vezi Pieta, slefuita, retusata, perfecta? Depinde ce te intereseaza Smile.

Nu cred ca la asta se referea OP. Mai degraba am putea face comparatia intre cum arata o vedete sau o actrita in realitate si cum arata intr-o revista. In revista e retusata a.i. sa arat bine insa in realitate nu e chiar asa. Nemachiata, nefardata, si mai ales neretusata nu e chiar frumusetea de pe pamant. Insa revistele "mint" cand o prezinta publicului in paginile lor.

Totusi prelucrarile imaginilor astro nu e acelasi lucru. In astrofotografie imaginatia isi face locul. Poti prelucra o imagine care sa se apropie de pozele Hubble sau o poti prelucra in culori false sau oricum iti trece prin cap. Eliminarea imperfectiunilor e necesara deoarece nu apartin "obiectului" fotografiat ci camerei, telescopului, atmosfrei sau a altor factori externi. Prin urmare prelucrarea e necesara. Faptul ca uneori se insista prea mult sau prea putin pe aceasta parte tine de viziunea fiecaruia.

ncn a scris:
... prefer s-o vad pe Gioconda pictata si nu pe piti retusata la pagina 5.
Gresesc?
Va rog sa ma corectati daca gresesc, no offence celor ce pun pasiune si impartasesc din experientele lor gratuit.
Bafta.

N-as crede ca Gioconda a fost pictata fara sa se doreasca perfectiunea. Cred ca s-a "muncit" la pictura aceea foarte foarte mult. Si a iesit ceva superb. La fel e si in astrofotografie. Se munceste mult la poze pana iese ceva de buna calitate. Uneori se reia procesarea de cateva ori tocmai in ideea de a obtine perfectiunea. Sau ceva cat mai aproape de ea.

::
Sus
ncn
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Apr 2014
Mesaje: 124



Localitate: Tg. Mures

MesajTrimis: 26 Apr 2014 07:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Va multumesc pentru raspunsuri. Un aspect nestiut dar de luat in calcul este ca aceste ustensile folosite (camera, ocular, oglinzi) pot dauna fotografiei. In arta, se cauta inperfectiunea, miscarea, de foarte multe ori grotescul. Un chip ridat, pe langa usurinta de a-l reda, este cu mult mai atractiv. La orice curs de arta fotografica si mai ales in peisagistica, ne invata cum sa profitam de decorul oferit, cum sa profitam de umbra, de lumina, de culoare, de imperfectiuni. Probabil ca aici discutam de fotografia digitala, considerata si ea o arta. Am vazut fotografii cu acelasi obiect, modificat si iarasi prelucrat si reexpus in cautarea autorului de a atinge perfectiunea. Dar ochiul meu vrea sa vada o imagine mai pala, mai fireasca, ne sharp-uita in extrem, punctand detaliile asa cum sunt ele. As fi curios cum ar arata comparativ, daca cineva a facut acest lucru, acelasi obiect fotografiat cu un aparat digital si imediat cu un aparat cu film. Tare as fi curios....
A... sa nu uit! La imaginile postate, pe langa informatiile privitoare la marimea fotografiei, expunere, etc, ar fi util de trecut cu ce s-a fotografiat (aparat, oculare folosite, filtre) nu de alceva dar unui novice ca mine aceste informatii ar fi extrem de utile.
Multumesc.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 26 Apr 2014 17:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Câteva din afirmațiile tale sunt insolite sau deconcertante pentru mine. Spui că în artă se caută imperfecțiunea. Cred că greșești fundamental. Nu prietene, în artă se caută perfecțiunea. Că există categoria estetică a urâtului, a grotescului, sunt de acord, dar reprezentările sale țin tot de perfecțiune. Spui că ustensilele (cameră, ocular, oglinzi) pot dăuna fotografiei(?). Să fi rămas la gaura din perete care formează o imagine diafană într-o cameră întunecoasă - ca în evul mediu? probabil că ai vrut să spui altceva.
Este o mare diferență dintre fotografia pe film și cea digitală Granulația filmului are echivalent în mărimea pixelilor de pe cip. Dacă granula de argint de pe film are 0,05 mm, pixelul este de 10 ori mai mic. ca rezultantă calitatea obiectivelor trebuie să fie mai bună. Eficiența cuantică a cipului ajunge la camerele dedicate la 70% sau chiar mai mult, pe când eficiența cuantică a filmului este de în jur de 5%.(Asta face ca din 100 de fotoni emiși, cipul să poată înregistra 70 de fotoni, iar filmul doar 5 fotoni)
Asta face ca foarte multă informație să nu poată fi reținulă de film datorită limitării tehnologice.
În astrofotogrfie, unde lumina este foarte puțină, aceste lucruri sunt hotărâtoare. Această informație ce se află pe cip trebuie extrasă prin prelucrare, un meșteșug care este și el o artă. (Compară și tu informația dată de 70 de fotoni cu cea dată de 5 fotoni. Înțelegi cîtă muncă este necesară pentru relevarea acestei informații?)
Majoritatea imaginilor postate sunt luate cu camere astro dedicate, desigur că se pot face fotografii foarte bune și cu camere de uz curent, dar diferențele față de camerele dedicate astro se văd pregnant de la un anumit nivel.
Dacă te interesează fotografia astronomică vei putea găsi pe forum foartă multă informație și parcurgând-o poate, multe semne de întrebare vor dispărea.

_________________
mihai
Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6850

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Apr 2014 19:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un artist care se respecta, cauta sa realizeze ceva cat mai bine, cat mai aproape de perfectiune. De aceea, in general, un artist nu este multumit de ce realizeaza decat cel mult cateva zile dupa ce termina o lucrare. Cel putin asa mi se intampla mie. Ca o persoana in varsta, cu un chip ridat iti da mai multa adincime, datorita ridurilor, este cu totul altceva decat cautarea imperfectiunii.

Exista chiar acea expresie care se refera la unele obiecte realizate industrial, dar care se aproprie de perfectiune, ca sunt o adevarata lucrare de arta.

Cat priveste camerele digitale vs camere pe film, Theogon a spus in mare parte ce era de spus.

_________________
Dragos N
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9697

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Apr 2014 21:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Deși astrofotografia nu este principala mea preocupare trebuie să adaug la ce au spus colegii că obiectele astronomice au particularități care nu pot fi surprinse în cadre simple și fără prelucrare fie pentru că sunt slabe (DSO) și sunt necesare multe capturi cu timp lung de expunere suprapuse pentru a aduna cât mai multă informație, fie că sunt detalii planetare care se extrag dintr-un film cu expuneri scurte pentru a elimina turbulența atmosferică.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3625



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 27 Apr 2014 09:09 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Interesant e ca cei ce se ocupa intens cu astrofoto nu au bagat in seama nemultumirile artistului plastic nou aparut ce la prima postare pe forum zice ca ( masina de formula 1 nu prea e buna de nimic ca scutura cam tare si nu are confort ) Laughing
Sus
tavi 84
Membru
Membru


Data inscrierii: 28 Iun 2013
Mesaje: 562



Localitate: Roman

MesajTrimis: 27 Apr 2014 11:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Masina de formula 1 nu e buna de mers pe strada,ci doar pe un circuit special facut pentru ea,poate asta a vrut sa zica.Ma refer la faptul ca prelucrand intensiv imaginile,obtinem o "realitate" care de fapt nu exista.Culorile la diverse nebuloase nu sunt atat de saturate,contrastul e altul,si in mod real nu s-ar vedea asa cum apar in imagini indiferent ca am folosi cel mai mare telescop posibil sau ne-am apropia de ele cu o nava spatiala.E o forma de realitate"ajustata" spre care se tinde,imaginea fidela a celei reale fiind lasata in parasire.Si faptul ca nu ti se raspunde la o intrebare decat daca esti "cineva",e o boala suparatoare de care sufera multe forumuri.
Sus
cmatei
Membru
Membru


Data inscrierii: 09 Sep 2009
Mesaje: 844



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Apr 2014 22:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

tavi 84 a scris:
Si faptul ca nu ti se raspunde la o intrebare decat daca esti "cineva"


La o intrebare prost pusa, ce se poate raspunde ?

Citat:
Culorile la diverse nebuloase nu sunt atat de saturate,contrastul e altul,si in mod real nu s-ar vedea asa cum apar in imagini indiferent ca am folosi cel mai mare telescop posibil sau ne-am apropia de ele cu o nava spatiala


Of. Poti sa te duci cu naveta ta si in mijlocul nebuloasei din Orion, cerul tot o sa fie mai negru decat pe Pamant (in lipsa atmosferei).

Cand pleci de la premise false, orice concluzie poate fi adevarata. TOATE imaginile astronomice sunt "false", pentru simplul motiv ca altfel n-ai avea cum sa percepi ce-i acolo. Fie pentru ca ochiul nu e suficient de sensibil la nivele mici de lumina, fie pentru ca nu acopera o gama dinamica atat de mare (contrast), fie pentru ca monitorul la care te uiti sau cerneala cu care imprimi pe hartie nu pot, fie... Nu mai zic de cazurile in care imaginea e obtinuta in IR, gamma, raze X, etc.

Ceea ce incearca orice astrofotograf e sa iti scoata la iveala cat mai multa "informatie" despre obiectele fotografiate, intr-o forma de prezentare sau alta, cu mai mult sau mai putin succes. Ca uneori asta implica si "inventarea" de date la deconvolutii, sharpening agresiv, noise reduction, etc aia e. La pozele artistice limita e pur subiectiva. La pozele stiintifice limita e in eroarea estimata Smile

Deci, ce-i aia "in realitate nu arata asa" ?
Sus
achy1978
Membru
Membru


Data inscrierii: 24 Dec 2007
Mesaje: 1544

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

Localitate: Targu Jiu

MesajTrimis: 27 Apr 2014 22:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pai eu cred ca trebuie sa definim mai intai ce inseamna "realitatea" ??? ... dupa care cred ca putem sa prezentam diferite variatuni ale acestei.

Prin simplul fapt ca noi observam imaginea exclusiv in spectrul RGB, realitatea este denaturata... sau nu ???

Astrofotografia este ca si arta si transmite o viziune personala a astrofotografului ... de aceea exista o multime de tehnici de prelucrare care aduc imaginile la diferite forme de prezentare. Iar ele prezinta realitatea, insa forma de prezentare difera de la individ la individ.

De aceea, eu nu pot sa raspund la aceste intrebari, intrucat nu le-am inteles pe deplin!

_________________
Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2299

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 27 Apr 2014 22:21 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:
Raspunde cu citat (quote)

ncn a scris:
(...) Dar ochiul meu vrea sa vada o imagine mai pala, mai fireasca, ne sharp-uita in extrem, punctand detaliile asa cum sunt ele. (...)
A... sa nu uit! La imaginile postate, pe langa informatiile privitoare la marimea fotografiei, expunere, etc, ar fi util de trecut cu ce s-a fotografiat (aparat, oculare folosite, filtre) nu de alceva dar unui novice ca mine aceste informatii ar fi extrem de utile.
Multumesc.



N-am sa intru in detalii prea "de finete" - ii las pe colegii mai experimentati sa se exprime - dar as vrea doar sa subliniez un aspect, care din ratiuni care-mi scapa, pare sa fie omis in topicul pe care ni l-ai propus: fotografia astronomica tocmai asta ar trebui sa faca - sa scoata in evidenta acele detalii care nu pot fi observate cu ochiul liber; fie ca e vorba de variatii fine de stralucire ale unor obiecte studiate, fie ca ne referim la intensitatea culorilor in cazul altor obiecte mai mult sau mai putin difuze.
Ca unii mai si exagereaza un pic, asta e uneori adevarat, nu poti impune o "reteta" de prelucrare a astro-pozelor - chestiune de gust si "simt artistic" pana la urma. Este important totusi sa nu supra-saturezi sau supra-expui imaginea finala - simti ca devine "taioasa" de-a dreptul..
Si mie imi plac pozele procesate mai "mild", insa particularitatile procedurilor de achizitie si prelucrare a cadrelor face ca un acelasi obiect (planeta, galaxie, roi, nebuloasa etc.) sa arate cu totul altfel in "interpretarea" unui numar de "artisti" >2.

Acele informatii despre care mentionezi, de regula se regasesc, sau ar trebui sa se regaseasca, alaturi de multe altele, la capitolul "exif".

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
tavi 84
Membru
Membru


Data inscrierii: 28 Iun 2013
Mesaje: 562



Localitate: Roman

MesajTrimis: 28 Apr 2014 18:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

M-am referit strict la imaginile obtinute in domeniul optic,nu in alte lungimi de unda.Aducand imaginea unei nebuloase la nivelul de luminozitate care permite perceptia normala a culorilor(lumina de zi),intensitatea relativa a emisiei pe diferite domenii spectrale va reflecta fenomenele fizice ce au loc.Consider ca o asemenea imagine in care se pastreaza proportionalitatea intre nivelele efective ale emisiei pe diferitele lungimi de unda ale acelei nebuloase si imaginea prelucrata,va reflecta cel mai just realitatea.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact