| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241631 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
flavius_tm Membru

Data inscrierii: 28 Ian 2014 Mesaje: 55
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7188
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Mar 2014 13:49 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Dintre toate, eu iti recomand Nikonul, chiar daca este mult mai scump. Tamronul fara stabilizare, il am, si de la 200mm in sus e soft. Toate sunt mai mult sau mai putin soft spre capatul lung, dar la Nikon scaderea e mica, fata de celelate. Poti sa faci o comparatie aici, si sa te joci cu setarile de apertura, de focala, si sa schimbi lentilele.
http://www.the-digital-picture.com/Reviews...;APIComp=4
Pe de alta parte, daca nu ai nevoie de zoom, si de autofocus, mult mai bine iei o luneta ED APO fata de cat costa un Nikon. Si e mult mai buna. Este una la rubrica bazar, cu focala de 400mm, si e mai ieftina.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=127202#127202
Si inca ceva. Sa nu te bazezi pe focalizarea automata din camera pentru astrofoto. O faci din liveview, marit la maxim, si eventual prin incercari.
PS. Nu ai nevoie de stabilizare la astrofoto, decat daca vrei sa faci cu aparatul in mana, asa cum se chinuie vreo 2, pe aici, pe forum (eu fiind unul) _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 12 Mar 2014 14:30 Download mesaj |
|
|
|
Ok, mersi de informatii.
Pe o luneta nu as merge pentru ca are focala fixa. La un obiectiv pot sa aleg orice focala vreau eu intre 70 si 300 mm, deci pot sa fac si o poza mai wide la o constelatie intreaga sau mai narrow, ca sa prind M31, M45, M42, M33 etc.
Ar mai fi si varianta sa pun Dobul 200/1200 pe care il am pe un EQ6 Pro GoTo dar mobilitatea e zero cu acela, focala e tot fixa, campul de vedere e prea ingust si m-ar costa prea multi bani sa mai iau in plus si un obiectiv 70-300 sa fac piggy back pe telescop pt wide astrofoto. _________________ Regards,
Flavius |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 13 Mar 2014 00:22 Download mesaj |
|
|
|
As recomanda tamron 70-200 f2.8.
Defapt as recomanda un 50mm fix, luminos, ceva ieftin si bun, dar presupun ca ai epuizat focala asta cu kit-ul. |
|
| Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 13 Mar 2014 01:50 Download mesaj |
|
|
|
| valy a scris: | As recomanda tamron 70-200 f2.8.
Defapt as recomanda un 50mm fix, luminos, ceva ieftin si bun, dar presupun ca ai epuizat focala asta cu kit-ul. |
Nu aș vrea ceva fix, pentru că aș fi blocat la focala aia. Aș vrea ceva variabil să pot să acopăr toata, sau mare parte din focala de la 18 mm la 300 mm. Asta însemnând de la wide angle shots la Milky Way, la constelații întregi, regiuni cu nebulozități din banda Căii Lactee, până la closeups la nebuloase (Orion, Flame & Horsehead, Rosetta, North America etc) și galaxii (Andromeda, Triangulum).
Până acuma neavând tracking am făcut wide angle shots la Calea Lactee de până la 30 sec expunere, dar și acolo încep să se vadă star trails. _________________ Regards,
Flavius |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7188
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Mar 2014 07:45 Download mesaj |
|
|
|
Avand in vedere diferenta de calitate care exista intre instrumente astronomice, sau obiective cu focala fixa de calitate, si obiectivele cu zoom, mai ales cele cu plaja larga peste 3x, majoritatea astrofotografilor prefera sa faca pozele de suprafata mare din mozaicuri, facute cu instrumente sau obiective cu focala fixa.
Si cauza o prezinta aberatiile optice, in primul rand aberatia cromatica, coma, astigmatismul, prezente la aceste obiective cu zoom.
Si am sa-ti dau un exemplu. In stanga e Nikon 70-300mm F4-5,6 fara stabilizare, la focala 300 si F5,6, in dreapta Nikon 300mm F4. Plimbi mouse-ul pe poza si in afara ei, si o sa apara alternativ pozele facute cu cele doua obiective. Mai ales partea de jos, unde e pus cropul de la coltul imaginii de test, o sa-ti arate ce spuneam.
http://www.the-digital-picture.com/Reviews...;APIComp=0
Poti sa cauti sa faci comparatie si cu Nikon 70-300 F4-5,6 cu stabilizare, care e mai bun, dar tot e departe de nivelul celui cu focala fixa.
Daca totusi vrei neaparat zoom, atunci sunt de acord cu Valy, Tamron 70-200 F2.8, e varianta de preferat. Dar e mai scumpa. Mai ieftin, Nikon 70-300 F4-5,6 cu stabilizare. Insa va trebui sa inchizi diafragma destul ca sa mai elimini din aberatii. La Tamron pe la 4-5,6 , la Nikon pe la 8-11. Ori asta inseamna expuneri mult mai lungi, si stackarea a mult mai multe poze pentru a obtine ceva bun. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9898
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Mar 2014 10:34 Download mesaj |
|
|
|
O alternativă la obiectivele cu focală fixă cu lentile merită de luat în calcul: obiective (sau telescoape) maksutov-cassegrain. Un mak de 100mm F/8 - F/10 cred că este mai accesibil și poate mai bun decât un teleobiectiv cu lentile apocromat echivalent. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 24 Mar 2014 16:36 Download mesaj |
|
|
|
Daca intereseaza pe cineva, intr-un final am optat pentru un Nikkor 70-300mm FX second hand. _________________ Regards,
Flavius |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 24 Mar 2014 16:48 Download mesaj |
|
|
|
Sa le folosesti cu placere.
Ne arati si noo cum se comporta wide open la 300mm, asta dupa ce trece ploaia . |
|
| Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 24 Mar 2014 18:37 Download mesaj |
|
|
|
Sigur, o sa merg acasa la ai mei, la tara, de Pasti, peste cateva saptamani si le voi incerca acolo pe un cer instelat si foarte putin poluat luminos. Sunt curios si eu sa vad cat de bine merge combinatia Nikon 70-300 cu EQ5 motorizat. _________________ Regards,
Flavius |
|
| Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1637
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 24 Apr 2014 18:54 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari! A ajuns pe maini bune obiectivul.
vezi ca la Luna nu echiar sharp imaginea. Incearca sa filmezi si cu Registax sau alt tool sa faci stacking. _________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!! |
|
| Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9898
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Apr 2014 22:58 Download mesaj |
|
|
|
Mi se pare că ai tras prea mult de contrast și a dispărut din nebulozitatea existentă în jurul galaxiilor, se vede la M51 și M81&82. Să-l folosești sănătos obiectivul. Lentila e un obiect simplu. Americanismele astea ne mănâncă...  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 25 Apr 2014 01:33 Download mesaj |
|
|
|
Este adevarat ca am marit contrastul astfel incat imaginea sa fie cat mai intunecata, si cerul sa fie negru. Dar nici nu am avut timp de expunere foarte mare, in jur de 10-12 minute in total, deci oricum nu prea era foarte multa nebulozitate in poza rezultata neprocesata.
Da, ai dreptate lentila se refera doar la bucata de sticla care refracta lumina, iar obiectivul la dispozitivul in ansablu, format din mai multe lentile. Dar din obisnuinta ii mai zic si lentila, ca si cum i se mai spune in engleza 'lens'. _________________ Regards,
Flavius |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|