| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241646 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5304
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 06 Mar 2014 22:18 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Adica cu cat marim grosismentul, imaginea devine tot mai luminoasa, pana duce la orbire ? |
|
| Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 563
|
Trimis: 07 Mar 2014 11:19 Download mesaj |
|
|
|
Daca apertura de intrare creste in acelasi ritm cu grosismentul(pupila de iesire ramanand constanta,conditie deja explicita in argumentatia prezentata),da pentru o anumita valoare a lor,cantitatea de lumina care va intra in ochi va fi suficienta pentru "orbire" (termen relativ). |
|
| Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 563
|
Trimis: 07 Mar 2014 18:36 Download mesaj |
|
|
|
| Ca sa nu se ingroase gluma,si sa nu inteleaga altii altceva decat trebuie,mentionez dezlegarea "enigmei".Multe afirmatii par sa ignore un detaliu destul de important,si anume ca daca sursa de lumina,chiar si nepunctiforma,nu umple campul vizual la cele doua grosismente teoretic comparate,cantitatea de lumina care intra in ochi va fi proportionala cu marirea(daca pupila de iesire isi pastreaza valoarea)si in felul asta putem spune ca imaginea devine mai "luminoasa".Mie mi se pare o situatie destul de comuna in practica observatiilor,aceea in care majoritatea luminii colectate de obiectiv,si care intra in ochi,provine de la o parte restransa a imaginii.Cand am citit afirmatia lui Needweed,am interpretat-o in sensul asta,datorita experientei personale de a observa niste copaci la orizont in departare,cu niste nori puternic iluminati de soare in campul vizual al binoclului(insa soarele era ascuns dupa altii).Cand am luat binoclul de la ochi,mi se parea ca e intuneric,iar culorile virau spre verde.Asta se datora faptului,ca acei nori ocupau o suprafata de 100 de ori mai mare la observarea cu binoclul(pentru o marire de 10 ori),decat la vizualizarea lor fara el,iar ochii trebuiau sa se adapteze unei cantitati mai mari de lumina. |
|
| Sus |
|
 |
Daniel Simion Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2012 Mesaje: 490
|
Trimis: 10 Mar 2014 17:04 Download mesaj |
|
|
|
| Am facut testul pentru aflarea aperturii de intrare dar nefiind soare l-am facut cu o lanterna cu led aplasata la aproximativ 3-4 metri asa ca nu stiu cat de precis este si rezultatul a fost de 43 mm. |
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 3002
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 10 Mar 2014 21:04 Download mesaj |
|
|
|
Ai reusit sa focalizezi binoclul la 3-4 metri ?
Posibil ca pentru o raza ce vine de la infinit , apertura de intrare sa fie un pic mai mare.
Depinde insa cat de mult ai 'tras' in afara ocularele pentru o focusare asa de apropiata , si daca fereastra de iesire din redresorul porro nu a introdus cumva si ea vignetare.
Ar fi interesant sa incerci si cand e soare. _________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
Daniel Simion Membru

|
Trimis: 10 Mar 2014 23:02 Download mesaj |
|
|
|
| Am pus focusul la maxim spre departe si la urma am facut testul.Oricum o sa-l refac cand o sa fie soare. |
|
| Sus |
|
 |
Daniel Simion Membru

|
Trimis: 11 Mar 2014 18:55 Download mesaj |
|
|
|
| Am refacut testul, de data asta cu ajutorul soarelui si am avut aceeasi valoare de 43mm. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|