Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236316 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Dec 2013 01:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Daca tehnica ta este aceeasi ca a tuturor, atunci explica-ne, si mai ales, explica-ti de ce imaginea ta este miscata, si a celor cu care faci comparatie nu. Altfel ne pierdem timpul degeaba. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Dec 2013 10:51 Download mesaj |
|
|
|
Rulmenți la dobson?! Cum faci urmărirea? Dacă o faci manual rulmenții mai mult strică pentru că telescopul va "simți" tremuratul mâinilor tale, ceea ce duce inevitabil la imagine mișcată. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Dec 2013 12:36 Download mesaj |
|
|
|
Acum, daca Erwin s-a apucat sa-ti dea raspunsul, si nu te-a lasat pe tine sa-l cauti, hai sa-ti spun si eu ceva. Tot pentru urmarirea avioanelor, eu am cumparat un trepied foto cu cap fluid, din alea pentru video. Acest cap fluid nu se misca usor, dar miscarea este lina, continua, fara socuri, fara tremurat.
Mai Erwin, lasa-i nene sa-si puna un pic mintea in functiune, sa caute raspunsuri, sa inteleaga problemele. Ca indicii noi le-am dat. Si daca nu gasesc, le dam noi. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 28 Dec 2013 16:26 Download mesaj |
|
|
|
Ah, scuze, n-am urmărit discuția dela început... Cunosc proverbul cu facerea de bine.  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
|
Sus |
|
 |
Gabi-737 Membru

Data inscrierii: 26 Feb 2012 Mesaje: 50
|
Trimis: 29 Dec 2013 21:45 Download mesaj |
|
|
|
Rulmentii m-au ajutat mult, acuma am o rotire lina. Inainte aveam miscari sacadate si probleme in urmarirea avioanelor. Stiu ca dobsonul e gandit pentru astronomie, eu doar l-am adaptat nevoilor mele.
Tind sa cred tot mai mult ca problema vine de la oglinda principala. Ieri seara am avut o sedinta de privit cerul serii cu cativa pasionati de astronomie din Oradea, prilej cu care am tras o prima concluzie ca desi oglinda e lambda/4, are foarte multe erori. Daca se confirma ca e prost slefuita, ar trebui trimisa din nou la Timisoara la reparat. Asta daca merita pretul platit pentru diferenta de calitate obtinuta dupa o reslefuire.
Intr-un fel am un avantaj ca am luat un telescop second si avand probleme mai invat si eu despre optica ceva... poate daca luam unul nou si fara probleme era altceva. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 29 Dec 2013 21:59 Download mesaj |
|
|
|
Pe forum poti sa gasesti topicuri despre testarea oglinzilor.
Merita sa trimiti o oglinda la Timisoara. In primul rand, pentru ca telescoapele astea, care nu sunt de varf, sunt date ca avand lambda/4, dar nu ai nicio garantie. Ele pot fi chiar si L/2,5. Au mai fost cazuri, si nu doar la noi in tara, ci si in vest. Si tot acolo poti sa iti refaci si secundara, ca sa fii sigur ca are calitate buna.
PS. Si tot nu ne-ai spus de ce imaginea ta e miscata. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 30 Dec 2013 09:25 Download mesaj |
|
|
|
Verifică întâi să vezi dacă nu cumva este prea strânsă de bridele de fixare. Trebuie să poți roti ușor oglinda pe suport. Dacă deja a fost supusă reconfigurării cred că trebuie să cauți în altă parte problema, nu la oglinda în sine. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
|
Sus |
|
 |
Gabi-737 Membru

|
Trimis: 30 Dec 2013 10:30 Download mesaj |
|
|
|
Acum o luna am scos-o pentru curatat iar la montare am avut grija sa nu strang tare suruburile. Sta lejer. Prima data cand am primit-o de la aluminizat, din nestiinta am strans serios si nu puteam avea imagine buna nicicum. Am invatat lectia asta  |
|
Sus |
|
 |
Gabi-737 Membru

|
Trimis: 05 Ian 2014 19:40 Download mesaj |
|
|
|
Am hotarat pana la urma, fac rost de ceva malai si trimit oglinzile la d-nul Stanescu la reparat. Principala e lamda/4 fapt confirmat anul trecut cand am trimis-o la aluminizat, dar atunci credeam ca e doar oxidata, nu stiam ca poate fi si executata prost de la inceput.
Am sa revin cu impresii dupa ce am optica in ordine. |
|
Sus |
|
 |
Gabi-737 Membru

|
Trimis: 25 Feb 2014 19:30 Download mesaj |
|
|
|
Ieri am facut primele observatii cu oglinda principala proaspat refacuta de colegul nostru Stanescu si pot spune ca ea era principala vinovata de erorile si pozele proaste.
Am avut parte de 15 -20 minute de cer relativ senin si asa printre nori am reusit sa mai uit la Jupiter si satelitii sai disitingand cercurile groase din jurul planetei si cateva mai subtiri sus si jos (asta cu ocular de 20mm), ceea ce inainte abea vedeam doar un cerc de lumina confuz... e o alta viata. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|