Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236302 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Ian 2014 02:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cautator din piese recuperate |
|
|
|
Cum iarna s-a hotărât să ne viziteze și pe noi, e vreme de ATM!
Având disponibil un corp cu obiective de la un binoclu 7x50 defect pe care n-am reușit să-l repar negăsind subansamblul ocularelor de schimb și achiziționând un ocular WA de 30mm apropiat de cel original însă cu câmp mai larg mi-a venit ideea să fac două căutătoare, unul cu acest ocular, al doilea cu un alt ocular cu reticul la care am dat în lucru piciorul de 1.25". Ocularul WA este tot de binoclu așadar montându-l într-un tub provizoriu care s-a nimerit la lungime și cu bucșele adaptoare potrivite am putut constata că va ieși un instrument grozav, vede bine peste drum!
Tubul este primul portocular dela luneta de 80x900 care a primit un al doilea, așadar are deja căptușeala cu velur și o diafragmă interioară, bucșă de 2" la care am pus adaptorul 2"-1.25". Singurul impediment este că piciorul ocularului WA vignetează câmpul său larg, fiind cam lung așadar o să fac o bucșă potrivită special pentru el, pe filetul original. O să-i pun și un reticul, acum că am găsit metoda cu fibre de poliester:
 _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
CUBIX Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2013 Mesaje: 326
|
Trimis: 26 Ian 2014 03:23 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Hmm.. Imi place cum arata. Felicitarile mele. Cateva poze mai detaliiate, as solicita.  |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 26 Ian 2014 12:42 Download mesaj |
|
|
|
Merci, poze detaliate o să fac când va fi gata, în forma finală. Trebuie să fac două bucșe pe strung, una pentru obiectiv pe filetul original al tubului de binoclu care să intre fest în țeavă (cilindru de copiator vechi A3) și a doua pentru ocular, de fapt un focalizator elicoidal. Asta în caz că reușesc să refac filetul original al ocularului. Dacă nu, atunci vor fi două bucșe filetate interior-exterior pentru focalizare iar ocularul va fi fixat în cea mică. Însă va mai dura pentru că strungarul meu e foarte ocupat și rar ajung la el. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9616
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
CUBIX Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2013 Mesaje: 326
|
Trimis: 26 Ian 2014 22:11 Download mesaj |
|
|
|
Am inteles. Eu as prefera varianta 2, pastrand bariletul ocularului. Daca vei dori sa-l schimbi din cine stie ce motiv, va fi mult mai simplu. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 26 Ian 2014 22:47 Download mesaj |
|
|
|
Iar daca ala e ocularul de 70 de grade ce a fost la vanzare pe forum , poate ne dai niste detalii despre imaginile de oferite de marginea campului.
Sunt curios cum se potrivesc suprafetele focale in cazul de fatza.
Chiar ca e vreme de mesterit ... _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 27 Ian 2014 00:47 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumesc, prieteni!
Da, este acel ocular. Diametrul lentilelor este mai mare decât gaura din barelul de 1.25, e imposibil să nu vigneteze folosindu-l. Ar fi mai potrivit un barel de 2" sau măcar unul mai scurt și mai subțire pentru a putea fi folosit la întreaga lui capacitate. După calculele mele, comparat cu Hyperion de 24mm câmpul este de 60 de grade, mai mare decât a unui WA TS de 15mm din dotare care este un plossl modificat, un dublet lipit și unul spațiat. Imaginea este foarte bună, clară și în focus până la 80% sau mai mult și are acea distorsiune de pernă abia sesizabilă. După numărul de reflexii este probabil un Erfle sau ceva similar. Acoperirile antireflex sunt bune cu tentă gălbuie deci presupun că e de proveniență rusească. Transmisia luminii e iarăși foarte bună. Necesită totuși o diafragmă, cea originală o fi rămas în corpul original al binoclului pentru că fără barel marginea câmpului nu este netă și oricum vreau să pun un reticol acolo. O să-l încerc și pe "Locomotiva" de 70mm. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 27 Ian 2014 12:13 Download mesaj |
|
|
|
Mersi pentru detalii mestere !!
Personal , consider ca standardul pe 1,25 inch e unul idiot , mai potrivit mi s-ar fi parut o norma pe un tzol si jumate sau ma rog rotunjit la 38 mm .
Spor la construit ! _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9616
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 27 Ian 2014 22:00 Download mesaj |
|
|
|
Erwin
Vom incerca sa-i dam de capat impreuna .Ocularul Erfle are prin definitie cinci lentile.
Chiar daca in unele variante,de pilda ocularul Erfle f=20mm folosit de IOR pentru fiorosul binoclu 7x40mm , are lentila de camp triplet si inca doua lentile simple.
Ce haioasa e Optica asta.
Unii proiectanti cu doua dublete si un simplet scot campuri de 60 grade si numesc combinatia Erfle.
Altii folosesc doua dublete si un simplet si obtin numai 52 grade,strica rezolutia pe axa in comparatie cu un Plossl ,o imbunatatesc insa la 2/3 din raza (unde nimeni nu o foloseste) si atunci isi gasesc un om de vanzari priceput care numeste combinatia Super Plossl.Si o mai vand si in ziua de azi.
Mai,daca-i super...
Catalin
Sunt perfect de acord cu tine.Au existat tentative,cred ca din partea japonezilor,de a introduce standardul de 36mm.
Insa standardul de 1.25 toli a fost introdus pe vremea cand inca predomina opinia mostenita de la William Herschel ca un camp de 45 de grade este un lux inutil ,ba chiar indecent de mare.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 30 Ian 2014 04:01 Download mesaj |
|
|
|
Aseară am profitat de mici spărturi în stratul de nori și m-am uitat prin căutător, am reușit să identific Hyadele din Taur cu Aldebaran și am constatat că tot roiul deschis încape lejer în câmp. Cred că instrumentul se poate încadra la categoria RFT. M-am uitat și la Jupiter și la vreo 2 stele mai strălucitoare ocazie cu care am constatat că apar niște raze neregulate, fie din cauza lipsei unei colimări fie din cauza defectelor obiectivului. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|