Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
PA250003.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233877
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Nivelare dubla

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Monturi/Trepiede

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 13 Ian 2014 16:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Nivelare dubla
Raspunde cu citat (quote)

Salutare.

In urma unei discutii mai vechi referitoare la precizia necesare alinierii unei monturi ecuatoriale, am auzit si vazut de multe ori urmatoarea recomandare: "trepiedul trebuie adus mai intai la plan (orizontal), apoi si montura la fel; cele doua planuri (al capului trepiedului si al bazei monturii) trebuie sa indice acelasi nivel zero"
Am vazut chiar si aici.

Intrebarea mea este:
- atata timp cat nu am certitudinea ca nivela cu bula montata in corpul monturii (la baza ei) a fost instalata corect, pe un plan perfect orizontal, cat de important este sa nivelez montura dupa nivelul trepiedului, atata timp cat tot fac reglajul din picioarele extensibile ale trepiedului..?

Dpdv matematic, orientarea catre Polul Nord Ceresc facuta avand baza monturii nivelata "la ochi", fara a avea si trepiedul nivelat in prealabil, ar putea duce la un sistem de coordonate intrinsec (al monturii) rotit fata de sistemul de referinta (ecuatorial), si-atunci, cand zicem ca am aliniat montura in pol, de fapt sa fim offsetati tocmai din cauza diferentei de nivel dintre trepied si montura? (apare in polar-finder Polul, dar cu alte reglaje de latitudine si azimut... ma gandesc).

In alte conditii nu m-as fi obosit cu intrebarea asta, dar am mai primit o provocare recent, asa ca am mai intrebat in stanga, in dreapta, chiar mi-am verificat si montura, si am constatat ca am o eroare de 1.1 grade inclinatie a monturii catre V-SV - dupa ce am realiniat si polar-finderul (aflat prin balarii, la vreo 30 arcmin de axa RA). Ar trebui sa ma gandesc la o solutie prin care sa aduc cele doua planuri la zero, cu alte cuvinte - sa coincida? Se justifica efortul? Ar fi necesara o garnitura metalica prelucrata in unghi, ca sa compensez abaterea... cumva. Voi pune si o bula noua pe montura, intre timp, prelucrata mai cu atentie, ca sa elimin cat mai multe din erorile de tracking. Cer prea multe de la EQ5? Smile

Multumesc celor care vor aduce raspunsuri, de preferat argumentate, si poate vor avea de castigat si alti colegi care si-au pus problema asta.

Cer senin!

orientare_montura.png
 Descriere:
orientare montura
 Marime fisier:  12.04 kb
 Vizualizat:  de 4021 ori

orientare_montura.png

Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 13 Ian 2014 16:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sau poti sa marchezi pozitia corecta a bulei cu un marker si sa o folosesti asa cum este.
Desigur, daca devierea este in limite rezonabile.
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 13 Ian 2014 16:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nivelarea stativului nu are o influenta asupra monturii, poti pune corect in pol o montura pusa pe un stativ inclinat.
INSA avantajul major atunci cand stativul este nivelat este acela ca reglajele de punere in pol a monturii sunt mult mai uosr de facut.
Cred ca cel mai usor de explicat este cazul in care este folosita o cumpana ecuatoriala (dupa parerea mea).

Numai bine
Emil

P.S. referitor la bula din EQ-5 (EQ-6) eu o folosesc orientativ, nu stiu cat de precis este montata in lacasul ei si de asemenea nici nu stiu ce tolerante are...
Sus
saiph
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 13 Ian 2014 16:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:
Sau poti sa marchezi pozitia corecta a bulei cu un marker si sa o folosesti asa cum este.
Desigur, daca devierea este in limite rezonabile.

Da, ok, as putea face si asta, ca sa nu ma complic prea tare.

Limitele sunt cele prezentate - cel putin in cazul meu.

Dar oare este o problema reala asta? Sau doar o pseudo-problema, indusi in eroare fiind de nevoia de precizie... si cum vedem ca ceva nu se 'pupa', "hop!" - sarim ca arsi si cautam solutii, omitand chestiuni cat se poate de elementare, cu care putem demonstra ca nu avem de ce sa ne facem griji.
Smile
Mai este si posibilitatea ca baza monturii sa faca un unghi diferit de 90 grade cu restul corpului ei - din turnare (banuiesc ca sunt turnate in cochila, cel putin astea mai de serie mare, mai accesibile) - si atunci de fapt trepiedul sa fie o sursa importanta de informatii pentru nivelare, nu baza monturii.

Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 13 Ian 2014 18:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nivela sferică instalată pe unele monturi are o precizie în jur de 32 minute de arc (vorbesc de cele instalate pe teodolit sau instrument universal (instrumente profesionale) Pentru monturile aflate în comerț precizia nivelelor sferice (când există) este mai mică.
Orice instrument optic ce măsoară unghiuri trebuie să fie calat (orizontalizat) Această operațiune se face din suruburile de calare (la instrumentele universale) sau acționând asupra picioarelor trepiedului.
Prin operațiunea de calare asigurăm instrumentul pentru funcționare în parametri specificați.
Acum, pe lângă nivela sferică, instrumentul universal are prevăzută o nivelă torică a cărei precizie este mult mai bună (caa 8 secunde). În raport cu indicațiile aceastei nivele se face calarea. Aceasta face ca unghiul dintre planul cercului orizontal al instrumentului universal și planul tangent la geoid în punctul de stație al instrumentului să difere cu precizia nivelei torice (erorile de construcție inerente fac acest unghi puțin mai mare).
Atât nivela sferică cât și nivela torică au sisteme rectificare)
Ce vreau să spun că este important ca montura să fie calată. Precizia calării depinde de calitatea nivelelor folosite. În momentul calării, teoretic se poate respecta condiția geometrică, astfel ca axa polară a monturii să fie paralelă cu axa lumii (nu ținem seama de erorile de construcție ale monturii)- cu condiția respectării și a planului meridian.
Ar fi bine ca să-ți iei o mică nivelă torică (le găsești la toate magazinele de profil) și cu ajutoul ei calezi montura (eu îi zic cupa monturii).
Nivele torică se poate verifica punând-o pe un plan orizontal, verificând citirea și apoi întorcând nivela cu 180 de grade. Indicația (citirea) nivelei trebuie să fie aceiași.
Pentru vizual precizia astfel obținută este suficientă.O stea rămâne în câmp două ore sau mai mult cu condiția să fii în meridian
Pentru astrofoto trebuiesc rafinări suplimentare - metoda driftului este una dintre ele.

Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 13 Ian 2014 19:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

saiph a scris:
Dar oare este o problema reala asta?

Nu este, daca nu incerci sa iti determini latitudinea prin metoda asta. Daca baza monturii nu e orizontala, tot ce se intampla e ca ai nevoie de mai multi pasi la punerea in pol, reglajul pe az. influentand si alt. si invers. Iar la eq5/6 nu vrei multi pasi, mai ales pe alt. Smile

Niciodata nu am nivelat mai mult decat din ochi trepiedul, cat sa nu se rastoarne de la terenul in panta Smile Asta nu a impiedicat o aliniere polara suficient de buna pentru expuneri de 20 minute fara rotatie de camp.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 14 Ian 2014 18:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Punerea în pol presupune să realizezi paralelismul dintre axa lumii și axa polară a instrumentului. Acest lucru se poate face independent de calare. Cum se face acest lucrul este treaba fiecăruia. Însă prin operațiunea de calare ne putem folosi de avantajele oferite de montură și anume ca axa polară a instrumentului să fie egală cu latitudinea locului de observație, iar prin modificara azimutului, unghiul vertical spre pol nu se modifică
Eu îmi calez montura și cu luneta polară realizez o punere în pod decentă suficientă pentru vizual, iar motoarele de urmărire îmi permit să țin obiectul în câmp câteva ore

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Ian 2014 14:11 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Am inteles explicatiile primite Smile
Multumesc pentru ele.
Oricum, am de gand sa mai fac o verificare, cu o noua nivela cu bula, montata pe baza monturii; si sa vad sa n-am vreo inclinatie a segmentului de reglare a latitudinii fata de planul bazei.
Ca idee, ceea ce urmaresc este sa scap de cat mai multi factori care pot introduce erori in aliniere si implicit in obtinerea unor imagini ne-punctiforme ale stelelor, pentru focale de 300-600mm. In rest, pentru vizual nu ma obosesc cu prea multe reglaje Very Happy sa fie "pe-acolo", si-n rest stam bine.

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Monturi/Trepiede

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum