Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233877 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 616
|
Trimis: 13 Ian 2014 17:01 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Este vreo problema daca pun un LP Recorder in loc de ebonystar????
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Ian 2014 00:21 Download mesaj |
|
|
|
Da, mai intai ca un LP Recorder e cu totul altceva decat discul de vinil sugerat.
Nu, poti incerca. cu un disc.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 616
|
Trimis: 14 Ian 2014 11:13 Download mesaj |
|
|
|
Rotile pe care se misca tubul sus-jos, le pot prinde direct de tub, dupa ce il echilibrez cu accesoriile respective pe el?
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9514
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 14 Ian 2014 21:09 Download mesaj |
|
|
|
Alex
Presupun ca rugozitatile de pe LP au acel efect de prevenire a ''lipirii'' reazemelor de teflon,descris de Tavi.
La altii functioneaza,nu vad de ce nu ar functiona si pe strada ta.
Eu la dobsonianul meu de 160mm am folosit un surub /ax vertical de 10mm.
Pentru un dobsonian de 8 inch cred ca un diametru de 10 mm /adica M10 ar fi bun.
Trebuie sa prevezi saibe plate ,cele mai mari in diametru pe care le gasesti la M10 si sa pui doua piulite.Cu prima reglezi jocul axial al lagaruirii ,cu contrapiulita blochezi aceasta prima piulita pe pozitie.
Surubul vine de jos in sus,cu piulitele la vedere ...si buna strangere in caz de nevoie dar in placa de baza nu flendureste /nu are joc/ ci numai in rocker.In placa de baza il bati fortat sau il filetezi-hm,filetu' in lemn nu prea imi trezeste increderea...
Presupun ca la telescoapele mari este altfel.Eu la telescoapele mele usoare si mici (he,he,mici,mici...dar zgobii ) folosesc piulitele si pentru a modifica apasarea dintre teflon si ''ebonystar'' ( sau ce-o fi...).
Daca esti artist,si vad ca talent ai,poti prinde axele orizontale direct de tub.Mare atentie insa,masoara/gandeste si iar masoara /gandeste/verifica /incearca si tot asa pana ce esti sigur.
La faza asta ai cele mai mari sanse sa-ti transformi tubul intr-o stropitoare plina de gauri inutile.
Iata-i,de la stanga la dreapta, pe Bathory Stefan,Dan Vidican si Ghe. Vass ,studiind dobsonianul meu de 160mm F/9 candva prin anul 7499 Etos Kosmou ,dotat cu axe orizontale prinse direct pe tub,barillet pe 9 puncte si obstructie centrala de 15.6 %.
Sub axele orizontale nu am folosit niciodata teflon,este prea alunecos.
Acolo am folosit exclusiv pasla,frecarea este mai mare dar suficient de lina si tubul nu se debalanseaza la orice schimbare de ocular.
La dobsonianul de 125mm trebuie sa-i pun o contragreutate doar cand folosesc vizorul binocular.
In rest sta ca ''nesimtitul'' pe pozitie ,chiar si cu ocularul Radian+Barlow.
Singurul (fitzosii l-ar numi ) dezavantaj este acela ca frecarea pe pasla produce un scartait care se aude pana pe strada.
Mie-mi place sa cred ca asa vor scartai paramele yachtului meu,dupa ce-l voi mosteni pe unchiu' necunoscut din America.
Pater Mircea
Descriere: |
|
Marime fisier: |
40.49 kb |
Vizualizat: |
de 2899 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 15 Ian 2014 12:46 Download mesaj |
|
|
|
Padele de teflon la axele orizontale sunt bune dacă ai semicercuri de diametru mare - cazul dobsonienelor tip truss unde centrul de masă este foarte jos, oglinda e aproape de nivelul solului. Diametrul semicercurilor este mai mare decât al oglinzii și atunci frecarea ar fi prea mare folosind pâsla. Dar, în cazul dob-ului clasic cu tub e bună metoda lui Mircea, cercurile fiind decupate din același tub PVC al instrumentului și puse pe discuri din lemn. Eu cred că e mai bine să faci o cutie în care fixezi tubul ca să poți schimba oricând centrul de greutate după necesități. Cutia ar putea fi similară cu scoicile dela montura Penelopa construită de Mircea.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|