Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMGP2392.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236324
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Constructie Refractor Homemade 72/900

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 09 Ian 2014 17:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

C.Ovidiu a scris:
Va multumesc Dl Mircea pt urari, sa fie intr-un ceas bun.
Saiph - finderele 6x30 is porcarii nu sunt acro la fel si cele de 5x24 SpringLoad ele vin cu lunetele si telescoapele de apertura mica,gen 60-70mm refractor 76 - 144mm reflector is findere de gunoaie, sunt defapt simplete cu lentile de plastic atat la ocular cat si la obiectiv ( obiectiv simplet plan convex) finderele de 5x24 nu au o apertura de 24mm ci de 10mm, obiectivul de la luneta mea APO de 32/200 il am de la un prieten, e superba furnizeaza niste imagini de iti taie respiratia am marit pana la 150x si inca se vede clar si frumos asta cu un ocular Zoom, stele sunt punctiforme fara coma sau alte aberatii si asta la puteri mari.
Luneta de 32/200 este buna cat si pentru traking are o imagine clara poate suporta puteri de mariri foarte mari in comparatie cu diametrul ei, pe langa asta este portabila, nu este o porcarie cu lentile de plastic Very Happy precum cele comerciale, ma gandesc acuma la un finder de 50mm adica o noua luneta de cautare Acro folosind obiectivul unui binoclu.

Da, da, stiu, pai exact in ideea asta am si zis ce-am zis Smile

Adica, multi n-au nici macar acro, si sunt super diafragmate si vai de steaua lor (la propriu, cu tot cu aberatii), iar tu ai deja un mic apo pe post de finder Very Happy Un pic overkill, daca ma-ntrebi pe mine, dar.. placerea omului Rolling Eyes
Ai putea sa folosesti apo-ul de 32 ca lunetica de camp, iar in locul lui sa pui un acro mai fara pretentii, ca doar pt finder ai nevoie de puteri mici. Apo-ul merge sa-l forjezi si pana la 4xD[mm] (ca putere de marire), dar devine impracticabil cand tot ce vrei e sa-ti orientezi telescopul spre o tinta mica de pe marele cer Smile Plus ca la puteri mari, prin aperturi mici, ai acces la magnitudini vizuale limita mai mici (valori mici, dar stralucire aparenta mare, deci sanse mai mici de a zari vreun DSO).

....zic si eu.... Geek

Sus
C.Ovidiu
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 24 Dec 2013

MesajTrimis: 09 Ian 2014 17:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Avem in vedere si aceasta varianta ca lunetica APO sa o folosesc in alte scopuri, am utilizat-o ca finder la luneta de 70/900 SW pt. ca avea o apertura mai mare fata de finderul original venit cu luneta, intr-un fel ambele sunt destinate pentru observatii cu camp mare, luneta de 32mm se poate folosii la Luna, Soare la puteri mari, voi folosii cautatorul original 5x24mm la luneta noua dar fiind diafragmat din fabirica la 10mm, asta stim cu totii, totusi diafragma se poate scoate si folosii la 20mm apertura merge chiar bine la deep sky, fara doar si poate pana la urma urmei este doar un cautator ce pretentii sa ai, ei traking mai zic si eu ceva mai pretentios Very Happy

Ultima modificare efectuata C.Ovidiu la 09 Ian 2014 21:00, modificat de 2 ori in total
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 09 Ian 2014 18:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

In ce sens este "diafragmat din fabirica la 10mm" ?
Diafragma este langa obiectiv sau este pe la 1/3 din lungimea tubului, mai aproape de ocular ?

Eu am un cautator din asta SW 6x30 si are ca obiectiv un dublet lipit din sticle (nu din plastic).
Sus
C.Ovidiu
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 09 Ian 2014 18:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Chiar ? asta nu stiam, ca cautatoarele 6x30 is acro si detin lentile de sticla, nu am un astfel de cautator, de 6x30, ms de informatie, ma refream la cautatoarele 5x24 ele nu au apertura fixa asa cum este de inteles, ci obiectivul simplet este diaframat, are o diafrgma de 10mm chiar la baza obiectivului 2mm distanta fata de lentila, cu alte cuvinte lentila se sprijina ce aceasta diafragma, stiu ce spun deoarece detin acest tip de findere. Problema e relativ simpla, fabricanti puteu sa pozitioneze diafragma mai aproape de ocular la distanta la care sa nu obstructioneze din diametru, in cazul nostru la baza obiectivului, am avut 2 astfel de modele ambele cu aceiasi porblema, oricum la urma urmei e doar un simplu cautator ieftin, ce pretenti sa ai la un astfel de produs.
Vad ca discutia a deviat umpic de pe orbita.

Ultima modificare efectuata de catre C.Ovidiu la 09 Ian 2014 20:58, modificat de 1 data in total
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 09 Ian 2014 20:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

C.Ovidiu a scris:
(...) luneta de 32mm se poate folosii la Luna sau la Soare puteri mari, nicideum in domeniul DSO, (...)Very Happy

Pai normal ca nu, referirea mea la DSO era strict legata doar de posibilitatea localizarii pe cer a vreunui DSO intr-un camp stelar, pentru a orienta corect instrumentul principal, nu pentru observatii propriu-zise prin finder Smile
La Luna/Soare da, si eu mai am cateva jucarele acro, pe care le-am incropit din componente recuperate, comparabile ca diametru cu apo-ul tau si se vede decent pana pe la 60x as zice; desi se simte ca se cam chinuie.. De regula incerc sa nu sar de 30x.

Si, apropo de diafragmare, cam asa ceva vine standard pe piata cu o luneta ca a ta [@ 11:11].

Hai, ca n-am deviat prea mult. Mai adu updateuri la progresul lucrarilor si revenim usor la cursul discutiei Razz

Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 09 Ian 2014 21:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am vazut acum in video, ala-i chiar .... mai bine fara. N-am avut un asemena "noroc".
Eu vorbeam de asta: http://www.teleskop-express.de/shop/produc...acket.html

Spor la treaba !
Sus
C.Ovidiu
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 09 Ian 2014 21:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am montat un ocular pentru colimarea exacta a lunetei in diagonala, adaptorul in care este introdusa diagonala ( prisma roof ) a fost prinsa cu suruburi de fixare iar peste aceasta am adaugat capacul unui parasolar de la o luneta de 70mm, apoi am infasurat intreg ansamblul cu banda izolanta neagra sa furnizeze un aspect mai placut, capacul de borcan e prins si el de un adaptor nu sa potrivit la fix cu diametrul tubului, am facut gauri atat prin capacul de metal cat si prin adaptor, iar apoi au fost montate la baza tubului, properly screwed and ready to Go !
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 09 Ian 2014 22:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pe post de finder este grozavă o lunetă făcută din jumătate de binoclu, 7x50 e ideal pentru un căutător. Găsești în târg binocluri vechi ieftine, uneori total decolimate sau cu defecțiuni mecanice și poți folosi numai ocularul și obiectivul montate într-un tub, fără prisme sau diagonale. Dacă îi pui și un reticol pe diafragma ocularului e super. Reticolul se poate face din fibre de poliester extrase dintr-o sfoară subțire împletită, e mai subțire decât firul de păr.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
C.Ovidiu
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 09 Ian 2014 22:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru sfaturi, Erwin, momentan voi utiliza cautatorului de 5x24, pe parcurs se mai pot folosii si alte cautatoare,(obiective de binoclu) nu am pretentii in acest aspect, avnd in vedere ideia dv. sugerata referitor la ocularul cu reticol pentru colimare, nu este o noutate, aveam in plan acest lucru pentru o aliniere cat mai precisa, in momente de cumpana Very Happy
Sus
C.Ovidiu
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 10 Ian 2014 13:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

In aceasta zi speciala Very Happy am inserat in sfarsit obiectivul in OTA, este sustinut extrem de rigd practic cand am inserat ceula obiectiv aerul din tub a iest, ( vidat) asa ermetic este sustinut.
Urmeaza apoi sa ajustez colimarea de la baza, folosiind ocularul de colimare cu reticol deja executat pentru ajutor la ajustarea aliniamentului. Pentru alinierea corecta a obiectivului in montura sa m-am folosit de inelul marcaj aflat deasupra mufei care se insereaza in tub, ca si punct de referinta in ajustarea corecta a obiectivului. ( sa nu fie inclinat).
Sus
C.Ovidiu
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 10 Ian 2014 19:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa ce am instalat obiectivul (secured) in adaptor urmeaza ultima etapa, inserarea parasolarului, capac de protectie am procurat, dupa aceasta simpla operatiune voi insera prisma diagonala si ajusta colimarea instrumentului, apoi va urma infrumusetarea telescopului ca ultima operatiune, instalarea lui pe montura Eq-1 si nu in ultimul rand :spor la observatii !
First light-ul l-am facut pe Luna si stele ( star test) rezultatele sau dovedit bune, deci obiectivul a trecut testul calitatii.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 11 Ian 2014 02:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu e bine ca tubul să fie etanș. Aerul cald se dilată iar cel rece se contractă și va supune atât tubul cât și optica la mici tensiuni. În plus e posibil să apară condens în interior dacă ai asamblat tubul la cald și îl scoți afară la rece, aerul cald înmagazinează mai multă umezeală.

Spor la observații de acum! Smile

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
C.Ovidiu
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 11 Ian 2014 13:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin - nu are absoult nimic si cele comerciale cu obectivul montat in tub strans si fixat cu suruburi are aceleasi tensiuni ca si la al meu e normal sa fie asa , se poate evita observand in casa la o temperatura constanta Very Happy prin geam, Very Happy ca un astronom obosit, eee daca era un geam cu un indice de refractie identic cu cel al obiectivului, geam constituit numai din sticla optica, era altceva Very Happy, oricum la toate instrumentele comerciale se instaleaza condensul in tub, nici ideia cu lipirea obiectivului (sigilarea lui) nu e BUNA, pe viitor vreu sa i fac un sistem de colimare la obiectiv, actualmente Luneta este Finalizata, prisma e montata , instrumentul este colimat la precizie,cautatorul este montat.
In noaptea asta am iesit afara pe la 3-4 nu era ceata cerul fiind partial senin, am facut star testul pe unele stele pentru a ma asigura ca aliniamentul e corect, se observau inele de difractie de la stele chiar frumos seeingul spre surpinderea mea era bunicel evaluat la 4.

Project Terminat pozele vor fi postate in curand
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 11 Ian 2014 18:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bravo Ovidiu,sa vina pozele!
Am mai intalnit plangeri cu privire la calitatea imaginii,de aceea numai amintesc faptul ca aseara,10 Ianuarie,seeingul a fost atat de prost incat influenta chiar si luneta mea de buzunar 45x300mm la 40x.
Deci daca ceva nu ne place in acesta perioada,sa nu blamam imediat ....telescopul,prietenul meu!
Rabdare si...pentru cine are placerea...tabacioc,nenicule,rabdare si tabacioc!

Mircea

viceroythinks.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  84.29 kb
 Vizualizat:  de 3579 ori

viceroythinks.jpg

Sus
C.Ovidiu
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 11 Ian 2014 19:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vin Pozele, fratiilor nu este o luneta Celestron 90 hehehe Very Happy e homemade, tubul optic e de la Celestron, montura,tubul si obiectivul sunt Comerciale Wink
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact