Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236324 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
C.Ovidiu Membru exclus

Data inscrierii: 24 Dec 2013 Mesaje: 430
|
Trimis: 26 Dec 2013 17:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: Constructie Refractor Homemade 72/900 |
|
|
|
Dupa o pauza de activitate pe acest forum m-am decis sa revin cu un nou topic ATM : Constructia unui nou instrument pentru observatii, recent am achizitionat un obiectiv de 72/900 de la Astrovest, a sosit fara probleme intr-o stare foarte buna multumita lui Andrei, dupa cateva zile la care am meditat asupra designului si materialelor care le voi folosii in realizarea acesti instrument am trecut la partea constructiva.
Pentru inceput am procurat un tub metalic 80 cm lungime, 90cm diametru solid de la o luneta Celestron Astromaster 90, am fost norocs am scapt de vopsirea tubului pe interior, dar din neferice nu detinea diafragme interioare, sugerez ATM - mistilor incepatori folosirea tuburilor metalice in realizarea unei lunete, sunt rezistente nu se deformeaza la fel ca tuburle PVC subtiri, se poate folosii si tub PVC dar gros, cele metalice uneori sunt cam scumpe dar merita, apoi folosirea obligatorie a 2 sau 3 diafragme interioare pentru eliminarea reflexilor parazite.
Jos am postat o poza cu faimosul obiectiv  |
|
Sus |
|
 |
mcuzic2002 Membru

Data inscrierii: 06 Ian 2007 Mesaje: 443
Motto: - Localitate: Sibiu
|
Trimis: 26 Dec 2013 20:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ovidiu,astept cu interes sã vãd luneta ...am un tub de carton foarte rezistent,si intentionez sã folosesc acelasi obiectiv...din cite vãd eu,lentilele nu par a avea deloc acoperiri (sau poate doar un singur strat de MgF2 ?!? )...ce focuser intentionezi sã folosesti? |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 26 Dec 2013 21:04 Download mesaj |
|
|
|
Tuburile de carton sunt cam sensibile chiar daca is rezistente, totsui la umiditatea de afara in timpul observatiilor va degrada in timp, ar fii bine un tub Pvc mai gros acuma depinde ce gasesti, obiectivul are strat antirefelex doar pe lentila negativa (flint) dar la baza ei, are doar o singura acoperire.
Focuserul va fii simplu fara cremaliera adica ocularul se va glisa in diagonala sau in tubul portocular,oricum asta nu prea conteaza daca e cu cremaliera sau doar simplu, totusi doream sa montz un focuser cu cremaliera dar nu imi mai pusca exact focala prestabilita, si am abandonat ideia, dar asta nu este asa important, ce conteaza e ca aliniamentul elementelor optice sa fie corect. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9619
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 26 Dec 2013 21:15 Download mesaj |
|
|
|
Ovidiu
Ma bucur ca ai revenit.
Spor la noul tau proiect ATM,te rog sa ne prezinti aici progresele realizate.
Mihai
Nu stiu ce acoperiri AR are obiectivul lui Ovidiu dar , la aperturi mici si preturi pe masura,cred ca doar o singura suprafata este tratata anti-reflex.
Nu stiu care este situatia acum.In urma cu vreo 20 de ani ,un prieten a comandat un obiectiv de 250mm F/15 la D&G.
Oferta firmei D&G a fost fara acoperiri AR.
Prietenul a insistat,firma a fost de acord dar i-au cerut o declaratie olografa prin care si-a asumat riscul eventualei deteriorari a lentilelor in timpul aplicarii acoperirii AR.
Desigur,nu-i cazul lentilelor despre care vorbim si ,intre timp,ma gandesc ca si tehnologia o fi evoluat.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 26 Dec 2013 21:22 Download mesaj |
|
|
|
Constructia lunetei progreseaza cu ajutorul lui Dumnezeu, azi am incercat sa gasesc o solutie cat mai convenabila si simpla sistemul de adaptare a obiectivului dat fiind faptul ca tubul optic are un diametru de 90mm am incercat sa caut diferite tuburi (adaptoare) pentru fixarea celulei obiectivului, am gasit la urma urmei cu greu un adaptor care sa intre in tubul optic, iar apoi obiectivul se va insera in acest adaptor, celula obiectiv nu detine gauri pentru fixarea sa de tub asa ca se va instala simplu in acest adaptor pozitionata corect in asa fel incat sa ramana aliniat corespunzator, celula are la baza un contur bine determinat numa bun pentru fixarea sa corecta in adaptor.
Ieri am lucrat la adaptorul care va sustine obiectivul si in care se va glisa acesta, am montat 4 suruburi de strangere lateral stranse cu piulite, apoi am inserat inca 3 suruburi la baza adaptorului pentru ca acesta sa nu gliseze in interior si sa nu isi schimbe unghiul, suruburile sustin adaptorul in asa fel incat sa aiba un sprijin astfel incat sa nu isi modifice pozitia, 8 gauri a terbuit sa fac in tub bineinteles am folosit burghiul masurate la precizie, a fost o solutie geniala de a mentine colimarea perfecta.
Re
Obiectivul are doar un singur strat antireflex MgF2 subtire abia ca se vede de un albastru foarte deschis in mod normal calitatea optica terbuie sa rivalizeze excesul acoperirilor antireflex, deobicei la instrumente mici si ieftine acoperirile sunt de 2 bani, totusi mentionez ca chinezii depun o cantitate prea mare de strat antirefex este cam gros, un unele cazuri pe care le-am intalnit la unele obiective acromate unde se putea discerne un start albicios intre cele doua lentile, am sters obiectivul respectiv dar startul albicios isi facea aparitia ziua urmatoare, este probabil datorat procesulul de depune unde camera prob. era contaminata, nu era curatata corespunzator. |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 27 Dec 2013 15:47 Download mesaj |
|
|
|
Astazi am mai montat inca 3 puncte de sprijin la baza adaptorului care va sustine celula obiectivului. Acuma este prins fara nici o problema, dat fiind faptul ca adaptorul nu are un inel de sprijin care sa se aseze pe tubul optic in asa fel incat sa nu cada in interior cum sunt la obiectivele comerciale, am decis sa montez 6 puncte de sprijin sub acest adaptor pentru al mentine in pozitia exacta |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Dec 2013 21:14 Download mesaj |
|
|
|
Cred că ai exagerat cu cele 6 șuruburi. 3 sunt suficiente pentru așezare. Doar la un sistem push-pull ai nevoie de 6, 3 în celulă și 3 în flanșa de adaptare care acționează în sens contrar și cu care poți face o colimare corectă, de câte ori ai nevoie. Din câte îmi dau seama la tine e un sistem fix, fără reglaj. Spor în continuare. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 28 Dec 2013 20:34 Download mesaj |
|
|
|
Erwin, Da e un sistem fix, am dorit sa nu am porbleme asa ca m-am asigurat, ca adaptorul sa ramana fix, fara ca in timp sa isi modifice pozitia ( decolimeze) de pe axa optica, ca nu o sa mai am probleme de genul acesta.
Parasolarul, Mircea, e deja rezevrat va fii unul din plastic comercial de la o luneta de 70mm cu o dechidere de 70mm il voi monta cu partea opusa pt ca partea frontala e prea mare si cade pe interior.
Ieri am inserat diafragmele interioare, de 50 si respectiv 35mm sau potrivit ca la carte ,si am efectuat un aliniament perfect, m-am inspirat si din modelele comerciale, a iesit ca la carte, diafragmele apoi le-am lipit pe margine cu silicon ca sa ramane in pozitie fixa in tub
Azi am instalat si Focuserul, fiind extrem de unicat in materie de matericale casnice, este constituit dintr-un capac de borcan inserat in tubul optic (capac metalic ) la care i-am facut 3 gauri pentru fixarea lui la captul tubului, de capac este lipit un adaptor un un filet interior pentru infiletarea prismei diagonale, iar focusarea se va face simplu, miscand ocularul inainte si inapoi in tubul diagonalei.
Ultima modificare efectuata de catre C.Ovidiu la 29 Dec 2013 00:16, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 28 Dec 2013 22:14 Download mesaj |
|
|
|
Practic usor si repede , scopul scuza mijloacele daca iasa trebuie sa patentezi , altfel salut patentul din imagine  |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 29 Dec 2013 11:29 Download mesaj |
|
|
|
De obicei la o lunetă tubul port-ocular care se mișcă în focuser are o lungime mare, ca să poți folosi luneta cu și fără diagonală, fie că e prismă fie că e oglindă. Telescopul trebuie să suporte o gamă largă de accesorii așa că recomandarea mea este să te gândești serios la confecționarea unui focuser adevărat. Se găsesc pe la raioanele de instalații niște țevi și felurite mufe și reductoare, ai putea încerca să găsești ceva potrivit pentru țeava port-ocularului, de pildă țeavă de alamă pentru scurgeri de la chiuvete care este cromată iar corpul îl faci din 2 mufe de reducție din plastic potrivite. Ca să nu vigneteze ar fi bine ca diametrul țevii să fie mai mare, de 40-50mm dacă găsești. Colimarea focuserului este importantă la fel ca la obiectiv, așadar vei observa curând că un capac de borcan nu este suficient de stabil. Eu am reconstruit de 3 ori focuserul lunetei de 80/900 până am fost mulțumit. Spor! _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 29 Dec 2013 18:14 Download mesaj |
|
|
|
Fara indoiala ,nu-l contrazic pe Erwin in cele spuse pentru ca are dreptate.
E suficient sa ne mai uitam inca odata la realizarile lui exceptionale si vom vedea ca stie ce vorbeste.
Dar abordarea lui Ovidiu este extrem de interesanta si diferita si ma bucur tare ca a revenit pe forum.
Este nevoie si de o asemenea abordare.Cei de limba engleza o numesc ''dirty cheap''.
Unul dintre exponentii acestei abordari ATM este Ed Turco ,un nume foarte respectat pe Cloudy Nights.
Hai sa avem si noi un Ed Turco al nostru!
Cum a zis-o pe scurt 2SKY ...''scopul scuza mijloacele''.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 29 Dec 2013 20:12 Download mesaj |
|
|
|
Focuserul l-am modificat, am procurat un adaptor care va glisa perfect pe diamteru exterior al tubului dat fiind faptul ca capacul de borcan era mai mare si terbuia sa ingrosez marginea tubului sa intre, am gasit un adaptor potrivit pentru tubul optic dar si pentru vechiul sistem cu capac, se imbina perfect dat fiind faptul ca noul adaptor e mai gros si ma bucur de asta, l-am insterat in capacul de borcan iar apoi iam facut gaurile pnetru montarea suruburilor, e foarte rigid asa ca acuma va merge, numai terbuie sa introduc doar capacul in tub si sa il strang am vazut ca nu prea sta in pozitia care ar terbui, asa ca am intarit designul, capacul din metal l-am insterat intr-un adaptor si apoi intreg sistemul -prins cu suruburi, pt. focusare voi folosii sistemul sugerat de Erwin pe care il aveam in plan de la bun inceput, totusi vroiam sa testez exact locatia la care se furnizeaza imaginea.
CU OCAZIA ASTA am indreptat luneta spre cer pentru a testa focuserul dar si optica, operatiunea efectuata ieri, luneta a avut prima sa lumina THE FIRST LIGHT la Jupiter se vedea superb clar frumos stetele punctiforme fara distorsiuni si alte iritatii in imagine asociata cu optica proasta chiar si pe seeing bun.
Azi am procurat materialele pentru focuser tub cu filet interior si exterior pentru focusare fina prin rotatie, sistemul este identic cu cel pe care l-am construit la dobsonianul de 6 inch.
Sistemul nu se poate decolima singur de la sine, luneta asta rezista si la un cutrermur de mag 11 si inca ramane colimata la precize, cand aveam telescopul dobsionain de 6 inch acum nu il mai detin, cand faceam observatii , a cazut de pe banca, sa trantit bine, apoi tubul sa rostogolit in panta cam 5 - 6 m sa rostogolit si apoi sa oprit in groapa de drenaj de langa cabana, nu era adanca cam 30cm adancime, am crezut ca asta ia fost, pana aici ia fost viata , sa spart oglinda sa dus intreg telesscopul, tulai Doamne da ce sa intamplat, ( in gandul meu) ca sa vezi in final dupa ce am ajuns la el statea linistit se odihnea dupa in stresul pe care la avut in timplu rostogolirii, m-am uitat sa verific nu s-a spart oglinda totul e inregula e interg, Surpiza nu a avut nici pa.. cum se spune oglinda era intreaga, usor decolimat dar a supravietuit la asa rostogolire si cazatura sa sufere doar o simpla decolimare mica de tot cam 1 cm sa deplasat,nici atat 5mm apox, apoi l-am recolimat dar la o asa cazatura se decolima serios sau era Terminat |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 30 Dec 2013 12:42 Download mesaj |
|
|
|
Azi am mai facut o modoficare la focuser este vorba despre un sistem de colimare in caz de probleme |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 30 Dec 2013 21:24 Download mesaj |
|
|
|
Așadar ești ATM-ist cu vechime! Aferim! Să ne arăți poze cu instrumentul, și cu dob-ul de 6" dacă ai. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|