Titlul subiectului: Punte sau iluzie optica pe Luna
Azi am scos telescopul Cass 270mm si in plimbare la 400x am zarit ceva nou .
nu am avut seeing grozav de filmari dar totusi am tras un avi pana o perdea de nori a venit
am prins foarte putine cadre din care doar 200 am selectat .
Cred ca multi ati vazut puntea asta probabil similar cu X dar mult mai mica.
Reflexia razelor solare de pe un perete al unui crater.
Zona este Munții Altai între craterele Pons și Polybius.
"Prinderea" unei astfel de reflexii este dificilă, presupunând observare asiduă. _________________ distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit
Azi noapte nu am stat sa caut locul dar am gasit acum dimineata in munti Altai la marginea marii Nectaris.
sageata indica "zidul" ce aparea ca liniuta cu contrast in imaginea vazuta si filmata aseara.
Ciudata umbra , dar totusi ar fi posibil sa aiba o explicatie rationala .
Oare se poate estima lungimea si latimea acelei " umbre " evidentiate in imaginea Dvoastra ?
Daca s-ar cunoaste unghiul sub care razele Soarelui a produs acea umbra , am putea estima si inaltimea " muntelui " cu pricina ? _________________ Binoclu 1 : Carl-Zeiss Jena Deltrintem 8x30
Binoclu 2 : IOR B7x40
Binoclu 3 : PENTAX SP 8x40 WP
Reflector 1 : inca nu
Reflector 2 : inca nu
Se poate masura aprox cu programul VMA dar la mine in Pc s-a pierdut acest atlas .
Dar se stie ca Polybius craterul mare din dreapta are 41 km asa ca liniuta ar fi lunga de 10 sau chiar 8 km . Am gasit imagine cu detalii se pare ca e destul de proeminent zidul .
sper sa vad si sa filmez si eu la rezolutia asta cu cass de 550-600mm
Peretele muntos este în stânga jos față de poziția indicată cu săgeata; este marcat cu un vârf de săgeată gros și alb. Peretele este al lui Pons E. _________________ distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit
Tot in seara aceea un singur cadru la 7m focar cu DSRL Canon EOS 50 D aici se vede mai bine peretele muntos de care vorbeste Andi. Marea Nectaris sus dreapta.
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum