Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4203
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 05 Noi 2013 21:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
154P apare slab pe expuneri de 2min cu 10cm f/9, cred ca e dificil sa o vezi prin telescop, mag. nucleului e cam 15.
atasez o imagine de 2min in camp cu NGC 7189 listata la mag 13.7.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
48.91 kb |
Vizualizat: |
de 7543 ori |

|
Ultima modificare efectuata de catre auriga la 05 Noi 2013 22:04, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Procyon Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013 Mesaje: 285
|
Trimis: 05 Noi 2013 21:55 Download mesaj |
|
|
|
La mine cu 30sec exp, e la limita vizibilitatii, dar e vizibila.
@MariusP: C/2012 X1 e cam slaba in stralucire. 13.5 e cam mult
_________________ Stoian Andrei-Marian |
|
Sus |
|
 |
Niky360 Membru

Data inscrierii: 07 Iul 2012 Mesaje: 482
|
Trimis: 05 Noi 2013 22:22 Download mesaj |
|
|
|
Daca tot continuam cu off-topicul sa continuam cum trebuie )
In urma cu 30 de minute am incercat sa vad 154P, dar nu era nici de cum acolo.. am avut si un strat subtire de nori deci transparenta 0. Am cautat alte observatii ale cometei 154P si se pare ca nici de cum nu se afla la 9 , ci undeva la 11.
@Procyon: cometa C/2012 X1 a suferit un outburst in jurul datei de 20 oct. si a ajuns la mag.8 .
@MariusP: eu observ momentan din gradina blocului,iar ISON si Encke deja sunt dupa bloc neurcand foarte mult.. in schimb "Linear" are o sansa deoarece am o gaura intre blocuri chiar pe unde apare ea. O sa incerc diminetile urmatoare sa vad si aceasta cometa.
Si cum este posibil sa continue off-topicul propun unui moderator sa mute tot ce este off-topic de aici intr-o sectiune pe care sa o numeasca "comete toamna(-iarna) 2013 - discutii" sau ceva de genul.
_________________ Cu stima,
Corlaci Niky |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4203
|
Trimis: 05 Noi 2013 23:26 Download mesaj |
|
|
|
Magnitudinile totale vizuale estimate sint acum cam de:
- 7.0 - C/2013 R1 Lovejoy
- 7.8 - 2P Encke
- 8.0 - C/2012 X1 LINEAR
- 8.5 - C/2012 S1 ISON
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 06 Noi 2013 00:19 Download mesaj |
|
|
|
Pe cometchasing.skyhound.com "154P/Brewington: An evening comet visible in a 12.5-inch (32 cm) telescope"...
C/2012 F6 (Lemmon): A northern hemisphere evening comet visible in a 14-inch (36 cm) telescope
o singura expunere de 60s cu 25cm f/5
Descriere: |
|
Marime fisier: |
70.01 kb |
Vizualizat: |
de 7475 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Procyon Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013 Mesaje: 285
|
Trimis: 06 Noi 2013 01:24 Download mesaj |
|
|
|
Niky360 a scris: | @Procyon: cometa C/2012 X1 a suferit un outburst in jurul datei de 20 oct. si a ajuns la mag.8 .
|
Salut !
A avut outbrustul acum 2 saptamani, iar de atunci pana acum sigur a avut o scadere pronuntata in magnitudine.
_________________ Stoian Andrei-Marian |
|
Sus |
|
 |
Niky360 Membru

|
Trimis: 06 Noi 2013 01:55 Download mesaj |
|
|
|
Intr-adevar a trecut ceva timp de la outburst, dar am gasit observatii efectuate la inceputul lunii care inca dadeau cometa la 8, dar era ceva mai difuza.
De asemenea poate nu mai este vizbila in acest moment.
Insa am gasit pe http://cometchasing.skyhound.com/ aceste infomatii:
"C/2012 X1 (LINEAR): A northern hemisphere morning comet visible in binoculars
This comet had a large outburst on October 20. It brightened rapidly and images show an expanding coma similar to that of 17P/Holmes in 2007. It begins the month in Coma Berenices at magnitude 8.1. Look for a 9' coma. As of November 1 it was continuing to brighten and the coma is expanding, but it will likely peak soon. Although visible in binoculars a dark site with a clear horizon will be required. A small telescope will show it easily. C/2012 X1 (LINEAR) will move closer to Arcturus each morning "
Abia vineri am prognoza buna de dimineata.. pana atunci inca stau pe "teorie" la aceasta cometa .
Corlaci Niky |
|
Sus |
|
 |
Niky360 Membru

|
|
Sus |
|
 |
Niky360 Membru

|
Trimis: 14 Noi 2013 20:30 Download mesaj |
|
|
|
Pe langa ISON si Nevski (C/2013 V3) este in outburst,se pare ca deja a ajuns la 9 , dar este destul de difuza cu un grad de condesare de ~3. Inca nu am reusit sa observ si aceasta cometa, dar la cum pare o sa fie vizibila prin 114 cand se va insenina.
Corlaci Niky |
|
Sus |
|
 |
allecs Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2013 Mesaje: 1
|
Trimis: 16 Noi 2013 14:33 Download mesaj |
|
|
|
Salut. Sunt nou pe forum si nu am foarte multe cunostinte despre astronomie. Va cer si eu ajutorul cu raspunsul la o intrebare: Exista vreo posibilitate de a observa cometa ISON cu ochiul liber de undeva din Bucuresti? Daca da, ce zona ar fi cea mai buna si la ce ora? Sau de la Observatorul Astronomic se poate vedea ? Multumesc frumos pentru un raspuns.
|
|
Sus |
|
 |
Niky360 Membru

|
Trimis: 16 Noi 2013 14:43 Download mesaj |
|
|
|
Salut allecs si bun venit!
Cred ca era bine sa incepeti cu prezentarile la sectiunea dedicata , dar e bine si asa
Eu azi dimineata am iesit sa observ cometa din Bucuresti si nu este vizibila cu ochiul liber si probabil nici nu se va vedea din Bucuresti cine stie ce daca va deveni observabila si de aici. Daca aveti un binoclu este numai bun sa incercati sa vedeti cometa. Perioada cea mai buna este in aceste zile, dupa parerea mea, intre 05:40 si 06:00 cu un "maxim" la 05:55-58, dupa incepe sa se lumineze. Descarcati Stellarium , un soft de astronomie ce va arata cerul in ce moment doriti si cred ca ultimele versiuni au cometa ISON adaugata automat. O zona buna de observare ar fi in sud-estul Bucurestiului unde poluarea catre SE, unde este cometa, este mai slaba.
Corlaci Niky |
|
Sus |
|
 |
Niky360 Membru

|
Trimis: 20 Noi 2013 02:03 Download mesaj |
|
|
|
Am gasit o asemanare intre ISON si cometa C/2002 V1 NEAT si anume:
- ambele comete au o coama si coada(cozi) asemanatoare raportate la magnitudinile lor si anume 5.5.
- distanta fata de Soare este si ea destul de apropiata cand cometele erau raportate la mag. 5.5 si anume 0.62UA ISON si 0.73UA NEAT adica o diferenta de ~15mil. km
- ambele prezentau un grad de condesare mare ( DC=7-8 )
Am citit cateva articole ce ziceau ca multiplele cozi ale cometei ISON ar fi semn de fragmentare in schimb si NEAT avea o multime de cozi si totusi nucleul era intreg si asa a ramas si dupa periheliu.
Cometa NEAT a avut periheliul la 0.1UA de Soare(15mil km) si a avut o stralucire maxima de -2/-0.5.
ISON o sa fie si mai aproape la 0.01 UA (sub 1.5mil km) deci stralucirea o sa fie mult mai mare daca trendul ascendent se pastreaza asemanator cu al cometei NEAT.
Singura diferenta intre cele 2 este ca ISON a ajuns la acest stadiu in urma unui outburst , in timp ce NEAT a crescut treptat in stralucire. Acum ma gandesc ca daca ISON, si-ar fi pastrat cresterea preconizata in stralucire, ar fi trebuit sa ajunga in acest stadiu si fara acel outburst.
Trebuie precizat ca ISON se mai asemana cu o alta cometa si anume C/1999 S4 Linear, dar doar prin faptul ca amandoua au prezentat un fel de "aripioare". Linear s-a dezintegrat la cateva zile dupa ce aceste aripioare au fost raportate. In schimb si alte comete au prezentat aripioare si nu s-au dezintegrat.
Datorita asemanarilor tin sa cred ca ISON are sanse 90% sa supravietuiasca pana la periheliu,iar daca o sa si supravietuiasca treceri periheliului atunci ISON o sa faca spectacol. sper sa fie asa.
90% sanse de supravietuire datorita asemanarilor cu NEAT si din cauza ca acele aripioare nu reprezinta neaparat fragmentarea nucleului,dar si ca nu arata semne de fragmentare.
10% sanse de dezintegrare datorita asemanari, in cazul aripioarelor, cu Linear.
Din moment ce stim cum arata ISON in aceste zile, pun doar imaginea cu cometa C/2002 V1:
http://aerith.net/pictures/ligustri/02v1_09.jpg
Cateva informatii despre C/2002 V1:
http://cometography.com/lcomets/2002v1.html
http://aerith.net/comet/catalog/2002V1/2002V1.html
Corlaci Niky |
|
Sus |
|
 |
|