Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m27_background_correction_-_Copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234773
Numar de utilizatori inregistrati: 2851
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

De ce observam cerul, ca si amatori?

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Nordas
Membru
Membru

Data inscrierii: 12 Sep 2013

MesajTrimis: 12 Noi 2013 12:48 Download mesaj
Titlul subiectului: De ce observam cerul, ca si amatori?
Raspunde cu citat (quote)

Cum se vede in titlu, as dori sa stiu de ce doresc amatorii sa faca astronomie? De ce fac observatii?

Am iesit in mai multe randuri la observatii in afara orasului, am incercat sa-mi fac un plan pentru iesiri si sa folosesc la maximum timpul disponibil. Totul este in regula, pana acum, am exersat cautarea obiectelor de pe cer.

Dar atunci cand termin ce am in plan, incep sa caut anumite obiecte (Jupiter, Luna, Andromeda, ...). Dupa 3-5 minute (sau poate mai mult) ma mut la urmatorul obiect ceresc, apoi urmatorul , ... si tot asa pana cand realizez ca nu fac altceva decat sa ma uit la obiectele de pe cer doar ca sa le vad.

Poate ca ar trebui sa includ in plan ceva mai mult?
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 12 Noi 2013 13:41 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Salut.

Pai, in primul rand, as zice felicitari ca ai privirea asa agera si poti distinge toate detaliile pe care le poti observa la obiectele pe care le parcurgi in cate 3-5 minute fiecare Smile Eu, daca prind un obiect pe care vreau sa-l observ, 5 minute ar fi un timp minim cat "stau pe el", daca pot zice asa. Din afara orasului as fi in stare sa observ cu atentie ore in sir - pacat ca nu prea permite frigul sa stai nemiscat asa mult Very Happy

Daca ti se pare ca nu are o finalitate activitatea de a observa, poti trece la pasul doi: comsemnarea obiectelor observate, intr-un raport, cat mai detaliat posibil, cu toate datele de identificare, atat ale locului de observatii, datei, orei, persoanei care face observatiile, instrumentului prin care ai observat, puterea de marire, campul aparent/efectiv, cat si ale obiectului in sine - vecinatati/pozitie, aspect, dimensiune aparenta, magnitudine, detalii notabile, descriere a anumitor particularitati care-l diferentiaza de celelalte din aceeasi clasa - dar si conditiile din timpul observatiilor: prezenta Lunii, distanta fata de obiect, prezenta norilor/cetei, curenti meteorici (daca e cazul), seeing magnitudine limita etc.

Daca si asta ti se pare fara o finalitate, incearca pasul urmator: desenul astronomic.
Este o activitate mai artistica, dar tine cont de multe aspecte tehnice, si te ajuta sa-ti formezi ochiul, sa prinzi unele notiuni mai bine decat daca doar privesti.

Daca nici asta nu ti se pare suficient, incearca sa treci la pasul urmator: astrofoto.
Este un "sport" putin mai extrem, am putea spune, pentru cei ce nu dispun de bugetul necesar. Am zis "extrem", dar puteam spune si "periculos" (desi poate nu tocmai ad-literam): la un moment-dat s-ar putea sa te "prinda" si sa-ti doresti mai mult de la rezultatele tale, si atunci vei fi nevoit sa investesti tot mai mult in echipamente care de cele mai multe ori nu sunt tocmai dintre cele mai accesibile... daca intelegi ce vreau sa $pun...

Daca toate par ca nu te multumesc, incearca sa le si trimiti mai departe, sa le publici, nu le tine numai pt tine, sau macar posteaza pe forum, cere sfaturi/pareri.

Daca toate cele de mai sus nu-ti surad, probabil iti trebuie un nou hobby Smile
Glumesc, dar sa stii ca sunt persoane pentru care doar privitul obiectelor reprezinta o activitate in sine, una placuta, deconectanta. Astronomia presupune cercetare, sa treci dincolo de aparente, sa aplici niste metode specifice de analiza, sinteza, procesare, filtrare, post-procesare, reducere date. Efortul necesar pentru toate astea poate fi prea mare, mai ales pentru persoane care nu sunt familiarizate cu anumite principii mai tehnice, sau nu detin dotarea necesara, sau pur si simplu nu doresc sa-si mai bata capul si cu astea Very Happy

Tu ce-ti doresti sa faci, ca si astronom amator?

Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 12 Noi 2013 14:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am lovit de problema asta pe undeva pe la sfarsitul lui 2011. Tot dadeam cu bifa pe diverse obiecte gen roiuri de stele, nebuloase. Si ma intrebam: bun, si dupa ce termin cu cataloagele, de ce m-as mai uita?

Aveam nevoia de ... ceva, care sa ma faca sa ma uit din nou la stele. Nu ma intelegeti gresit, imi place astronomia. In liceu ma uitam dupa pete solare cu o luneta care avea drept obiectiv o lentila de ochelari. Acum aveam la dispozitie binoclul, si incepeam sa ma plictisesc. Lucrurile erau prea statice, si nu voiam sa ma uit la pete solare cu binoclul: ai nevoie de grosisment mai mare etc.

Ei bine, am gasit pana la urma acel ceva: stele variabile. Alea isi schimba stralucirea in timp, asa ca desi te uiti tot in zona aia de cer, nu vezi acelasi lucru.

Sunt constient ca nu toata lumea gandeste si percepe lucrurile la fel ca mine, si ca multi sunt cat se poate de satisfacuti in a 'vana' obiecte deep sky; ideea de univers dinamic m-a ajutat insa, asa ca incearca si tu ceva mai dinamic: observatii de planete, cautari de comete, ... stele variabile Very Happy ...

Inainte pentru mine dinamismul ala era furnizat de Soare: ala nu arata la fel de la o zi la alta. Acuma sunt stelele variabile. Parca ma trage un pic si Soarele, da' la cum ajung eu acasa (mai mult dupa apus Very Happy), mai degraba raman cu stelele variabile.

valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 12 Noi 2013 16:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma gandesc ca astronomii amatori fac astronomie din placere, daca uitatul la stele nu-ti face placere e simplu, nu te mai uiti. Daca ti se par tot timpul la fel totusi nu e neaparat asa, Soarele e in permanenta miscare, Luna are multe detalii, fazele schimba modul cum percepi detaliile, Jupiter e si el dinamic, Saturn, Marte, Venus si ele desi mai putin evident.
Sus
Nordas
Membru
Membru

Data inscrierii: 12 Sep 2013

MesajTrimis: 12 Noi 2013 17:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

@valy, daca uitatul la stele nu mi-ar face placere nu m-as afla pe acest forum. Hai sa nu ajungem la extrema Smile .

Eu, ma aflu in momentul in care abia gasesc unele constelatii de pe cer dar as vrea ca incet, sa imi formez o imagine despre ce fac astronomii amatori, cum isi inregistreaza observatiile, si cum isi justifica hobby-ul in timp. Mie imi place sa ma uit la cer si cu binoclul de 10x dar stim cu totii ... maine vrem sa facem ceva mai mult (si nu ma refer numai la echipament ).

@Saiph ai dreptate, trebuie mers pas cu pas, mersi ca ai punctat si ai detaliat. Cat despre privirea agera, o am e drept, dar in cazul meu, nu pot sa disting prea multe detalii pentru ca nu am experienta,... si poate de aceea ma uit doar 3-5 minute. O fi fost totusi mai mult dar am exagerat eu.

Primul lucru cu care am sa incep - asa cum se sugereaza - va fi sa imi iau pad-ul, creionul, hartia si am sa consemnez/desenez observatiile facute. Asa voi putea, peste un an, sa vad progresele.

As dori sa mai primim si alte pareri, dar as extinde intrebarea din titlu sa vedem cum fac astronomii amatori observatii? Ce isi duc cu ei la locul de observatie, ce folosesc ( altele decat instrumentele optice), cum isi planifica observatiile...
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 12 Noi 2013 17:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Musai harti! Smile

Lanterna cu lumina rosie, haine groase, ceva de rontait, un suc, un scaun pliant, si neaparat - dar neaparat - macar 1-2-3 amici cu care sa imparta ceea ce observa, la fata locului.

Restul sunt pe lista: montura, telescop, oculare, accesorii (!), adaptoare (!!), baterii, laser verde, ceva de notat sau reportofon (depinde ce observatii fac), ceas sincronizat (ori unul radio, ori unul foarte bine setat).
Lista s-ar putea continua cu: camere foto, obiective, laptop etc etc..

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 12 Noi 2013 18:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nordas a scris:
.. si cum isi justifica hobby-ul ...
Din fericire amatorii nu trebuie sa-si justifice hobyul, asta e partea frumoasa.

Nordas a scris:
As dori sa mai primim si alte pareri, dar as extinde intrebarea din titlu sa vedem cum fac astronomii amatori observatii?
Exista soft de planning astro, s-a discutat chiar pe aici pe undeva de diverse variante.
In rest in functie de locatie, vreme, saiph a cam acoperit in mare parte, restul vine si din experienta proprie, iti dai seama ce iti trebuie si ce nu dupa cateva iesiri.
Spor.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 13 Noi 2013 20:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nordas a scris:
...as extinde intrebarea din titlu sa vedem cum fac astronomii amatori observatii? Ce isi duc cu ei la locul de observatie, ce folosesc ( altele decat instrumentele optice), cum isi planifica observatiile...

Ok ...
Pai load-out-ul meu tipic (in afara de optica) mai cuprinde un set de harti, caiet dictando, creion mecanic (la ger dau chix toate pix-urile si stilourile) si o lanterna (improvizata) cu lumina rosie. Cum nu desenez, caietul de dictando e numa' bun sa trec estimarile de stele variabile.

Planificarea: o refac la fiecare 2-3 saptamani. Cum urmaresc stele variabile, planul de observatii contine exclusiv stele variabile (stiu, sunt un pic intr-o doaga). E o unealta pe site-ul AAVSO care iti spune ce stele variabile sunt vizibile la un moment dat, si cati oameni au trimis observatii pentru ea in ultima luna.
Ei, imi aleg de acolo stelele variabile suficient de stralucitoare sa le vad cu instrumentele pe care le am, si care nu au mai fost observate de mult. Pe langa astea, mai adaug si unele variabile conoscute, mai intens observate - sunt pentru un fel de verificare, sa vad daca estimarile mele au luat-o razna sau nu.
Am printate apoi hartile specifice stelelor respective, si cam atat ...

Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact