Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
BMB Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2009 Mesaje: 696
Motto: Romania e frumoasa ..pacat ca e populata. Localitate: Magurele
|
Trimis: 05 Noi 2013 20:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: Imagini lunare - 27 Octombrie 2013 |
|
|
|
Cateva imagini ale unor regiuni lunare surprinse in dimineata zilei de 27 Octombrie pe un seeing bun.
Mai multe imagini si detalii aici, inclusiv cateva animatii relevante:
http://maximusphotography.wordpress.com/20...brie-2013/
Unele dintre imagini prezinta detalii destul de mici, cum ar fi Rima Recta, aflata langa Rupes Recta. Aceasta imagine a fost selectata ca LPOD-ul zilei de 2 Noiembrie:
http://lpod.wikispaces.com/November+2%2C+2013
O alta imagine prezinta detalii iluminate in umbra craterului Tycho.
Pe blogul personal am inclus si animatii in care se observa poate mai "frumos" efectul (e prea mare pentru site-ul asta din pacate).
Cer senin,
Max
Descriere: |
|
Marime fisier: |
568.33 kb |
Vizualizat: |
de 5391 ori |

|
|
669.51 kb |
de 5391 ori |

|
|
537 kb |
de 5391 ori |

|
|
971.62 kb |
de 5391 ori |

|
|
772.52 kb |
de 5391 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2914
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 05 Noi 2013 21:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cred ca am vazut niste urme de pasi intr-una din poze...
|
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 05 Noi 2013 22:25 Download mesaj |
|
|
|
Inseamna ca cei ce au pasit erau giganti, pentru ca cele mai mici detalii observabile au cam 500 metrii (ma refer doar la rime !)
Ms ca te-ai uitat atent pe imagini
Max
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 05 Noi 2013 23:29 Download mesaj |
|
|
|
jimao22 a scris: | Cred ca am vazut niste urme de pasi intr-una din poze... |
Si eu am vazut ... in interiorul lui Tycho
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 06 Noi 2013 00:05 Download mesaj |
|
|
|
jimao22 a scris: | Cred ca am vazut niste urme de pasi intr-una din poze... |
Si eu am vazut ... in interiorul lui Tycho
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 06 Noi 2013 10:32 Download mesaj |
|
|
|
Frumos frumos dar la seeing precis ca mai e loc . mi se pare ca dai prea tare la wavelets larg sau deconvolutie apare inel pe muchiile de contrast sigur privit de departe da un efect de claritate dar numai de departe.
|
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 06 Noi 2013 13:00 Download mesaj |
|
|
|
La seeing e intotdeauna loc de mai bine
De obicei am parte de un seeing de 5-6/10, ocazional 7/10 (cum a fost acum in anumite momente) si extrem de rar (de vreo 3-4 ori in 6 ani) 8/10.
Cu wavelets-ul...
Nu trag de ele, la imaginile astea am tras chiar foarte putin, oricum procedura de procesare include si wavelets si deconvolutie si unsharp.
Problema cu halorile vine din trei surse cumulate:
1-seeing-ul: daca oscilatiile au amplitudine mare (deci daca detaliile, chiar fine, se deplaseaza mult pe ecran),
2-filtrul de IR il banui ca fiind cu ceva probleme (a se citi halouri), fapt ce l-am mai aflat de pe unele liste de discutii,
3-aburirea corectorului telescopului (care e de obicei cazul cel mai frecvent) insa de aceasta data corectorul nu se aburise...
Din procesare nu le pot elimina (nu imi place deloc ceea ce face Registax-ul cu inner rings) si apar oricum pe cadrele individuale, deci nu e vorba de procesare.
O sa vad in curand daca scap de ele cand trec pe alt filtru pentru imag lunare.
Max
|
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11252
|
Trimis: 06 Noi 2013 13:11 Download mesaj |
|
|
|
BMB a scris: | ..
2-filtrul de IR il banui ca fiind cu ceva probleme (a se citi halouri), fapt ce l-am mai aflat de pe unele liste de discutii.. | Citisem ca mai scapa pe langa IR si ceva din UV care probabil iese shiftat si de aici "umbrele".
Felicitari pt. lpod(uri) .
|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 06 Noi 2013 14:43 Download mesaj |
|
|
|
eu am lucrat cu filtru IR UV block Astronomik . povestea cu inele sau efect de detalii fine fractale , retea de celule am vazut la multi . probabil ca seeing da multe efecte diverse am patit la Marte si Jupiter .
|
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 06 Noi 2013 15:38 Download mesaj |
|
|
|
Mersi Valy pentru felicitarile legate de LPOD.
O sa testez cu prima ocazie filtrele de le am acum si sa vad daca si celelalte dau efectul asta de inele enervante.
Sper ca filtrul proaspat comandat sa fie de bun augur...
Max
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 06 Noi 2013 16:30 Download mesaj |
|
|
|
aa nu stiam ca se fac poze IR la luna si nici nu inteleg care ar fi beneficiu se elimina dispersia atmosferica sau care e avantajul?
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 06 Noi 2013 16:59 Download mesaj |
|
|
|
Se spune ca in IR ar fi mai imun la seeing, in principiu actioneaza ca un filtru de banda ingusta si in plus banda e mai putin afectata decat spectrul vizibil. Am observat ca in IR Luna are o textura mai interesanta .
Insa dcristi facuse deunazi niste teste si in IR dispareau detalii fata de filtrul R de exemplu.
|
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 06 Noi 2013 18:13 Download mesaj |
|
|
|
Am scris pe blog si pe unele imagini ca fac cu filtru IR-pass. Fac astfel de cativa ani buni deja. In IR atmosfera devine mult mai stabila. Dezavantajul este ca intr-adevar dispar detaliile foarte fine.
O sa incerc cat de curand si eu sa verific "disparitia" printr-o comparatie cu un filtru Red type c Astronomik. Sper sa fie cum a rezultat si la Cristi, si sunt 80% ca asa o sa fie din ce am mai vazut. Detaliile cele mai bune in lumea amatorilor interesati de Luna sunt de obicei extrase in Rosu nu IR, insa pentru cei cu seeing mediu e mult mai util un filtru IR.
Filtrele IR nu prea actioneaza insa ca un filtru cu banda ingusta, pentru ca ele de fapt lasa (al meu de exemplu) un domeniu larg insa incepand de la 685nm in sus. Pana unde?...pana unde poate camera...
Domeniul sau spectral este observabil in imaginea atasata.
De aici si problema mea poate, camera ASI120MM fiind destul de sensibila in IR, si automat pierzand multe detalii astfel (cu cat scazi frecventa cu atat pierzi detalii...).
Textura Lunii in IR apropiat e evident diferita si din experimentarile personale pot sa spun ca sunt ceva informatii mai interesante decat in domeniul vizibil, tinand cont ca unele zone pot reflecta mai mult in IR apropiat fara diferente evidente in domeniul vizibil. Devine astfel un studiu interesant pentru cei ce nu au ce face
Problema cu IR-ul este ca, asa cum in optica se stie, detaliile cele mai fine se pot observa tocmai in partea opusa, adica in albastru la frecventele mari. Cum atmosfera noastra nu prea permite observatii sistematic bune in UV de exemplu, trebuie sa ne multumim cu cele din galben-rosu, insa si acestea sunt de cele mai multe ori afectate de turbulenta. Ramane solutia "saracului in seeing bun", deci filtrele de IR, cu care nu prea poti sa speri sa ajungi la rezolutii inalte insa.
Max
|
35.75 kb |
de 5167 ori |

|
|
|
Sus |
|