Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234823 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2851 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
tamasflex Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006 Mesaje: 289
|
Trimis: 07 Iul 2006 09:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: Refractor "Home Made" |
|
|
|
Este vorba de un refractor executat din elemente optice recuperate.
Datele tehnice: Obiectiv "apo" 100 / 500 mm (Zeiss) cu extensie focala pozitiv _1200mm. Grosisment - 30 - 300 x. Cautator cu obiectiv de proiectie cinema tip Petzval _150mm.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
107.8 kb |
Vizualizat: |
de 8253 ori |

|
|
75.09 kb |
de 8253 ori |

|
|
92.9 kb |
de 8253 ori |

|
|
79.09 kb |
de 8253 ori |

|
|
101.18 kb |
de 8253 ori |

|
|
91.77 kb |
de 8253 ori |

|
|
55.12 kb |
de 8253 ori |

|
|
73.68 kb |
de 8253 ori |

|
|
169.17 kb |
de 8253 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
tamasflex Membru

|
Trimis: 07 Iul 2006 10:38 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Am uitat sa scriu ca instrumentul are si contragreutate care nu este montat.
In cazul cind in locul ocularului se pune aparat de fotografiatatunci greutatea aparatului este compensat cu o contragreutate care este deplasabil.
|
|
Sus |
|
 |
hans602 Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2006 Mesaje: 812
|
Trimis: 03 Ian 2007 18:35 Download mesaj |
|
|
|
Imi place constructia ta.Spune cum sint rezultatele
pe cer ca din julie cred ca ai putut testa.
Clear sky Hans
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 03 Ian 2007 20:08 Download mesaj |
|
|
|
Ce as vrea si eu sa "recuperez" un asemenea obiectiv
In ultimul timp tot caut un model de teleobiectiv din 4 lentile (de genul 600/5,6 sau 800/8.)
Din cite am inteles obiectivul e format din 4 lentile (Petzval), D=100mm, F=500mm, iar prelungirea focalei, la 1200mm sa inteleg ca ai facut-o cu un grup convergent, obtinind si o redresare a imaginii?
La un grosisment de 300x, cum arata imaginile (planetare), d.p.d.v. al aberatiilor? (daca se poate face o descriere relativa)
Iar obiectivul cautatorului (tot Petzval) cu diametrul util de ~ 83mm, cred ca putea fi exploatat mult mai bine.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5922
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Ian 2007 22:04 Download mesaj |
|
|
|
Tavi, daca extensia focalei se face pozitiv asa cum spune Tamas, atunci ea nu se poate face decat cu doua elemente convergente montate "dupa" focarul principal, deci ai spus bine.
Daca extensia se facea negativ atunci ea se putea face cu un element divergent montat "inaintea" focarului principal.
ps. nu l-am mai vazut demult pe Tamas prin "zona".
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 03 Ian 2007 23:31 Download mesaj |
|
|
|
zircon a scris: | Tavi, daca extensia focalei se face pozitiv asa cum spune Tamas, atunci ea nu se poate face decat cu doua elemente convergente montate "dupa" focarul principal, deci ai spus bine.
Daca extensia se facea negativ atunci ea se putea face cu un element divergent montat "inaintea" focarului principal.
ps. nu l-am mai vazut demult pe Tamas prin "zona".  |
Da merci, stiam modalitatile astea, am facut eu mai demult si niste programe de calcul, pentru luneta terestra (deci cu un asfel de redresor), cit si pentru cea astronomica cu Barlow. Plus experienta practica, a testelor optice, din '92 pina in prezent.
Am pus un semn de intrebare pentru autor, deoarece din alte experiente am observat ca lipsa unei formulari cit mai clare, poate da nastere la multe ambiguitati, fie de transmitere, fie de perceptie a mesajului.
Si normal ca omul o fi disparut de aici, daca nimeni nu zicea nimic referitor la cele prezentate de el.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5922
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Ian 2007 00:13 Download mesaj |
|
|
|
Nu trebuie sa te superi, nu am avut in intentie sa spun ca nu cunosti aceste procedee. Nici nu-mi inchipuiam ca iti sunt straine.
Am punctat inca o data aceste metode foarte succint spre a fi clare pentru toata lumea care citeste acest topic si poate nu le cunoaste.
M-am adresat tie pentru ca ai fost singurul care a ridicat aceasta problema.
|
|
Sus |
|
 |
tamasflex Membru

|
Trimis: 24 Ian 2007 22:23 Download mesaj |
|
|
|
Tavi_1979 a scris: | Ce as vrea si eu sa "recuperez" un asemenea obiectiv
In ultimul timp tot caut un model de teleobiectiv din 4 lentile (de genul 600/5,6 sau 800/8.)
Din cite am inteles obiectivul e format din 4 lentile (Petzval), D=100mm, F=500mm, iar prelungirea focalei, la 1200mm sa inteleg ca ai facut-o cu un grup convergent, obtinind si o redresare a imaginii?
La un grosisment de 300x, cum arata imaginile (planetare), d.p.d.v. al aberatiilor? (daca se poate face o descriere relativa)
Iar obiectivul cautatorului (tot Petzval) cu diametrul util de ~ 83mm, cred ca putea fi exploatat mult mai bine. |
Obiectivul este un acromat Fraunhoffer 100/500mm si a fost obiectivul unui colimator de la un banc optic.
Cautatorul este Petzval.
Petzval a fost primul om care a calculat metematic un obiectiv inainte de altii. A facut primul obiectiv de mare luminozitate (1/3.5) fata de cele existente in 184.. _1/30 , 1/70 Si azi se foloseste de ecuatiile lui.
Dupa ce s-a ars laboratorul lui, in mod miraculos a inceput fabricarea obiectivelor de mare luminozitate.
Da - Imaginea este redresat. Mai folosesc si barlow pentru extensie focala.
La un grosisment de 300x, cum arata imaginile (planetare), Foarte buna dar cu barlow.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|