Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233972 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
BMB Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2009 Mesaje: 696
Motto: Romania e frumoasa ..pacat ca e populata. Localitate: Magurele
|
Trimis: 01 Oct 2013 20:01 Download mesaj |
Titlul subiectului: Propunere - imagini lunare |
|
|
|
In urma unor scurte mesaje cu Valy in topicul de aici...
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=120146#120146
...m-am hotarat sa lansez o invitatie tuturor amatorilor interesati de a incerca doborarea unui record mondial.
Ce record mondial ?
Asta e recordul:
http://www.lunarworldrecord.com/
Acum.
Daca sunt oameni interesati, cu telescope de minim 200mm, camere monocrome de rezolutie mai mare (gen DMK, ASI), din zona Bucurestiului, atunci uitati ce propun:
Alegem o faza lunara mai mare de Patrar, alegem o locatie buna dpdv al seeing-ului anual, si ii dam bataie.
In principiu, ar fi nevoie de minim 3-4 oameni pentru a incerca realizarea unui astfel de maga-colaj.
De ce "mega"?
Ei bine pentru ca daca vrem sa doboram recordul, e nevoie de distante focale de minim 4500 mm, in seeing mai bun de 4/10, si o coordonare perfecta a observatorilor, cu zonele lunare bine delimitate.
Pe scurt, o astfel de sesiune comuna ar insemna:
-sunat/vorbit stabilit ora de intalnire la locatia X,
-ajuns, descarcat, lasat la aclimatizat telescoapele,
-baut cafea multa ca e nevoie de ceva timp pentru aclimatizarea unor telescoape de 20-30 cm,
-colimat foarte bine instrumentele,
-pregatit soft, camera, filtru IR pass,
-inceput achizitie, fiecare cu zonele (fasiile) proprii bine stabilite,
-terminat, plecat, dormit, munca, inceput prelucrat imagini.
Ca durate de timp, estimand din propria experienta in achizitie si procesare, cred ca in 4 oameni, la focale foarte apropiate (as zice sa nu avem "abateri" mai mari de 500mm), putem realiza achizitia in aproximativ 2.5-3 ore maxim.
Asta ar duce toata "lucratura" ca timp astfel:
-2 ore racire+colimare,
-3 ore achizitie,
-o ora alte pregatiri/barfe/neantelegeri.
-o ora drumul, undeva pe langa Bucuresti.
Pe scurt, 6-7 ore intr-o noapte cred ca nu sunt deloc imposibil de "pierdut sub clar de Luna" pentru cei mai multi dintre noi.
Ce-i drept, procesarea ulterioara o sa dureze mult mai mult.
Aici sunt mai multe variante:
-ori fiecare proceseaza pentru el pana la un punct (pana la un tiff final) dupa care unul singur le proceseaza final si asambleaza, sau fiecare isi incearca mana in a asambla colajul final, si comparam dupa aia, ori:
-toate imaginile pica pe mana unui singur individ, si face el toata procesarea.
Cum e nevoie de un minim de 3000-4000 de cadre achizitionate la o focala sa zicem de 5000mm cu filtru IR-pass 685nm pentru fiecare zona de interes, si cum personal dedic cam o ora procesarii unei singure astfel de zone (ce-i drept procesare finala), estimez ca ar fi necesare intre 1 si 2 luni pentru finalizarea procesarii.
Cerintele minime pe care le-as recomanda:
-telescop 200mm, cu posibilitate amplificare la o focala mai mare de 4500mm,
-camera monocroma de rezolutie mare (gen DMK, ASI),
-filtru IR-pass,
-montura suficient de buna cat sa ghideze pe Luna mai bine de o ora (o foarte buna punere in pol si rata lunara ...), cu doar scurte interventii,
-masina pentru transport in afara orasului, macar jumatate din echipa,
-domiciliu prin preajma Bucurestiului, pentru a merge cu totii intr-o singura locatie, astfel eliminand pe cat posibil variatiile mari de seeing.
Deci, e careva interesat ?
Max |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11252
|
Trimis: 01 Oct 2013 20:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Propunere - imagini lunare |
|
|
|
BMB a scris: | .. estimez ca ar fi necesare intre 1 si 2 luni pentru finalizarea procesarii.
... | Sperii lumea, mai bine o bagai pe aia cu berea/vinul fiert, se strangeau mai multi adepti cred . |
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 01 Oct 2013 22:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Am facut cateva mici calcule...
In primul rand, trebuie sa depasim "bariera" de 10000 de pixeli pentru axa N-S a Lunii, pentru a depasi recordul respectiv...
Pentru echipamentul meu ar insemna 16-18 regiuni separate pe axa N-S.
Pentru a reduce din nr total de cadre, dar insa a pastra suficiente pentru a le putea selecta, e nevoie de macar 3000 de cadre/zona.
Un disc complet, la cateva zile de Luna Plina, sa zicem la 5 zile dupa LP, ar necesita pentru mine cel putin 130 regiuni individuale (tinand cont de un minim de 20% pentru intercalare).
Cu fps-ul dat de laptopul meu (de fapt de scrierea pe hard, dar poate fi schimbat), am nevoie de 3000cdr=2.5minute per zona.
Deci 2.5 min x 130 zone = 325 minute total.
Deci 5.4 ore !!
Si cam 400 GB de date...
O persoana..
La 3 persoane e clar ca e mult mai fezabil proiectul.
Max |
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 01 Oct 2013 22:32 Download mesaj |
|
|
|
A, si daca merg pe metoda mai sus expusa, axa N-S a Lunii ar fi undeva pe la 15000 pixeli, deci 1.5 ori mai mare decat recordul actual  |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 01 Oct 2013 22:44 Download mesaj |
|
|
|
Putem trisa, alegem un moment cand luna e subtire.
Dincolo de calcule eu sunt de parere sa incepem sa facem mozaicuri, doar sa ne sincronizam intr-o seara. |
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 01 Oct 2013 22:48 Download mesaj |
|
|
|
Nu trisam !!
Facem cum trebuie ca sa iasa bine si sa fie bine
Facem mozaicuri...
Mai avem un om de baza.
Se baga 1000%
Adrian Sonka.
Deci estem deja 3.
Tot 640pixeli, dar e bine.
Propunerea spre el are si o data aproximativa...dupa 18-20 ale lunii Octombrie.
Deci ne strangem. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 01 Oct 2013 22:55 Download mesaj |
|
|
|
Nu trisam atunci, dar eu nu stiu ce sa zic, 640x480, suprapunere cam 30% intre cadre, 15.000 pixeli, luna aproape plina...vezi d'aia ziceam sa automatizam procesul. Chiar nu vrei sa trisam, macar asa putin? Drizzle 300%? |
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 01 Oct 2013 23:02 Download mesaj |
|
|
|
)
300%...
Oricum trebuie sa rescalam cumva cadrele la post procesarea individuala, inainte de lipire.
Evident ca si baietii cu World Record-ul au facut la fel, altfel nu ai cum sa combini 200 si ceva de cadre de la cateva instrumente diferite si camere si mai diferite.
Dar nu chiar 300%
Ma gandeam la un 150% maxim.
De asta si ziceam sa folosim instrumente cat mai apropiate, mai ales la distanta focala si detalii per pixeli.
Max |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 01 Oct 2013 23:06 Download mesaj |
|
|
|
O sa fac un test cred ca softul de panoramice stie sa scaleze nitel. Eu am 4400, pixel size 5.6um, gasim noi un numitor comun, sa ajungem la aceeasai rezolutie arcsec/pixel, asta e cea mai mica problema. |
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 02 Oct 2013 08:44 Download mesaj |
|
|
|
M-as baga si eu , in functie de locatie, cu C 9.25-ul meu ...
Doar ca focala la mine este undeva la 7m (am doar un barlow 3x de calitate buna .... 2x nu am) ... si imi mai trebuie o montura care sa il sustina. _________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 02 Oct 2013 09:14 Download mesaj |
|
|
|
spor la treaba baieti!!!!
Sa le bateti recordul mondial  _________________ http://sabinfota.ro |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 02 Oct 2013 12:01 Download mesaj |
|
|
|
Acum nu identific decat trei probleme pe care trebuie sa le depasim:
- vremea
- sa ne sincronizam
- sa avem rabdare si multa atentie sa nu ratam vreo zona
In rest propun sa incepem un prim test cu proxima ocazie, poate descoperim si alte posibile probleme.
O idee e sa avem o poza mare a lunii in faza respectiva, ne impartim zonele, fiecare isi face un mic calcul: cam cate pozitii trebuie sa acopere, cat sa miste de la un cadru la altul, ce storage/timp necesita.
Odata demarata achizitia, trebuie sa ne marcam pe acea poza, dreptunghi cu dreptunghi, ce am capturat ca sa nu ratam ceva, ca sa nu ne suprapunem mai mult decat e necesar. Pt. panoramica e necesar sa avem cam 30% suprapunere intre cadre succesive si intre linii. In plus ca sa nu avem probleme cu stocarea, si cu timpul necesar as zice sa nu filmam prea multe cadre, nu mai stiu exact cat e timpul de expunere dar la 500 cadre si 100fps nu e nevoie decat de 5 sec per pozitie.
Un alt aspect ar fi timpul de expunere si implicit cat % din histograma sa acoperim altfel o sa iasa fie prea intunecate fie prea arse, tinand cont ca Luna are o gama dimanica mare, e usor sa arzi zonele luminate. De obicei setam cam 40-50%, mai mult, dupa wavelets, se ardeau usor zonele luminoase.
Fiind un test probabil e bine sa mergem pe focala mai mica. Cu cassul sunt limitat la 4400, dar voi cu SC puteti folosi focala nativa si faceti drizzle, sau poate aveti pixel size mic si ne apropiem cumva de aceeasi rezolutie per pixel.
Dupa ce avem cadrele discutam si ce facem cu ele. |
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

|
Trimis: 02 Oct 2013 12:25 Download mesaj |
|
|
|
achy1978: Marian, te poti baga, evident, insa eu nu am extins invitatia proiectului si spre zonele din afara Bucurestiului din urmatorul motiv:
-daca observatorii sunt raspanditi pe o zona foarte mare, atunci exista riscul ca unii dintre ei, in noaptea achizitiei, sa nu poata face imagini din cauza vremii, seeing-ului etc.
-daca se planuieste exact ce face fiecare si din motivul de mai sus unul nu poate termina secventa lui, atunci e rau.
Evident ca mai sunt amatori interesati/capabili sa se implice la asa ceva, insa tocmai distanta mare intre observatori e problema.
E destul de important ca seeing-ul sa fie cat mai asemanator. Asta e o conditie pe care eu am pus-o aici in topic, pentru ca as vrea ca respectivul colaj sa fie de o calitate generala mai buna decat a celor cu recordul mondial. Uita-te pe imaginea lor si ai sa vezi ca nu are o calitate buna pe toata suprafata, plus ca cel ce a unit-o a mai dat ceva blur post-procesare pentru a mai uniformiza nivelul de detalii per total. Eu nu as vrea sa fac asa, daca tot ne bagam la o chestie de amploarea asta.
Stiu ca ai C 9.25-ul, cu focala de 7000 e ok daca poti face imagini, ca e mai bine sa fi nevoit sa le subdimensionezi decat sa le maresti. Cu montura...nu aveai un EQ6 pt luneta ? Sau preferi sa nu mai schimbi instrumentul ?
Sabin: Mersi de incurajari. Avem nevoie, in special cu vremea asta...
Valy: Sincronizarea nu ar fi o problema atata vreme cat mergem toti intr-un singur loc. Avem telefoane nu ?
Nu pierdem zonele, si o harta din noaptea respectiva o pot pregati eu, cu traseele Est-Vest pe Luna pentru a le avea fiecare. Totul depinde de cati oameni si ce focale/camp avem.
Camerele trebuiesc orientate orizontal, perfect sincronizat la fiecare (ma refer la axa).
30% suprapunere e un pic cam mult, eu de obicei ma duc intre 10 si 15% maxim. Altfel la fiecare cateva cadre "pierzi" timp pentru alte cadre inutile...
500 de cadre sunt prea putine. E nevoie de minim 3000 per zona.
La 3000 cadre in seeing 4-5/10 ramai in cel mai bun caz cu 1500 (gandeste-te la timpii de expunere datorati amplificarii mari cat si din cauza filtrului IR, ce la tine e chiar mai intunecat decat al meu de exemplu !). Nu ar fi bine sa avem sub 1000 de cadre bune per zona intr-un seeing normal (4-5/10). E nevoie de un numitor comun pentru toti cei implicati, si intr-adevar histograma trebuie sa o avem toti setata incat sa nu ardem zonele luminoase (reglaj pe o zona de pe limb !) dar sa nu pierdem nici zonele de la terminator. O gamma setata la 50% e necesara.
Mai avem doua saptamani si ceva pana cand am putea incerca ceva...
Max |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 02 Oct 2013 12:35 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | daca observatorii sunt raspanditi pe o zona foarte mare, atunci exista riscul ca unii dintre ei, in noaptea achizitiei, sa nu poata face imagini din cauza vremii, seeing-ului etc. | Cat mai multi cu atat mai bine, avem predictii de seeing, nu ne bagam daca e nor, mai ales ca procedura e de durata, cateva ore, chiar daca avem o locatie unica tot e riscant ca la jumate sa vina norii. Oricum procesul se poate relua/completa dupa o luna, cand revine in aceeasi poziti, nu?
Citat: | Sincronizarea nu ar fi o problema atata vreme cat mergem toti intr-un singur loc. |
Sincronizare in sensul sa fim toti disponibili in acea seara.
Citat: | E nevoie de minim 3000 per zona. |
Ma refer la un numar mic de cadre doar acum la inceput, de proba. Pt. recordul mondial vedem ce si cum, ma indoiesc ca il putem ataca din prima.
Citat: | Camerele trebuiesc orientate orizontal, perfect sincronizat la fiecare (ma refer la axa). | Ce intelegi prin orizontal? Oricum fiind EQ se va roti in timp.
Citat: | 30% suprapunere e un pic cam mult, eu de obicei ma duc intre 10 si 15% maxim. Altfel la fiecare cateva cadre "pierzi" timp pentru alte cadre inutile... | Pare cam putin, mai pierzi la margine cativa pixeli in procesul de stack, daca iti fuge montura putin mai pierzi nitel. In conditii perfecte, la un senzor cu rezolutie mare cum ai e ok 15%, dar e safe sa fie mai mult, de multe ori m-am fript cu panoramicele ca nu aveam suficienta suprapunere si nu vroia sa o lipeasca nici picata cu ceara, mai ales pe zonele fara detalii. Aici probabil depinde de fiecare, in functie de echipament isi adapteaza suprapunerea ca sa iasa bine.
Cu ce faci mozaicul? Eu am folosit hugin ptgui si autopano giga. |
|
Sus |
|
 |
dcristi Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2010 Mesaje: 243
|
Trimis: 02 Oct 2013 17:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Propunere - imagini lunare |
|
|
|
BMB a scris: | Deci, e careva interesat ?Max |
Ma bag si eu! _________________ Dobson 16'' GoTo; DBK 21AU618.as, ASI120mm, ASI174mm |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|