Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
PropellerLRBGfwffkleinro.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236302
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Racire senzor CCTV

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 11 Sep 2013 16:36 Download mesaj
Titlul subiectului: Racire senzor CCTV
Raspunde cu citat (quote)

Salut!
O incercare de racire a senzorului unei CCTV-camere( i-am promis lui uranus7 sa postez rezultatul experimentului).
De ce racire? Pentru a scadea zgomotul termic(deci cresterea SNR) si a reduce numarul de pixeli "fierbinti" ai unui CCD.
Intr-o abordare anterioara am incercat racirea integii carcase(schimbata cu tabla de Al). Folosind un Peltier de putere(PM-40x40-89) si un cooler de procesor am scazut temperatura fata de mediu cu 10°C(pentru masura am introdus in carcasa senzorul de exterior al unui termometru digital dublu). Carcasa am izolat-o termic pe afara. Coolerul cu greu facea fata(mergea caldut), iar condensul(si chiar bruma) formata m-a determinat sa renut la aceasta metoda(intr-o seara am pierdul semnalul video).
Acum am incercat sa racesc numai senzorul CCD prim metoda "cold finger". Am avut la dispozitie doua camere Vision VC56H, una la 12v, cealalta la 220V(aceasta nu o puteam folosi ca atare cu telescopul). Modulul video este acelasi. Nu as fi riscat experimentul fara acest backup.
Din fericire CCD-ul era lipit la suprafata, numai pinii 8 si 16 treceau prin cablaj. Am facut un alt cablaj de aceleasi dimensiuni, iar intre senzor si PCB o bucata de tabla de cupru in forma de "L", ce iese in exteriorul carcasei(poza CCD+cold finger).
Pe latura carcasei unde iese "L"-ul, am fixat o bucata de pertinax cu rol de distantier si izolator termic pentru TEC.
Peltierul l-am pus tot pe tabla de cupru, fixata apoi de elementul in "L" cu suruburi(poza Cold finger-TEC)
Tec-ul folosit este PM-30x30-36( TES1-12704). Inseriat cu o rezistenta de putere de 6,8ohmi, la 12V alimentare, am avut un curent de cca 1A(1/3 din curentul maxim). Diferenta de temperatura masurata, in exterior(modul de masura-poza Masura temp), a fost de 10°C. Insa la CCD, diferenta cred ca era mai degraba de 8°C. Testarea la temperatura camerei de 23°C.
Apoi am scos rezistorul de limitare. Curentul masurat=2,5A. Diferenta de temperatura de 14°C. Limitata si de capacitatea coolerului de disipare a caldurii(putin caldut).
Am facut cateva snapshot-uri si am creat cate un Dark average(vezi poza).
Setarea camerei: shutter x256, AGC low, DNR off.
Nu cred ca l-as incerca afara fara protectia unui termostat. Ramane si problema condensului ce s-ar putea forma pe CCD. Nu stiu cum este rezolvata aceasta problema in camerele astro dedicate(poate o camera inchisa ermetic?).

*P.S. Dupa demontarea pentru poze am observat aparitia unui zgomot, "purici", ce-si schimbau pozitia la fiecare cadru(insa cumva aliniati de-a lungul unor linii). Cu cat expunerea este mai mica,si AGC-ul mai mare cu atat sunt multi. La AGC off dispar. Deasemenea prin medierea mai multor cadre dispar. Pozele cu dark average sunt facute dupa aparitia defectului.

Concuzie: daca reusesti sa gasesti un CCTV cu Sens-Up la un pret de maxim 200-300 lei atunci ar merita experimentul. Altfel nu recomand.

Cer senin!
Marius

CCD+cold finger.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  103.43 kb
 Vizualizat:  de 2408 ori

CCD+cold finger.jpg

Cold finger-TEC.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  120.54 kb

Cold finger-TEC.jpg

Masura temp.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  137.03 kb

Masura temp.jpg

Dark average.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  199.81 kb

Dark average.jpg

Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 11 Sep 2013 17:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Interesant. Ce senzor este ?
Se pare ca ai o interferenta sincrona intre terminalele prelungite.
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 11 Sep 2013 19:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut!
Senzorul este Sony 1/3" Super HAD CCD II-ICX639BK(color).
Interferentele nu-mi apareau inainte de a o demonta pentru poze. Distanta intre cablaje era de 5mm. Am marit-o la 1cm-la fel. Am testat-o demontata-la fel. Dar nu am miscat de fire sa vad daca dispar "puriceii".
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 12 Sep 2013 12:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

OK. De la firele prelungite ale senzorului era interferenta. Am rotit cu 90° modulul video fata ce cel CCD si "puriceii" au disparut. Multumesc.
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 12 Sep 2013 15:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aha. Eventual incearca sa ecranezi firul de la pinul 9, coltul stnga sus din poza de langa cei doi pini nefolositi. Pe acolo iese semnalul analogic.
M-am uitat un pic peste fisa tehnica a senzorului si pot spune ca este unul dintre cele mai ciudate moduri de citire ce l-am vazut. Semnalul de iesire este un fel de compzit analogic cu amplitudine de 200 mV.
Si se pare ca amplificarea este fixa in senzor iar semnalul este foarte slab in conditii de iluminare redusa, fapt care il face susceptibil la interferenta semnalelor adiacente. Restul de amplificare (gain)+AGC se face in afara senzorului. Pana acolo traseul este critic.
http://www.sony.net/Products/SC-HP/datashe...Z22D9Z.pdf
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum