Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Luna_2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233971
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Heart&Soul Nebula (partial)

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 18 Aug 2013 20:00 Download mesaj
Titlul subiectului: Heart&Soul Nebula (partial)
Raspunde cu citat (quote)

Azi noapte, pe cand telescopul rontaia si poza de zor imagini noi de cer, ma uitam impreuna cu saiph sa vedem ce altceva am putea face in acest timp. Astfel am gasit niste expuneri facute acum aproape un an la Heart&Soul nebula, pe care nu le-am procesat niciodata.
Am vazut si de ce, din 10 expuneri de cate 900 secunde fiecare in H-alpha, 5 erau foarte miscate (cu stele alungite rau) si probabil ca mi-am spus ca voi reface expunerile ca sa am destule pentru procesare, lucru care nu s-a mai intamplat.
Asa ca am procesat rapid ce am avut si a iesit ce a iesit. Nu e prea grozav si nici foarte spectaculos, dar e ceva totusi. Am anexat si doua imagini cu rezolvarea placii astrometruce, ca sa vedetiu cam unde este pozitionata zona pe harta cerului si cam cat din nebuloasa reprezinta ce am pozat eu.
Cred ca am sa reiau totusi la puricat aceasta regiune cu prima ocazie favorabila, stiut fiind ca e o zona de cer foarte frumoasa dar si destul de ampla. Campul MN-ului este destul de mic asa ca voi folosi Equinox-ul careia i-am luat mai demult un corector de camp/reducator de focala x0.8 pentru ED80 si la care trebuie sa termin adaptorul cu care sa conectez cele doua componente.
Enjoy.

placa astrometrica zoom (-).JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  51.12 kb
 Vizualizat:  de 7061 ori

placa astrometrica zoom (-).JPG

placa astrometrica zoom (+).JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  51.32 kb

placa astrometrica zoom (+).JPG

H&S_ST.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  142.59 kb

H&S_ST.jpg

Sus
Vlad
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 19 Aug 2013 01:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inainte am gresit mesajul - scuze

Aici vroiam sa zic doar ca intr-adevar, ar trebui sa le refaci deoarece mi se care ca sunt si un pic cam defocalizate - se vad oarecum "tulburi"
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 19 Aug 2013 10:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Poate nu sunt cel mai in masura sa ma pronunt in privinta calitatii imaginii, dar cu siguranta as putea aduce doar o remarca legata de seara de sambata, in care jimao a prelucrat imaginea prezentata aici.

M-a bucurat mult ocazia de a-i vizita observatorul (si ii multumesc pentru invitatie si gazduire), de a vedea la lucru echipamentele, in timp ce lua imagini in SII la ngc7635 prin MN190 si de a petrece o noapte veritabila "la stele", chiar in incinta observatorului complet dotat. Desigur, se pot spune multe despre ceea ce am vazut in micul observator privat, descris si intr-un topic dedicat, aici pe forum, dar in linii mari, voi spune doar ca jimao a implinit visul astronomului amator si il felicit pentru asta.

Poate ar fi trebuit sa scriu la sectiunea dedicata ATM, pentru a evita diluarea subiectului, dar promit sa nu alterez prea mult continutul.. Smile

Spor in continuare, la cat mai multe nopti senine si sesiuni foto reusite cu imagini de top! Wink

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 24 Aug 2013 08:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am continuat cu acest subiect fiindca este unul dintre cele mai frumoase obiecte de pe cer. De data asta este un fragment din Heart Nebula - IC1805), situat langa Soul Nebula de mai sus. Spre deosebire de poza precedenta, care a fost facuta cu ASTROTECH-ul toamna trecuta, acum m-am ocupat mai atent de achizitie.
Sunt 6 ore (18x1200 sec) expunere in Ha 7nm Baader, luate cu MN190. Toate pozele sunt facute pe luna plina (era lumina ca ziua in observator), dar am vazut ca influenta lunii este minima la astfel de poze facute in Ha. De fapt, ultima poza a fost facuta in crepuscul, Luna se ducea la culcare si in partea opusa erau zorii.
Ar trebui probabil sa fac si eu un mozaic la zona asta ca sa surprind cat mai mult din ea sau sa incerc cu luneta EQUINOX impreuna cu reducatorul de focala.

Ha [1024x768].jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  116.02 kb
 Vizualizat:  de 6918 ori

Ha [1024x768].jpg

plate_solve 1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  14.85 kb

plate_solve 1.jpg

plate_solve 2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  44.52 kb

plate_solve 2.jpg

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 25 Aug 2013 22:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si o reprocesare facuta azi noapte, adaugand inca o ora la integrarea precedenta si folosind un algoritm de procesare in StarTools usor diferit.

Ha_7ore [1024x768].jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  91.74 kb
 Vizualizat:  de 6847 ori

Ha_7ore [1024x768].jpg

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 25 Aug 2013 22:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

[editat din greseala de doua ori]

Ultima modificare efectuata de catre jimao22 la 26 Aug 2013 12:14, modificat de 1 data in total
Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Aug 2013 00:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Promite foarte mult. La aceasta distanat focala, ne putem astepta la multe detalii, desi este un pic cam defocalizata

Ceea ce nu inteleg insa este de ce tai atat de mult din fond. La acest camp, acolo nu exista practic fond negru- este tot plin de Ha, de fapt ai scos mai mult intr-o versiune anterioara.

Pot sa arunc o privire la fit-ul neprocesat?
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 26 Aug 2013 12:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu cred ca este din cauza focusului, este din cauza flexurii diferentiale de care am povestit in alta parte pe forum. Am facut focusarea cu FocusMax de cateva ori pe parcursul sesiunii de achizitie. Probabil niste expuneri de 600 de secunde in numar dublu ar fi aratat mai bine dpdv al claritatii (flexura ar fi avut influenta mai mica).
Iti trimit fit-urile diseara.
Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Aug 2013 16:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu si niste prieteni am avut probleme cu focusmax. Totul parea ca merge brici - curba, dupa care focalizarea iesea ok.

Intr-o seara insa fiind langa telescop cand facea focalizarea, am observat ca dupa ce termina procesul de focalizare, motorul mai facea inca o miscare scurta - practic iesea din focus. Folosind un FCUSB cu Accufocus, nu exista pozitii ca la stepper ca sa se inregistreze. Observatia a fost ulterior confirmata de un prieten. Diferenta este foarte mica insa este.
Nu am reusit sa aflu de ce face asta, as a ca m-am hotarat sa-l vand si sa-l schimb pe un motor pas-cu-pas ca sa pot folosi MaximDL. iar pana atunci, masca Bahtinov de care oricum nu ma voi dezlipi niciodata.

Ai incercat, dupa ce ai terminat focalizarea cu FocusMax, sa pui masca Bahtinov peste tub sa verifici daca este intr-adevar focalizat bine?
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 26 Aug 2013 22:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Masca Bahtinov este irelevanta intr-un asemenea caz, cel putin la mine.
Am 90.000 de pasi ai motorului pas-cu-pas pentru o cursa completa. Ca sa vad o oarecare schimbare minora la imaginea prin masca, steperul trebuie sa mearga cateva sute de pasi.
Mai trimite-mi odata pe pm adresa ta de mail ca sa pun pozele pe transfer, nu am acasa laptopul unde am adresele de mail in contacte, iar din webmail nu pot vedea mare lucru.
Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Aug 2013 23:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mmm...pai nu folosesti Bahtinov Grabber cu masca? Detecteaza distanta pana la focus in microni..Merita folosit macar de verificare.
Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Aug 2013 01:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Asta este prelucrarea mea din fit-ul de 3 ore. Cel de 7 avea intr-adevar FWHM mult prea slab. De fapt, nici pe cel de 3 nu era chiar grozav, dar oricum mai bun. I-ar mai fi trebuit inca vreo 3 ore sa iasa bine de tot, dar tot iese mai bine decat cealalta.
Din pacate am observat ca unele stele nu le-am protejat foarte bine la deconvolutie, dar era prea tarziu ca sa o mai iau de la capat.

Apropos, a disparut poza din ultimul tau post

E.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  744.01 kb
 Vizualizat:  de 6681 ori

E.jpg

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 01 Sep 2013 16:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Azi noapte a fost una din acele nopti magice, in care cerul este de cristal, spre dimineata rasare cornul Lunii ca in 1001 de nopti si Jupiter straluceste deasupra sa in timp ce zeci de meteori strabat cerul (curentul Aurigide).
Asta e pe scurt cam ce a fost de vazut.
Am refacut expunerile in Halpha la Heart Nebula, de data asta incercand sa obtin un FWHM mai bun prin micsorarea timpilor de expunere, de la 1200 sec la 900 sec.
Am stacuit imaginile la gramada si la selectia lor am pastrat 21 x 900 sec si 8 x 1200 sec, un total de 7 ore si 55 minute de expunere. FWHM-ul a fost foarte bun, de asemenea rotunjimea stelelor, calculata de Maxim.
Calibrare cu dark, bias si flat-uri precum si stacarea - in MaximDL
Post-procesare - StarTools
Un pic de ajustari in levels ci curves la sfarsit - Photoshop CS2
Daca mai sunt seri ca asta in continuare, am sa ma fac niste achizitii in Ha, dar incep si in OIII si SII, profitand de lipsa Lunii in perioada urmatoare.
Imi place atat de mult nebuloasa asta incat chiar doresc sa devina cea mai buna achizitie si prelucrare a mea de pana acum.

Am vrut sa fac primele achizitii cu camera DFK la Jupiter spre dimineata, dar nu am gasit la timp softul de achizitie si zorile au venit destul de repede din momentul in care am terminat de facut expunerile in Ha, asa ca am renuntat. Dar sezonul abia incepe!...

IC1805 21x900+8x1200.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  113.3 kb
 Vizualizat:  de 6589 ori

IC1805 21x900+8x1200.jpg

Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Sep 2013 16:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut
Clar poza la origine are mult mai multa definitie decat cele anterioare, se vede la stelele mici (multe din ele de fapt nici nu se vedeau inainte) insa din pacate ai cam pierdut-o pe toata in procesul de reducere a zgomotului. Ai redus atat de mult incat pare "acuarela", a pierdut definitia.

In afara de asta, personal prefer sa nu tai nimic din informatia din imagine daca pot. Nu stiu daca este intentionat sau algorimtul din Star Tools, dar lasi fondul acela negru unde de fapt nu este fond de loc, toata zona aceea este plina de gaz Ha.

Critica constructiva, nimic mai mult. Stiu ca imaginea poate da mai mult de la sine
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 01 Sep 2013 18:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acel efect "acuarela" apare de la "noise reduction". Probabil ca parametrii mai trebuie redusi dar prefer lipsa zgomotului, este mare diferenta cand te uiti la pozele cu/fara zgomot, desi nu pare - definitia este mult mai buna in al doilea caz.
De asemenea, StarTools are multi parametrii la "contrast", "sharp" si "life", de unde ar putea sa ramana ceva din gazul exterior (ceva mai mult, asa cum zici tu) - dar el exista si asa cum l-am lasat eu. Iarasi, trebuie sa spun ca umbland la parametrii respectivi, eu am urmarit sa evidentiez cat mai bine formatiunea centrala, care e spectaculoasa, in loc sa las sa se vada gazul de fond, care n-are nici o relevanta daca nu prinzi toata nebuloasa.
Asa cum zice si titlul, este un detaliu.
Oricum, prin adaugarea de semnal in noptile ce urmeaza, am sa fac prelucrari suplimentare si poate am sa obtin ceva sa te multumesc si pe tine, odata!... Very Happy
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact