Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233973 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2914
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 04 Aug 2013 14:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: IC63 |
|
|
|
Vineri seara am vrut sa fac expunerile in SII la Bubble dar facand sincronizarea pe stele in zona Casiopeia - Cefeu, mi-a sarit in ochi o nebulosa de emisie draguta, IC63 (Ghost nebula), asa ca am facut niste expuneri la aceasta nebuloasa interesanta.
Vineri am facut expunerile dupa ce am focusat intai cu masca Bahtinov (ca sa ajung aproape de focus) si apoi cu rutina de focus din Maxim. Cu toate astea, pozele au iesit execrabile din acest punct de vedere si fiindca am vrut sa vad ce am gresit, am reluat expunerile aseara. Numai ca am folosit pentru prima data in mod coerent FocusMax-ul.
Este net superior lui Maxim in sensul ca merge extraordinar de repede, face focusarea perfect iar rezultatele finale au fost total diferite.
In plus, am avut cel mai bun tracking "ever" si unul din cele mai bune pe care le-am vazut undeva la o montura ca a mea. Nu stiu ce s-a intamplat cu dintiii de fierastrau ce imi apareau in sesiunile precedente, dar au disparut. Cred ca i-am dat un pumn telecopului ca la televizoarele stricate si si-a revenit . Lasand gluma, cred ca de vina a fost totusi un cablu (de la dew-heater) care a cazut din pozitia in care era, iar acum sta bleg atasat, fara sa mai fie infasurat cum il pusesem eu initial.
Am facut 22 de expuneri de 600 de secunde cu filtrul Ha 7 nm Baader, calibrare cu dark-uri doar (o sa mai fac niste expuneri in seara asta daca timpul permite si am sa fac si flat-uri cum mi-a recomandat Vlad). Din astea 22 doar 17 erau foarte bune, dar am facut aceasta procesare cu toate, ca sa am semnal mai mult, daca voi mai avea niste expuneri la fel de bune in seara asta, am sa arunc ce nu era perfect si voi folosi doar expunerile foarte bune. Probabil ca daca tracking-ul va fi la fel de bun, am sa fac si niste expuneri lungi de 900...1200 sau chiar 1800 secunde.
Achizitie, ghidaj, calibrare si stacking - MaximDL / focusare cu FocusMax / prelucrare cu levels, curves, unsharp mask si reduce noise cu PS2.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
105.63 kb |
Vizualizat: |
de 2937 ori |

|
|
29.19 kb |
de 2937 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 05 Aug 2013 17:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut!
Da, ambele sunt frumoase - si ghidajul si poza!
Deci gasesti ca Focus Max este mai bun decat Maxim DL la focalizare?
Eu inca nu am incercat cu maxim Dl, caci nu mergea inainte cu FCUSB-ul. Acum imi fac un focuser cu motor pas-cu pas, care va fi compatibil co Maxim, tomcami pentru ca inainte, cel putin cu fcusb si accufocus nu-mi placea de loc cum mergea FocusMax dar nici nu prea aveam multe optiuni
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 07 Aug 2013 17:22 Download mesaj |
|
|
|
Noptile trecute am reluat expunerile la IC63 si am facut inca 3 expuneri bune la 600 sec si 8 expuneri de cate 1200 sec fiecare. Dupa ce am dat deoparte din stiva expunerile care aveau un FWHM mai mare, am ramas cu 20 de expuneri de 600 sec si 8 de cate 1200, un total de 6 ore expunere in H-alpha la aceasta nebuloasa.
Rezultatul este mai jos. Nu am facut calibrare decat cu dark-uri, dar in seara asta voi face flaturile pentru toate expunerile (am si expuneri in OIII si in SII la nebuoasa asta si voi incerca un narrowband color in Hubble pallete).
|
115.88 kb |
de 2775 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011 Mesaje: 3140
Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Aug 2013 22:05 Download mesaj |
|
|
|
Excelenta imaginea, Cristi. Nu stiu unde ai gasit un cer suficient de negru (mi-ar trebui si mie). Mie-mi place senzatia de spatialitate a nebuloasei.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 12 Aug 2013 23:12 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc!
In spatele curtii e cerul mai negru un pic... Unde e si observatorul.
|
|
Sus |
|
 |
gogabi Membru

Data inscrierii: 05 Feb 2013 Mesaje: 9
Motto: Cel mai frumos lucru pe care putem sa-l experimentam este misterul. - Einstein Localitate: Arad
|
Trimis: 13 Aug 2013 13:51 Download mesaj |
|
|
|
Si eu am cautat aseara nebuloasele din jurul constelatiei Casiopeia dar nu reusesc sa vad nici una. Intrebarea mea e daca si cu ochiul liber se vede la fel ca in aceasta poza . In afara de Andromeda (M31) si M13 nu reusesc sa vad nici un obiect deep sky poate am nevoie de filtru. Observatiile le fac in gradina la o casa la marginea Aradului.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 13 Aug 2013 14:46 Download mesaj |
|
|
|
Cand am spus ca mi-a sarit in ochi a fost un eufemism.
Am vazut pe planetariu (TheSky6) aceasta nebuloasa. Cu ochiul nu cred ca o vezi nici cu un telescop de 5 metri, ea emite oricum in H-alpha si mai deloc in vizibil, iar luminozitatea ei e ceva inchipuit.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 18 Aug 2013 13:01 Download mesaj |
|
|
|
Aseara am mapat in Hubble pallete expunerile facute la aceasta nebuloasa. Total expuneri au fost 360 minute Ha, 105 min SII si 105 min OIII, mapate ca R=SII, G=Ha si B=OIII. Fiindca expunerile in SII si OIII au fost mult mai putine decat in Ha am folosit urmatoarea "reteta" de procesare - dupa ce am calibrat si stacat separat pe filtre toate imaginile, le-am combinat in Maxim cu "combine color" unde am balansat "greutatea" fiecarui canal de culoare dupa proportia 2xR, 1xG si 2XB (aproximativ).
Am incercat o prelucrare clasica in Photoshop dar rosul era mult defazat pe histograma fata de verde si albastru iar dupa ce am incercar sa le echilibrez, rezultatul nu era grozav.
Am trecut apoi la StarTools, fiind prima data cand am facut prelucrarea unei poze color in programul asta. Folosind TAB-ul COLOR, imaginea a fost calibrata instantaneu PERFECT.
Am revenit in Photoshop doar ca sa intensific un pic colorile (de fapt treaba asta a facut-o Saiph, care mi-a fost musafir azi noapte la observator).
Rezultatul mie imi place. O sa incerc cat de curand sa refac toate prelucrarile astea in PixInsight, sa vedem ce iese.
|
78.54 kb |
de 2541 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2731
|
Trimis: 18 Aug 2013 14:55 Download mesaj |
|
|
|
Frumos! Parca tot mai mult imi place varianta alb/negru(sunt mai multe detalii vizibile). Spor!
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|