Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236302
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Prindere pe trepied ( binoclu mic cu prisme Roof)

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012

MesajTrimis: 06 Aug 2013 13:11 Download mesaj
Titlul subiectului: Prindere pe trepied ( binoclu mic cu prisme Roof)
Raspunde cu citat (quote)

Cateodata apare,chiar si la binoclurile de categorie mica, necesitatea montarii pe un trepied. Mai ales in cazurile cand puterea de marire este mai mare de 8-10 ori. Desi penibil la prima vedere, un astfel de sistem va putea fi montat pe unul din trepiedurile usoare din aluminiu pe care le mai avem prin casa ele fiind neutilizabile cu alte echipamente mai grele si deci uitate prin vreo debara. Eu am simtit nevoia in cazul binoclului meu TCM 16x32. Astfel vom “mari” calitatea detaliilor atat in terestru cat si in astro. Iata cum am facut.
1- Piulita in sine poate fi o gaura filetata intr-o rondea de plastic (de grosime circa 8mm si diametru de circa 14mm) cu un tarod, sau recuperate de la alte aparate foto vechi. Eu am folosit plastic, caci se lucreaza usor si greutatea unui astfel de binoclu este suportata fara probleme (in general la acesta gama de binocluri ea este de circa 300 g). De preferabil gaura in sine trebuie data lejer excentric (vezi poza BinoclulPliat.jpg) pentru a asigura plierea corecta a binoclului si in acelasi timp si orizontalitatea sa la montare pe trepied.
2- Se degreseaza bine cu alcool corpul binoclului (locul de prindere) cu mare atentie insa , pentru a nu patrunde lichid in corpul interior (folositi foarte putin alcool). Se degreseaza si piulita confectionata in prealabil.
3- Se lipeste cu Poxipol piulita pe bratul binoclului (eu am preferat bratul drept caci aici sunt cuplurile cele mai mari cand reglam cu mana dreapta clarul si dioptriile !). Atentie la pozitia efectiva de lipire, acesta va trebui sa asigure la montarea pe trepied atat o pozitie cat mai orizontala a binoclului cat si “strangerea” corecta a bratelor binoclului cand il bagam in etui.
4- La final am acoperit cu 5-6 straturi de banda izolatoare incercand sa imbunatatesc estetica dar in acelasi timp sa adaog un “inel” de prindere suplimentar (daca din diverse motive lipitura s-ar dezlipi, binoclul ar ramane totusi agatat in acest bandou de izolir nepermitand caderea !).
5- Functie de suprafata cauciucata a trepiedului in unele cazuri e bine sa confectionam si o “saiba” din cauciuc moale (de maxim 1mm grosime) ce trebuie montata intre “piulita” de pe binoclu si sina de prindere a trepiedului (se face astfel o mai buna aderenta si respectiv imobilizare intre cele doua).
6- Astfel binoclul este gata , acum el poate fi prins de orice trepied dorim si “adaosul” adus de noi nu va incomoda nici utilizarea lui “din mana”.
Doar o idee, relativ simpla dar cu rezultate interesante. Mai jos atasate cateva poze.

Cer senin tuturor!

DetaliuPrindere.jpg
 Descriere:
"Piulita" de plastic lipita si bandajata. Rezultatul final.
 Marime fisier:  221.55 kb
 Vizualizat:  de 4964 ori

DetaliuPrindere.jpg

BinoclulPliat.jpg
 Descriere:
Gaura este lejer excentrica pentru ca bratele sa poata fi pliate corect si respectiv la prinderea pe trepied sa ii fie asigurata orizontalitatea.
 Marime fisier:  198.12 kb

BinoclulPliat.jpg

PrindereTrepied1.jpg
 Descriere:
Si in final prins pe trepiedul obisnuit - vedere laterala
 Marime fisier:  158.04 kb

PrindereTrepied1.jpg

PrindereTrepied2.jpg
 Descriere:
Si in final prins pe trepiedul obisnuit - vedere frontala
 Marime fisier:  161.39 kb

PrindereTrepied2.jpg

Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 06 Aug 2013 14:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fain !!

Daca nu se strica colimarea , atunci e o idee buna.

Metoda e oarecum brutala dar asa cum am spus de vreo mie de ori pana acum ,

''telescopul scuza mijloacele'' Smile

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 07 Aug 2013 13:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Draga Catalin Dumitru,
Cand ai putin timp te rog sa imi spui mai in detaliu la ce anume pericol te referi. De unde ar putea aparea decolimarea ? Faptul ca ca binoclul sta oarecum in consola in momentul montarii pe trepied , nu cred sa fie prea periculos el fiind foarte usor (mai exact 290g). Sau mai este ceva care mi-a scapat ? Am facut observatii cu el si e ok (colimarea este foarte buna deoacamdata).
Sau crezi ca tubul de care am prins "piulita" se poate desface din corpul binoclului ? Mentionez ca nu am desfacut niciodata un roof deci nu prea stiu cum este realizat efectiv. Corpul binoclului este tot din aluminiu sau duraluminiu , metalic in orice caz. Din cate am vazut obiectivele nu sunt prinse solidar cu corpul exterior din metal ci culiseaza in lungul tubului fiind prinse intr-un fel tuburi interioare ?
Merci de rapuns!
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Aug 2013 15:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din cate stiu eu , la modelul de binoclu in discutie , tubul ala exterior argintiu in care culiseaza obiectivul este prins de corpul cu prisme prin filetare.

Daca e si lipit filetul , cred ca nu e nici o problema.

Axele celor doua corpuri sunt tinute aliniate prin niste surubele cu bila la capat , infiletate din patru parti in piesa centrala care are niste scobituri semisferice unde se refugiaza bilele de rulment.

Din cate stiu eu , materialul din care e facuta puntea cu focuserul , nu e prea dur .

Nu stiu daca se mai fac din alama ca la inceput. Cred ca e doar aluminiu.

Probabil ca pana la urma ultimul cuvant il are greutatea instrumentului.

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 07 Aug 2013 17:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da , tubul argintiu pare intr-adevar infiletat in corpul prismelor. Pare destul de fix dar oricum este clar ca trebuie manipulat cu foarte mare atentie. De altfel cred ca orice sistem optic (inclusiv binoclurile de orice tip ar fi ele) tebuiesc protejate si manipulate cu o mare atentie si delicatete. Cu atat mai mult cu cat mai facem si noi "adaosuri" mai mult sau mai putin coerente Very Happy
Om vedea cum se va comporta in timp.
Multumesc mult pentru lamuriri !
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 07 Aug 2013 20:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dbird
Felicitari pentru ''mica autoutilare'' si multumesc pentru descriere.
Trei din binoclurile mele au piulita inglobata in balama,deci am cum sa le montez.
Deocamdata le prind pe Bizooka,dar unul din proiectele mele viitoare este o montura (probabil) paralelogram.
Deja ma impacasem cu ideia ca cel de al patrulea binoclu,un IOR 8X30mm ex-militar ,ramane un binoclu ''de mana''.
Recentele observatii cu luneta RFT 60x300mm au dovedit ca la aceeasi marire de 10x,in ciuda faptului ca prin binoclu observ cu ambii ochi,avantajul trece intotdeauna de partea lunetei.Iar acest lucru se intampla din cauza faptului ca luneta este montata pe o montura stabila.
Desigur,mai sunt si alte diferente...
Inspirat de realizarea ta,ma voi gandi la o solutie sa prind si binoclul IOR pe montura.

Mircea

Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Aug 2013 21:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:

Inspirat de realizarea ta,ma voi gandi la o solutie sa prind si binoclul IOR pe montura.

Mircea

Existau pe la magazinele de fieratanii niste bride din tabla groasa de otel , lungi de cativa cm, poate 4 sau 5 , si care in profil au forma semnului de intrebare ''?'' .

Unele au o singura gaura la mijlocul partii plate dar cred ca am vazut si cu doua gauri distantate la vreo 3 cm.

Cu doua din astea , puse fata in fata , am fixat pe trepied , mai demult , unul din binoclurile mele.

Diametrul partii semicilindrice s-a 'pupat' de minune cu teava ce imbraca axul binoclului.

Din pacate , nu mai am demult acest aranjament ca sa pun o poza.

Dar sunt sigur ca oricine a inteles cum se face. Totul e sa mai poata fi procurate asemenea piese.

Se si pot bricola , la urma urmei.

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 08 Aug 2013 10:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Binoclul IOR este un binoclu foarte rezistent si bine construit. Pentru el merita sa studiati si o alta idee respectiv cea pe care am avut-o initial (dar din lipsa de colier am renuntat).
Exista in comert niste coliere de prindere (ca cel din poza) cu surub. Cei care au avut Dacii 1300 le stiu , de exemplu colierul de prindere furtun apa (cel cu termostat) sau colierul de prindere al pipei in capul carburatorului. Se gasesc la orice magazin de piese Dacia si sunt foarte ieftine si au diferite diametere. Ele se pot desface , nedistructiv si in consecinta se pot monta in mai orice parte a binoclului dorim (inclusiv de partea port prisme, daca este metalica).
De acest colier se lipeste "piulita" (de preferinta o piulita metalica care se sudeaza ferm pe exteriorul colierului. Se croieste si un colier din cauciuc ce va fi pus (lipit eventual) pe interiorul colierului metalic astfel incat acesta din urma la strangerea pe binoclu sa nu strice materialul si sa asigure si o aderenta perfecta. Marele avantaj ar fi ca sistemul poate fi demontat rapid deoarece strangerea se face cu o simpla surubelnita. E putin mai mult de munca dar e mai rezistent. Posibil sa faceti un sistem de 2 astfel de coliere care sunt legate intre ele cu corpul "piulitei".
Doar o idee de studiat Smile

ATENTIE : Un astfel de sistem nu se monteaza pe binocluri care au tuburi din plastic deoarece la depasirea fortei de strangere pot aparea crapaturi! De asemenea si la la cele metalice "strangerea" colierului se va face totusi cu atentie fara a forta prea mult !

Later Edit:
Se pare ca exista mai multe tipuri de coliere interesante de exemplu :
http://www.colier.ro/

colier.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  93.09 kb
 Vizualizat:  de 4777 ori

colier.jpg

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 08 Aug 2013 18:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Catalin si Dbird
Multumesc pentru idei,pentru sugestii,am sa tin cont de ele.
La sfarsitul lui August este barsdeiul meu si intentionez sa ma cadorisesc cu finalizarea,inclusiv cosmetica ,a montura pipe si a sistemul de prindere aferent.
Deja fac liste si incerc sa ma decid ...ce (care) proiect va urma.
Pentru ca iubesc binoclurile ,cred ca o montura pentru ele ar fi un proiect favorit.
(Dar faptul ca nu am o ''Camera Obscura'',un periscop si un kaleidoscop ma roade tare ,pana la a ma face sa am mustrari de
constiinta... optica.O fi Astronomia cea mai importanta,dar nu-i singura pe lume Shocked )
A monta pe o montura stabila orice instrument optic este un lucru demn de a fi luat in seama.
Citand din memorie pe fiorosul moderator EdZ de pe CN,prin asezarea pe o montura ,un binoclu castiga cel putin 50% ca performanta.
Micile mele experimente din ultimele saptamani mi-au aratat ca...asa este, pentru orice instrument.

Mircea

PS si offtic-topic :sunt foarte bucuros,auzul si sufletelul meu se delecteaza acum,am recuperat linkul pentru ''afterhours'',postul cel mai Trance dintre Trance ,pierdut pe ''Screamer''.

http://www.ah.fm/192k.m3u

''Liberte,Egalite et Trance pour tous!
Vive la Trance!''

(Faine rochiile pe la 1789...)

Eugene Delacroix-La Liberte guidant le Peuple.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  103.62 kb
 Vizualizat:  de 4735 ori

Eugene Delacroix-La Liberte guidant le Peuple.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii