| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Sorin Sfartz Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 421
|
Trimis: 01 Aug 2013 22:59 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Stea artificiala |
|
|
|
Cum mi s-au parut cam scumpe stelele artificiale pe care le-am gasit eu prin comertul online, m-am gandit sa imi fabric una cu ce am gasit prin casa.
In lipsa unei gauri cu diametrul f. mic, m-am gandit sa folosesc o idee dintr-un topic mai vechi, in care cineva sugera ca la fel de buna este imaginea unei aperturi in loc de o gaura mica.
Am gasit o duza de aragaz cu o gaura bine facuta, cu diametrul de 0.9mm, pe care am plasat-o la cca 25cm de un ocular cu distanta focala de 20mm.
Am facut urmatoarele socoteli:
"Marirea"=250/20=12,5
Dimensiunea imaginii gaurii=0,9mm/12,5=0,072mm
Cum m-am gandit sa pun "steaua" la cca 30m distanta de telescop, dimensiunea stelei la distanta asta ar fi de cca 0,5 arcsec ceea ce pare ok pentru telescopul meu care are o rezolutie de cca 0,8.
Sursa de lumina este un led alb destul de puternic - 44000mcd, care intra usor in partea din spate a duzei de aragaz. Ledul e alimentat de o baterie de 12V la care am mai adaugat o rezistenta de limitare a curentului si un potentiometru pentru modificarea intensitatii luminoase a led-ului.
Am facut un suport pentru duza care intra destul de fest intr-un tub din pvc de 40mm; duza se infileteaza in acel suport.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
18.63 kb |
| Vizualizat: |
de 4035 ori |

|
|
23.16 kb |
de 4035 ori |

|
|
28.9 kb |
de 4035 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

|
Trimis: 01 Aug 2013 23:00 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Suportul duzei cu led-ul aprins.
|
28.17 kb |
de 4031 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

|
Trimis: 01 Aug 2013 23:03 Download mesaj |
|
|
|
Suportul duzei si ocularul sunt fixate intr-un tub de pvc. Pentru a fixa ocularul am facut un fel de "port-ocular", care e de fapt o simpla bucsa ce se poate "imbraca" pe tubul din pvc.
|
36.11 kb |
de 4017 ori |

|
|
33.33 kb |
de 4017 ori |

|
|
27.5 kb |
de 4017 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

|
Trimis: 01 Aug 2013 23:07 Download mesaj |
|
|
|
"Steaua", asamblata arata ca in poza de mai jos. Tubul din pvc este prins cu 2 piese din plastic destinate fixarii tuburilor de instalatii, care sunt montate pe o placuta de otel, fixata la randul ei pe un trepied foto.
|
43.83 kb |
de 4009 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

|
Trimis: 01 Aug 2013 23:16 Download mesaj |
|
|
|
Imediat cum am aprins ledul am constatat ca desi imaginea gaurii duzei parea ok, ea era inconjurata de un halou luminos produs de reflexiile interne in tubul de pvc.
Am slefuit putin tubul pe interior si am incercat sa-l vopsesc cu o vopsea spray pe care scria "negru mat".
Din pacate negrul acela nu era prea mat, caci inca a ramas o chestie luminoasa in jurul imaginii gaurii.
Mai jos am pus niste poze facute direct cu camera si ultima facuta prin luneta.
Oare ce vopsea cu adevarat mata s-ar gasi prin magazinele noastre?
|
24.96 kb |
de 3998 ori |

|
|
21.83 kb |
de 3998 ori |

|
|
16.8 kb |
de 3998 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3747
|
Trimis: 02 Aug 2013 08:44 Download mesaj |
|
|
|
Da interesant , dar ramane sa verifici daca instrumentul testat va focaliza ca de la infinit steaua.
lumina trebuie sa vina paralela sau pe aproape. un obiectiv cu lentile mic nu prea ar avea de unde da raze paralele decat eventual pe diametru lentilei .
probabil ar functiona acest dispozitiv pus la mare distanta 50m sau mai mult.
|
|
| Sus |
|
 |
mflorian Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011 Mesaje: 473
|
Trimis: 02 Aug 2013 11:04 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Stea artificiala |
|
|
|
| so999 a scris: | | In lipsa unei gauri cu diametrul f. mic, m-am gandit sa folosesc o idee dintr-un topic mai vechi, in care cineva sugera ca la fel de buna este imaginea unei aperturi in loc de o gaura mica. | O soluție pentru găuri mici este prezentată aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...heta#98638
_________________ Celestron C8 SGT XLT Advanced GOTO
Nikon D7000 |
|
| Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

|
Trimis: 02 Aug 2013 23:36 Download mesaj |
|
|
|
La prima testare am incercat sa pun "steaua" la cca 30m distanta. Problema pe care am descoperit-o este ca luneta mea nu are suficient backfocus asa ca nu am putut testa cum arata punctul luminos la 30m distanta.
La vreo 50m am reusit sa focalizez imaginea in ocular prin oglinda diagonala. Vizual imaginea semana cu o stea, insa imaginile intra si extra focale nu difereau cu nimic fata de testul pe stelele reale in conditii de turbulenta atmosferica. Probabil, pamantul era prea cald si producea curenti de convectie.
Am incercat sa fac niste poze, dar fara oglinda diagonala - care nu este prea buna. A trebuit sa "lipesc" toate tuburile prelungitoare pe care le-am gasit, pentru a reusi sa focalizez cumva imaginea stelei. Cum nu prea am stiut cum se fac poze in astfel de situatii, pentru a obtine o oarecare marire, am facut o proiectie prin ocularul Hyperion de la Baader, care permite fixarea camerei prin niste inele adaptoare.
Am pus mai jos pozele stelei "in focus" pentru expuneri de 0.1", 025" si 4". La 4" se vede clar deja un halou produs de reflexiile interne din tubul pvc.
Din cauza turbulentelor imaginile intra si extrafocale nu au iesit prea bine.
E interesant ca apar atat in focus cat si in imaginile defocalizate niste culori pe care vizual nu le-am detectat. Trebuie sa verific alta data daca sunt din cauza ocularului sau a descentrarii ocular/camera (tuburile prelungitoare cam lungi nu puteau tine centric sistemul ocular/camera), sau poate chiar a lunetei.
Ma gandesc sa slefuiesc mai bine tubul din pvc si sa-l revopsesc. Apoi sa schimb ocularul acela cu unul de microscop daca o sa gasesc unul. Si poate sa adaug o diafragma.
|
68.09 kb |
de 3839 ori |

|
|
138.69 kb |
de 3839 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 03 Aug 2013 01:24 Download mesaj |
|
|
|
| Se mai poate incerca o varianta pentru a atenua intensitatea luminoasa a ledului prin aplicarea unui filtru. Acesta poate sa fie filtru polarizator dublu, filtru ND de valoare dorita sau cel mai usor a unui filtru colorat. Filtrul colorat poate sa fie specializat din cadrul accesoriilor foto sau decupat dintr-o folie colorata transparenta sau translucida cum au de exemplu unele articole de birotica (coperti, mape, etc) iar intensitatea filtrarii se poate controla folosind mai multe straturi din folia respectiva. In plus este foarte important ca folia respectiva (sau orice alt filtru) sa fie cat mai aproape de led pentru a evita difuzia sau reflexii nedorite pe suprafata foliei (filtrului) din motive evidente.
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Aug 2013 02:39 Download mesaj |
|
|
|
Spray negru mat Cosmos. Se găsește sau se găsea pe la magazinele de piese auto. Numele este predestinat...
Deoarece tubul e prea îngust să pui velur negru care ar fi cel mai bun, diafragmarea e cea mai bună soluție. Nu ai încercat metoda cu bila? Ai putea schimba montajul și s-ar putea să scapi mai simplu și de reflexii nedorite. Fasciculul din duză îl proiectezi în ocular prin reflexia pe suprafața unei bile de rulment mică. Fiind o oglindă sferică imaginea duzei va fi micșorată foarte mult.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
H.E.Retic Membru

Data inscrierii: 18 Mai 2012 Mesaje: 93
Motto: Per aspera ad astra! Localitate: Galati
|
Trimis: 14 Aug 2013 16:22 Download mesaj |
|
|
|
Lucrand zi de zi cu asa ceva, stau si ma intreb daca nu cumva un patch de fibra optica, cu o mufa I si un led bright adaptat la dimensiunile mufei, legat la un sistem de micsorare a intensitii luminoase nu ar fi bun.
Core-ul fibrei single mode este de 9um avand o suprafata optica la iesire/intrare, facand orice fel de reflexii destul de improbabile. Probabil ca facand toate calculele se poate si "calibra" luminozitatea pentru diverse magnitudini stelare. Sistemul ar fi destul de ieftin de realizat iar precizia "stelei", ridicata.
PS: la prima iesire promit sa incerc sa vad ce iese.
C.
|
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3747
|
Trimis: 14 Aug 2013 17:11 Download mesaj |
|
|
|
o idee buna cu fibra de 9 microni incearca dar baga si distanta 20-60m.
poti apoi incerca si cu un manunchi de fibre sa simulezi roi stelar.
|
|
| Sus |
|
 |
|