Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236302
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Luneta "RA"

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 24 Iul 2013 18:29 Download mesaj
Titlul subiectului: Luneta "RA"
Raspunde cu citat (quote)

Va salut.

Dupa o absenta putin mai lunga pe forum dar si in activitatea ATM revin cu un nou proiect initiat mai demult dar lasat deoparte din lipsa de componente.
Astazi insa a venit timpul sa ma ocup si de el.
Este vorba despre o luneta de mica apertura, 48 mm lentila ( 46 mm apertura utila dupa montarea in celula ) cu focala f/11.

Obiectivul este un dublet Fraunhofer acromat, lentilele fiind lipite intre ele ( probabil cu Balsam de Canada). Lentila divergenta este alcatuita dintr-un sortiment de sticla optica numit "flint greu" si are in componenta ceva mai mult plumb dupa cate am inteles. Aceasta proprietate ii confera o densitate mai mare dar si o nuanta usor galbuie, care insa nu este sesizabila atunci cand privim prin ea spre infinit.

Pentru ca obiectivul are aceasta usoara nuanta spre galbui si pentru ca intentionez sa o utilizez in special in observarea si fotografierea Soarelui (dar nu numai), am decis sa numesc aceasta luneta dupa zeul egiptean "RA", pentru ca si Soarele nostru are o nuanta usor galbuie, exact ca sticlele lunetei mele. Smile

Optica este produsa in Romania si poarta "marca Zoth", deja binecunoscuta printre noi. Wink
Intr-adevar am acest dublet lipit de la domnul Zoth caruia ii multumesc pe aceasta cale.
Dansul a testat-o si pe bancul optic iar rezultatele au fost cat se poate de bune.
Lentila a fost produsa candva pentru scopuri militare insa acum va deveni o micuta luneta astronomica. Sa speram insa ca va avea o mare "putere de foc" cu cadenta sporita in oferirea imaginilor astronomice care sa ne incante pe viitor. Very Happy

Proiectul incepe prin construirea celulei metalice a obiectivului, deoarece lentilele au venit "dezbracate".
Proiectarea a fost facuta de tatal meu iar executia de un fost coleg al sau care acum e pensionar.
A durat mult pentru ca este greu sa te rogi de fostii sefi si mai ales sa faci rost de materiale.
Cand credeam ca nu mai sunt sperante pentru finalizarea monturii, am primit telefonul care mi-a adus vestea cea mare.
Acum, avand si celula metalica va prezint si voua inceputul proiectului.

Va atasez mai jos cateva fotografii precum si doua filmulete.

Sa fie intr-un ceas bun. Very Happy

Teo

2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  418.88 kb
 Vizualizat:  de 5147 ori

2.jpg

3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  241.26 kb
 Vizualizat:  de 5146 ori

3.jpg

4.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  245.46 kb

4.jpg

5.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  189.84 kb

5.jpg

7.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  297.93 kb

7.jpg

8.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  299.16 kb

8.jpg

9.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  203.91 kb

9.jpg

10.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  314.74 kb

10.jpg

Ultima modificare efectuata Teo la 24 Iul 2013 18:51, modificat de 3 ori in total
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Iul 2013 18:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iar aici aveti si cele doua filmulete promise mai sus :

http://www.youtube.com/watch?v=U9u1Ub_mjIk

http://www.youtube.com/watch?v=HcGTKD5m_14

Teo
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 24 Iul 2013 19:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Faină treabă, Teo! Dacă piesele celulei sunt din oțel poți să le brunezi cu ceapă și ulei. Procedura a fost descrisă aici la ATM mai demult, dar nu strică s-o reamintesc:
- se încălzesc piesele la flacără, de preferat cu un arzător cu gaz de genul celor folosite de instalatori ca operația să se poată face în aer liber, departe de materiale inflamabile, până li se schimbă culoarea spre maro dar nu e nevoie de încălzire la roșu;
- o ceapă mare tăiată în 2 se va trece peste suprafața pieselor - atenție, se poartă mănuși groase de sudură din piele pentru a evita arsurile și nu se inhalează fumul rezultat!
- piesele se scufundă în ulei pentru a se răci și a căpăta nuanța neagră dorită.
Brunarea obținută este rezistentă și similară cu cea obținută în băile speciale de brunare.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Iul 2013 20:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi mult Tavi !

Celula este intr-adevar din otel.

Interesanta metoda de brunare. Imi suna mai mult a bucatareala, dar de la astronomie la gastronomie nu e diferenta decat de o litera in plus. Very Happy

Lasand gluma la o parte este foarte util ce ne-ai spus. Cel putin eu nu cunosteam aceasta metoda.

E drept ca auzisem de vopsirea parului cu frunze de nuc sau cu foi de ceapa dar de asta inca nu Very Happy .

Treptat voi avansa cu acest mic proiect si va voi prezenta in continuare etapele constructive .

Toate bune va doresc si voua !

Teo
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 24 Iul 2013 21:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru noul proiect Teo Smile !
Faina celula obiectivului, felicitari pentru proiectant cat si pentru cine a facut pe strung Wink . Mai rar asa fineturi la strungarii de la noi.
Ca o mica observatie ajutatore, ai putea sa crestezi cu un bonfier pe inelul filetat diametral opus (cum au si obiectvele foto) sa poti strange sau desface la nevoie obiectivul.

Ce folosesti pentru tub? Cred ca o teava de copiator ar merge de minune Wink .

Spor!

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 25 Iul 2013 10:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru puțin, Teo!
Țeavă de copiator se găsește greu la diametre mai mari în ultima vreme. Toate firmele au trecut pe cilindrii subțiri de 25 sau 30mm diametru, se consumă mai repede și se înlocuiesc odată cu tonerul ca la imprimante. S-ar putea să găsești de 45mm de la copiatoarele mai vechi color A3. Totuși lungimea lor nu este mai mare de 320mm, tot din motive de economie.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Iul 2013 08:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

@ Neox :

Mersi ! Very Happy

Intr-adevar, va trebui sa fac doua crestaturi piulitei care fixeaza obiectivul. Nu le-am facut inca deoarece piesele de abia au ajuns si am fost dornic sa le fotografiez asa cum au venit. Initial voi folosi o pila fina apoi daca va fi cazul si o panza de bomfaier.

Teava pentru luneta, deja am una neagra din PVC dur si rezistent. Dupa ea a fost facut si proiectul celulei pentru a se potrivi la fix.

Daca pe viitor voi simti nevoia unui tub metalic este posibil sa il inlocuiesc.

@ Erwin :

Focala lentilei mele este aproximativ 520 mm, deci teava va fi pe undeva pe la 420-450 mm lungime pentru ca lunetica va avea si un focuser improvizat. Este greu sa gasesc un focuser atat de mic facut de fabrica , care sa mai aiba si standardul 1.25 inch iar de prelucrari la strung nici nu mai poate fi vorba, avand in vedere ca si aceste piese ne-au fost fost facute cu mare greutate.

Deocamdata las teava neagra din PVC si vedem mai tarziu daca va fi nevoie sa o inlocuiesc cu ceva metalic. Eu cred ca se potriveste de minune cu ea. E un tub dur, cu peretele gros, lucios la exterior si mat la interior, adica exact ceea ce imi trebuia sa ma scuteasca de smirgheluirea interioara sau de captusirea cu velur negru.
Ii voi construi doar diafragmele care probabil vor fi doua la numar apoi cu focuserul o sa mai vedem. Acolo e treaba mai dificila dar cred ca voi merge pe varianta fara prisma zenitala, avand in vedere ca luneta nu este prea lunga. Pana la urma cred ca va arata ca o luneta din vechime, ceva genul Galileo, chiar daca nu foloseste un simplet si chiar daca va avea oculare convergente moderne. Smile
Sus
CUBIX
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2013

MesajTrimis: 26 Iul 2013 13:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari! Celula obiectivului arata super! Sunt curios, ce metoda de constructie a focuserului vei adopta? Very Happy

Spor si cer senin!
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Iul 2013 13:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi !

Nici eu nu stiu inca ce focuser ii voi construi.
Probabil in prima faza unul provizoriu din tevi de PVC care culiseza una in alta prin frictiune sau din tabla pe care o voi rula sub forma cilindrica apoi o cositoresc pe generatoare.
Este o metoda pe care am aplicat-o pana acum la trei telescoape si a tinut mai multi ani.
Sus
CUBIX
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2013

MesajTrimis: 26 Iul 2013 14:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi! Ai putea arata poze cu unul din tabla, facut de tine? Imi cer scuze pentru off-topic...
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Iul 2013 14:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da. Nu e nicio problema.

Uite mai jos o poza. Aici am doar focuserele . In ele mai intra cate o teava ( tubul port-ocular) pe care momentan nu le gasesc. Deci tubul se construieste din tabla roluita sub forma de cilindru apoi se lipeste cu cositor pe lungime in acest fel rezultand un tub. Unul al focuserului propriuzis iar altul care intra in el si in care vei introduce ocularul.

Focuserul functiona prin frictiune iar componentele erau bine aliniate astfel incat optica sa nu fie dezaxata.

Sigur ca unul din ele poate fi din plastic (PVC) dar eu am preferat la vremea respectiva sa le fac din tabla pentru ca nu aveam tevi la dimensiunile de care aveam nevoie, utilizand la acel moment oculare de microscop. Prin anul 2001-2002 era mai greu sa gasesc materiale pentru asa ceva si trebuia sa improzivez.

Iata orientativ o poza cu doua astfel de focusere, unul de la un telescop Newton si altul de la o luneta :

focuser tabla.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  373.81 kb
 Vizualizat:  de 4890 ori

focuser tabla.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum