| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
lentilozaur Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 741
|
Trimis: 09 Iul 2013 21:25 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Prisma |
|
|
|
Vand prisma acoperis de dimensiuni mari, grosime 40mm, baza mare 82mm, laturi 50mm. Stare perfecta. Fara montura. Nu cunosc provenienta. Nu am "cosmetizat-o" ca sa nu ii afectez suprafetele. Pret 70RON + transport.
Pentru cumparator mai pun in pachet doua prisme mari (au cateva urme pe suprafetele optice, cea isoscel mai multe si cealalta una sau doua) si cateva prisme mici (4 bucati de proveniente diverse). Pot fi folosite in scop didactic sau ... Multumesc.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
566.23 kb |
| Vizualizat: |
de 3518 ori |

|
|
380.05 kb |
de 3518 ori |

|
|
389.36 kb |
de 3518 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2968
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 09 Iul 2013 23:11 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Prisma |
|
|
|
Scuza-mi te rog interventia , cred ca prisma care face subiectul vanzarii este o prisma Dowe .
E folosita tot la rasturnat-indreptat imaginea dar pastreaza axa de iesire identica cu cea de intrare. O singura prisma Dowe face insa ca imaginea sa fie inversata 'in oglinda' .
De aceea pentru redresare corecta se mai introduce inca una identica sau o prisma isoscel. Cea isoscel indoaie axa de iesire a ansamblului ,la 90 de grade.
Prisma acoperis (roof) adevarata rezolva redresarea imaginii intr-un singur bloc de sticla dar cu probabilitatea aparitiei spike-ului .
Poate barbologia mea va ajuta eventalul cumparator sa faca alegerea corecta.
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
lentilozaur Membru

|
Trimis: 10 Iul 2013 08:09 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Intr-adevar, este posibil sa nu fie cea mai fericita descriere. Pentru mine o prisma "acoperis" este o prisma dreapta, una care are doua fete care se intalnesc sub un unghi de 90 de grade iar razele de lumina care intra perpendicular pe fete ies sub un unghi drept. Cea dove este derivata dintr-o prisma acoperis , este pozitionata altfel in calea fasciculului si de obicei varful se taie din ratiuni tehnice (nu este necesar, pentru a usura ansamblul, pentru reducere de costuri, din ratiuni de montaj etc, la binocluri se intampla acelasi fenomen pentru a le usura) si de asemenea o prisma porro este tot o prisma dreapta la origine. Depinde pe ce laturi intra lumina si sub ce unghi. Functie de raportul laturilor si de cat de trunchiat este varful este mai mult "una" sau mult "alta". Aceasta mi se pare mai mult "una" si poate fi utilizata ca atare pentru devierea traseului optic la 90 de grade dar daca cineva vrea sa o utilizeze ca prisma dove cred ca e ok Fetele drepte au dimensiuni generoase la 40x50mm si pot prelua oculare cu diafragma de camp mare. Multumesc pentru precizari si de asemenea rog pe oricine sa ma corecteze daca gresesc cu ceva.
|
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2968
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 10 Iul 2013 09:41 Download mesaj |
|
|
|
| adrian.b a scris: | | Cea dove este derivata dintr-o prisma acoperis , este pozitionata altfel in calea fasciculului si de obicei varful se taie din ratiuni tehnice (nu este necesar, pentru a usura ansamblul, pentru reducere de costuri, din ratiuni de montaj etc, la binocluri se intampla acelasi fenomen pentru a le usura) |
Daca tot am deschis ''gura'' , am intalnit si prisme Dowe retezate doar putin la varf. Probabil sticlele aveau un alt index si unghiul dintre catete era mai mic de 90 grade. Cred ca se practica si o metalizare pe ipotenuza in cazul asta.
La binocluri , varful se taie in principal pentru a nu plesni datorita tensiunii creata de lamela ce il apasa pe ipotenuza.
Iar prismei ocularului i se taie un coltz pentru a nu se lovi de capatul interior al tubului obiectivului.
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
lentilozaur Membru

|
Trimis: 10 Iul 2013 10:04 Download mesaj |
|
|
|
Prisma Dove este o aplicatie a prismei drepte, nu poate sa existe un unghi diferit de 90 grade intre laturi pentru ca ar fi "altceva". Prisma dreapta functie de pozitionarea in fasciculul luminos poate fi pe rand dreapta, porro sau Dove functie si de felul in care schimba orientarea acestuia. Scriu Dove cu litera mare pentru ca asemeni termenului Cheshire poarta numele descoperitorului.
Nu mai fac referiri la binocluri pentru ca deja intram intr-un alt topic. Multumesc.
|
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6062
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Iul 2013 19:52 Download mesaj |
|
|
|
Sunt interesat de prisma mare daca mai poate astepta pana la sfarsitul saptamanii viitoare cand revin pe plaiurile mioritice.
Multumesc.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; TSky 70ED; AR 80F15; TS 102SD |
|
| Sus |
|
 |
lentilozaur Membru

|
Trimis: 10 Iul 2013 20:42 Download mesaj |
|
|
|
| Prisma este rezervata. Multumesc.
|
|
| Sus |
|
 |
lentilozaur Membru

|
Trimis: 20 Iul 2013 19:51 Download mesaj |
|
|
|
| Prisma nu mai este disponibila. Topicul se poate inchide. Multumesc.
|
|
| Sus |
|
 |
|