Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234818 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2851 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
predy665 Membru

Data inscrierii: 03 Mai 2012 Mesaje: 203
|
Trimis: 13 Iul 2013 01:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: se vad spirale la m51 prin 6 inch ? |
|
|
|
imi poate confirma daca se vad spirale la m51 prin 6 inch ?
si in general cam cum se vede m51 prin 6 inch
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9719
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Iul 2013 07:16 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu cred ca se vad nici cu un instrument mai mare pe un cer bun. Cu 8" am vazut ddoua pete de lumina , una mai mare si alta mai mica. Fotografic s-ar putea, am vazut poze si cu instrumente mai mici. Ai nevoie si de cer bun si ochi adaptati bine la intuneric.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 13 Iul 2013 10:11 Download mesaj |
|
|
|
de pe un cer extraordinar de clar, fara poluare luminoasa in preajma (departe de oras, pe munti de ex), fara Luna pe cer poti observa cat de cat, eu am observat o singura data, insa nici cum ca intr-o fotografie.
_________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 13 Iul 2013 10:51 Download mesaj |
|
|
|
Detectarea brațelor spirale la M51 chiar pentru un telescop mai mare (10'), în condiții medii spre bune (altitudine 750m, cer cu magnitudine limită 5, seeing bun) este o încercare dificilă. Vorbesc aici despre observații vizuale. Personal am văzut cu un astfel de telescop nucleul glaxiei principale și galaxia satelit. Despre brațele spirale pot spune că mai mult le-am ghicit (știind că sunt acolo) decît le-am văzut Am văzut în schimb astrofotografii superbe cu M51 cu instrumente de 80 mm.
Și ca să revin la întrebare, în general prin 6' în condiții bune, vei putea vedea (în cel mai bun caz) doi norișori discreți.
_________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2299
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 13 Iul 2013 11:10 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Am avut surpriza sa pot observa M51 prin 130mm, iar prin 150 ceva mai binisor, de pe un cer decent. Insa bratele nu s-au lasat usor remarcate prin aperturi mai mici de 200mm.
Prin 6", pana acum (e drept ca nu de pe un cer perfect, ci cu maxim +6.5 magnitudine limita la zenit), eu nu am remarcat structura spirala, ci doar un disc ceva mai neuniform la componenta principala, iar satelitul - ceva mai slabut.
Prin instrumente peste 8" insa, e alta treaba. Spre exemplu, printr-un 16" apare aproape ca-n poze Un 11" iti contureaza ceva mai bine imaginea dintr-un 8" si chiar se vad usor bratele, iar cu un 4" ai nevoie de cer negru tuci, probabil... ca sa poti vedea niste pete slabe (nucleele celor doua galaxii). Despre culori banuiesc ca nu mai e cazul sa vorbim
Ai totusi la dispozitie alte tinte, la care detaliile apar mult mai usor decat la M51. As vrea sa incerc, spre exemplu, sa parcurg "Lista lui Herschel" - H400, cum mai e cunoscut catalogul de obiecte deep-sky, ce inglobeaza atat Messier-uri, cat si NGC-uri si obiecte din alte cataloage, ce pot fi observate cu instrumente "obisnuite".
Cer senin!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
iosif Membru

Data inscrierii: 17 Oct 2012 Mesaje: 622
|
Trimis: 13 Iul 2013 11:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: M 51 |
|
|
|
Buna.
Asa se vede M 51 prin 203/800
Nu e stralucita poza ca e de inceput. E numai 15 sec la ISO 800 un singur cadru.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
851.92 kb |
Vizualizat: |
de 4089 ori |

|
_________________ AZ EQ5 PRO, TAK FSQ-85EDX, Esprit 80 ED, ASI 294 MMPro, Astrodon LRGB HaOIIISII 3nm. |
|
Sus |
|
 |
Daniyyel Membru

Data inscrierii: 21 Mai 2011 Mesaje: 234
|
Trimis: 13 Iul 2013 11:33 Download mesaj |
|
|
|
Se vad, doar pe un cer foarte bun! Eu am vazut doar bratul care "face legatura" ca sa zic asa cu galaxia mai mica si s-a vazut chiar f bine cu telescopul din semnatura! In cea mai proasta noapte, cerul de la tara are mag 7 pe scara Bortle.
_________________ Telescop: Skywatcher 150/750 NEQ3-2 Black Diamond
Binoclu: Auriol 10x50
Accesorii: Super 25mm, Barlow 2x, SkyWatcher UWA 6mm Gold Line, Baader Solar Filter ND5 full aperture.
Camera: QHY5L-II MONO, Canon 450D, Orion StarShoot. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|