| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1633
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 05 Iul 2013 21:27 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
pentru sectiunile truss-ului am folosit Aluminiu 5083, grosime de 12mm.
o placa de 780x1000x12mm... aproximativ 26kg (inmultiti cu 5-7 EUR/kg si aflati un pret orientativ)... eu nu am platit placa, in fine, poveste lunga
din suprafata ai am consumat cam 60%, restul il am disponibil ptr alte piese.
conturul exterior este generat pe o freza router (cost 750 RON ptr 4h38' de masinare si aprox 3 ore de bibilit si pilit muchiile).
poze:
| Descriere: |
| in timpul masinarii pe router |
|
| Marime fisier: |
805.56 kb |
| Vizualizat: |
de 14466 ori |

|
detaliu.
se poate observa ca o dat meseriasul o "gherla" si i s-o miscat piesa, o ciupit freza si pe langa... asta e...asta sa fie singurul defect :-) |
|
887.13 kb |
de 14466 ori |

|
|
916.41 kb |
de 14466 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 05 Iul 2013 21:31 Download mesaj |
|
|
|
barilet primara:
|
626.79 kb |
de 14459 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 05 Iul 2013 21:32 Download mesaj |
|
|
|
sectiunea mediana:
|
656.02 kb |
de 14455 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 05 Iul 2013 21:33 Download mesaj |
|
|
|
sectiunea frontala:
|
657.05 kb |
de 14454 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 05 Iul 2013 21:33 Download mesaj |
|
|
|
placa ptr focuser:
|
627.3 kb |
de 14451 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 05 Iul 2013 21:38 Download mesaj |
|
|
|
alte piese disponibile:
- oglinda primara si secundara...da' alea nu le scot la poze numa cand e gata totu' ... nu care cumva sa le zgarai sau mai rau
- 12 tevi fibra de carbon (D17mm, interior d14mm, lungime 1000mm) . Luate de aici: www.online-shop.carbon-composite.com/ m-au costat 200 EUR (ele au costat 240EUR plus transportul...nu intrebati detalii )
- "dopurile" de capat ptr tevile de fibra de carbon...32bucati...sunt piese facute la strung din POM, au d14mm exterior si o gaura M6 interior. cost 0 RON
- suruburi M6x30 DIN444 (cu inel) ...32bucati ... m-au costat vreo 80 RON (la Fabory).
- mai inca niste suruburi marunte...nu stiu cate...nu mai stiu costuri... astea o sa trebuiasca oricum sa mai iau... zic la sfarsit cate au intrat.
- luneta de autoghidare Skywatcher 80/400 de la www.astrovest.ro (510RON)
- si inca niste bunatati...da' alea nu le zic inca, desi unii le stiti... ocular,powermate, alea alea
n-am mai facut poze la alea, ca is prin beci/dulap...o sa se vada zilele urmatoare cand incep asamblarea.
Urmeaza:
- in cursul saptamanii viitoare am promisiuni ca se frezeaza si un focuser (crayford pe 2")
- in placa de la bariletul primarei mai trebuie niste "buzunare" frezate
- in canturi la sectiuni trebuie sa mai dau eu niste gauri filetate.
- peste 2 saptamani se pare voi avea lamele de la spider (tabla de inox 0.8mm taiata cu laser si brunata)
- incerc sa definitivez designul la bariletul secundare si sa-l dau si pe ala in lucru (sunt 3 piese strunjite/frezate destul de simple din POM sau PA.
- sper pana la sfarsitul lui iulie sa-l am gata asamblat...poate pana la astromania cine stie...
no, atat ptr azi, ma asteapta niste beri reci... urmeaza continuarea
Ultima modificare efectuata StarChild la 05 Iul 2013 22:37, modificat de 2 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 05 Iul 2013 22:00 Download mesaj |
|
|
|
ce am uitat sa specific chiar la inceput:
intentionez sa-l folosesc ptr foto telescopul....deci posibil sa ma uit prin ograda pe la QHY, da' mai pe la anu' ... si ceva corector de coma poate o sa-mi trebuiasca...
OTA-ul asa cum se vede in poza de mai sus echipat (focuser, camera DSLR, luneta de autoghidare, camera de autoghidare, prindere Losmandy,...) este estimat in CAD ca va avea 17,8kg ...din experienta cu estimarile in CAD, ma astept ca probabil greutatea reala sa fie mai mica cam cu 3%...
montura pe care o voi lua este AZ-EQ6 GoTo cu camera de autoghidare Synguide (amandoua de la Skywatcher).
asta este configuratia "mobila" care o planuiesc... pe viitor sunt niste ganduri la o montura potcoava, cu OTA de 500mm...sau mai mare... astept niste oferte/reduceri la Tavi Stanescu sau poate facem un "joint-venture" cumva sa facem o scula mai semnificativa.... pna atunci mai trebuie gasita o locatie, timp, bani, etc... si mai ales (ptr mine) mai trebuie sa-mi fac experienta.
|
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2146
|
Trimis: 05 Iul 2013 22:17 Download mesaj |
|
|
|
| salut, frumos proiect. o chestiune - triunghiurile de suport ale primarei si suportul de focuser nu cred ca trebuie sa fie asa solide (desi nu castigi mare lucru la greutate cu unele mai usoare). 17kg si focala de 1600 e cam mult pentru eq6 dar poate nu imposibil - o chestie ajutatoare ar fi OAG scapi si de luneta de ghidaj. visez si eu la un asemenea telescop dar neaparat pe o montura mai solida decat eq6.
|
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 05 Iul 2013 22:27 Download mesaj |
|
|
|
@ auriga: ce se vede acolo este conturul exterior, dupa cum ziceam, urmeaza sa frezez niste buzunare (cu scop de usurare evident).
un "tunning" ulterior (prin octombrie probabil) va fi sa inlocuiesc sectiunile de aluminiu cu unele din POM voi castiga cam 1-1.1kg cu chestia asta.
cat despre montura, ptr EQ6 pro normal este prea la limita greutatea...dar ptr AZ-EQ6 greutatea este OK (zice-se ca duce 25kg vizual si vreo 18-20kg fotografic)...deci e la limita, dar pare plauzibil
montura mai mare de atat, devine "ne-portabila".... mi-am facut niste calcule la un EQ8 ... da' e prea mult ca sa-l car dupa mine...e scump... si daca tot duce 50kg, atunci pun un 400mm pe el...alti bani, alta distractie...
|
|
| Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 05 Iul 2013 22:58 Download mesaj |
|
|
|
Pentru inceput vreau sa iti urez nopti senine dupa ce vei termina de construit acest telescop superb.
Imi place designul. e foarte profi, de la distanta seamana cu oficina stelare
Nu uita de lumina parazita ce te va obliga sa "imbraci" acest frumos design truss intr-o husa 99% din timp. Va adauga si cateva sute de grame.
Ultima modificare efectuata de catre psemil la 05 Iul 2013 23:07, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11527
|
Trimis: 05 Iul 2013 23:05 Download mesaj |
|
|
|
De exemplu la sectiunea de mijloc dece nu apropii capetele de bare?
Cele doua placi de Al dintre inelele de la spate cum se impaca dpdv. al dilatarii cu barele de FC?
Sa faci suport si pt. ventilatoare, dedesubt, eventual si in lateral sa sufle peste primara.
Tot ce faci acolo suna ca un vis frumos, spor la mesterit!
|
|
| Sus |
|
 |
tsa Membru

Data inscrierii: 03 Iun 2011 Mesaje: 118
|
Trimis: 05 Iul 2013 23:33 Download mesaj |
|
|
|
Proiect misto. Ma surpinde simplitatea cu care se poate construi un asemenea instrument. Asteptam imagni cu telescopul asamblat, apoi evaluarea instrumentului dupa primele teste.
_________________ reflector: Dobson 254 mm, Sky-Watcher
Filtre: Astronomik UHC, Lumicon OIII, Lumicon H-Beta. |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3715
|
Trimis: 06 Iul 2013 07:51 Download mesaj |
|
|
|
Da, excelenta lucrare . Nici nu-mi vine sa cred ca au trecut 3 ani de cand am facut oglinzile.
singura problema cu lumina parazita se rezolva prin invelirea zonei ce vede ocularul pe langa secundara eliptica , acolo trebuie o tabla de Al captusita cu velur negru extins si in afara primului inel (ca un parasolar) . doar in Munti pe cer negru fara luna nu trebuie nimic .
Deci pe freza aia se va face si potcoava mea mare de 1m diametru?
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11527
|
Trimis: 06 Iul 2013 08:43 Download mesaj |
|
|
|
| tsa a scris: | | Ma surpinde simplitatea cu care se poate construi un asemenea instrument. | Cine zicea ca n-ai neaparat nevoie de CNC ca sa faci DIY? Merge repede daca ai designul, care presupun ca nu-l faci in cateva ore.
|
|
| Sus |
|
 |
|