Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180913_193910_076x.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241794
Numar de utilizatori inregistrati: 2934
Cel mai nou utilizator inregistrat: iGotUSEO
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Probleme si neclaritati legate de WebCam-uri

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 26 Iun 2013 21:53 Download mesaj
Titlul subiectului: Probleme si neclaritati legate de WebCam-uri
Raspunde cu citat (quote)

Pentru a nu incarca topicul despre camerele web de actualitate, deschid alt subiect. Acesta se doreste a fi un topic general pe tema din titlu.

Descrierea situatiei am inceput-o la link-ul:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=8773&start=0

Iata si o filmare cu camera Logitech C210 fara obiectiv, rotind-o in lumina becului, apoi in lumina difuza:
http://www.youtube.com/watch?v=lwcG5VoZ0iI&feature=youtu.be
Grosimea sticlei aflata in fata suprafetei fotosensibile a cipului pare sa conteze. Nu mai dau jos filtrul IR, dar banuiesc ca daca l-as scoate, atunci deplasarea patratului aprox. central (normal expus) ar fi mult mai redusa, tot asa in functie de unghiul de incidenta a luminii.

Cred totusi ca am de a face cu o compensare din procesorul camerei, ceva referitor la citirea/interpretarea diferentiata a impresionarii la luminia.
- Obiectivul original C210 alimenteaza senzorul cu fascicule al caror unghiuri de incidenta variaza semnificativ de la axa optica spre extremitatea cimpului util delimitat de senzor.
- Un obiectiv de luneta (avind o deschidere si un raport focal mult mai mari) trimite lumina ~paralela pe intreg senzorul.

Am incercat aseara un redresor D~11mm, F~24mm pe post de obiectiv. Defectul incepe sa apara, e de acelasi tip, insa mai redus (ca marime) decit cel de la filmarile prin luneta D60mm, F700mm.

Am continuat deoarece ma preocupa anomalia asta. La asa ceva nu ma asteptam cind am cumparat-o. Poate o sa mai incerc si pe cloudynights. Cei de pe forumul Logitech ma cam iau de prost. Imi raspund in pm, imi invoca pierderea garantiei si imi sugereaza voalat ca, de fapt, camera e perfecta... eu, demontind-o, i-am pricinuit comportamentul ciudat al senzorului (respectivul user se mai si facea ca, din imagini, nu-si dadea seama despre ce problema e vorba). Alta era ideea.

Orice sugestii sint bine venite.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 26 Iun 2013 22:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Are vreun led prin ea, cumva reflexii interne? Daca tot nu-i dai de cap, o poti folosi afocal.
Dar din film nu prea imi dau seama de fenomen, poate daca filmezi un perete alb sau cerul.
Incearca si scoaterea filtrului IR.
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iun 2013 13:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

E un led care se aprinde in timpul functionarii camerei, dar lumina de la acesta nu patrunde in incinta senzorului.

Peretele alb l-am filmat, apoi deplasam degetul prin fata camerei sa vad efectele. Filtrul IR l-am demontat o data, numai ca are clei pt. etansare intre soclul de plastic si placa de baza.

Pentru metoda afocala am aparatul foto compact digital. Acela e mai bun.
Camera web da imagine slabuta; are obiectiv cu focala fixa si foarte scurta, cu pupila de intrare minuscula (intre 1 si 1.5mm, in estimarea mea). In schimb, imi ofera reglaje manuale ale expunerii si plasarea asta mult mai sanatoasa a senzorului direct in planul focal... mai ales cind mie imi plac obiectivele cu focala nativa lunga. Captura cu pina la 30fps imi pare neverosimila, caci imi apar cadre dublate si triplate. Ma rog, nu intru acum in registrul tehnicii de captare si conversie (si acolo am destule dificultati). Chiar si la 2 fps, dar fara acea minjeala la expunere, o puteam folosi la capturi terestre diurne. Mai sint curios cum ar iesi Saturn, spre deosebire de filmarea cu compactul digital care imi ofera niste imagini brute foarte palide (pixelii avind latura de 8.9 microni in modul movie, deci amplificarea optica necesara fiind mai mare). Probabil cu webcamul cadrul singular ar fi extrem de zgomotos.

Iata si niste imagini. Din cite imi amintesc, in afocal am folosit ambele oculare, f=12.5 si 6mm. Dupa cum se vede, apare vignetare partiala a fascicului iesit din luneta. Apoi desigur vignetarea totala... in afocal, nu pot utiliza toata suprafata senzorului.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iun 2013 13:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dubios. As folosi-o macar la planete, sunt mici si probabil ar fi afectate uniform de acea problema, caz in care s-ar remedia din soft (contrast, saturatie, levels, etc.).
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 27 Iun 2013 16:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pozele cu Luna le-ai facut cu filtrul IR ?

Cred ca acesta se poate scoate usor cu tot cu soclul din plastic daca e prins cu doua suruburi pe spatele placii. Cel putin, asa pare.

Testele trebuie sa le faci fara filtru.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iun 2013 17:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ledul ala nu-mi place acolo, dar daca zici tu ca nu intra lumina de la el... N-ai un scoci negru sa-l acoperi?
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Iun 2013 20:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tocmai ce am gasit un filmulet la Luna, obtinut printr-o camera Microsoft LifeCam Cinema (incepind de la secunda 45). Se obseva aceeasi nuanta spre margine, insa trecerea e mai progresiva, nu asa brusca ca la mine.

http://www.youtube.com/watch?v=U7F76ccRmOI

Tre' sa am naibii grija, ca ma batea gindul... asa ca idee... sa-mi iau o alta camera exact de tipul asta. Pina nu identific cauza, nu ma pot gindi la alte achizitii.

Scrisesem ca eu am testat in modul terestru si filmarea fara filtrul IR al camerei. Doar nuanta generala a culorii era schimbata. In ultima instanta, as filma a&n, dar patratul ala central si marginea subexpusa erau foarte evidente. Asta e marea problema care se agraveaza odata cu marirea contrastului din softul de captura.
Filmarile la Luna sint cu filtrul IR. E usor de demontat, dar mi-e ca o fac inutil, uzez locasele in care intra hol-suruburile si se mai si duce cleiul acela de etansare contra prafului.

L.E.: La cum se prezinta Luna prin MS LifeCam Cinema + filtrul ei IR, ar fi plauzibila conceptia speciala doar a filtrului, astfel incit acesta sa filtreze diferentiat in functie de unghiurile de incidenta. Iar la schimbarea obiectivului original pentru care fusese proiectat filtrul IR, deci trecerea pe luneta sau telescop, sa apara defectul ala de culoare.
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Iul 2013 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am scos definitiv filtrul IR, am dezinstalat si softul camerei.
In anumite conditii de iluminate, la filmarile terestre diurne apare foarte evident patratul central, indiferent de diversitatea obiectivelor atasate camerei.

In schimb, m-am bucurat aseara vazind ca senzorul expune bine, pe toata suprafata lui, filamentul becului si niste fante luminoase de la veioza. Poate ca o reda uniform si planetele aflate in cimp intunecat. Desi, pe de alta parte, acolo va fi adevaratul test la lumina slaba.
Sus
StarChild
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

MesajTrimis: 01 Iul 2013 13:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

@TaviF: parere de neavizat: zona aia "patrata" mai luminata este de fapt reflexia chip-ului pe suprafata din spate a lentilei/obiactivului folosit.

exact aceleasi simptome le am si eu cu un obiectiv de camera TV vechi (de prin anii'50-60) care nu are acoperire antireflex pe "dosul" ultimei lentilei...si se reflecta chip-ul camerei foto. Chestia asta mi-au zis-o unii pe softpedia la un moment dat , n-am crezut, dar am eliminat reflexiile interne in adaptor (e sablat si brunat), nu am alte surse parazite de lumina si totusi pata aia luminoasa e vizibila... confirmarea fenomenului am avut-o cand am facut poza cu aparatul pe film prin obiectivul ala, si nu am avut reflexia respectiva, doar pe pozele facute cu aparatul digital apare...si la mine e tot patratoasa urma luminoasa. am sa caut pozele deseara sa vezi despre ce vorbesc.

obiectivul meu e F4, si la F4 nu e asa vizibil, dar cand inchid diafragma e din ce in ce mai vizibil...

posibil sa fie is la tine aceeasi cauza. lentila originala (filtrul IRcut) posibil sa aibe si ceva antireflex pe suprafata din spate, de aceea cu lentila originala nu ai comportamentul asta.
o zi faina!

DSCF2814.JPG
 Descriere:
asta e animalul la care am observat fenomenul (ala "micu" din stanga e un Zenit E)
 Marime fisier:  242.64 kb
 Vizualizat:  de 6842 ori

DSCF2814.JPG

DSCF6198.JPG
 Descriere:
asa arata la F32 fenomenul.
 Marime fisier:  257.28 kb
 Vizualizat:  de 6842 ori

DSCF6198.JPG

Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Iul 2013 13:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Merci. Ceea ce spui tu o idee demna de luat in seama... vreo imagine fantoma data de obiectiv. Dar nu sint convins. Patratul acela apare intotdeauna la fel de mare, desi distantele focale si designul/curburile lentilelor difera de la un obiectiv la altul. Doua dintre obiectivele mele folosite acum au depuneri anti-reflex pe toate suprafetele.

Nu mi-e clar nimic, sint total confuz, dar parca tot spre reflexiile interne cipului inclin (eventual chiar lumini parazite care accentueaza aceste reflexii).

L.E.: In general, suprafata exterioara a ultimei lentile a unui obiectiv e convexa, imprastie posibila lumina de la senzor, deci n-ar forma o imagine fantoma a senzorului pe senzor. Mai testez si cu un ob vechi foto, un menisc acromat fara acoperiri anti-reflex (care vine montat cu partea concava spre senzor).
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Iul 2013 14:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu un philips n-am vazut situatia asta (sau daca e nu m-a deranjat/n-am observat), acolo filtrul ir era in lentile:
http://www.youtube.com/watch?v=g1kHLcwpGI0
http://www.youtube.com/watch?v=TtDBxn18bmY

Comparatia senzor/film e ca senzorul reflecta mai mult decat filmul, obiectivele vechi n-aveau antireflex (prea puternic) spre film si astfel cu senzori si ob. vechi apar reflexii ca in imaginea precedenta pusa de StarChild. Doar ca asta se manifesta la obiective unde lentila e la cativa cm de senzor, iar senzorul e mare.
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Iul 2013 16:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am testat si cu obiectivul foto menisc acromat. D=~12mm; f=~50..60mm. Cu oricare parte l-as pune spre senzor, zona aia patrata e la locul ei, identica.
Eu cred ca din senzor se trage problema. Nu-mi dau seama precis de fenomene. ma depaseste situatia.

In urma cu citiva ani am cumparat un Philips ToUcam 740k, la un pret de nimic, din tirgul de vechituri. Atunci n-am reusit sa obtin vreo imagine, dar stiu ca i se aprindea un led verde (cind apasam pe o mufa, banuiam ca are ceva contacte imperfecte). Cautam dupa softuri etc. Acu' o sa ma ocup iar de camera aceea, sa-i inlocuiesc firul recent taiat... poate cine stie, ma trezesc ca o fi functionala. Sa incerc captura in VirtualDub.
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Iul 2013 14:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cipul camerei are aceleasi simptome ciudate si in regimul astro planetar... indiferent ca filmez prin luneta sau telescop (la telescopul Cass, direct in planul focal, fara alta amplificare). Zonele marginile sint subexpuse si inutile. Probabil camerei i-ar trebui rescrise memorii, procesoare etc, sa deprinda citirea corecta.
In prima zi de teste, adica luni, cam toate elementele au fost potrivnice. Nu stiu din ce motiv, VirtualDub nu-mi mai permitea ajustarea timpului de expunere, iar in urmatoarea zi am reinstalat softul original. Setarile manuale sint imprevizibile, mai sar de capul lor; filmarea propriu-zisa imi face surprize si apare altfel decit aspectul schimbarilor previzualizate... tot felul de dificultati.
Marti am folosit granulatia la maxim si frecventa ridicata de filmare, ~25fps. Diviziunea Cassini aparea bine, cel mai bine, dar globul saturnian avea conturul nasol, dublat pe directia polilor... nu stiu sigur din ce cauze. (turbullente+granulatie+...)

Ieri, in ultima zi, am redus granulatia si rata filmarii (undeva la ~10fps, la Saturn). Iata doua poze, dintre care una la Venus:
http://www.flickr.com/photos/80804182@N00/9205499395/sizes/o/

Dupa prima zi, chiar si cu rezultate satisfacatoare conjuncturii, ma gindeam ca aceasta camera e predestinata WC-ului, dar o mai tin totusi, pare sa aiba ceva potential (Saturn fiind si cea mai palida planeta dintre cele usor accesibile).
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 04 Iul 2013 14:56 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Tavi F. a scris:
...ma gindeam ca aceasta camera e predestinata WC-ului, dar o mai tin totusi, pare sa aiba ceva potential...

[Off-topic]:

scuze, nu ma pot abtine, e mult prea funny fraza asta, in ciuda intamplarii, per ansamblu. Very Happy Very Happy
nu m-am gandit niciodata sa montez una, dar topicul asta da idei Twisted Evil
continuati, va rog. voi urmari cu interes si cu mainile la spate discutia Wink

Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Iul 2013 16:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Saturn pare ok, la Venus nu prea sunt detalii ca sa ne dam seama cum functioneaza. Pana s-o pui la WC mai joaca-te cu ea.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact