Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234736 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2851 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
ovidiuv Membru

Data inscrierii: 30 Mai 2013 Mesaje: 252
|
Trimis: 30 Mai 2013 01:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: Salutari de la meetingul IPEWG2013 din Nisa! |
|
|
|
Dragi colegi astronomi amatori din Romania,
M-am inscris acum pe astronomy.ro determinat de emisiunea lui Vali din tabara de la Lisa, felicitari lui Cristi, organizatorilor si interlocutorilor!! Postez un prim mesaj cu anuntul unei conferinte profesioniste la care particip in aceste zile din Franta, trimis anterior si listei SARM.
Dupa cativa ani fara vreo participare la vreun meeting (din motive personale de timp dar si de costuri in general foarte ridicate de participare la conferintele profesioniste) ma bucur sa va salut din Nisa, cu ocazia meetingului de 3 zile organizat de OCA (Observatoire Cote d'Azur) "International Primitive body Exploration Working Group":
http://www-n.oca.eu/michel/IPEWG2013
Grupul acesta de lucru este dedicat corpurilor "primitive" - intrucat ca suna ca naiba in romaneste, asta cred ca s-ar traduce cel mai bine in "corpuri mici care pastreaza memoria formarii Sistemului Solar", incluzand asteroizii, NEAs, cometele, Kuiper Belt Objects, etc, in principiu orice altceva afara de planete si satelitii lor care au suferit transformari majore in timp datorita mecanismelor planetare interne (incalzire, racire etc). De altfel, definitia aceasta de "primitive bodies" inca nu este clara, si din discutiile de astazi nici nu se stie daca e nevoie sau nu de o astfel de definitie.
Eu am participat aici ca sa prezint EURONEAR si realizarile lui din ultimii 7 ani, majoritatea facute impreuna cu amatorii si studentii romani carora le multumesc inca odata pt interes si participare! Pentru cei interesati gasiti prezentarea aici:
http://euronear.imcce.fr/tiki-download_file.php?fileId=487
Aflata la a 3-a editie dupa Japonia 2008 si USA 2011, participarea actuala IPEWG de la Nisa este destul de bogata, incluzand 61 de astronomi intre care si reprezentanti ai marilor agentii spatiale (NASA/JPL, ESA, japoneza JAXA, canadiana CSA, franceza CNES) dar si multe alte nume celebre de astronomi si astronomi ce lucreaza in asteroizi si comete din SUA, Franta, Italia, Spania (colegul meu Javier Licandro de la IAC), Cehia, Finlanda si Germania.
Urmeaza inca doua zile, dupa care alte doua meetings similare, Marco-Polo R (misiune propusa de ESA in faza finala) si Gaia (care va zbura se pare in Sep/Oct anul asta), insa eu ma intorc acasa cu alte treburi.
"Ciel clair" va doresc de la Nisa, de la malul Mediteranei verde si senine astazi! _________________ Cer senin!
Ovidiu |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6900
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Mai 2013 03:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bun venit pe acest forum. Ma bucur mult ca v-ati hotarat sa va inscrieti, si ca in acest fel, vom fi tinuti la curent cu realizarile astronomilor profesionisti, nu doar din comunicate de presa ci si direct de la sursa.
Stiu ca v-au tinut departe unele comentarii rautaciose, si inexacte, despre activitatea grupului condus de dumneavoastra in domeniul NEA, si nu exclud sa mai apara cate un spin, dar nu le luati in seama. Asa e viata, mai are si piper. _________________ Dragos N
Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 30 Mai 2013 13:24, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Michel Ardan Membru

Data inscrierii: 19 Apr 2013 Mesaje: 211
Motto: Sunt răspunzător pentru ceea ce scriu și nu pentru ceea ce înțelegi tu. Localitate: bucuresci
|
Trimis: 30 Mai 2013 09:49 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. |
|
Sus |
|
 |
ovidiuv Membru

Data inscrierii: 30 Mai 2013 Mesaje: 252
|
Trimis: 30 Mai 2013 17:58 Download mesaj |
|
|
|
Michel Ardan a scris: | ") Oare care a fost ultima ciocnire dintre doi asteroizi, și când sa produs ? Când va fi următoarea ? |
Probabil ca ciocniri intre MBAs mai mici (Main Belt Asters) sunt destul de dese (desi nu uitati ca spatiul in Sistemul Solar este foarte mare in raport cu dimensiunile obiectelor) totusi nu se cunosc prea multe astfel de fenomene din cauza ca nu avem telescoape care sa scaneze noapte de noapte intreg cerul (sau macar eliptica/MB).
Din cate cunosc, singura astfel de probabila ciocnire este recenta, observata probabil la cateva saptamani sau luni dupa ce s-a produs, intre asteroidul Scheila si altul mai mic. Sunt si eu co-autorul acestui articol condus de un coleg din Granada, Fernando Moreno, in care eu doar am facut o observatie.
Daca intereseaza, articolul aici:
http://www.ovidiuv.ca/papers/Moreno_Scheila.pdf
(596) Scheila in Outburst: A Probable Collision Event in the Main Asteroid Belt
Nu exista predictii cand va fi urmatoarea, de altfel nici nu cred ca calculeaza cineva asta (iata un posibil proiect ce necesita insa multa putere de calcul si nu cred ca va produce ceva ciocniri in viitorii 10-100.000 de ani cel putin)!
Este interesat sa mai stiti ca s-au determinat familii de asteroizi MB (ce se misca pe orbite similare) dar si clase de asters (taxonomii - determinate via spectroscopie/compozitie) care sugereaza ca provin din corpuri care au suferit fenomene catastrofice (ciocniri) in trecutul mai indepartat (zeci sau sute de milioane de ani, sau poate chiar miliarde). _________________ Cer senin!
Ovidiu |
|
Sus |
|
 |
Michel Ardan Membru

Data inscrierii: 19 Apr 2013 Mesaje: 211
Motto: Sunt răspunzător pentru ceea ce scriu și nu pentru ceea ce înțelegi tu. Localitate: bucuresci
|
Trimis: 31 Mai 2013 01:09 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|