Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236302 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1566
|
Trimis: 17 Mai 2013 17:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: Teste adaptare CameraWeb - Binoclu (Telescop) |
|
|
|
Am decis sa fac cateva teste pentru un sistem "home-made" (ieftin, dupa posibilitati) , pentru studiul adaptarii unei camere web la un instrument optic. In mod cert era buna o camera Web ceva mai performanta , dar pentru teste si pentru a intelege fenomenul am optat pentru o camera nu foarte scumpa, respectiv A4Tech 910H (rezolutie maxima functionala 1920x1080 si pe foto si pe film) destul de convenabila ca dimensiuni, forme si pret.
Doresc sa testez ambele cazuri de mai jos :
1- WebCam - ul ramane cu lentilele si filtrul UV/IR originale , si cuplarea se face pe ocularul intrumentului optic.
2- WebCam-ului i se va scoate tot blocul de lentile si implicit si filtrele UV/IR si cuplarea se va face in locul ocularului (ocularul se scoate si se inlocuieste cu camera - obiectivul instrumentului optic va focaliza direct pe CCD - am sa incerc si interpunerea unui filtru UV/IR din dotare - daca incape).
TESTE caz 1
In primul rand camera a fost demontata si dezablate cele 3 leduri albastre (complet aiurea amplasamentul lor , foarte ciudat dar probabil marketingul are intaietate caci ce poate fi mai frumos decat aprinderea unor leduri ultrabright albastre in calea opticii camerei). Ledurile au fost dezlipite de pe cablaj. Se pot si indeparta cu o surubelnita dar este o metoda ceva mai riscanta care nu o recomand. Sau se pot acoperi cu o vopsea neagra groasa (mai multe straturi) pana cand nu mai apare lumina dar nu recomand deoarece cele 3 leduri emit caldura la randul lor in functionare (si nu ne dorim asta !).
Teste de ZI - Caz 1
Apoi am montat camera pe ocularele a 2 binocluri (10x50 si respectiv un 10-30x60) relativ empiric , pentru teste. De preferabil se face deja clarul pe locatia dorita de filmare / foto.
O prima observatie ar fi necesitatea unui sistem de "montare" pe ocular a camerei foarte bine executat deoarece aducerea in axa optica este foarte pretentioasa. Suntem ajutati si de autofocusul camerei, ceea ce este un lucru bun avem o plaja mai larga de clar.
Sistemul este destul de luminos si interesant pe timp de zi.
Testele au fost facute cu puteri de marire :
10 ori pe binoclul fara zoom
22 ori si 30 ori pe binoclul cu zoom.
Am capturat cadre foto si film, toate cu rezolutia 1920x1080 (la film: 30 cadre pe sec). Am lucrat cu AMCap versiune demo , caz pentru care imi cer scuze pentru diagonalele portocalii. Postez poze (captura) pentru aceasta etapa deoarece filmele au aceeasi calitate , dar sunt foarte mari ca dimensiune. Daca se considera necesar le pot urca undeva (necompresate au fiecare in jur de 250M).
Atentie , am atasat si o poza facuta direct cu camera web , ca un oarece sistem de referinta , desi in mod cert nu este o imagine 1/1 ci mai degraba un Wide.
Cu exceptia pozei nr 1 (unde am facut un cerculet pentru Zona Vizata, restul nu sunt prelucrate.
Desi testele au fost facute in graba par incurajatoare deci am sa continui testele si voi posta mai departe concluziile si rezultatele.
Deocamdata atat , va urma
Orice pareri si comentarii vor fi binevenite, ca un cer senin
Descriere: |
|
Marime fisier: |
277.65 kb |
Vizualizat: |
de 2579 ori |

|
|
263 kb |
de 2579 ori |

|
|
226.75 kb |
de 2579 ori |

|
|
748.9 kb |
de 2579 ori |

|
|
224.38 kb |
de 2579 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
iosif Membru

Data inscrierii: 17 Oct 2012 Mesaje: 630
|
Trimis: 17 Mai 2013 18:23 Download mesaj |
Titlul subiectului: Camera web modificata. |
|
|
|
Salut.
Foarte clar se vede.
De testat cum se comporta pentru ghidaj, si cam ce sensibilitate are.
Daca o testezi si pe timp de noapte pe o stea sa vedem cum se vede pe o imagine.
Poate ca iau una sa o modific.
Salutare.
_________________ AZ EQ5 PRO, TAK FSQ-85EDX, Esprit 80 ED, ASI 294 MMPro, Astrodon LRGB HaOIIISII 3nm. |
|
Sus |
|
 |
chataros Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2009 Mesaje: 70
Motto: Many are born, but a few really live... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Mai 2013 11:10 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
adaptorul pt binoclu l-ai facut tu? Se gaseste eventual de cumparat pe undeva?
_________________ I would change the world, but God won't give me the source code! |
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1566
|
Trimis: 21 Mai 2013 16:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Practic nu este un "adaptor" este doar camera pusa pe un trepied in dreptul ocularului. Adaptorul efectiv il voi face dupa teste, functie de rezultatele cele mai bune in cele 2 cazuri.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|