Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Michel Ardan Membru

Data inscrierii: 19 Apr 2013 Mesaje: 211
Motto: Sunt răspunzător pentru ceea ce scriu și nu pentru ceea ce înțelegi tu. Localitate: bucuresci
|
Trimis: 20 Mai 2013 10:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: Durata de viață a unei oglinzi (întrebări) |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 20 Mai 2013 20:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu cred ca trebuie gindit in felul asta , o oglinda oxideaza si daca nu folosesti telescopul .Cu cit il folosesti mai mult randamentul este mai mare iar variabilele pot avea la rindul lor variabile oglinda trebuie spalata,demontata,remontata,vint,praf,pretentii...etc. Dar daca oglinda e si mare parca merita cu atit mai mult practic telescopul devine nou.O parere 2sky |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 20 Mai 2013 21:53 Download mesaj |
|
|
|
Din prostia proprie acumulata in decursul timpului as zice asa:
1. cam intre 5 max. 10 ani. (depinde daca e aluminizare simpla sau protejata cu SiO)
2. probabil ca da dar ar implica masuratori precise de laborator prin fotometrie (presupun) dar depinde de multi factori printre care ai enumerat si tu deja. Si chiar daca ar fi o formula precisa la ce ar ajuta practic?
3. a) fara relevanta
c) (care de fapt e b)) idem
d) nu stiu sa zic in cifre dar cred ca are relevanta pentru ca o oglinda intr-un catadioptric nu e expusa direct la "intemperii"
e) si aici destul de irelevant. Doar daca ajungi sa zgarii/matuiesti suprafata prin curatare improprie.
f) o mare diferenta...argintarea tine cateva luni poate un an daca ai noroc. Aluminizarea am amintit deja mult mai buna dar fiecare cu plusurile si minusurile proprii.
4. Pai la inspectie vizuala se poate vedea daca suprafata nu e uniforma (puncte/zone oxidate). _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
plop9000 Membru

Data inscrierii: 01 Ian 2013 Mesaje: 37
|
Trimis: 20 Mai 2013 22:58 Download mesaj |
|
|
|
pai daca e tub inchis, de exemplu celestron C5, C8, etc... oglinda tine foarte mult
la cele deschise dobson newton daca intra inauntru apa praf polen etc... se matuieste oglinda,
depinde cat de repede intra...
exista si putine newton care sunt inchise... dar sunt mai scumpe...
cred ca asta e cea mai importanta problema dintre toate cele enumerate |
|
Sus |
|
 |
Michel Ardan Membru

Data inscrierii: 19 Apr 2013 Mesaje: 211
Motto: Sunt răspunzător pentru ceea ce scriu și nu pentru ceea ce înțelegi tu. Localitate: bucuresci
|
Trimis: 22 Mai 2013 02:56 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 22 Mai 2013 11:57 Download mesaj |
|
|
|
Pai te referi la masuratori optice a suprafetelor prelucrate sau strict numai la stratul de aluminiu depus?
Am slefuit si am masurat dar aluminizarea (daca e facuta corect) nu influenteaza calitatea suprafetei optice prelucrate, oglinda trebuie sa apara identic la aparatul de masura si inainte si dupa aluminizare.
Chestia cu realuminizarea nu mi se pare asa o problema pentru un amator. Faci masuratori de precizie absolute incat sa ai nevoie sa sti cata magnitudine pierzi pe unitate de timp din cauza degradarii aluminiului de pe oglinda? Date de genul asta cred ca numai la nivel de profesionisti/Nasa se pot gasi.
Daca spalarea oglinzii e corecta te bucuri multi ani de ea pana sa ai nevoie de realuminizare.
Factori importanti sunt mediul unde e folosit telescopul, cum e curatata oglinda si chiar ce fel de vopsea mata e folosita in tub. Exista vopsele care 'fumega' mult timp si pot ataca stratul de aluminiu (aici ma refer la constructii ATM).
http://alcoat.net/al_2.htm
http://www.youtube.com/watch?v=jbfnifMuNHc
http://www.loptics.com/articles/mirrorcare/mirrorcare.html
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...in/5070353 _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3668
|
Trimis: 22 Mai 2013 13:42 Download mesaj |
|
|
|
S-a mai discutat pe forum despre asta nu o data. stratul reflectant Al in marjoritatea cazurilor este acoperit teoretic in general cu Si O2 (quartz ) . Aluminiu se pune 50-70 nm grosime . Si O2 se pune Lamda /2 grosime pentru a avea reflexia maxima 91-92% daca se pune L/4 reflexia e numai 70% daca se pune mai gros (Lamda) ajunge iar la 92% dar cu culoare selectiva sau pierderi la capetele spectrului 80% aprox.
Ca rezistenta la corodare cand curat oglinzi am intalnit foarte variat timpul de curatare . am avut cazuri in care in 2h s-a curatat alte cazuri in care 24h se curata . e clar ca nu se pune doar Quart Si O2. Eu pun SiO si pot spune ca oglinzi ce am facut curatare am avut peste 24h chiar 48h timp de curatare. in aceleasi conditii.
Am primit la remetalizat oglinda mare 360 mm de firma aleasa SUA cu inscriptia unei firme bune de acoperiri ce arata puternic corodata aproape transparenta in majoritatea suprafetei. asta dupa cativa ani .
Instrumentele cu acoperiri bune ce sunt scoase rar 2/luna cateva ore fara praf si pastrate in casa acoperit si in loc uscat in camera tin sigur 15-20 ani . |
|
Sus |
|
 |
|