Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ar4035-4037_h-alpha_22-03-2025.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235591
Numar de utilizatori inregistrati: 2862
Cel mai nou utilizator inregistrat: niezdradze
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Durata de viață a unei oglinzi (întrebări)

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Optica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Michel Ardan
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Apr 2013

Motto: Sunt răspunzător pentru ceea ce scriu și nu pentru ceea ce înțelegi tu.

MesajTrimis: 20 Mai 2013 10:55 Download mesaj
Titlul subiectului: Durata de viață a unei oglinzi (întrebări)
Raspunde cu citat (quote)

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Sus
2SKY
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012

MesajTrimis: 20 Mai 2013 20:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu cred ca trebuie gindit in felul asta , o oglinda oxideaza si daca nu folosesti telescopul .Cu cit il folosesti mai mult randamentul este mai mare iar variabilele pot avea la rindul lor variabile oglinda trebuie spalata,demontata,remontata,vint,praf,pretentii...etc. Dar daca oglinda e si mare parca merita cu atit mai mult practic telescopul devine nou.O parere Rolling Eyes 2sky
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 20 Mai 2013 21:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din prostia proprie acumulata in decursul timpului Mr. Green as zice asa:
1. cam intre 5 max. 10 ani. (depinde daca e aluminizare simpla sau protejata cu SiO)

2. probabil ca da dar ar implica masuratori precise de laborator prin fotometrie (presupun) dar depinde de multi factori printre care ai enumerat si tu deja. Si chiar daca ar fi o formula precisa la ce ar ajuta practic?

3. a) fara relevanta
c) (care de fapt e b)) Mr. Green idem
d) nu stiu sa zic in cifre dar cred ca are relevanta pentru ca o oglinda intr-un catadioptric nu e expusa direct la "intemperii"
e) si aici destul de irelevant. Doar daca ajungi sa zgarii/matuiesti suprafata prin curatare improprie.
f) o mare diferenta...argintarea tine cateva luni poate un an daca ai noroc. Aluminizarea am amintit deja mult mai buna dar fiecare cu plusurile si minusurile proprii.

4. Pai la inspectie vizuala se poate vedea daca suprafata nu e uniforma (puncte/zone oxidate).

www.cloudynights.com
Sus
plop9000
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Ian 2013

MesajTrimis: 20 Mai 2013 22:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

pai daca e tub inchis, de exemplu celestron C5, C8, etc... oglinda tine foarte mult
la cele deschise dobson newton daca intra inauntru apa praf polen etc... se matuieste oglinda,
depinde cat de repede intra...
exista si putine newton care sunt inchise... dar sunt mai scumpe...

cred ca asta e cea mai importanta problema dintre toate cele enumerate
Sus
Michel Ardan
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Apr 2013

Motto: Sunt răspunzător pentru ceea ce scriu și nu pentru ceea ce înțelegi tu.

MesajTrimis: 22 Mai 2013 02:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 22 Mai 2013 11:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai te referi la masuratori optice a suprafetelor prelucrate sau strict numai la stratul de aluminiu depus?
Am slefuit si am masurat dar aluminizarea (daca e facuta corect) nu influenteaza calitatea suprafetei optice prelucrate, oglinda trebuie sa apara identic la aparatul de masura si inainte si dupa aluminizare.

Chestia cu realuminizarea nu mi se pare asa o problema pentru un amator. Faci masuratori de precizie absolute incat sa ai nevoie sa sti cata magnitudine pierzi pe unitate de timp din cauza degradarii aluminiului de pe oglinda? Date de genul asta cred ca numai la nivel de profesionisti/Nasa se pot gasi.
Daca spalarea oglinzii e corecta te bucuri multi ani de ea pana sa ai nevoie de realuminizare.
Factori importanti sunt mediul unde e folosit telescopul, cum e curatata oglinda si chiar ce fel de vopsea mata e folosita in tub. Exista vopsele care 'fumega' mult timp si pot ataca stratul de aluminiu (aici ma refer la constructii ATM).

http://alcoat.net/al_2.htm

http://www.youtube.com/watch?v=jbfnifMuNHc

http://www.loptics.com/articles/mirrorcare/mirrorcare.html

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...in/5070353

www.cloudynights.com
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 22 Mai 2013 13:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

S-a mai discutat pe forum despre asta nu o data. stratul reflectant Al in marjoritatea cazurilor este acoperit teoretic in general cu Si O2 (quartz ) . Aluminiu se pune 50-70 nm grosime . Si O2 se pune Lamda /2 grosime pentru a avea reflexia maxima 91-92% daca se pune L/4 reflexia e numai 70% daca se pune mai gros (Lamda) ajunge iar la 92% dar cu culoare selectiva sau pierderi la capetele spectrului 80% aprox.
Ca rezistenta la corodare cand curat oglinzi am intalnit foarte variat timpul de curatare . am avut cazuri in care in 2h s-a curatat alte cazuri in care 24h se curata . e clar ca nu se pune doar Quart Si O2. Eu pun SiO si pot spune ca oglinzi ce am facut curatare am avut peste 24h chiar 48h timp de curatare. in aceleasi conditii.
Am primit la remetalizat oglinda mare 360 mm de firma aleasa SUA cu inscriptia unei firme bune de acoperiri ce arata puternic corodata aproape transparenta in majoritatea suprafetei. asta dupa cativa ani .
Instrumentele cu acoperiri bune ce sunt scoase rar 2/luna cateva ore fara praf si pastrate in casa acoperit si in loc uscat in camera tin sigur 15-20 ani .
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Optica

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum