Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IC5146klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233904
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

M81 si M82

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
iuli72an
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Apr 2012

Motto: When anything else fails, HamRadio!

MesajTrimis: 01 Mai 2013 09:36 Download mesaj
Titlul subiectului: M81 si M82
Raspunde cu citat (quote)

Va salut,

Azi dimineata 01.05.2013 am incercat sa fac poze la M81 si M82 din Bucuresti.
Una dintre revelatii a fost si DSS.

Am descoperit ca imi trebuie o luneta pentru ghidaj si o luneta pentru punerea in "statie".

Sper sa va placa incercarile mele pline de truda.

Cer senin.

M81 si M82.jpg
 Descriere:
3x30sec, ISO3200
 Marime fisier:  770.51 kb
 Vizualizat:  de 3981 ori

M81 si M82.jpg

Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.
Sus
mflorian
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011

MesajTrimis: 01 Mai 2013 11:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitări pentru încercări.
Ar fi util ca imaginile să fie însoțite de descrierea echipamentului folosit și cîteva detalii, ca să ne dăm seama de truda încercărilor.

iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Mai 2013 13:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut, echipamentele sunt cele din semnatura postului. Mak 127mm, eq3-2 cu motor RA si D60. Expunerile sunt cele din detaliile pozei iar procesarea s-a facut cu DSS.

Nu am folosit tub de ghidaj sau filtre, de aici si truda.

Cer senin.

Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 01 Mai 2013 23:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru initiativa.

Personal as fi utilizat o marire mai mica. In acest fel obiectele DSO ar fi iesit mai luminoase iar campul ceva mai mare.

Iata mai jos si o varianta a fotografiei tale, prelucrata de mine.
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Mai 2013 01:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Teo,

Merci pentru aprecieri. Smile

Cu ce le-ai editat?

Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Mai 2013 11:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

P.S.: Dupa indelungi discutii cu Teo si analize proprii (comparand cu ceea ce folosesc si altii astrofotografi amatori) imi lipsesc urmatoarele echipamente pentru a obtine performante, cat de cat OK, acestea ca prioritate zero Very Happy :
- reducator de focala pe 1.27 inch (just in case)
Q: Are cineva o sugestie pentru ceva cat de cat o calitate optima?
- luneta de ghidaj (ma gandeam la luneta 70/500mm Skywatcher sau alt SH)
Q: Imi puteti da vreo idee sau o alta alegere?
- montura sau o sina pentru tub optic de ghidaj (eventual inele de prindere pentru luneta ghidaj)
Q: Cine poate sa imi spuna cum anume ar fi indicat sa prind aceasta luneta de ghidaj pe montura sau pe telescop?
- luneta de aliniere polara pentru EQ3-2
- o camera astronomica dedicata, nu DSLR-ul.

Ultima modificare efectuata de catre iuli72an la 02 Mai 2013 12:37, modificat de 1 data in total
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 02 Mai 2013 12:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

iuli72an a scris:

Q: Are cineva o sugestie pentru ceva cat de cat o calitate optima?

Solutia ar fi un telescop rapid. Un Newton 150 mm f/5 sau 130 mm f/5 ( poate fi si second hand daca arata bine ) .

Mak-urile sunt instrumente cu focala foarte lunga, total nepotrivite pentru astrofotografia deepsky.

Camera DSLR este destul de buna la fotografia deepsky insa trebuie cer negru si instrument luminos in planul focal ( un f/4 sau f/5 ).

Sigur ca ai nevoie si de o luneta de ghidaj pusa in paralel cu instrumentul de baza.

Pentru astro-foto la DSO eu as alege asa ceva :

http://www.teleskop-express.de/shop/produc...ORAIL.html
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Mai 2013 12:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mi-a intrat la "tartacuta"....

Very Happy

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 04 Mai 2013 15:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

iuli72an a scris:
P.S.: Dupa indelungi discutii cu Teo si analize proprii (comparand cu ceea ce folosesc si altii astrofotografi amatori) imi lipsesc urmatoarele echipamente pentru a obtine performante, cat de cat OK, acestea ca prioritate zero Very Happy :
- reducator de focala pe 1.27 inch (just in case)
Q1: Are cineva o sugestie pentru ceva cat de cat o calitate optima?
- luneta de ghidaj (ma gandeam la luneta 70/500mm Skywatcher sau alt SH)
Q2: Imi puteti da vreo idee sau o alta alegere?
- montura sau o sina pentru tub optic de ghidaj (eventual inele de prindere pentru luneta ghidaj)
Q3: Cine poate sa imi spuna cum anume ar fi indicat sa prind aceasta luneta de ghidaj pe montura sau pe telescop?
- luneta de aliniere polara pentru EQ3-2

R1: ...

R2: la montura pe care o ai, o luneta mare de 70/500 e mult prea mult. Degeaba vei avea expuneri ghidate daca montura se va batzati incolo si incoace fiindca trebuie sa care mai mult decat poate...
Daca pui un reducator de focala pe Mak-ul tau, poti folosi cred un finder pe post de guider. Ceva in genul asta ( http://www.telescope.com/Astrophotography/...102418.uts ) sau ceva home-made, dintr-un finder luat la mana a doua, asa cum poti vedea aici - http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0

R3: (1) - poti folosi suportul original al finder-ului (cu conditia sa-i inlocuiesti suruburile de plastic cu unele din otel sau Aluminiu, ca sa eviti flexurile diferentiale), (2) poti folosi o sina side-by-side (dar se ingreuneaza ansamblul si la tine e grav), (3) poti sa incerci niste inele cumparate sau facute in combinatie cu o sina Vixen montata pe inelele Mak-ului in partea opusa celei in care Mak-ul se prinde in montura (vezi asta mai bine in topicul indicat mai sus)
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 04 Mai 2013 20:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Principalele probleme aici sunt poluarea luminoasa si zgomotul camerei.
Cat despre focala ... la nebuloase mici iti trebuie focala pentru a prinde detalii fine.
Doar schimband raportul focal, nu se obtine mai nimic in acest sens.
Sau altfel spus, obtii un camp mai larg la pretul reducerii rezolutiei unghiulare.
Iluminarea unghiulara reala ramane aceeasi. Aceasta depinde de apertura.

O camera dedicata, cu un pixel mai mare (9um), eventual alb-negru te va ajuta mult.
Si un pic mai multe expuneri, mai lungi si dint-un loc mai potrivit.
Iar pe urma o prelucrare mai minutioasa cu dark, flat si bias.

Un reducator de focala pe 1.25" iti va induce vignetare serioasa si are cam efectul frectiei galenice la picior de lemn pe principiul "f-ratio myth". http://www.stanmooreastro.com/f_ratio_myth.htm
Daca vrei cam mai serios iti trebuie un reducator mai mare, montat cat mai aproape de iesirea din tub ... ceva de genul SC.

Oricum. deja incep sa se vada structurile galaxiilor, lucru care nu este chiar usor.
Felicitari !
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Mai 2013 21:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

@jimao22: Multumesc pentru raspunsuri. Smile Apreciez foarte mult cele spuse.
Legat de raspunsul la punctul 2, sa sti ca este o foarte buna ideea (la care m-am gandit si eu).
Ma gandeam la http://astromagazin.ro/catalog/cautator-50...22blfjsl15 . Se pare ca are 727g. Acum sunt aproape la limita cu montura EQ3-2 pentru ca tubul are 3,5Kg la care daca mai adug DSLR-ul ajung undeva la 3,7Kg, plus contragreutatea de 3,5Kg am ajuns deja la aproape 8Kg. Nu stiu exact cat mai poate duce pentru astrofoto!

Eu ma confrunt cu problema urmatoare mai serioasa: gasesc DSO cu tubul de 127mm, prin ocular si oglinda zenitala, apoi dau jos oglinda zenitala cu ocularul, montand DSLR cu adaptorul T2. Ce ma rupe este partea cu re-focalizarea si re-incadrarea in campul vizual prin "rahatelul" de ocular al DSLR-ului. Sa nu mai zic ca tubul ajunge sa fie complet dezechilibrat si trebuie re-echilibrat, etc. Este aproape inuman sa faci ce fac eu. In plus nu mai vad stelele de referinta si ar fi cazul fericit daca DSO-ul are prin apropiere stele (preferabil cat mai luminoase) dupa care sa ma ghidez "manual".

La momentul actual sunt asa de frustrat de faptul ca ma chinui enorm, incat imi vine sa cumpar un HEQ-5 SynTrek, dar chiar si asa imi va trebui la mak o luneta aditionala. Asa de mult imi place astrofoto incat mi-as lua ceva si mai si: un MEADE LX90 203/2000 dar asta ma tine pe ganduri datorita pretului. Am avut discutii cu implicatii profunde cu stotia, privind o astfel de investitie. Smile

Legat de raspunsul la punctul 3, pot spune ca am RedDot finder (pity me) sau GreenLaser. Din cele 3 sugestii gasesc doar punctul trei OK, pentru ca asta permite asezarea corecta a lunetei de ghidaj in contrabalas fata de montura si contragreutati. Dar si astea adauga ceva in plus greutate la montura, pe langa luneta de ghidaj. Mentionez ca nu am dual axis motor drive ci doar RA.

Orice alte sugestii sa sti ca sunt binevenite.

@nobody: Multumesc pentru felicitari. Mie mi se pare vignetata imaginea prin DSLR chiar si asa, fara reducator de focala. Cu privire la camera astrofoto dedicata, eu n-am gasit ceva mai ieftin de 800-1200 RON second hand, daca gasesc (evident). Chiar si asa mi se pare foarte scumpa o astfel de camera alb-negru. Sa nu mai zic de una color. Smile
Cu privire la flat, bias si dark abia am aflat ce si cum. Ma tot intrebam ce inseamna, insa am intrebat pe Mr. Gogu si stie. Very Happy

Ca si locatie, recunosc este una la care mi-am permis confortul, mai ales prin prisma faptului ca am stat in balcon. Smile
Chiar si cu o "punere in statie" orientativa a telescopului, nu am putut obtine expuneri precise, mai lungi de 30-45 de secunde. Ma duce gandul ca montura asta ori nu poate ea mai mult, ori imi trebuie OBLIGATORIU si o luneta polara. In plus ma bate gandul sa umplu cu spuma poliuretanica, toate cadrele din picioarele de aluminiu al telescopului. In acelasi timp sunt curios daca motorasul RA http://astromagazin.ro/catalog/motor-pentr...7q65gkscn6 isi face treaba cum trebuie.

Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 04 Mai 2013 22:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pe EQ3-2 poti pune fara probleme 5 kg, fara a calcula si greutatile.

Iti trebuie in primul rand o luneta de aliniere polara buna, cu care sa aliniezi din ochi montura. Apoi un set de motoare (RA/DEC) sau un kit goto pentru EQ3-2 pentru a putea face autoghidaj printr-un PC. Ca luneta de ghidaj poti pune un cautator 9X50 modificat in locul cautatorului original, si sa ghidezi cu o camera monocrom cu cip mic (ex DSI, Titan, DMK, QHY5 etc.).

Doar cu un set de motoare pe RA/DEC simple eu am reusit cu o montura dinasta si cu un newton de 150/750mm expuneri de 2 minute neghidate, dupa o aliniere polara corecta doar cu luneta polara, fara drift. Daca treci la goto totul se simplifica pentru ca vei putea face autoghidaj.

Pe de alta parte, ideea de LX90 nu este buna. Pentru astrofoto trebuie montura ecuatoriala. Cu ce ai acum vei putea face poze bune daca faci upgrade-ul la montura. Si poate si un alt telescop in locul makului, de ex un newton de 130mm cu un focalizator bun, cum e de exemplu primul din lista urmatoare:

http://www.skywatcher.ro/SK/tuburi_optice.htm

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Mai 2013 15:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

@horatius: vezi PM.

Multumesc!

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum