Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233877 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
aandrei Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013 Mesaje: 494
Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei. Localitate: Constanta
|
Trimis: 12 Mar 2013 13:16 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
In acest caz solutia implica expuneri multiple, de durate diferite si software HDR ?
_________________ Newtonian Dobson Capella 10", F 4,7 |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 12 Mar 2013 13:59 Download mesaj |
|
|
|
Presupun ca te gandesti ca faci expuneri mai lungi pentru stelele de mag. 11-12 si combini HDR cu expuneri scurte pentru A, B, C, D. Problema e ca in expunerile lungi, stelele saturate se vor intinde peste cele apropiate (4"). Ochiometric asa cred ca se poate la limita, dar la seeing-ul obisnuit poate fi dificil.
Mai usor pare - si de-aici imboldul pentru cei cu planetarele - sa stack-uiesti multe expuneri scurte pana ajungi la mag. 11-12. Ai un pic de luptat cu zgomotul...
|
|
Sus |
|
 |
iuli72an Membru

Data inscrierii: 14 Apr 2012 Mesaje: 311
Motto: When anything else fails, HamRadio! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Mar 2013 22:27 Download mesaj |
Titlul subiectului: M42 |
|
|
|
Salut,
Iata ca indreznesc (desi am avut retineri) sa postez si eu doua poze la nebuloasa M42.
Am folosit aparatul Nikon D60, expunere de aprox. 62 secunde si iso400.
Tubul este Mak 127 SW (cred eu usor decolimat), montura EQ3-2 si motor RA.
Poza color este din 20.03.2013, iar cea alb negru este din 11.03.2013. Ambele din Bucuresti.
Sper sa nu "zgarii" pe nimeni pe ochi datorita erorilor, insa miscarile sunt datorate imposibilitatii de punere in pol.
Poza alb/negru am preferat sa o las asa pentru ca balansul de alb al pozei originale a fost "way off".
Recunosc ca pozele le-am facut in graba.
Momentan, nu stiu ce sa le fac sa le imbunatatesc (daca e ceva de imbunatatit la ele).
Cer senin.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
271.47 kb |
Vizualizat: |
de 4855 ori |

|
|
141.93 kb |
de 4855 ori |

|
_________________ Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye. |
|
Sus |
|
 |
aandrei Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013 Mesaje: 494
Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei. Localitate: Constanta
|
Trimis: 21 Mar 2013 23:34 Download mesaj |
|
|
|
Mie imi place cea alb-negru.
_________________ Newtonian Dobson Capella 10", F 4,7 |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11248
|
Trimis: 22 Mar 2013 00:58 Download mesaj |
|
|
|
Incearca sa faci un guiding macar cu un webcam si cu luneta cautatoare, alfel e greu sa iasa ceva multumitor, daca nu reusesti trackingul o sa pierzi mult din detalii. De cateva ori am incercat si eu sa fentez trackingul prost, nu merge oricum ai da-o, doar daca faci ceva "artistic" de genul: http://www.astronomy.ro/album/albums/userpics/10074/IMGP7945.jpg
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2285
|
Trimis: 22 Mar 2013 01:16 Download mesaj |
|
|
|
- pune montura in pol prin metoda driftului daca nu ai luneta polara
- foloseste live view cand declansezi
- foloseste mirror lock-up daca nu ai live view
- foloseste telecomanda
- declanseaza dupa un timp de 30 secunde de la atingerea monturii/telescopului/aparatului foto
Astept sa imi spui cum ti-au iesit pozele.
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
iuli72an Membru

|
Trimis: 22 Mar 2013 11:01 Download mesaj |
|
|
|
@Catalin Paduraru: am incercat metoda drift-ului si se pare ca mi-a iesit la cea alb-negru insa nu ma prea incanta aceasta metoda. Cel mai rau imi pare ca n-am luneta polara. Partea cu live-view nu o pot folosi ca nu o am, iar partea cu mirror-up nu o prea pricep. Telecomanda am. Ceea ce recunosc ca n-am facut este sa astept 30 de secunde de la atingerea telescopului. Chiar si asa ma gandesc ca declasarea shutter-ului imprima vibratii telescopului ceea imi da de gandit. Trepiedul pe care sta montura este cu picioare de aluminiu (varianta standard SW). Cu siguranta o luneta polara ma cam scoate din kko.
@valy: din pacate nu am luneta cautatoare ci cautator red-dot. Tracking-ul cred ca se face mai greu doar cu RA si fara aliniere corecta in pol.
Eu va multumesc mult pentru ajutor si comentarii.
_________________ Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye. |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 22 Mar 2013 11:22 Download mesaj |
|
|
|
Daca suspectezi vibratii, poti sa incerci ca fotografii vechi, cu palaria. Pui palaria in fata telescopului, declansezi, astepti putin si iei palaria
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 22 Mar 2013 11:55 Download mesaj |
|
|
|
Dureaza si este grea metoda driftului dar este cea mai sanatoasa (sigura). In plus este gratis
Mirror lock-up: declansare se face in doua etape. Apesi prima data ca sa se ridice oglinda si mai apesi inca o data ca se deschida obturatorul. Cele mai multe vibratii la declansare sunt date de oglinda cand se ridica. Astfel scapi de vibratiile date de oglinda. Cauta sa vezi daca aparatul tau are aceasta optiune.
Daca nu o are atunci faci ce a zis Matei, pui un capac dintr-un material textil negru peste telescop. Declansezi, dupa care iei usor materialul textil din fata telescopului. Astfel scapi de vibratiile date de declansare fiindca lumina intra in telescop dupa ce iei materialul textil. Si ca sa inchizi expunerea pui carpa la loc peste telescop dupa care opresti declansarea din aparat.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11248
|
Trimis: 22 Mar 2013 12:15 Download mesaj |
|
|
|
Asa cu zicea si Catalin, metoda driftului e gratis, in plus presupun ca o poti face o data, notezi pozitia si o refolosesti ori de cate ori pozezi. Ca sa minimizezi efectul poti face expuneri mai scurte la iso mai mare, dar ai nevoie de un numar mai mare de cadre ca sa elimini zgomotul. Mai complicat o sa fie la alte obiecte mai putin luminoase, totusi M42 e foarte luminoasa.
|
|
Sus |
|
 |
iuli72an Membru

|
Trimis: 22 Mar 2013 12:50 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc pentru toate aceste informatii.
Foarte utile. Ma gandeam si eu la varinta clasica cu "palaria neagra".
Partea cu "mirror lock up" nu e atat de practica. Probabil noile modele de Nikon au o functie mai buna. Eu la D60 nu am acesta functie de "lock up" decat pentru curatarea senzorului.
E foarte buna ideea cu mai multe poze cu ISO mare si mai multe cadre trase, dar o intrebare...ce softuri se folosesc (eventual ceva free of charge) pentru post-procesare? Eu foloseam Registax, insa doar la ceea ce faceam cu WebCam-ul.
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 26 Mar 2013 12:30 Download mesaj |
|
|
|
legat de subiect am gasit o alta imagine facuta cu un telescop de amator, deci se poate (desi echipamentul acesta nu prea e comun pe la noi).
|
|
Sus |
|
 |
iuli72an Membru

|
Trimis: 28 Apr 2013 23:51 Download mesaj |
|
|
|
Imaginea atasata a fost facuta dupa o incercare de aliniere prin drift.
Aceleasi conditii ca ma devreme, data fotografiei este de 23.03.2013.
|
455.4 kb |
de 4559 ori |

|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|