| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241755 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2934 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: iGotUSEO |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
murrix Membru

Data inscrierii: 05 Feb 2013 Mesaje: 28
Motto: I've got a feeling we're not in Kansas anymore... Localitate: Liebling (Timis)
|
Trimis: 05 Feb 2013 18:40 Download mesaj |
| Titlul subiectului: murrix - total newbie - |
|
|
|
Va salut cu drag, din Banat. As vrea sa-mi implinesc un vis mai vechi, cel de a putea privi cerul de aproape. Sper ca in saptamanile viitoare, sa pot intra in randul "lunetistilor", atat cat imi permite, de moment, bugetul. Doresc sa-mi apropii spatiul cosmic, cat si sa fac observatii terestre, din locuri inalte. Peste ani, sa trec si la foto. Pana una-alta, primesc bucuros informatii si sfaturi. Voi avea un buget mic, undeva intre 350 si 550 lei. Pana acum, m-am invartit in jurul: Celestron PowerSeeker 60 EQ, refractor; Seben Star Commander 60/900; Celestron Travelscope 70.
Ideal ar fi sa contina oculare de 20; 10 si 4, lentila corectoare, cat si un Barlow de 2 sau 3. Poate si un filtru selenar? Cam pe acolo va trebui sa ma limitez. Am ochit si vreo 4-5 furnizori. Unii nu dau o prezentare completa, altii au preturi excelente. Ideea de baza e ca nu voi putea investi in echipament o lunga perioada, deci imi doresc o "jucarie" cat mai completa si cat se poate de performata, la un pret minimal. In principiu, inclin catre un refractor, cu portabilitate mare, probabil altazimutal.
Varsta: 50 si 4 zile Alte hobbyuri: sisteme Linux, lectura, muzica ( hard-rock), etc.
adresa de e-mail, doar via PM.
Astept vesti de la forumisti !!!
Ultima modificare efectuata de catre murrix la 05 Feb 2013 19:38, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9901
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Feb 2013 19:00 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine ai venit!
Poate ar fi bine să mai strângi ceva bănuți pentru un instrument și accesorii mai bune, chiar și second-hand, ca să nu fi dezamăgit de la început.
Bănui că la Liebling poluarea cu lumină e mai mică și în nopțlle senine se vede Calea Lactee. Un binoclu bun ar fi foarte indicat pentru a învăța cerul și a descoperi multe obiecte invizibile cu ochiul liber.
Spor la studiat și cer senin!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
murrix Membru

Motto: I've got a feeling we're not in Kansas anymore... Localitate: Liebling (Timis)
|
Trimis: 05 Feb 2013 19:48 Download mesaj |
| Titlul subiectului: @Erwin |
|
|
|
Multumesc de primire !!!
1. Sunt convins ca as putea realiza mai mult cu o suma mai mare. Din pacate, salariile nu cresc si mai am de tras vreo 5 ani si jumatate la rate. Deci astept sfaturi in zona propusa. Mi-am facut toate calculele, atat se poate. Promit sa nu fiu dezamagit. Oricum va fi mai bine decat privitul cu lupa ( de birou) la luna.
2. Din pacate, poluarea e mare si aici. De aceea imi doresc ceva cat mai usor de purtat. Poate pana in turla bisericii, sau pe un camp invecinat, la vreo 3-4 kilometri de orice sursa de lumina. Am avut o harta a cerului, cu multi in in urma, dar asta nu inseamna ca stiu mare lucru despre el.
3. Ideea cu binoclul? E ceva nou pentru mine. Daca poti reveni cu detalii, ar fi OK. Din cele cateva refractoare enuntate de mine, care ti-ar face cu ochiul ? Asta in conditii de maxima dorinta si totodata austeritate severa. Sau variante in aceeasi zona? Ma astept la o evaluare de genul PRO si CONTRA / telescop, pentru a deslusi mai bine ce am de cantarit.
EDIT: Normal ca intrebarile mele nu sunt doar pentru Erwin, cu toate ca aceasta postare ii e adresata. Observ ca in jumatate de ora, au fost 54 de vizualizari !! Daca la fiecare 10 vizualizari as primi 1 raspuns, ar fi deja o discutie interesanta.
|
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6210
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Feb 2013 20:52 Download mesaj |
|
|
|
Da, sunt sanse mari ca un pasionat de hard-rock sa devina si un bun lunetist in timp ...
Eu ti-as recomanda o luneta Skywatcher 70/900 pusa pe o montura azimutala AZ3.
Nu stiu daca se gaseste combinatia asta pe piata, merita sa vorbesti cu un dealer de acolo din zona ta.
Oculare nu e bine sa iei la pachet, mai degraba de aici de pe forum unde gasesti multe lucruri bune si relativ ieftine.
Cer senin!
_________________ Fujinon 10x50FMTR; AR80 F15; TS PhotoLine 102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
murrix Membru

|
Trimis: 05 Feb 2013 21:14 Download mesaj |
|
|
|
am gasit Telescop Skywatcher 70/900 AZ GoTo... dar depaseste cam de 3 ori bugetul propus...
ce parere aveti de asta? ( just asking)
http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-s...0-az3.html
Cat despre hard-rock... e cel al anilor 70-80... nu trece de Iron Maiden, de exemplu. Pe vremea aia se numea hard-rock sau heavy-metall... acum, unii ar zice ca e muzica mioritica.. de cantat la stana
|
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6210
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Feb 2013 21:47 Download mesaj |
|
|
|
Nu ai ce face cu AZ GoTo daca iti place cerul, nu merita sa bagi bani in fiare.
Mai bine cumperi tubul optic separat si montura separat. Poate fi un pic mai scump dar la final ai o combinatie pe care o vrei tu.
Am inteles, asta-i muzica mioritica ...
http://www.youtube.com/watch?v=9Q7Vr3yQYWQ
_________________ Fujinon 10x50FMTR; AR80 F15; TS PhotoLine 102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
murrix Membru

|
Trimis: 05 Feb 2013 22:01 Download mesaj |
| Titlul subiectului: ideea e... |
|
|
|
.. ca oricum nu-mi permit o "jucarie" serioasa.
cat despre hard-rock... cam pe-acolo: Led Zepp, Floyd, Purple, Whitesnake.. etc.. si oricum, nu eu am definit-o ca fiind " de miorite" ci un tanar rocker suparat foc...
Am avut probleme cu logarea din Firefox. sa fie faptul ca de vreo 20 de minute se joaca baietii cu ADSL-ul meu? Vad ca de pe Chrome merge ata...
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9901
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Feb 2013 00:48 Download mesaj |
|
|
|
Am recomandat mereu începătorilor un binoclu bun ca prim instrument de care apoi se vor folosi mereu, este bun și pentru recunoaștere și pentru observații la obiecte Messier, roiuri deschise și întinse gen Pleiade, Hyade etc. pentru care câmpul larg, magnificația redusă, luminozitatea mare și confortul vizual sunt calități importante pe care binoclul le satisface cu brio iar ca un plus vederea binoculară care dă senzația de profunzime și compensează prin suprapunerea "software" unele erori ale ochiului.
Pentru a fi bun pentru astronomie trebuie să aibe lentile și prisme de bună calitate acoperite antireflex (fully multicoating), o construcție mecanică solidă, preferabil cu corp metalic și cu magnificație fixă. Cele mai uzuale modele și potrivite pentru observații nocturne încep de la 7x40...10x50 și pot ajunge la 20x80. Prima cifră reprezintă magnificația iar a doua diametrul obiectivelor în mm. Binoclurile mai mari și mai grele sunt greu de ținut în mână așa că un trepied sau un dispozitiv construit special (caută bizooka la ATM) ar fi foarte indicat pentru ele.
Cu bani puțini mai ai varianta de a construi singur o lunetă sau un mic reflector. Poți găsi prin bazar din când în când obiective sau oglinzi bune la un preț minimal, eu așa am început activitatea la modul serios acum câțiva ani.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
murrix Membru

|
Trimis: 14 Feb 2013 15:01 Download mesaj |
| Titlul subiectului: la un pas... |
|
|
|
Am imprumutat acum cateva zile un binoclu.. cred ca specificatiile erau false... am reusit sa vad putin cu el. Oricum, nu mi-as fi permis sa iau ambele.. si inca 6-7 ani de asteptare erau cam mult. Deja ma gandeam ca n-o sa reusesc. Azi, am rugat pe cineva de la un hypermarket sa-mi aduca ceea ce am vazut cu cateva zile in urma. Sper sa ma descurc cu jucaria, mai ales ca m-am conitionat sa las fumatul (minim 40 / zi ) de dragul observatiilor.
Asa ca am optat pentru o varianta care sa imbine 3 elemente: 1) very-low-cost ( 370 RON) 2 apertura cat de cat rezonabila (60), 3.distanta focala 700. Dupa cum se vand trepiedurile producatorului, sper ca va fi si acela bun si stabil. Comparativ cu Celestron, a fost mai ieftin. Dar probabil nu va fi atat de dotat cu lentile ca un Seben ( despre care am citit lucruri destul de proaste, referitor la calitatea lentilelor. Sper ca alegerea mea ( oarecum fortata si de lipsa de lichiditati, sa-mi aduca satisfactii. Cum spuneam, sunt interesat si de observatii terestre.
La ora 16:15 voi intra in posesia refractorului. Daca se prezinta bine si are tot ceea ce trebuie in cutie, il voi pastra. Am timp de razgandire pana la ora 22:00. E gata montat, fiind ultima bucata ( cea expusa). Sper sa fie intr-un ceas bun !!
HQ REFRACTOR TELESCOPE
- Aperture: 60 mm
- Focal length: 700mm
- Finder scope: 5x24
- Eyepieces: SR4, H12, H20(24.5mm)
- Supplied accessories: 2x Barlow, 1.5x correct lens, TP4 aluminum tripod
Eyepiece 4mm
- magnification: 175x
- magnification with 1.5x erecting eyepiece: 262x
- power with 2 x Barlow: 525x
Eyepiece 12.5mm
- magnification: 56x
- magnification with 1.5x erecting eyepiece: 84x
- power with 2 x Barlow: 168x
Eyepiece 20mm
- magnification: 35x
- magnification with 1.5x erecting eyepiece: 52x
- power with 2 x Barlow: 105x
modelul e un KN-SCOPE 40 de la KÖNIG.
Astept reactii din partea celor care m-au sfatuit si incurajat pana acum, cat si din partea celorlalti membrii ai forumului. Observ ca au fost 720 de vizualizari.
|
|
| Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
Trimis: 14 Feb 2013 15:33 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari!
http://tech.groups.yahoo.com/group/60mmtelescopeclub/
Se pare ca nu sunteti singurul !
''instrumentul cel mai bun este cel pe care il folosesti''
Edit: Grosismentul maxim este ca o regula empirica 2xDiametrul obiectivului, asa ca nu va asteptati la minuni la peste 120X!!!
Spor la observatii,
A.
|
|
| Sus |
|
 |
murrix Membru

|
Trimis: 14 Feb 2013 16:17 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Alexandru Savin |
|
|
|
Multumesc. Momentan e pielea ursului din padure, l-am zarit la hypermarket si atat. Probabil peste fix 1 ora ( ce greu trec clipele) voi fi entuziasmat sau dezamagit (daca ceva nu va fi in regula). Fiind ultima piesa, cea expusa la vedere, ar putea avea probleme, sau nu. Nu ma astept deloc la minuni. O sa merg inainte modest si cu curaj. Cu sprijinul colegilor de forum, trebuie intai sa-mi imbunatatesc EU performantele. Apoi intra in discutie telescopul.
Multumesc si de incurajari !!!
Norii incep sa se imprastie, asa ca diseara, poate am putin noroc.
A propos, meteoritul de maine e vizibil in Romania?
|
|
| Sus |
|
 |
murrix Membru

|
Trimis: 14 Feb 2013 21:03 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Dezamagire |
|
|
|
A sosit "minunea". Nu ma plang de 1 zgarietura pe corpul telescopului, dar lipseau: prisma 90°; lentila corectoare de 1,5, lentila Barlow. Deci destule "amanunte", cat sa reduca valoarea refractarului la 5-10%. In plus, cremaliera de la ocular cam stramba si cu "hopuri", iar la fixarea ocularului lipsea deja 1 din 2 piulite.
Am sunat la hypermarket, la al 2 lea magazin au un exemplar sigilat ( in cutie). Am fost contactat inclusiv de vanzator, asa ca l-am rezervat pentru maine. Pretul..imbatabil: 238.5 lei. Daca totul e ok... al meu e !!!
Partile pozitive: intr-adevar, trepiedul e solid, montura e ok si prin luneta cautatoare se vede bine. In plus, avea si un micut filtru selenar (verde). Daca al 2 lea ar fi in stare perfecta....
Sper sa trec de la agonie la extaz. Asta nu inseamna ca ma astept la performantele unui Dobson, dar cat de cat la un refractar de 60 onorabil.
O sa-mi ia cred, ceva timp, sa ma obisnuiesc cu el. Asa ca va fi esentiala comunicarea pe forum cu incepatori ca mine, cat si cu oameni cu ceva experienta. Ma bucur pana atunci de lecturi interesante pe forum.
Intrebare: Eyepieces: SR4, H12, H20 (24.5 mm) inseamna ca voi gasi componente potrivite in viitor? daca nu ma insel, asta e sub 1 inch, deci piesele de 1,25 inch ies din discutie? Sau exista adaptoare?
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
10.68 kb |
| Vizualizat: |
de 6126 ori |

|
|
6.76 kb |
de 6126 ori |

|
|
7.63 kb |
de 6126 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
|
| Sus |
|
 |
murrix Membru

|
Trimis: 14 Feb 2013 21:47 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Der Pirate |
|
|
|
Acum e deja rezervat. Probabil ca propunerea ta (Luneta SkyWatcher 60/700 AZ2 ) imi va fi utila pe viitor. Banii ii primesc maine, refractarul a plecat deja. Dar fiindca am rezervat ( ein Mann, ein Wort).. il voi lua pe cel descris mai sus la 240 lei, daca e complet. Imi va ocupa -sper- o groaza de timp in vacante. La mine chiar conteaza acum fiecare leu.. e pacat ca e asa, dar nu am ce face. Astept sfaturi pentru o achizitie viitoare ( la o data foarte indepartata, probabil 5-6 ani). Si inainte de toate, multumesc de raspuns.
Reiau intrebarea: se gasesc adaptoare la 1,25``? Si daca maine se va vedea din Romania meteoritul care va trece la 27.000 km. Un articol de ziar spune ca s-ar putea vedea si cu un binoclu.. dar nu stiu nici ora si nici locatia.
A propos... ce am uitat sa precizez la partile bune: montat, nu cred ca depasea 2 kg, deci e ultra-portabil, bun de asezat pe bancheta din spate si de iesit la "iarba verde" cu el, fie zi, fie noapte.
|
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 14 Feb 2013 21:56 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|