Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236317 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 16 Ian 2013 15:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Un focuser (crayfor, ieftin si bun) costa cam 100-150 lei second hand, contructii mai ieftine probabil te costa si mai putin. Avand in vedere ca nu e un capat de tara un astfel de pret si tinand cont ca e destul de greu sa faci unul suficient de bine (exceptie cand ai strungar/frezor/cncist si materiale gratis), cel mai bine il cumperi si te usereaza si la calcule ca stii de unde incepi. Oricum primul pas e sa ai oglinzile, dupa aia vezi tu cu tubul, cu focuserul. Distanta intre oglinzi o poti regla si dupa, ar trebui sa ai niste suruburi de colimare care sa iti permita deplasari de ~1cm ca sa poti regla fin planul focal la ocular. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Ian 2013 00:54 Download mesaj |
|
|
|
oldboy, cred că ești newboy! Trebuie să mai studiezi așa cum am recomandat la început. Știu că e ușor să întrebi aici dar nu vei putea asimila toate răspunsurile diverse pe care le primești până nu te dumirești ce și cum de la cap la coadă. Noi te vom ajuta cu sfaturi și cu exemple în continuare.
Spor! _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2012 Mesaje: 53
|
Trimis: 17 Ian 2013 01:41 Download mesaj |
|
|
|
va multumesc mult,chestia i ca am bacul anul acesta si nu prea am timp sa stau sa ma documentez asa mult si de asta tot pun intrebari.dar am invatat multe despre telescoape de cand am intrat pe forum datorita unor oameni ca voi,si va multumesc.mai am putin si reusesc sa mi strang suma de bani si abea astept sa dau comanda de oglinzi.pana atunci tot caut un tub de 20 cm diametru interior.am sa merg si pe la depozitele de constructii sa intreb daca nu au vreun rest.Trebuie sa fiu atent sa fie foarte drept.daca nu gasesc de pvc,am sa caut de carton,dar cred ca voi gasi mult mai usor pvc decat carton la diametrul asta. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 17 Ian 2013 01:51 Download mesaj |
|
|
|
Tevi de canalizare, burlane de tabla. Nu-i nevoie sa fie drept, oricum o sa ai totul colimabil, doar n-ai iluzia ca odata facut asa va ramane, fix si perfect aliniat.
Cartonul rezista la umezeala? |
|
Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 17 Ian 2013 02:08 Download mesaj |
|
|
|
nu prea rezista,la asta m am gandit si eu si nici pvc ul la soare. e o chestie foarte controversata si asta.oricum aveti dreptate,totul va fi colimabil deci..........nu e o chestie de care sa mi fac griji |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Ian 2013 10:55 Download mesaj |
|
|
|
Atenție, dacă vrei să ai oglinda de 200mm nu poți avea interiorul tubului tot de 200mm, trebuie să lași un spațiu 10-20mm în jurul ei, nu foarte mare totuși ca să nu se lungească prea mult distanța de la secundară la planul focal (unde ai ocularul), asta ducând la o secundară și obstrucție mai mare decât e necesar.
Dacă iei un tub de PVC ești limitat la dimensiuni standard ale tuburilor din comerț. O altă posibilitate ar fi să comanzi la o tinichigerie un tub din tablă zincată (cel mai ieftin cred), de aluminiu sau inox și ți-l rulează la ce diametru vrei. N-ar costa mai mult de 100-150 lei. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 17 Ian 2013 11:12 Download mesaj |
|
|
|
oldboy oldboy a scris: | (...).pana atunci tot caut un tub de 20 cm diametru interior.am sa merg si pe la depozitele de constructii sa intreb daca nu au vreun rest.Trebuie sa fiu atent sa fie foarte drept.daca nu gasesc de pvc,am sa caut de carton,dar cred ca voi gasi mult mai usor pvc decat carton la diametrul asta. |
Tuburile de 200 (fie cele gri, fie cele portocalii) au aproape 200mm la exterior. Materialul are intre 4 si 6mm grosime, deci nu incape oglinda de 200 nici daca o pui pe muchie
Ti-ar fi mai bun un tub de 250.
http://www.smokie.bizoo.ro/vanzare/1310233...250mm-L-6m
Eu cand am cautat, acu vreo 6 ani nu prea am gasit, la liber, pt persoane fizice (dadeau doar la firme si cantitati mari) - probabil au un regim mai special decat celelalte dimensiuni. Asa ca mi-am luat pe-atunci tot de 200 si am pus in el optica pt un 6" f/8.
Dar poti incerca, daca gasesti de 250mm. In felul asta pastrezi si spatiul interior pana la oglinda in limitele recomandate. Sa te asiguri ca mentii tubul cat se poate de rigid. Pe viitor, dupa ce mai inveti cum e cu telescoapele, poti sa rafinezi designul si ti-l faci mai transportabil si usor de manevrat.
Spor si bafta! _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 17 Ian 2013 11:47 Download mesaj |
|
|
|
Oldboy zicea de o primara de 150, deci tub de 200 ar fi ok. |
|
Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 426
|
Trimis: 17 Ian 2013 12:21 Download mesaj |
|
|
|
Tuburile alea portocalii sunt produse de Valrom, iar cel putin pentru Bucuresti se gasesc pe toate drumurile, iar in hypermarketuri de bricolaj gasesti sigur.
Tevile de 200mm diametru exterior se gasesc cu grosimi ale peretelui de 3.9, 4.9 si 5.9 mm.
Urmatorul diametru mai mic este de 160, dar este prea mic pentru o oglinda de 150, pentru care ai nevoie de un diametru interior de cel putin ~175mm.
Odata ce ai inca o dimensiune fixa, cea a tubului, cu Newt 2.5 iti calculezi toate dimensiunile necesare. |
|
Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 17 Ian 2013 13:15 Download mesaj |
|
|
|
Da oameni buni,cumpăr oglinda de 150 mm.as vrea eu ca primul telescop din viața mea si totodata prima mea privire sa fie pe oglinda de 200 mm. )da mai este pana atunci.deci un tub cu diametrul interior de 200mm cred ca e numai bun.iar tuburi se găsesc , bani sa ai. |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 17 Ian 2013 13:42 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: | Oldboy zicea de o primara de 150, deci tub de 200 ar fi ok. |
A.. da, nu stiu de unde am dedus ca ar fi vrut de 8".
Ok, pai e bun atunci tubul ala. Eu am dat 100ron pe o bucata de 2m, la vremea respectiva - am gasit la Maricon (dealer Valrom).
Sa fii foarte atent, masori de 10 ori si tai/gauresti o data! E foarte usor sa dai stramb gaura pe exteriorul rotund al tubului. Poti folosi eventual niste hartie lunga (nu ajunge un format A1 - ti-ar trebui sa tai dintr-o rola de plotter sau ceva) ca sa te asiguri ca dai gaurile de fixare a celulei primarei chiar pe circumferinta (adica pe un cerc de sectiune dreapta - intr-un plan perpendicular pe axa optica principala): inconjori tubul in asa fel incat foaia sa se suprapuna perfect pe muchiile paralele (nu pe generatoare!) si marchezi.
Apoi masori cat ai din centrul primarei pana in centrul secundarei, tinand cont de diametre, focala, inaltime focuser, cote de montaj etc. Eventual poti lasa taiatul la lungime dupa ce determini grosier pozitiile (cu optica demontata!) Te-ar ajuta sa faci niste desene cat mai precise, o simulare inainte. _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|