Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 07 Ian 2013 13:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: Proiectul "Copernicus". Refractorul de 150/1650 mm |
|
|
|
Anno Domini 2013. Ianuarie, ziua a 7-a.
Un nou proiect, de aceasta data de mare amploare a inceput pentru mine.
In urma cu mai multi ani acesta era doar un vis care abia putea fi soptit, de teama sa nu se destrame.
Acum, dupa mult timp visul tinde sa prinda contur si sa devina incetul cu incetul realitate.
Iubind foarte mult lunetele, si fiind pasionat atat de ATM cat si de observarea cerului prin rodul muncii noastre, m-am hotarat sa incep realizarea unei lunete cu adevarat mari fata de ce am avut eu pana acum.
Este vorba despre un "tun" cu apertura utila de 150 mm si focala de 1650 mm ( f/11).
Totul a inceput prin achizitionarea unui obiectiv dublet acromat, avand caracteristicile mai sus mentionate, de la domnul Zoth caruia tin sa ii multumesc mult pe aceasta cale.
De asemenea le multumesc aici si celorlalti colegi astronomi amatori care mai aduc din afara tarii componente optice si care tin vie flacara ATM-istilor din tara noastra.
Fara sprijinul lor ar fi mai greu.
Proiectul meu am decis sa il numesc "Nicolaus Copernicus" sau mai pe scurt " Copernicus " deoarece invatatul astronom era de origine poloneza.
Obiectivul viitoarei mele lunete provine tot din Polonia asa ca am gasit de cuviinta sa aduc pe aceasta cale un omagiu unuia dintre cei care a afirmat "pluralitatea lumilor" si a azvarlit Pamantul din centrul Universului, pe orbita sa corecta, acolo unde isi gasea cel mai bine locul.
Constuctia acestei lunete va dura probabil pana la vara dar este posibil sa se intinda chiar pe o perioada mult mai indelungata.
Voi incerca sa prezint cat mai frecvent etapele in care am ajuns cu constructia marelui instrument.
Topicul este deschis pentru toti cei care vor sa il citeasca sau sa participe cu cate un sfat.
Sa fie intr-un ceas bun !
Teo |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 07 Ian 2013 14:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bravo Teo.
Este chiar un proiect deosebit si la valorile astea pentru obiectiv si focala, sunt sigur ca o sa iasa ceva foarte interesant.
Poate esti gata cu el pana la intalnirea "astronomy.ro" sa ne arati minunea.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4269
|
Trimis: 07 Ian 2013 14:03 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Proiectul "Copernicus". Refractorul de 150/165 |
|
|
|
N-am ce sfaturi sa-ti dau, asa ca iti urez mult succes si sper sa-ti iasa o luneta cu care sa "spargi" cerul!
Teo a scris: | ... acesta era doar un vis care abia putea fi soptit, de teama sa nu se destrame. | Ti-a placut filmul Gladiatorul, nu-i asa?  |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 07 Ian 2013 14:08 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc mult !
Si eu sper sa iasa ceva bun !
Nu va fi usor dar pas cu pas voi ajunge la izbanda.
@ Marius
Da, evident ca mi-a placut filmul " Gladiatorul ". Mai ales intelepciunea si replicile lui Marcus Aurelius.
Nu mai zic de coloana sonora care este splendida.
Ultima modificare efectuata de catre Teo la 07 Ian 2013 14:09, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 07 Ian 2013 14:08 Download mesaj |
|
|
|
Din ce faci tubul? Am fibra de sticla, putem face un experiment de exemplu. Mi-a incoltit mai demult ideea asta, insa nu prea am ce face cu un refractor, asa daca te-ai ivit ar fi o ocazie. |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 07 Ian 2013 14:23 Download mesaj |
|
|
|
Mersi Vali dar il voi face din tub PVC solid ( care sa nu se curbeze ) si am facut deja rost de tub.
De altfel imi place si culoarea.
Iata aici un preview de pe bancul de "probe", pentru ca nu asa va fi prins obiectivul, ci intr-un mod mult mai bun.
Aici e asezat doar asa de proba in teava, pentru o simulare.
Ultima modificare efectuata de catre Teo la 07 Ian 2013 14:26, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 07 Ian 2013 14:26 Download mesaj |
|
|
|
E suficient de rigid asa cum e sau il mai intaresti? Asta tinand cont ca la un capat e obiectivul iar la celalalt focuserul.
Cat cantareste celula si obiectivul? |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 07 Ian 2013 14:31 Download mesaj |
|
|
|
Este solid dar oricum ii voi aplica o "grinda" in profil U la partea inferioara cu sprijin ( prindere ) in doua puncte, cu coliere solide metalice. De aceasta ( grinda sau sina ) voi face si prinderea pe viitoarea montura.
Deocamdata nu am inceput constructia .
Poza aceea este facuta doar asa ca idee.
Si celula de prindere a obiectivului va fi altfel. Nu voi introduce pur si simplu obiectivul in teava.
Este posibil sa ii construiesc si un mecanism de colimare, legandu-ma de cele trei "urechiuse" sudate pe montura lentilelor.
Va fi de lucru destul dar pana la vara sau cel tarziu pana la iarna viitoare sper sa fie gata. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 07 Ian 2013 14:33 Download mesaj |
|
|
|
Succes, cred ca o sa iasa o luneta interesanta. |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 07 Ian 2013 14:52 Download mesaj |
|
|
|
Mersi !
Asa cred si eu .  |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Ian 2013 15:46 Download mesaj |
|
|
|
Felicitări, Teo! Cred că instrumentul va fi destul de greu și vei avea nevoie de un trepied înalt și o montură pe măsură. Dacă tot l-ai botezat "Copernicus" ar fi interesant să fie decorat în stilul secolului al XVI-lea.
Spor! _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Ian 2013 16:05 Download mesaj |
|
|
|
Bravo Teo, vad ca esti pus pe fapte mari. Fi insa atent la capetele tubului, ca nu e sigur ca sunt la 90 grade fata de axa optica, si pe urma iti ies ochii la colimare. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 07 Ian 2013 16:25 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc tuturor pentru incurajari!
Sigur ca voi incerca sa fiu cat mai atent iar unde nu voi fi, din greseli voi invata.
Sunt deja la a 3-a luneta ATM si cu siguranta nu va fi si ultima construita de mine !
Imi face mare placere aceasta activitate.
Prima a fost cea de 80/900 mm, a doua "Yasunari" ( Carton 60/800 mm ) iar acum urmeaza aceasta.
Nu mai pun la socoteala Zeiss-ul de 30/210 mm (pentru observatii solare) pe care inca nu l-am finalizat datorita lipsei unui focuser de calitate ( si a fondurilor care cu greu se strang ) sau lunetele din adolescenta cu lentile de ochelari.
Va multumesc pentru sugestii si va voi cere ajutorul sau sfatul ori de cate ori ma voi impotmoli pe drum.
Numai bine !
P.S :
@Erwin
Chiar daca Nicolaus Copernicus nu a avut instrumente optice maritoare, pentru ca nu se inventasera inca, si folosea doar sfere armilare sau alidade cu pinule insotite de cercuri gradate, totusi cred ca a visat la o epoca in care aceste instrumente "maritoare de imagini indepartate " se vor fi inventat.
Este posibil sa ii aplic si un design special dar asta la sfarsit, dupa ce ma voi asigura ca optica este in regula si totul a iesit asa cum trebuie.
Teo |
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 07 Ian 2013 20:08 Download mesaj |
|
|
|
Mult succes si spor la mesterit! |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4269
|
Trimis: 07 Ian 2013 20:37 Download mesaj |
|
|
|
Teo a scris: | Chiar daca Nicolaus Copernicus nu a avut instrumente optice maritoare... |
Pai nici satelit n-a avut, dar a fost un satelit important numit dupa el, Copernicus (OAO-3)...  |
|
Sus |
|
 |
|