| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
catalinmoroti Membru

Data inscrierii: 28 Dec 2012 Mesaje: 39
|
Trimis: 30 Dec 2012 15:30 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Am uitat sa specific ca are un mic trepied dar nu l-am folosit in acel moment.Nici vorba sa vad Jupiter ca un mic disc,cat despre cei 4 sateliti de care spui...sub nici o forma nu i-am vazut.O sa mai incerc si cu trepiedul,dar tare mi-e teama sa nu fie defect.Din pacate eu nu as putea sa imi dau seama daca e defect.Am vazut aici pe forum ca unii si-ar da seama imediat daca ar avea ceva...
Numai bine. _________________ DUMNEZEU este singurul meu STĂPÂN,iar familia mea este singura mea COMOARĂ ! |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10129
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 30 Dec 2012 15:39 Download mesaj |
|
|
|
Aceasta este una din cele mai mari probleme legate de optica ieftina:calitatea variabila.
Depinde ce noroc ai,poate ,,prinzi'' o unitate buna ,foarte probabil sa prinzi una proasta.
La acest link,Doman Tamas un amator din Ungaria povesteste ce rezultate a obtinut el cu spektivul Auriol 20x-60x-60mm.La Luna fara aberatii cromatice observabile pe disc,doar franja albastra slaba pe limb,la Jupiter disc clar definit si doua benzi plus unul din satelitii galileeni (observatie printre nori) iar o stea oarecare a prezentat imagine punctiforma fara halouri.
Deci Tamas a avut noroc,zic eu,a cumparat o unitate buna.Tinand cont de pret,este de-a dreptul excelenta.
http://www.csillagvaros.hu/forum/viewtopic...;start=150
In schimb,al treilea mesaj mai sus,al lui Kuli Zoltan ,care-l citeaza pe Rozsika -un reparator de instrumente-vorbeste despre un alt spektiv Auriol care pur si simplu ...nu are imagine.
Opinia mea personala este ca instrumentele vandute de Lidl sunt ,datorita pretului accesibil,de-a dreptul excelente.Daca binoclul Auriol sau spektivul functioneaza bine,bravo,ai avut noroc.
Iar daca nu,atunci ele sunt o sursa de componente optice pentru cautatoare de calitate sau de monoculare -pentru amatorii de bricolaj.
Pentru incepatorii lipsiti de experienta,este un bun prilej de a practica ruleta ruseasca.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2935
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 30 Dec 2012 18:15 Download mesaj |
|
|
|
| Si eu zic ca sunt niste instrumente excelente pentru cineva care nu are bani si vrea sa-si bata joc de ei. |
|
| Sus |
|
 |
catalinmoroti Membru

|
Trimis: 30 Dec 2012 18:34 Download mesaj |
|
|
|
Multam jimao22... chiar crezi ca era nevoie de asemenea remarca ? In primul rand am zis ca l-a primit juniorul meu de la Mosul,chiar crezi ca trebuia sa ii aduca un Meade sau Celestron de 20000 RON ?
PS Fiecare isi bate joc de banii pe care ii are cum vrea,nu ? _________________ DUMNEZEU este singurul meu STĂPÂN,iar familia mea este singura mea COMOARĂ ! |
|
| Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 30 Dec 2012 18:55 Download mesaj |
|
|
|
@ jimao22
Daca m-as lafai in bani as avea un Paramount ME in gradina si m-as uita cu mila la posesorii de EQ-6 insa ma intind cat ma lasa patura. |
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 30 Dec 2012 19:34 Download mesaj |
|
|
|
| catalinmoroti a scris: | Salut,
Referitor la acest Auriol x60,a primit si juniorul meu acum de la Mos Craciun acest...Auriol si pana acum nu am reusit sa il testam ca de 5 zile numai ceata este la noi in Petrosani noaptea.Pana acum cateva ore a fost senin si am zis sa il testez pe Jupiter care se vedea in toata splendoarea lui in dreapta lui Aldebaran,dar surpriza...ori este defect,ori asa ,,vede,, el.Dezamagit rau,se vede Jupiter dar nici nu stiu cum sa va explic ca arata,distorsionat rau,am tot incercat sa reglez din reglajul de focusing dar degeaba.Nu stiu la ce ma asteptam sa vad,dar...am fost dezamagit.Parca Jupiter era facut din dâre de lumina incâlcite si distorsionate,poate va dati seama ce yic ca habar nu am cum sa explic.Sa fie defect oare ? Poate imi dati niste sfaturi va rog.
Multam mult. |
Pentru o opinie mai aproape de realitate ar trebui sa povestesti in ce conditii ai facut observatiile ... de pe balcon/ de afara .... unde ai depozitat instrumentul inainte de a incepe observatia (adica acesta a fost in casa la +20 grade si ai iesit cu el la -5 grade si ai inceput imediat sesiune de observatii sau a stat putin la aclimatizat...)
Aceste informatii te vor duce mai aproape de problema! _________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2935
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 30 Dec 2012 20:31 Download mesaj |
|
|
|
Scuze ca v-ati simtit ofensati dar asta e un adevar. Nu faceam referire explicita la telescopul copilului tau, pentru care evident ca nu conteaza prea mult calitatea si e suficient ca sa vezi daca il prinde pasiunea sau nu.
Dar mi se pare exagerat sa facem o discutie ampla despre un telescop de 2 bani, mai mult decat merita cu adevarat. Se spune ca suntem prea saraci ca sa cumparam ceva ieftin. In astronomie, asta e valabil mai mult ca oriunde. Vrei sa vezi ceva sau sa nu-ti para rau si sa te dezumfli inainte de a exersa un pic in pasiunea asta, trebuie sa aspiri la ceva mai mult. Cu cat mai mult cu cat banii sunt o problema, la noi in tara mai mult ca la altii, in familiile de astronomi mai mult decat in alte familii.
Cam asta e filozofia si nu trebuie interpretata altfel decat asa cum este de fapt.
@ Emil
Una e sa compari un EQ1 cu un EQ6 si alta un EQ6 cu un Paramount sau altceva. |
|
| Sus |
|
 |
catalinmoroti Membru

|
Trimis: 30 Dec 2012 21:29 Download mesaj |
|
|
|
@ jimao22 parca mai altfel suna explicatia ta din ultimul post decat cea de aici : aici in exprimarea asta oricine care cumpara asa ceva il cataloghezi imediat sarantoc si pe deasupra si fraier ca isi bate joc de banii aia.
| jimao22 a scris: | | Si eu zic ca sunt niste instrumente excelente pentru cineva care nu are bani si vrea sa-si bata joc de ei. |
@ achy1978 Pai in casa aveam 23 grade si afara erau -4. Asa ca am dat fuga pe balcon fara nici o aclimatizare ,am bagat ochiul in chiolboc si baga mare spre Jupiter...Ce a rezultat am expus.O sa incerc mai la noapte ca este senin iar si vad ca Jupiter se vede excelent deasupra blocului meu.Il astept in dreptul balconului,nu ca mi-as face mari sperante,dar curiozitatea...
Numai bine. _________________ DUMNEZEU este singurul meu STĂPÂN,iar familia mea este singura mea COMOARĂ ! |
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 30 Dec 2012 21:47 Download mesaj |
|
|
|
Pai ti-ai dat singur explicatia .... de ce aveai acele turbulente (am intuit destul de bine diferentele de temperatura).
Intai lasa luneta sa se aclimatizeze cam 30 min si incearca din nou .... insa cu planeta aproape de zenit ... sa nu facinobservatia peste alt bloc .... pentru ca o sa ai din nou turbulente...
Succes _________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
catalinmoroti Membru

|
Trimis: 30 Dec 2012 22:35 Download mesaj |
|
|
|
Multam mult Marian,o sa incerc sa vad ce se poate...vedea  _________________ DUMNEZEU este singurul meu STĂPÂN,iar familia mea este singura mea COMOARĂ ! |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5308
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 30 Dec 2012 22:49 Download mesaj |
|
|
|
@catalinmoroti
Incearca si cu binoclul. Trebuie sa-l distingi pe Jupiter si satelitii lui principali.
Cu luneta incearca la marire cat mai mica si vezi daca imaginea se degradeaza considerabil cand faci zoom.
Si incearca sa ignori remarcile care par a fi mai rautacioase.
Cat despre discutie, eu zic ca se merita daca maca cineva invata ceva din ea.
Multi s-au lasat de astronomie chiar inainte de a incepe datorita acestor "instrumente" de aprozar.
Nu-i o rusine sa nu stii, e o rusine sa nu inveti, iar daca stii e o rusine sa nu inveti pe ceilalti care nu stiu. |
|
| Sus |
|
 |
catalinmoroti Membru

|
Trimis: 30 Dec 2012 23:30 Download mesaj |
|
|
|
Ca bine zici nobody !
Astept acum sa ajunga imediat la zenit Jupiter,sau mai bine zis sa treaca un pic dupa bloc ca sa pot pune in aplicare ce a zis si Marian.Apoi incerc si cu binoclul cu toate ca e o chinezarie.
Mie mi-a placut astronomia de mic,numai ca viata m-a dus spre alte chestii,dar astronomia a ramas in suflet.De aceea nu am investit in a-mi cumpara fel si fel de scule.O sa o fac cat de curand,vreau sa il initiez pe juniorul meu in asa ceva,mi se pare un domeniu superb.
Referitor la anumite remarci,no problem
,,Nu-i o rusine sa nu stii, e o rusine sa nu inveti, iar daca stii e o rusine sa nu inveti pe ceilalti care nu stiu,, Adevarat graiesti !
|
| Sus |
|
 |
emilf Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010 Mesaje: 812
|
Trimis: 30 Dec 2012 23:51 Download mesaj |
|
|
|
@nobody
''iar daca stii e o rusine sa nu inveti pe ceilalti care nu stiu.''
De acord cu tine dar daca vezi ca cel care trebuie invatat se inflameaza fara sa asculte argumentele rezultate in urma anilor de experienta iti vine sa ramii neutru si sa il lasi sa greseasca. _________________ The only thing necesary for the triumph of evil is for good men to do nothing. -Edmund Burke- |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5308
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 31 Dec 2012 00:35 Download mesaj |
|
|
|
@emilf
Citeste si tu mai printre randuri si vezi ca nu la cei neutri ma refeream si aici nu este cazul la care te referi.
Apropo, fraza originala a lui Edmund Burke e:
"When bad men combine, the good must associate;
else they will fall one by one, an unpitied sacrifice in a contemptible struggle."
Deci ... hai sa ne asociem, nu sa ne combinam, daca nu-i cu suparare.  |
|
| Sus |
|
 |
emilf Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010 Mesaje: 812
|
Trimis: 31 Dec 2012 00:51 Download mesaj |
|
|
|
Doar bateam saua...
Ma bucur ca ti-a placut expresia si derivatele ei.  _________________ The only thing necesary for the triumph of evil is for good men to do nothing. -Edmund Burke- |
|
| Sus |
|
 |
|