Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
NGC7000_05-09-05.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233933
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Cautator optic din binoclu

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dreammer54
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2014

MesajTrimis: 28 Mar 2018 21:45 Download mesaj
Titlul subiectului: Cautator optic din binoclu
Raspunde cu citat (quote)

Am cumparat un binoclu defect. Optica buna, sistemul de focalizare centrala stricat. Celestron UpClose 10x50.
Initial am zis ca folosesc o jumatate de binoclu asa cum este, dar mi s-a parut cam greu.
Mai aveam un ocular Super de 25 mm., venit in pachet cu telescopul.
Aveam un cilindru de copiator prin casa.
L-am taiat la dimensiunea potrivita.
La unul din capete are un capac de plastic. Spre bucuria mea, se putea scoate.
Am desurubat un tub portobiectiv din binoclu, am masurat diametrul, aproximativ, la partea care se infileteaza in blocul de prisme.
Apoi am decupat o gaura rotunda in centrul capacului de la copiator.
Am pus capacul inapoi pe cilindru si am insurubat tubul portobiectiv al binoclului in capacul fixat pe cilindru.
Capacul asta e subtire si nu credeam ca va tine tubul portobiectiv.
Dar capacul trebuie fortat bine ca sa intre pe cilindru.
De asemenea, am facut gaura in capac mai mica, iar tubul portobiectiv se infileteaza si eu destul de greu.
In final, treaba e buna, piesele stau fara pic de joc.
Daca, totusi, va fi nevoie, voi face o bucsa din placaj (cum am procedat pentru ocular) in care sa fixez tubul portobiectiv
Am decupat niste carton negru mat, coala.A4 de la librarie si am bagat-o in tub.
Partea din tub a capacului in care sta tubul portobiectiv a fost innegrita cu marker permanent.
Am decupat niste placute de placaj (6 buc.x 4 mm./bucata), le-am lipit cu Picatura, apoi blocul de placaj rezultat l-am taiat rotund pe diametrul interior al.cilindrului de copiator.
In centru, de asemenea, am decupat o gaura rotunda, la 32 mm., pentru ocular.
La fixarea in tub, bucsa din placaj a trebuit ajutata cu un strat de banda izolatoare. Am folosit din aceea de plastic negru, de la.Electrice.
Apoi bucsa de placaj a fost fixata de tub cu 3 holtzsuruburi dispuse la 120 de grade.
Metoda de focalizare nu e cea mai grozava, practic din pozitionarea ocularul in bucsa de placaj. Totusi am avut grija ca focalizarea sa se faca atunci cand ocularul e aproape complet introdus in bucsa, mai raman cam 8-10 mm., cred.
Banda izoler a fost prea groasa pentru ocular, asa ca am folosit banda de teflon.
S-ar putea ca dupa fiecare iesire sa trebuiasca sa inlocuiesc banda de teflon.
Totusi, la cat de fix sta ocularul, fara pericol de a aluneca atunci cand tubul e indreptat la zenit, cred ca o sa il las asa.
Nu am de gand sa folosesc mai multe oculare, nu vreau sa o transform in lunetica portabila, ramane pe post de cautator.
S-ar putea sa incerc totusi sa-i fac o diagonala dintr-o prisma de la binoclul defect.

Stelele sunt punctiforme la testul facut din balcon si cu cautatoarea tinuta in mana.
Nu pare sa aiba cel mai grozav contrast, iar despre campul vizual, nu stiu, nu-mi dau seama.
Pana una alta, acum, alaturi de RDF am si cautator optic. Smile

Va multumesc pentru rabdarea de a citi aceasta postare lunga.

IMG_20180328_204243_HHT.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  872.67 kb
 Vizualizat:  de 7492 ori

IMG_20180328_204243_HHT.jpg

IMG_20180328_204409_HHT.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  968.5 kb

IMG_20180328_204409_HHT.jpg

IMG_20180328_210845_HHT.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  816.45 kb

IMG_20180328_210845_HHT.jpg

IMG_20180328_211800.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.14 MB

IMG_20180328_211800.jpg

Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Mar 2018 22:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

O modificare: contrastu-i bun, imi place. Lumina Lunii m-a pacalit, se pare..
Din celalalt obiectiv de binoclu si cu ocularul Super Plossl de 10 mm.o sa-mi fac, probabil, o lunetica portabila. Cu focuser filetat, sa vad ce gasesc pe la sanitare. Si sa vedem daca duce un ocular de 10 mm...
Sus
darkgotic
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Aug 2012

MesajTrimis: 28 Mar 2018 22:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Care este focala obiectiv ului?
Sus
darkgotic
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Aug 2012

MesajTrimis: 28 Mar 2018 22:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ceva asemanator am facut si eu doar ca neavand un ocular am folosit o lentila dintru CD-ROM de pc vechi.
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Mar 2018 22:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Focala e undeva pe la 180-200 mm.
Lentila de CD-ROM??? Nu-mi mai amintesc prea bine cum arata, doar ca erau mici...dioda laser ma interesa intr-o vreme; alte lentile, daca or fi fost, treceau neobservate.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 28 Mar 2018 23:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Excelent ,felicitari !
Astept cu interes sa citesc si despre luneta construita cu celalalt obiectiv.
Spor la bricolat ,Mircea

Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Mar 2018 08:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc.

Acum, 2 constatari, poate sunt de folos:
1. Banda de teflon nu e o solutie buna. Adica ea e buna, face priza bine pe lemn, ocularul nu cade/aluneca. Dar se desprind fasii mici care cad in tub si, ajungand in tubul portobiectiv, care e plin de vaselina pe interior...va imaginati.
Deci, o sa slefuiesc putin piesa de lemn care tine ocularul si o.sa.folosesc tot izoler band de electricieni.
2. O parte semnificativa din contrast cred ca scade tocmai din cauza vaselinei si/sau a plasticului din care e facut tubul portobiectiv de binoclu.
Eu as desuruba obiectivul, as curata bine vaselina si as pune o bucata de carton negru mat, forma.conica evident.
Totusi, mi-e teama ca zgarii obiectivul cand il desfac. Si oare reusec sa il mai pun la loc chm trebuie? Ca n-am mai facut asta niciodata.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 29 Mar 2018 10:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
Excelent ,felicitari !
Astept cu interes sa citesc si despre luneta construita cu celalalt obiectiv.
Spor la bricolat ,Mircea

... sau poate monocular? Am bricolat si eu unul, dintr-o jumatate de binoclu. Acum il car tot timpul dupa mine, l-am avut si prin concedii.
Uite si link-ul catre topic, am mai postat acuma pe el si niste detalii despre cum am fixat ocularul drept (cu reglarea de dipotru) pe jumatatea de binoclu.

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=176601#176601

saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 29 Mar 2018 10:11 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Hehe Smile seamana un pic cu finderul/guiderul pe care l-am incropit si eu dintr-un obiectiv similar, de la un binoclu rusesc, tot 50mm.
Ocularul cu reticul poate fi folosit cu o mica extensie provenita de la un filtru polarizor. Iar camera - un webcam MS Lifecam Cinema HD usor modificat - a incaput intr-un barrel de ocular si a fost imobilizata in tubul de Barlow care sta in extensia de 1.25" facuta mai demult. Barlow-ul are filet T2 la capat, chiar daca aici nu are o utilitate practica filetul respectiv, insa asta era singurul disponibil la vremea respectiva; plus ca arata si un pic mai chic asa Smile
Partea gri e din PVC, desigur, si e o mufa pt tuburi de 50mm in care se afla alte tuburi, mufe si reductii, concentrice, pana la diametrul de 1.25".
Inelele sunt un pic cam pe fix, ce-i drept, desi e un mic spatiu si lasa cateva grade la dispozitie pt reorientare, dar era deja acolo, in trusa, ca mai toate celelalte componente, asa ca practic am refolosit ce aveam deja si zacea Smile
Abia astept sa-l pun la treaba, sper ca de luna asta care vine.

50mm-finder-guider.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  312.76 kb
 Vizualizat:  de 7375 ori

50mm-finder-guider.jpg

Ultima modificare efectuata saiph la 29 Mar 2018 13:07, modificat de 2 ori in total
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Mar 2018 10:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Herr_Alien: mai buna ideea de monocular.
Din punct de vedere pur si exclusiv estetic, imi place mai mult un tub drept decat o jumatate de binoclu.
Dar o sa-l las asa si o sa adaptez (sau o sa fur Smile ) ideea ta, foarte buna, cu coltarul de tabla.
Dar mai intai o sa vad cum se comporta cu un Super Plossl de 10 mm.si daca e ok, decid atunci.
Multumesc.

@saiph: pentru reticul, o sa caut sa fac un inel din plastic, ca altceva nu am la indemana. Poate dintr-o teava de PVC 32 mm.taiata pe generatoare ca sa intre in ocular, poate dintr-un tub de medicamente - daca gasesc pe dimensiunea potrivita.

Am vazut pe un forum o idee pentru inele de centrare a cautatoarei: din cooler-e de procesor.

Dupa-amiaza, dupa ce ies de la.serviciu, ma duc sa caut, pe la sanitare, mufe filetate - pentru focuser helicoidal. E mai simplu si mai sigur asa.

Va multumesc.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 29 Mar 2018 10:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

@saiph: fain cautatorul! Cam asa ceva vreau si eu sa fac, din cealalta jumatate de Revue.

@dreammer54: pentru focuser elicoidal poti sa te uiti un pic si la mufele de prindere rapida, pentru furtun de irigatii. Eu am folosit o mufa d-asta (cred ca de 3/4?):

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=165130#165130

Ocularul l-am imobilizat introducandu-l un pic fortat in partea filetata albastra. Iar "dintii" cu care partea neagra prinde de furtun, i-am rupt cu un patent.

Eventual iei ocularul cu tine cand iti mergi la cumparaturi, si incepi si probezi.

--- edited ---

Sa nu uit, mie mi-a mers genul ala ed mufa fiindca foloseam un ocular de binoclu, care are un diametru mai mic. Pentru un 31.5 mm or sa iti trebuiasca alte jucarele, dar poate te rezgandesc si ajungi sa folosesti tot ocularul de binoclu (ala din stanga) Very Happy

dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Mar 2018 19:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Gata, am rezolvat!
Am luat o piesa care se numeste "Compression fitting" si o teava de 32 mm, lungime 50 cm.
Am taiat ce era de taiat, cum se vede in poze.
Filetele nu sunt fine, a trebuit sa pun fasii de izoler band pentru a mai limita jocul, care nu a disparut de tot.
Varianta injtiala, focalizarea prin alunecare, nu avea joc deloc.
Insa varianta asta imi da siguranta ca nu-mi pica ocularul cand mi-e lumea mai draga.
Desi nu l-as folosi la instrumentul principal, focuserul asta e mai mult decat decent pentru o cautatoare...care are totusi undeva pe la 7-8x.
Ieftin si se confectioneaza repede, fara prea mari batai de cap. 10 lei cu tot cu 2 mansoane tronconice, dincare vreau sa-mi fac aparatori de ochi pentru binoclu.

Trebuie sa caut holtsuruburi mai scurte sau sa le tai pe astea existente.

Pentru suport si aliniere cautatoare: nu m-as complica cu inele, suruburi si arcuri.
O sa incerc asa: 2 inele din lemn sau placaj, intre ele o "sina" tot din placaj, prin centru sinei un surub cu piulita fluture.
Suportul: un coltar L suficient de inalt. Fixat in baza tot cu surub si piulita.
2 saibe grover sau elastice, slabit suruburile, centrat pe stea/aliniat cu telescopul, pe rand: aliniat pe altitudine, strans piulita; apoi alinierea pe azimut, strans si piulita asta si..asta e.
Sper sa functioneze.

IMG_20180329_174247_768x1024_1200x1600.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  760.53 kb
 Vizualizat:  de 7291 ori

IMG_20180329_174247_768x1024_1200x1600.jpg

IMG_20180329_174253_1200x1600_1024x1365.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  704.93 kb

IMG_20180329_174253_1200x1600_1024x1365.jpg

IMG_20180329_182806_1600x1200.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  968.74 kb

IMG_20180329_182806_1600x1200.jpg

IMG_20180329_182824_1600x1200.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  996.1 kb

IMG_20180329_182824_1600x1200.jpg

IMG_20180329_192144_1200x1600.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  932.33 kb

IMG_20180329_192144_1200x1600.jpg

IMG_20180329_192254_1200x1600.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  970.67 kb

IMG_20180329_192254_1200x1600.jpg

Ultima modificare efectuata dreammer54 la 29 Mar 2018 20:02, modificat de 2 ori in total
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 29 Mar 2018 19:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am făcut și eu așa un căutător, e foarte OK. Dar am făcut o bucșă potrivită la strung iar obiectivul cu tubul lui conic l-am introdus în tub cât intră, rezemat pe gura tubului și în spate centrat de bucșă. Înăuntru am căptușit tubul cu velur negru autocolant. Pentru ocular o altă bucșă, focalizarea se face prin culisare și strângerea cu un șurub lateral în poziție. Ocularul are reticul făcut din sârma cea mai subțire pe care am găsit-o, scoasă dintr-un fir lițat de bobină de radiofrecvență.

Spor!

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Mar 2018 20:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Experienta mea cu strungarii e destu.de costisitoare si mai ales de luunga durata pentru lucrari simple. Stiu, inteleg de ce...dar ce pot face din lemn, rezolv asa.
Eu am gasit potrivita lita din casti hands-free de telefeoane mobile.
Nu stiu ce sa folosesc ca suport pentru reticul...dar improvizez eu ceva.

Multumesc.
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Mar 2018 08:58 Download mesaj
Titlul subiectului: Cum se monteaza?

Nu mai deschid un topic nou.
Pun aici o intrebare care poate parea prosteasca, dar vreau sa fiu asigurat...atat cat se poate.
Mi-am luat, pana la urma, o talpa, Skywatcher cred, din aceea care se monteaza cu suruburi pe tub.
Trebuie sa gauresc tubul.
Dar nu asta pune probleme.
Deci: gauresc tubul, pun talpa pe tub, bag suruburile si pe interiorul tubului strang cele 2 piulite.
Intrebare: ce impiedica cele 2 piulite sa se desprinda, in timp mai lung sau mai scurt si sa cada pe oglinda?
La cat de "paranoic" sunt, as fi in stare sa pun epoxy pe filete/piulite.
Multumesc.

N-am vazut cum e fixata la tuburile care se vand cu talpa deja montata, de aceea intreb.
Am mai pus intrebarea asta, nu aici pe forum, iar raspunsul.a fost ca e in siguranta, nu se desfac piulitele asa de usor, daca am inteles bine curbura tubului ajuta la blocarea piulitelor pe pozitie.
Dar imi place sa ma asigur de doua ori in cazul asta.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact