Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
alex1209 Membru
Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 613
|
Trimis: 03 Feb 2012 12:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: Oglinda concava |
|
|
|
Salut tuturor. Vreau sa-mi construiesc un telescop. pentru oglinda principala a obiectivului cum aflu gradul care imi trebuie pentru distanta focala de 1500mm?
Cine stie va rog frumos. |
|
Sus |
|
|
Alexandru Savin Membru
Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 467
|
Trimis: 03 Feb 2012 13:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salutare !
Bine ai venit printre noi!
Se pare totusi ca ''aterizarea'' ta a fost fortata In primul rand ar trebui sa ne spui ce tip de telescop vrei sa construiesti (banuiesc ca un Newtonian) , apoi sa ne faci sa intelegem ''gradul'' ala la care te referi, grad Celsius, grad ca functie in armata etc. Probabil vrei sa spui raza de curbura, sageata, etc.
Poate ne lamuresti si pe noi (si pe tine deasemenea).
Cer senin,
A. |
|
Sus |
|
|
alex1209 Membru
|
Trimis: 03 Feb 2012 13:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: Telescop |
|
|
|
Mda, asa e. Am aterizat cam tare. Da, telescopul vreau sa fie newtonian, cum sunt si Dobson. Vreau sa iau un tub de 1500mm lungime si cu diametrul de 150mm sau 200mm(inca nu sunt hotarat). Oglinda principala vreau sa stiu ce grad "de concavitate"(sa spun asa, de adancire) trebuie sa aiba la acest diametru respectiv 150mm cu distanta focala 1500mm si respectiv 200mm cu distanta focala 1500mm.
Ca am fost la un geamgiu si mi-a spus ca nu il ajuta sa stie doar distanta focala, trebuie sa stie si gradul de adancire.
Multumesc. |
|
Sus |
|
|
valy Membru
Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11100
|
Trimis: 03 Feb 2012 13:37 Download mesaj |
|
|
|
Dobson e montura.
Iti faci oglinda la geamgiu? Vezi ca nu orice concavitate/scobitura o face oglinda buna pt. telescop. Banui ca te-ai documentat, sau geamgiul stie sa slefuiasca oglinzi astro. |
|
Sus |
|
|
alex1209 Membru
|
Trimis: 03 Feb 2012 13:45 Download mesaj |
|
|
|
Nu face oglinzi astro, dar mi-a spus ca face si concave, daca mi-a cerut gradul presupun ca poate face asa ceva. Totusi, sti cum se masoara acest grad? |
|
Sus |
|
|
ursamajor Membru exclus
Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 03 Feb 2012 13:49 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
|
Erwin Moderator
Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9592
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Feb 2012 13:55 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit, Alex.
Eu zic să nu te grăbești. Întreabă-l pe nenea ăla cu geamurile dacă poate scoate o precizie a suprafeței parabolice de 100 nanometri (10-9m) și dacă are cu ce s-o măsoare. Cred că nu. Oglinzile de telescop se află în altă clasă decât oglinzile de baie! Mai citește pe-aici pe forum și te vei lămuri. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
|
alex1209 Membru
|
Trimis: 03 Feb 2012 14:04 Download mesaj |
|
|
|
Am inteles ursamajor, dar de unde sa cumpar, ca am cautat peste tot pe internet si am intrebat. Poate tu stii. Poate altcineva stie sa-mi spuna. |
|
Sus |
|
|
Teo Membru
Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 03 Feb 2012 14:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Telescop |
|
|
|
alex1209 a scris: | Mda, asa e. Am aterizat cam tare. Da, telescopul vreau sa fie newtonian, cum sunt si Dobson. Vreau sa iau un tub de 1500mm lungime si cu diametrul de 150mm sau 200mm(inca nu sunt hotarat). Oglinda principala vreau sa stiu ce grad "de concavitate"(sa spun asa, de adancire) trebuie sa aiba la acest diametru respectiv 150mm cu distanta focala 1500mm si respectiv 200mm cu distanta focala 1500mm.
Ca am fost la un geamgiu si mi-a spus ca nu il ajuta sa stie doar distanta focala, trebuie sa stie si gradul de adancire.
Multumesc. |
Tu te referi la SAGEATA oglinzii.
Ea se calculeaza cam asa :
Stabilind diametrul si distanta focala a oglinzii putem trece la calculul sagetii. Practic sageata ne arata cat trebuie sa adancim oglinda pentru a obtine distanta focala propusa. Daca notam cu r raza oglinzii, cu R raza de curbura (R=2f) a oglinzii si cu x sageata, marimea acesteia va fi: x = r2 /(2R) "
Mai multe informatii foarte folositoare vei gasi la aceasta pagina :
http://mures.astroclubul.org/Articole/oglinda.html
Succes ! |
|
Sus |
|
|
Alexandru Savin Membru
Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 467
|
Trimis: 03 Feb 2012 14:08 Download mesaj |
|
|
|
Verifica sectiunea BAZAR |
|
Sus |
|
|
ursamajor Membru exclus
Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 03 Feb 2012 14:08 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
|
neox Membru
Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 03 Feb 2012 14:14 Download mesaj |
|
|
|
Gradul...de adancire se traduce prin raza de curbura a oglinzii, mai precis a sectiunii transversale( daca ai taia oglinda in doua). Raza de curbura reprezinta dublul distantei focale, deci pentru oglinda ta de 1500mm focar raza de curbura inseamna 3000mm. Oglinda concava nu e altceva decat o calota sferica (in sensul larg) 'taiata' din sfera (imaginara) cu aceeasi raza de curbura.
Daca geamgiul respectiv are un geam gros de vreo 15mm pentru o oglinda de 150mm diametru atunci e bine, dar ar fi indicat sa lasi un cunoscator in optica astronomica sa slefuiasca oglinda, sau daca vrei sa ai parte de actiune , o slefuiesti chiar tu ( cu mult studiu in prealabil).
Totusi daca ai nevoie de oglinda repede, poti sa faci rost de una gata facuta. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
|
Mircea Pteancu Moderator
Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9330
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
|
alex1209 Membru
|
Trimis: 04 Feb 2012 18:05 Download mesaj |
Titlul subiectului: oglinda |
|
|
|
L-am gasit pe un domn care face oglinzi pentru telescop de 25 de ani, cel care a si pus pozele acelea superbe cu luna. Sunteti de acord sa apelez la dansul? Oricum este singurul. Vreau niste sfaturi din ce sa fac suportul oglinzii principale care il prind de fundul obiectivului, ca sa o prind drept sa nu o pun stramba. |
|
Sus |
|
|
valy Membru
Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11100
|
Trimis: 04 Feb 2012 18:51 Download mesaj |
|
|
|
Apelezi la cine vrei fara acordul cuiva.
Acum daca respectivul domn face oglinzi de 25 de ani fie le face bine deci poti apela cu incredere fie le face prost dar nu s-a prins nimeni pana acum deci poti apela cu incredere in ideea ca nici tu nu te vei prinde .
Acum daca chiar vrei sa iti faci propriul telescop e bine sa te documentezi mai temeinic, nu e complicat dar nici chiar asa de simplu. Sigur vei gasi raspunsuri la toate intrebarile, mai ales daca iti faci un newton, documentatie si rezultate concrete facute de amatori sunt pe toate drumurile.
Strict la intrebare: ma gandesc ca e simplu sa faci dintr-un placaj destul de gros, multistratificat, un disc rotund mai mare decat oglinda principala. Pui intre el si oglinda un cerc dintr-un burete gen d'ala pt. pus sub parchet, pui 3 cleme ca sa tina oglinda fixa. Discul il pui pe o rama in 3 puncte, pe niste suruburi ca sa permita colimarea. Sunt milioane de solutii aici, depinde de maiestria ta sa le implementezi pe unele sau pe altele.
Spor. |
|
Sus |
|
|
|