Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 02 Mai 2016 18:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
A aparut un nou articol in seria ''Binocular Universe'' a lui Phil Harrington , ''The Wonderful Universe of Color'' si pe care l-as traduce prin '' Minunatul Univers al culorilor'':
http://www.cloudynights.com/page/articles/...olor-r3050
De aceasta data , Phil ne indruma spre observarea unor stele -carbon in Ursa Mare , Bootes , Hydra , Racul si Auriga.
Articolul contine harti detaliate pentru gasirea acestor minunate obiecte , extrem de colorate.
Si ,evident, toate sunt accesibile observarii cu binoclul.
Suntem asadar invitati sa observam aceste stele -carbon sau , cum le-as numi eu, stele-carbonacee.
Putem ,ba chiar suntem invitati ,sa descarcam articolul in format PDF , pentru uzul propriu.
Sa ne amintim cu recunostinta motto-ul lui Phil Harrington :
''....remember that two eyes are better than one !''
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1080
|
Trimis: 03 Mai 2016 10:17 Download mesaj |
|
|
|
N-ar mai strica nici o privire catre R Leo - desi nu e la fel de rosie ca restul stelelor mentionate in articol, contrasteaza puternic cu stelele vecine, si incepe sa creasca - acum 2-3 zile am reusit sa o vad si in 10x50.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
16.68 kb |
Vizualizat: |
de 9872 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
37.83 kb |
Vizualizat: |
de 9872 ori |

|
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1080
|
Trimis: 02 Iun 2016 16:55 Download mesaj |
|
|
|
Din ce am inteles e ultimum articol pentru Binocular Universe de pe cloudynights. Toata seria merita descarcata, e o adevarata carte pentru "binoclisti".
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 08 Iul 2016 06:44 Download mesaj |
|
|
|
Aseara incercai sa vaz marte,jupiter si luna cu bino 16x50.Se distigea discul dar fara detalii,iar luna aflata jos si-a aratat cateva cratere/neregularitati pe marginea secerii.
A fost ok pt observatie de cateva minute .cred ca la 90/1000 s-ar fi vazut mult mai bine obiectele aflate in emisfera mea sudica,dar am fost surprins de distingerea clara a formei circulare precum si a detaliului lunar,la doar 16x(teoretic)!
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 08 Iul 2016 21:24 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Mircea
Ma gandeam asa cum ar merge planetar un 25x100 sau mai mic..ar fi probabil prea "tare" pt obiectele luminoase ca planetele?
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3113
|
Trimis: 11 Iul 2016 16:47 Download mesaj |
|
|
|
Sambata noapte, in Vama Veche m-am uitat prin telescop de la ora 22 pana la ora 00:30 cand au inceput sa apara norii dinspre NV. Atunci am schimbat telescopul cu binoclul Lacerta 10x50 cu care am vazut in Hercules cele doua roiuri globulare M92 si M13, iar in Sarpele M5.Am vazut in Ophiucus alte trei roiuri globulare, cred ca erau M12, M10 si M107. Apoi, chiar si asa prin gauri de nori, m-am ”plimbat” fara tinta cu acest minunat binoclu si am fost uimit de aglomeratia de stele. Erau aproape unele langa altele...Frumos!
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 11 Iul 2016 20:53 Download mesaj |
|
|
|
E clar , daca ai vazut M107 in binoclu ,inseamna ca cerul a fost bun...'' de bun''.
Data viitoare, de la Ophiucus , ''trage tare de volan stanga si in jos'' spre Sagittarius si fii pregatit de un impresionant impact vizual cu numeroase obiecte Deep Sky !
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3113
|
Trimis: 13 Iul 2016 15:19 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc inca odata pentru link-ul dat de domnul Pteancu http://www.binocularsky.com/ imi este foarte util. Il folosesc pt observatiile mele chiar si cu telescopul nu numai pt binoclu. Prin binoclu 10x50 pe un cer Bucurestean poluat luminos azi dimineata am vazut M13 si M92 foarte palid. Tot binoclul a fost cel care a intrezarit prima data bufnita din Cassiopea ca pe o aglomeratie mica de stele care m-a facut curios sa ma uit cu telescopul la magnificatii mai mari. Nu vazusem pana acum acest roi. Este un asterism spectaculos.
|
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 23 Aug 2016 00:26 Download mesaj |
|
|
|
O seara frumoasa la tara..cer bun,dar totusi nu suficient de negru pt ate impiedica de galaxiile si nebuloasele vizibile cu 20x60.
Planetele s-au vazut frumos in culorile specifice cu forma sferica.La dso am incercat evident m51..din pacate n-am gasit-o.de fapt n-am vazut-o,poate pe un cer mai negru.
In schimb tot in ursa mare am descoperit M81 cu nucleu si forma eliptica caracteristica.
Observatia a durat scurt,dat fiind cerul mai putin prietenos.Totusi te pierdeai in multimea de stele si roiuri de magnitudini diferite vizibile cu BTC20x60
|
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

Data inscrierii: 11 Aug 2015 Mesaje: 252
Motto: The Bible tells us God created the Universe; Science tells us how He did it; And through my telescope I marvel at His handiwork Localitate: Siret,Suceava
|
Trimis: 26 Aug 2016 11:02 Download mesaj |
|
|
|
Ora 23:30 ,racoare si un cer de nota 10 IMO. Nu m-am putut abtine sa nu scot binoclul sa ma pierd prin Caleaa Lactee. O sesiune scurta de aproximativ 5 minute in care m-am minuat de multimea de stele pe care cerul mi le oferea la oculare. Nu am avut o tinta anume insa am vazut ca Perseus e pozitionat destul de bine si am vazut roiul dublu....o minunatie,2 perle pufose,iti incanta privirea de fiecare data. Am mai identificat multe ale roiuri,dar din pacate nu stiu care au fost,cum am mai spus nu am avut planuri facute si nici nu stiu ce sunt prin zona aia. Sunt foarte amator. Dupa ce a plecat un nor am aruncat o privire si la Andromeda pe care am vazut-o mai luminoasa ca niciodata. In rest Mizar si Alcor pe care le-am despartit pentru prima data(nu ca ar fi mare lucru). In rest multe asterisme frumoase,stele duble poate. Am avut impresia ca vedeam si o nebuloasa,dar cred ca era un norisor pierdut. Da,si norii sunt frumosi cateodata,chiar foarte frumosi pe un asa cer. O seara buna pentru mine
_________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
|