Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235651 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2866 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
katran Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2014 Mesaje: 479
|
Trimis: 10 Aug 2015 17:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: EQ wedge DIY |
|
|
|
M-am inspirat dupa niste imagini de pe net ... am mai combinat niste idei , si mi-a iesit asta .
Teoretic , ar trebui sa poata sustine o montura de vreo 10 kile , reglaj fin pe azimut de 10-15 grade ,
cam la fel si pe altitudine .
Vrau sa prezint mai intai aici schita preliminara , inainte sa ma apuc de ciopartit materiale ... poate
am grasit pe undeva si nu ma prind ... as aprecia eventuale pareri pro si/sau contra , corectii , etc .
va multumesc.
P.S.
Ca si dimensiuni orientative , discul de la baza are un diametru de 150mm si o grosime de 20mm
cheers. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Aug 2015 17:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Eu as face urmatoarele modificari.
Avand in vedere ca vrei sa pui o montura usoara, nu una de 30-40 kile, si un telescop foarte greu deasupra, conteaza mai putin daca ai centrul de greutate fix deasupra axului trepiedului (evident, in cazul in care nu ajungi prea departe). Foarte mult conteaza sa nu te lovesti cu montura de placa de reglaj azimutal, adica de baza, si mai ales de butoanele de reglaj si de blocare de pe ea. Si sa ai loc sa le actionezi cu ceva forta, ca de ele depinde toata orientarea. De asemenea, asa cum e acum poti sa te lovesti si de butonul de reglaj in altitudine.
De aceea, as face un montaj in V simplu, cu reglajul de altitudine pus sus, nu jos, si cu toate butoanele in jos. Cel putin pana imi vine o idee mai buna. Sau, daca sunt sigur ca nu lovesc placa, pot sa o las si asa, dar mut toate butoanele. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 11 Aug 2015 10:14 Download mesaj |
|
|
|
Bun ... deci o prima problema ar fi coliziunile ... O.K .
Instrumentul pe care intentionez sa-l folosesc are vreo 5 kile ( o luneta ED110 AstroProfessional ) ,
iar montura va fi probabil una shop-made ... nu depaseste 5-6 kile .
Am facut niste simulari de miscare si nu apar probleme ... dar o sa verific inca o data . Multumesc .
O sa mut rozeta de reglaj pe altitudine la celalat capat al surubului , in felul asta o sa iasa complet din
peisaj ... celelalte insa , trebuie sa ma mai gandesc nitel .
Alte pareri ? |
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 11 Aug 2015 13:46 Download mesaj |
|
|
|
Cam asta ar fi directia / scopul final ...
......................... |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11349
|
Trimis: 11 Aug 2015 23:40 Download mesaj |
|
|
|
In general monturile au reglaj pt. EQ, dece vrei sa faci una? |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Aug 2015 00:41 Download mesaj |
|
|
|
La o montura atat de mica, un wedge mi se pare overkill. Mai util si mai usor ar fi, dupa opinia mea, un sistem ca la SW AZ6, care iti permite sa folosesti montura si in mod alt-az. Mai ales ca pui un refractor bun pe ea, si e o placere sa folosesti asa ceva la observatii terestre, sau la fotografie de zi. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11349
|
Trimis: 12 Aug 2015 01:04 Download mesaj |
|
|
|
Si mie imi place AZ-ul de la SW. Pe de alta parte basculez in mod curent EQ5-ul pt. terestru cu luneta. |
|
Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 12 Aug 2015 14:42 Download mesaj |
|
|
|
Hmm ... eu vreau sa construiesc o montura A/Z ( cam cum e aia de la Losmandy ) , pe care
s-o pot folosi si in mod EQ , si d-aia i-mi trebuie un wedge ... plus ca vreau sa clonez si
tripodul de la Avalon ... E un proiect mare , si o sa dureze ceva ... si d-aia as fi vrut sa-l discutam
nitel aici , inainte de orice .
......................... |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|