Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon_registax9.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224025
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Corector Keller 0.73x


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 04 Mai 2012 13:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

nobody a scris:
Pe de alta parte, termografia poate fi foarte inselatoare, mai ales la metale.

Da, ai dreptate dar partial. Metalele slefuite au un coeficient de emisivitate mic (0.15...0.35), cu cat sunt mai lucioase, cu atat sunt mai mici coeficientii si cu atat mai mare este eroarea de masurare. Dar, pentru a evita aceasta capcana, se lipeste pe suprafata lucioasa de masurat niste banda adeziva izolatoare, care are acest coeficient 0.95....0.98, ceea ce face ca eroarea de masurare sa devina nesemnificativa.
Asta e pe scurt, de fapt povestea e mai lunga si chiar un pic mai complicata, se ia in calcul si temperatura refectata a mediului, care se determina si ea intr-un anume fel.
Dar, daca se respecta toate astea si nu se ia "ad literam" ce arata camera, determinarile sunt foarte precise, cu corectiile de rigoare aplicate.
Sus
psemil
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Aug 2010
Mesaje: 888




MesajTrimis: 03 Feb 2013 14:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

A trecut ceva mai bine de un an de cand folosesc corectorul acesta (KORRR2-Keller) de la ASA.

Am mai rezolvat din probleme
: am filet la focuser si corectorul sta drept, am refacut bariletul, oglinda primara nu mai poate aluneca in barilet. Am schimbat toate suruburile de colimare si am marit secundara la 75mm. Focuserul este colimabil. Din nefericire telescopul a devenit mai greu cu 0,5kg, si o bara losmandy lunga aproape cat telescopul a mai adaugat 0,5kg. Oricum telescopul a castigat enorm la capitolul rigiditate, pastrandu-si colimarea chiar si dupa un drum cu masina spre varful muntelui.

Asa ca am rezolvat partial principala problema din trecut (prin rigiditate), iar atunci cand trebuie recolimat telescopul refac toti pasii Sad - colimarea mecanica a secundarei, si apoi optica, capacel gaurit, cu chesire, laser si apoi laser+barlow. Ma gandesc la un CatsEye Colimation - http://www.catseyecollimation.com/
Una peste alta, am ajuns sa ma descurc binisor, insa cum spuneam anterior, probabil ca cineva cu mai multa indemanare se putea descurca mai bine ...

Nu am mai folosit MPCC deloc, iar la acest corector, nici adaptorul de 63mm, ci numai pe cel de 65 de mm, folosind corectorul KORRR2 numai la distanta recomandata de ASA. Am observat ca la o colimare foarte atenta coma se reduce semnificativ pe senzorul de 26mm diag, char si la distanta recomandata de ASA (65mm intre senzor si corector desi ei recomanda folosirea unui senzor de 20mm diag).

Ce ramane indiferent de colimare este curbura campului destul de mare - 25%, ceea ce face foarte grea alinierea imaginilor din seri diferite si mai ales alcatuirea unui mozaic.
Am studiat "la microscop" imaginile pe canale de culoare ...si daca pe aprox 2/3 din senzor "stelele R, G, B" se suprapun OK, spre marginile senzorului si in colturi nu se suprapun perfect.

Probabil un kaf 8300 , sau in cazul meu - Canon, un crop ar fi mai potrivit, insa (greseala mea) tentatia de a pastra intreg cadrul este prea mare... de aici si o parte din probleme.

Partea buna
este ca e foarte luminos, extrem de luminos, semnalul strangandu-se relativ repede. 4 ore de semnal fiind orecum suficiente pentru o poza draguta.
Una peste alta dupa ce am rezolvat multiplele probleme, pot spune ca imi place desi nu este perfect.
Sus
psemil
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Aug 2010
Mesaje: 888




MesajTrimis: 26 Aug 2013 21:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Au trecut 2 ani de cand folosesc acest corector si acum odata cu folosirea uneltelor de la Cats-eye colimation am reusit sa ma apropii de o colimare buna la f/3,35.

Veti spune ca nu e bine, ca in colturi stelele sunt deformate, insa eu sunt fericit ca deformarile sunt aproape simetrice... corectorul ASA 0,73x avand o imagine corectata pe 20mm.



M101.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  903.3 kb
 Vizualizat:  de 5117 ori

M101.jpg


Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6435



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 27 Aug 2013 01:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Microscopul meu are doua defecte. Unul e ca nu vrea sa stea lipit de ecranul laptopului. Al doilea ar fi ca nu-l am. Laughing Poate ca trebuie sa cumpar unul.

Asa ca nu am vazut defectele alea mari de care zici. Dar te cred pe cuvant.

Lasand gluma, cred ca esti ''pi shentru''. Si eu am vazut si poze considerate foarte tari, pe plan international, cu defecte mai mari.

_________________
Dragos N
Sus
aandrei
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Ian 2013
Mesaje: 492

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei.

Localitate: Constanta

MesajTrimis: 05 Feb 2014 10:35 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In lupta asta cu un FWHM sub limita de perceptie a simturilor umane mi se pare ca SE IMPUNE automatizarea focusarii si delegarea acestei operatii calculatorului. Nu am inca experienta insa am vazut relatari ale altora care in acest fel au trecut de la un FWHM de 3 si ceva la unul de 1 si ceva.
_________________
Newtonian Dobson Capella 10", F 4,7
Sus
aandrei
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Ian 2013
Mesaje: 492

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei.

Localitate: Constanta

MesajTrimis: 14 Feb 2014 10:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

"MetaGuide allows me to obtain sub-2" fwhm stars with a Celestron CGE and 11" SCT at 2800mm f.l. and 0.45" per pixel. The key is an accurate and low latency centroid that can be chased aggressively to overcome gearbox and bearing noise. This pushes autoguiding of a mid-range mount into a realm of performance that normally requires adaptive-optics.

MetaGuide is free, easy to use, works with any type of telescope, and most video cameras."
"What does MetaGuide do?
Allows a high power view of a star and its diffraction pattern even when seeing is not ideal
Shows a "coma dot" over the live star that guides collimation so the user just centers the dot over the star. This takes the guesswork out of collimation while keeping it interactive and realtime
Compares the observed diffraction pattern with theory, including secondary obstruction effects
Provides a simple "dump" of the raw and steady images of the star, along with a plot that shows how the stellar profile compares to theory, plus numeric values for the actual and theoretical FWHM's. This provides an objective and quantitative measure of a telescopes true performance, with less dependence on good seeing
Measures flexure/mirror flop using two telescopes, two web-cams, and two instances of MetaGuide that link to each other
Automatically re-centers the telescope during collimation so you can concentrate on the collimation adjustments and not have to re-center manually after each change
Acts as an autoguider with seeing effects partially removed from the error, so the "chasing of the seeing" is directly reduced
Locks onto a user-specified error frequency and corrects for it proactively, acting like a new level of periodic error correction that does not rely on indexing and can work at higher frequencies
Calculates centroid based on live view of stars using a very different algorithm than simple "center of gravity." To reach fainter stars, the frames may be stacked first for the effect of long exposures
Provides graphical output and logs of drift and periodic error in your mount, including the "noise" that can be hard to remove with PEC (Periodic Error Correction).
How does it work?"

_________________
Newtonian Dobson Capella 10", F 4,7
Sus
psemil
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Aug 2010
Mesaje: 888




MesajTrimis: 06 Aug 2014 00:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am inceput acest topic acum 3 ani, avand dorinta de achzitionare a acestui corector si am descris tot drumul parcurs de la imagini cu stele alungite la imagini cu stele perfect rotunde.

Odata cu trecerea CCD cu senzor kaf 8300, diagonala 22mm, (cu 4 mm mai mica decat a senzorului canon APS-C) din imagini au disparut stelele alungite. Mai mult decat atat am crescut backfocusul la 65,5mm exact asa cum se recomanda in documentatia ASA. Astfel cu fiecare crestere a backfocusului fwhm s-a imbunatatit ajungand acum in luminanta la 2,8 la expuneri cu 150% mai lungi decat cele facute cu DSLR (10 min).
Mai mult decat atat stelele din colturi nu mai sunt alungite (dupa o colimare atenta). Apropo focusul este automat.

Poza este un cadru individual facut la Lisa fara dark flat bias, doar tras de histograma in pix si salvat jpeg. Daca cineva doreste fit sau cr2 pentru test va stau la dispozitie.


Ca si concluzie: in sfarsit ma declar foarte multumit de acest corector, l-am folosit neintrerupt timp de 3 ani si ma bucur ca rezultatele mele cu el au fost din ce in ce mai bune, (ma refer la calitatea spot-ului) fwhm reducandu-se constant de la 4,2 la inceput la 2,8 acum. Evident nu este cel mai bun, un corector Winne este superior, insa nu reduce distanta focala decat cu 0,95 winne vs 0,73 korrr2 (keller).

Apropo cred ca acet topic ar putea fi mutat la rubica review instrumente.



M101-z2-004L.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1 MB
 Vizualizat:  de 4602 ori

M101-z2-004L.jpg


Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6435



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 06 Aug 2014 04:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

foarte bun rezultatul. felicitari.

Da, poate fi mutat topicul, daca vrea Catalin.

_________________
Dragos N
Sus
auriga
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Dec 2008
Mesaje: 2114



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 06 Aug 2014 09:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Foarte bine arata pentru un singur cadru!
P.S. Imi trimiti si mie un FITS sa vad cum se descurca Astrometrica.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4

Download topic
Pagina 4 din 4
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact