| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
bogdan.m Membru

Data inscrierii: 24 Aug 2013 Mesaje: 14
|
Trimis: 30 Aug 2013 18:55 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Constructie luneta |
|
|
|
As dori daca se poate putin ajutor. Am cateva lupe destul de marisoare si as vrea sa-mi fac o luneta cat de cat decenta.(etichetele cu numerele este distanta focala in cm)
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
830.83 kb |
| Vizualizat: |
de 10955 ori |

|
|
794.31 kb |
de 10955 ori |

|
|
627.92 kb |
de 10955 ori |

|
|
835.71 kb |
de 10955 ori |

|
|
807.2 kb |
de 10955 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 3002
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 30 Aug 2013 19:49 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Trebuia sa lasi obiectivul in pace si sa incerci sa-i valorifici potentialul in starea lui originala.
Monteaza lentilele la locul lor si incearca sa afli focala ansamblului.
Vezi ca biconvexa de la iesire nu e simetrica si are doar o pozitie corecta.
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
bogdan.m Membru

|
Trimis: 30 Aug 2013 21:04 Download mesaj |
|
|
|
40 cm
pe el scrie EPICLAR f=430/3.5 daca ajuta la ceva.
|
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 30 Aug 2013 22:50 Download mesaj |
|
|
|
Obiectivul are focala de 430mm si provine de la un epidiascop .
Asa cum e , diafragmat la vreo 80 mm poate fi folosit ca RFT dar nu mai mult de 20-25 x grosisment.
Asta daca lentilele componente sunt bine aliniate. Lucru pentru care domnii de la IOR nu prea s-au dat de ceasul mortii .
Dar merita incercat.
|
| Sus |
|
 |
bogdan.m Membru

|
Trimis: 31 Aug 2013 14:33 Download mesaj |
|
|
|
| Mda, deci trebuia sa incep cu inceputul. Sunt varza la optica si nu am inteles absolut nimic din ce ai zis. Am mai facut rost de 2 lentile, o biconvexa cu focala de 10si o concava-convexa cu focala de 18 (daca intra luminca prin partea concava).
|
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 31 Aug 2013 15:19 Download mesaj |
|
|
|
Baga-ti nasul oleaca prin partea de optica a forumului si nu va mai fi nevoie sa pui atatea intrebari.
Pe scurt , cea mai buna dintre lentilele pe care le ai , va fi cea cu focala cea mai lunga .
Dar mai bun decat asta , ar fi sa refaci obiectivul pe care l-ai demontat pentru a-l folosi ca obiectiv.
Chiar daca lentilele convergente ale acestuia au o focala destul de mica , ansamblul format impreuna cu lentila biconcava la mijloc va duce focala finala a tripletului (se numeste asa pentru ca are trei lentile in alcatuire) la cei 430 milimetri care sunt deja inscriptionati pe exteriorul monturii.
Lentila din mijloc , adica dubla concava de 10 cm diametru este esentiala , nu doar pentru cresterea focalei ci chiar mai important , pentru reducerea aberatiilor date de celelalte doua lentile .
Asa ca daca nu montezi totul exact cum era , cu lentilele alea mari si groase nu faci nici un rahat !
Cel mult poti sa dai foc la ceva , daca ai soare.
|
| Sus |
|
 |
bogdan.m Membru

|
Trimis: 31 Aug 2013 16:48 Download mesaj |
|
|
|
| poi obiectivul l-am refacut, l-am demontat doar ca sa pun poze cu lentilele din interior. Dar eu vreau sa stiu de ce anume mai am nevoie pentru a face un telescop.
|
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2935
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 31 Aug 2013 18:43 Download mesaj |
|
|
|
| Pai in primul rand de vointa, apoi de stiinta si in ultimul rand de niste lentile.
|
|
| Sus |
|
 |
bogdan.m Membru

|
Trimis: 31 Aug 2013 19:52 Download mesaj |
|
|
|
| Poi vointa si lentile am, iar cat despre stiinta de aia sunt aici si va cer ajutorul dvs. Sa nu credeti ca stau ca un idiot si astept toate chestiile mura-n gura ma documentez incontinuu dar nimic nu ajuta mai mult ca si un sfat de la cineva care chiar stie cu ce se mananca optica, din punctul meu de vedere.
|
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2935
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 31 Aug 2013 21:04 Download mesaj |
|
|
|
| bogdan.m a scris: | | Mda, deci trebuia sa incep cu inceputul. Sunt varza la optica si nu am inteles absolut nimic din ce ai zis. |
Poate a sunat un pic mai dur ce am spus inainte, dar nu a fost cu rautate. Daca esti varza, dupa cum tu insuti spui, atunci nu ai nevoie doar de cateva sfaturi. Pune mana pe carte si cand ai ceva important de intrebat, sigur vei primi sfaturi pretioase. Toata lumea de pe aici are buna vointa (mai putin eu, desigur) si vei afla tot ce vrei. Dar trebuie sa ai o baza. Abc-ul trebuie sa-l sti daca vrei sa citesti.
Sper ca nu te-ai suparat prea tare.
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10115
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 31 Aug 2013 23:14 Download mesaj |
|
|
|
bogdan.m
Tipul de telescop pe care poti sa-l construiesti cu acest obiectiv este un caz particular de luneta numita ''copyscope'',caracterizata prin calitate scazuta la pret scazut (hm,ma rog).
Asa cum deja ti s-a spus,poti sa construiesti cu acest obiectiv un ''copyscope'' pentru mariri mici.
Si eu am un asemenea tub optic si nu am putut sa trec cu el de 27x .
Ultimele doua poze de mai jos prezinta un copyscope realizat cu un obiectiv ca al tau, prin anii '70 , de catre regretatul astronom amator Tony Pintea din Vaslui.
Mai adaug cateva exemple de lunete copyscope ,printre care se afla prima luneta construita de prietena mea de pe 60mmtelescopeclub,d-na Carol.
Spor la citit,invatat si apoi construit.Mircea
|
47.69 kb |
de 10719 ori |

|
|
82.65 kb |
de 10719 ori |

|
|
53.5 kb |
de 10719 ori |

|
|
6.79 kb |
de 10719 ori |

|
|
10.23 kb |
de 10719 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 01 Sep 2013 00:49 Download mesaj |
|
|
|
"Copyscope"-ul e, de regula, mai bun decit tripletele Taylor concepute sa lucreze la luminozitati mari, cu doar 3 lentile componente.
Am si eu un obiectiv de copiator, design simetric din 4 lentile, gen dublu Gauss.
Dintr-un triplet Epiclar, precum cel despre care se vorbeste aici, am scos un obiectiv rezonabil in urma reoptimizarii (am mai scris pe tema asta). In final, corectia zonei centrale s-a facut in detrimentul celei marginale pe care am sacrificat-o, reducind pupila de intrare la ~76mm. Imaginea furnizata se mentinea buna utilizind un ocular f6mm, deci G=72x.
Nu mai am schemele precise, dar stiu ca am redus ambele distante dintre lentile cu citiva milimetri. Lentila divergenta are razele de curbura apropiate ca valoare, dar conteaza mult pozitia acesteia.
Nu va speriati de implicatiile "stiintifice"!... intr-o luneta astronomica (Kepler) intra totusi doar doua lentile. Inclusiv eu mi-am inceput drumul prin experimente, nu prin devorarea teoriei.
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Sep 2013 01:02 Download mesaj |
|
|
|
Bogdan, o bună sursă de informații găsești pe topicul http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0 cu multe exemple practice, formule de calcul de bază și explicații esențiale.
Și eu am construit la început lunete din lentile simple, de ochelari, apoi din ce lentile am găsit prin piață dar abia când am studiat mai în amănunt despre aberațiie optice și despre construcția acromatelor am înțeles ce-i cu dubletele, tripletele și alte felurite lentile. Între timp am fost la o eclipsă la Observatorul Astronomic și m-am uitat prin instrumentele altor mai vechi pasionați și în urma discuției cu ei am aflat despre forum. Ajungând aici am învățat enorm și am luat deciziile cele mai bune cu ajutorul informațiilor găsite aici. Am și copy-scope dar și instrumente mult mai scumpe și mai performante, cu răbdare și investiții, mai ales ca timp, muncă, studiu, observații. Trebuie răbdare, este o calitate esențială pentru un astro-amator. Succes! Ținem aproape!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
bogdan.m Membru

|
Trimis: 01 Sep 2013 10:00 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc. O sa incerc sa asimilez cat mai multe informatii de pe acel topic.
|
|
| Sus |
|
 |
suntonlain Membru

Data inscrierii: 02 Sep 2013 Mesaje: 6
Motto: Nihil sine Deo Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Sep 2013 06:30 Download mesaj |
|
|
|
Aș avea o întrebare.
Am un handycam cu zoom optic 54x.
Mai are și zoom electronic, dar am impresia că nu merge corect și o să merg cu gagetul la verificat, fiind în garanție.
Deci, dacă îi atașez obiectivul 'EPICLAR f=430/3.5', despre care domnul Mircea Pteancu spune are zoom optic 27x,
în final ce zoom optic va avea ansamblul astfel format ?
Zoomul optic rezultat va fi suma (54+27), produsul (54x27) sau diferența (54-27) zoomurilor constituente ?
|
|
| Sus |
|
 |
|