Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233971 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 06 Ian 2013 03:00 Download mesaj |
Titlul subiectului: Canon mod, cutie peltier, coldfinger |
|
|
|
Sunt acum peste 2 ani de cand am inceput sa-mi bat joc de aparatele mele foto. In caz ca mai este vreunul ca mine, impartasesc bruma de experienta pe care am strans-o in acest timp. Sa fiu sincer ma mir ca nu am stricat niciunul din cele 4 pe care le-am avut "pe mana" (mai ales ultimul).
Fara sa o lungesc iata si povestile.
Prima poza: mod astro pe care l-am executat tuturor aparatelor... se stie ca e necesar (nu intru in detalii). Dificultatea este medie insa cu mana fina si rabdare din belsug, o casa foarte curata (pentru a nu "culege" praf pe sticlele din fata senzorului) se rezolva. Timpul total de lucru cam 2 ore ( la "prima auditie" 2 zile).
inspiratia aici http://ghonis2.ho8.com/rebelmod450d1.html
Poza a doua: o incercare reusita de cutie peltier. Modulul peltier se afla intre doua radiatoare unul f subtire de placa videosi altul mare in exterior. A trecut prin mai multe stadii - un radiator mic de aluminiu - ineficient, unul foarte mare heat pipe cu + aluminiu - rezultate excelente insa cu tot cu camera foto si corector aveam 1,95kg, varianta 3 - rad de cupru eficienta f buna 1,7kg si temp sub mediu 15 grade. Foarte reusit pentru un refractor, in cazul meu mai trebuiau 3 cm de backfocus pentru a insera bine corectorul in focuser de la newton.
sursa de inspiratie http://ghonis2.ho8.com/rebelmod450d16c.html
Poza a 3-a prezinta cel mai dificil mod... cu racire interna. Existau doua posibilitati: una eleganta in care toate piesele necesare sunt puse intr-o cutie noua, si una barbara in care se face loc (taie) elementelor de racire in carcasa standard a aparatului foto.
Ne-au trebuit cam 2 luni pentru prima versiune functionala (am muncit 3 oameni) si inca 6 pentru a finisa rezultatul.
In prima versiune aveam o tabla subtire Cupru de 1 mm, inlocuita apoi cu una de 2,2mm - mult mai eficienta.
Am incercat si un radiator exterior de cupru (termaltake) insa inafara greutatii suplimentare nu a adus nimic. Din acest motiv am pastrat radiatorul de Aluminiu.
Senzorul are integratele acoperite cu lipici "hot glue" pentru a nu risca condensul pe integrate, placa de cupru este prinsa de senzor numai in partea stg cu 2 suruburi, apoi este prins si de cadrul aparatului in 3 suruburi. Distantoarele sunt de textolit (am uitat ce grosime au).
O rezistenta de nichelina de 20 ohmi se gaseste in partea anterioara a senzoruluipentru a nu avea condens pe sticla. E alimentata de un LM 314 care e pozitiona in exterior sub mufe - pe radiator.
aparatul este alimentat la 12v tot sub mufe... e un 7508 (cred)
2 senzori de teperatura unul pe codfinger langa senzor foto indica temperatura si altul e pentru termostat... se conecteaza printr-o mufa jack (4 contacte) situata deasupra mufei de alimentare.
alimentare mufa 3 contacte: 12V, null, - peltier comandat de termostat, sau 12V, null, si + peltier legat la o sursa de tensiune variabila.
oglinda si alte componente "inutile" le-am scos.
si multa izolatie... si multe reglaje pentru a nu deforma senzorul sub presiunea tablei de Cu.
in zona anterioara am izolat cu un Astronomik CLS (pe care e ceva praf).
sursa de inspiratie ... http://www.astrophoto-sv.com/index.php?p=1_84 si http://thaiastro.nectec.or.th/hypermod/
Performanta: 20 de grade sub mediu, temperatura este tinuta de termostat in marja de +-0.2 grade in jurul valorii tinta, si greutatea finala 0,78kg. Poate fi folosit cu OAG (asta a fost si tinta).
Cam asta e.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
379.27 kb |
Vizualizat: |
de 4025 ori |

|
|
409.19 kb |
de 4025 ori |

|
|
684.34 kb |
de 4025 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 06 Ian 2013 12:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Deci ai un CCD acum ... bravo!
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 06 Ian 2013 12:23 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari, e o mare realizare camera racita . (ai salvat o gramada de bani)
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2285
|
Trimis: 06 Ian 2013 12:56 Download mesaj |
|
|
|
Esti tare Emil, jos palaria Super ca ai postat aici si pentru alti aventurieri.
Zi-mi te rog, ce element peltier ai folosit? De unde l-ai cumparat?
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 06 Ian 2013 13:38 Download mesaj |
|
|
|
Multamesc Nu e chiar un CCD performant, insa e mult mai buna decat o camera neracita.
@catalin - peltier-ul este cumparat de la un magazin de electronice cu 40 ron, 40x40mm si 40W.
|
|
Sus |
|
 |
mflorian Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011 Mesaje: 473
|
Trimis: 06 Ian 2013 13:41 Download mesaj |
|
|
|
Felicitări. Am văzut că unii de pe cloudynights au inițiat diverse mici afaceri pe acestă temă.
_________________ Celestron C8 SGT XLT Advanced GOTO
Nikon D7000 |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9697
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Ian 2013 13:51 Download mesaj |
|
|
|
"Chapeau"! Acum te poti apuca de operatii pe cord!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|