Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236157 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2872 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Romero Gumendo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
mihai Membru

Data inscrierii: 14 Mai 2012 Mesaje: 87
Motto: Unde E Iluziile Mele ? Localitate: nicosia
|
Trimis: 28 Noi 2012 13:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: Colimare Newtonian |
|
|
|
incepe sezonul de observatii astronomice ! cer bec,aer racoros,fara praf etc. am scos tubul pe balcon. e praf,este decolimat tare ! l-am dat de pereti de cateva ori in timpul depozitarii....
acum,am citit si vazut clipuri cu colimare,dar TOTI imi explica cum sunt ei mari si tari si cum aliniaza ei atat de bine oglinzile intre ele.... bun,cum fac,am intrebat ? pai, cica sa gasesc intai pe primara "a marked center" .le-am explicat ca nu am asa ceva,primara mea neavand nici un mark. aaaaa,atunci nu se poate,a venit raspunsul. trebuie sa ai ! pai daca nu am, cum trebuie sa am? nu am si gata!
cred ca am intrebat pe cine nu trebuie!
sper sa gasec aici ajutor, ca de multe ori romanii sunt muuult mai buni la o multime de chestii decat strainezii. aia sunt praf,fara busola spun ca nordu nu exista.... _________________ Newtonian 10" reflector EQ 5
Meade Plossl 32 mm,Antares Plossl 25 mm,Celestron Ortho 7mm,Nagler Televue T6 9 mm,x2 achromatic barlow |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11381
|
Trimis: 28 Noi 2012 14:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Incearca totusi sa marchezi centrul cu un cerculet mic (~1cm diametru).
Eu am facut cateva improvizatii:
- capacelul de 1.25" cu gaura in centru, priveam prin gaura si il aliniam
- o oglinda cu o gaurica in stratul reflectorizant, am pus-o pe protocular si priveam prin ea incercand sa aliniez reflexiile
Mai poti folosi:
- un colimator laser
- un colimator chesire
Problema e ca desi m-am tot chinuit vreo doi ani tot mi-e neclar cum se colimeaza newtonul. Ce pot sa-ti zic e ca totusi vizual nu prea imi dadeam seama ca e necolimat, doar fotografic se vedea diferenta, in plus conteaza si turbulentele din tub si cele atmosferice, chiar mai mult decat decolimarea.
Spor. |
|
Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 28 Noi 2012 15:44 Download mesaj |
|
|
|
fara cerculet, cel mai bine cred ca ar fi un colimator laser. _________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
Sus |
|
 |
mihai Membru

|
Trimis: 28 Noi 2012 18:31 Download mesaj |
|
|
|
am si laser si capace cu gauri si detoate . nu merge fara sa ai centru de la primara marcat cu ceva . pfff, trebuie sa scot primara,sa masor,si sa fac cu un marker o dudă in mijloc . imi e teama sa scot primara,poate o scap pe gresie _________________ Newtonian 10" reflector EQ 5
Meade Plossl 32 mm,Antares Plossl 25 mm,Celestron Ortho 7mm,Nagler Televue T6 9 mm,x2 achromatic barlow |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 28 Noi 2012 18:32 Download mesaj |
|
|
|
Folosind un colimator laser tocmai ca ai nevoie de un cerculet pe oglinda principala.
Daca nu ma inseala memoria, chiar aici pe forum am vazut cum cineva si-a marcat cu un cerculet centrul oglinzii principale. Cauta la Self-made fara sa disperi (oricum vei gasi multe lucruri interesante acolo) si vei gasi cum sa faci asta.
Colimarea cu laser la newtonian se face asa:
- aduci port-ocularul in pozitia de minim (cat mai aproape de tubul telescopului) si introduci colimatorul laser in locul ocularului
- dai drumul la laser si te uiti pe sus prin tubul telescopului ca raza laser sa ajunga in Cerculetul din centrul oglinzii principale, cerculet pe care tocmai l-ai trasat cum se explica unde ti-am spus sa cauti
- daca nu pica in cerc, reglezi oglinda secundara din cele 3 suruburi cu cap inbus pana ajungi cu raza laser in centrul cercului care e centrul oglinzii principale
- trebuie sa faci asta cu grija, fara sa strangi foarte tare sururburile sau sa le desfaci prea tare, ca sa nu risti vreun accident. Tot din acest motiv, colimarea o faci cu tubul telescopului la orizontala - daca scapi o scula in tub sa nu se duca si sa-ti sparga oglinda principala ca e jale !
- te intorci la port-ocular si te uiti unde se intoarce raza laser in colimatorul cu laser. Daca e bine colimat, traseul razei trebuie sa fie acelasi la dus ca la intors, deci raza laser trebuie sa se intoarca exact de unde a plecat, adica in laser. De obicei nu e asa, si asta se vede pe cadranul inclinat la 45 de grade al colimatorului laser.
- in spate la oglinda principala ai 6 suruburi - 3 de reglaj si 3 de fixare a oglinzii in pozitia reglata.
- le desfaci pe cele de fixare si umbli la cele de reglare pana cand raza laser face ce zisei mai sus - se intoarce la origini
- dupa ce ai ajuns acolo, strangi la loc usor suruburile de fixare si gata.
Nu stiu o alta metoda de colimare in care sa nu ai un marcaj pe oglinda principala, oricare ar fi el. Am facut colimare si fara colimator laser, cu un tub de film foto in care am facut o gaura minuscula si am pus un triunghu reflectorizant pe interior, dar marcajul de pe oglinda principala tot trebuie sa existe (cel mai bine in acest caz ar fi ca acel a marcaj sa fie tot un triunghi, intors invers fata de cel de pe capac - tehnica e un pic mai complicata dar mai precisa, in ciuda faptului ca nu foloseste tehnici ultramoderne).
Cam asta e. Bafta si spor la treaba.
Colimarea este unul din cele mai importante si de baza tehnici pe care trebuie sa o stie orice astronom amator care se respecta.
PS - vezi ca mai este un articol excelent al lui Marcel Jinca, tot aici pe forum, in care povesteste despre tehnicile de colimare, mai bine ca mine, cu poze cu tot. |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 28 Noi 2012 18:44 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3679
|
Trimis: 28 Noi 2012 19:09 Download mesaj |
|
|
|
Se poate colima si fara dispozitive doar ochii din dotare si un pic de judecata si desigur fara cerculete pictate pe centru . Faceam colimare la Newton si inainte sa existe calculatoare net, firme de revanzare instrumente . pe vremuri amatorii (nu existau in rom telescoape facute de fabrica) aveau oglinzile secundare dreptunghiulare sau ovale dar netaiate oblic ... in final testul pe stea . |
|
Sus |
|
 |
mihai Membru

|
Trimis: 28 Noi 2012 20:38 Download mesaj |
|
|
|
multimesc pt sfaturi !
am scos oglinda (nu am scapat-o,pfff)
am asezat-o pe pat
era plina de praf
am dat cu o carpa pe ea si s-a intins prafu ala peste tot
m-am enervat si am bagat un spray pe ea de curatat ochelarii ca altceva nu am in casa. am sters dupa aia cu o carpa,a iesit bine.
acum sunt gata si nu prea. nu am cerc de 10 inch in casa.
ma chinui sa fac in paint un cerc de 10 inch,il printez,si iese ciudat intr-un fel, nu se aseaza cum trebuie pe oglinda
unde sa gasesc un cerc de 10 inch acum ?
are cineva scanat gata sa ii dau un print ?
nu ii dau de cap _________________ Newtonian 10" reflector EQ 5
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 28 Noi 2012 20:51 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
pacostiro Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2011 Mesaje: 64
|
Trimis: 28 Noi 2012 20:59 Download mesaj |
|
|
|
Foloseste un compas si un creion, e mult mai precis. E bine sa lucrezi foare ingrijit, tolerantele la colimare sunt foarte mici la telescoape cu raportul focal mic, sub 1mm (0.5mm mai precis la un F=4.7 http://www.catseyecollimation.com/Newtonia...rances.pdf).
Nu trebuia sa cureti asa oglinda, dar acum daca ai facut-o asta e. Cel mai bine se curata fara atingere, exista pe youtube exemple cum se procedeaza dar in general se recomanda curatarea cat mai rar. Trebuie sa fie foarte mult praf ca sa afecteze imaginea.
@ursamajor e posibil sa fi aparut zgarieturi fine, dar efectul nu ar trebui sa fie observat. Sunt ca niste obstructii dar nesemnificative in comparatie cu spiderul si oglinda secundara. |
|
Sus |
|
 |
emilf Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010 Mesaje: 812
|
Trimis: 28 Noi 2012 21:03 Download mesaj |
|
|
|
Dar compas cu creion si o foarfeca nu ai ?
Sa nu mai stergi vreodata oglinzile pe uscat, se spala cu apa si detergent lichid de vase fara coloranti sau arome si se clatesc cu multa apa dedurizata, la final in pozitie verticala se tamponeaza cu servetele fine neparfumate gen Zewa, poti sa citesti topicurile din forum din care obtii toate informatiile. _________________ The only thing necesary for the triumph of evil is for good men to do nothing. -Edmund Burke- |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 28 Noi 2012 21:11 Download mesaj |
|
|
|
In general nu prea atingi oglinda nici cu o pana. Sub jet de apa, la sfarsit clatesti cu apa distilata de aia de pus la masini, o lasi inclinata sa se scurga, picaturile aluneca imediat, nu stau sa balteasca ca sa trebuiasca sa o stergi cu hartie. Never ever nu atingi cu nimic, se zgarie intantaneu orice ai utiliza.
Nu-ti trebuie soft, iei un compas sau o rigla si determini centrul unui cerc, il gauresti si suprapui foaia pe oglinda doar ca sa marchezi centrul, fara sa atingi oglinda, ulterior tragi un cerc cu mana. |
|
Sus |
|
 |
mihai Membru

|
Trimis: 28 Noi 2012 21:21 Download mesaj |
|
|
|
nu am compas. am o rigla,markere,o imprimanta si cam atat .
da-o spume de oglinda ca e curata !! daca ma enervez sa vezi ce o tamponez eu direct sub duș !
e vorba sa marchez centru si atat. _________________ Newtonian 10" reflector EQ 5
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 28 Noi 2012 21:24 Download mesaj |
|
|
|
Atunci pune rigla pe diametrul oglinzii, marcheaza jumatea pe oglinda, misca linia la 90' marcheaza din nou pe oglinda, si centrul va fi pe acolo pe undeva. Cu o linie si un creion poti face un cerc foarte misto.
Daca o mai dai mult in spume, degeaba o sa colimezi tu perfect ca tot nu vezi bine, deci ai grija de oglinda ca e destul de sensibila. O fi ea curata dar asta nu e tot. |
|
Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|