Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234502 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2845 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6890
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Iun 2013 17:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: Sigma 70-200mm F2,8 |
|
|
|
Am achizitionat recent acest obiectiv foto, si pentru ca am vazut ca exista ceva interes fata de el, o sa scriu un review, in mai multe episoade, pe masura ce voi cunoaste mai bine performantele acestuia, centrat, fireste, pe folosirea lui in astrofoto.
Pe numele lui complet, Sigma 70-200mm F2.8 EX DG APO Macro HSM II, este un obiectiv care a fost scos din productie, si inlocuit cu o varianta care include si stabilizare optica. Eu am insa un Pentax K-5 si unul K-r, ambele avand stabilizare in aparat, asa ca un obiectiv fara stabilizare interna este exact ce imi trebuie. L-am luat secondhand, si eram extrem de curios sa vad daca da rezultatele promise. Si nu aveam asteptari foarte mari, dar speram la mai bine decat la celalalt tele pe care il am, un Tamron 70-300mm, F4-5,6.
Fara sa dau un raspuns definitiv, totusi, pana acum, aceste asteptari au fost cu mult depasite. Si asta din trei motive.
Primul este lipsa aproape completa a aberatiilor cromatice. Am facut fotografii la subiecte puternic contrastante, alb pe fond inchis, si nu am putut discerne in mod clar vreun halou colorat. Evident, ramane sa-l mai testez in continuare in acest sens.
Al doilea motiv este lipsa totala a comei, pe care am observat-o la alte obiective cu care am mai incercat eu sa fac ceva astrofotografii. si asta se poate vedea in fotografiile pe care le-am postat in acest topic:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=115225#115225
Al treilea motiv, dar principalul, este viteza. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu limbajul din foto, un obiectiv este lent daca are un raport focal mare, si este rapid daca are un raport focal mic. Astfel, un obieciv cu F2,8 va fi de 2 ori mai rapid decat unul cu F4 si de 4 ori fata de unul cu F5,6. Asta permite realizarea unuor fotografii cu timpi mult mai scurti de expunere, lucru important atat pentru fotografi, dar si pentru astrofotografi, avand in vedere ca numarul de nopti senine in Europa e cam de 30%, iar al celor cu cer foarte curat poate fi numarat pe degete intr-un an.
Si lasand dizertatia la o parte, pot sa spun ca, in urma incercarilor de ani de zile, nu mai credeam ca am sa pot face vreodata fotografie astro cu camera tinuta in mana. Si totusi am reusit. Cu spatele rezemat de un stalp al unui balcon dintr-un bloc din Bucuresti, cu un cer cu ceva pacla, plus poluarea luminoasa de rigoare, duminica trecuta, pe la 3.30 noaptea, am pozat Cassiopeia. Focala a fost de 70mm, expunere 1/8 secunde, ISO 4000, exposure bias -0,3 EV, focalizare manuala. Postez mai jos cadrul neprelucrat, doar cropuit. Mai jos am sa pun o fotografie cu inprejurimile locatiei, in care se poate vedea bine nivelul de poluare din acea seara.
PS. Evident, nu recomand astrofotografia din mana. Aceasta este doar o exemplificare a ce inseamna viteza in fotografie.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
940.91 kb |
Vizualizat: |
de 4740 ori |

|
|
597.32 kb |
de 4740 ori |

|
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11266
|
Trimis: 12 Iun 2013 21:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
O-GPS scrie pe tine .
Pozele sunt la f2.8? La 200mm e la fel de bun?
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Iun 2013 22:22 Download mesaj |
|
|
|
E la F2,8. Altfel nu cred ca aveam vreo stea, sau erau numai dungi.
Din cate am facut pana acum, pare la fel de bun. Dar o sa mai fac teste sa vad ce iese.
Cat despre O-GPS, deocamdata ma abtin. As prefera un Pentax 10-17mm fisheye, cand mai strang ceva banuti. Si pentru tracking ma gandesc eventual si la o solutie homemade. Dar asta o sa decid in viitor.
Tu ai mai facut ceva cu O-GPS?
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 12 Iun 2013 23:43 Download mesaj |
|
|
|
N-am mai facut nimic ca e nor.
Cand mi-am luat tamronul aveam de ales intre el si sigma, erau aproape identice doar anumite pareri dadeau sigma mai soft la 200mm, ori eu aici vroiam sa fie sharp. Pana la urma am decis simplu: l-am luat pe ala mai ieftin.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 13 Iun 2013 00:48 Download mesaj |
|
|
|
Eu cautam un Tamron second, si nu am gasit. In schimb am gasit un stoc de obiective bune, si nu puteam decat sa iau tot. DFA 100 Macro, Sigma 10-20 F3,5, DA 35mm F2,4, plus kitul K-5. M-au usurat bine de tot la buzunar, dar a meritat.
Sper ca in timp sa fac teste cu toate, si poate conving si pe alti amatori de foto si astrofoto de calitatile si avantajele sistemului Pentax.
Si sa revin la review, cu cateva date tehnice.
Acest obiectiv are aproape 1,4kg, si la inceput mi s-a parut foarte greu. Credeam ca e imposibil sa fac o fotografie stabila fara un timp de expunere foarte scurt, 1/300s, sau mai mic. Dar in circa o saptamana mana s-a obisnuit cu greutatea, mai ales dupa ce camera a devenit un pic mai grea, odata ce am adaugat un grip vertical. Astfel am capatat un centru de greutate mai apropiat de aparat, si mai ales, o suprafata de prindere pe camera mai mare, mai ales avand in vedere palmele mele, destul de mari.
Obiectivul nou costa, atunci cand era pe piata, circa 3200 lei (nu mai stiu exact). Deci mult mai putin decat fratii sai de la Nikon sau Canon, care sunt pe la 2000 de euro.
Este o mica namila. Eu sunt obisnuit sa tin tot timpul parasolarul pe obiective in pozitie de lucru, pentru ca e cea mai buna protectie. In aceasta pozitie, obiectivul masoara cam 260mm lungime, iar cu tot cu camera, 320mm. Cam mare pentru o geanta foto. Iar diametrul maxim e de peste 100mm, in zona parasolarului.
Unul din atributele mult apreciate ale acestui obiectiv este prezenta unui ambreiaj pe focalizare, care permite reglajul manual al acesteia in timp ce este conectata si cea automata, din camera. Astfel, fotograful poate modifica manual focalizarea oricand, fara sa fie nevoit sa schimbe setarea din comutatorul dedicat. La fel ca la Nikonul si Canonul de 2000 de euro.
Cam atat despre date tehnice. Voi reveni, sper cat mai curand, cu niste fotografii ale Lunii, dar poate si cu altele ale unor constelatii.
PS. Scuze pentru postarile astea asa lungi, dar nu stiu cum reusesc, in pofida faptului ca imi place sa fiu cat mai lapidar posibil. Si cei care mai vorbesc cu mine pe PM stiu asta.
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 13 Iun 2013 23:33 Download mesaj |
|
|
|
Bune f2.8-urile, dar grele/mari, mai ales ca merg si pe FF. Si cand te gandesti ca eu l-am luat ca obiectiv pt. calatorii, am carat de el 12 ore pe zi, zile la rand. M-am obisnuit. Singurul lui defect e ca nu e superwide, in rest mi-e greu sa renunt la el. E misto ca sigma poate focus manual cat timp e pe auto, tamron-ul n-are si simteam nevoia cu k100d-ul, acum cu k5 pare ca e mai sigur pe el, enervant chiar cu subiectele statice.
Deocamdata am reusit sa iau un A50 1.7, cu care am facut si eu astrofoto din mana , ratasem 1.2-ul ala la mustata. Din pacate vad ca asta nu prea atinge infinitul, trebuie sa umblu putin la el sa-l conving.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 14 Iun 2013 02:41 Download mesaj |
|
|
|
Din ce stiu la Tamron trebuie sa tragi de inelul de focus, ca sa intre in manual.
Bun A50. Din pacate, problema asta cu infinitul am mai vazut-o la ceva obiective. La unele cred ca e mai usor de rezolvat, ca au mai multe distantiere fine in interior. Stiu ca am desfacut un Pentax 18-250, luat de defect, si ramas asa, ca nu am putut sa-l repar la primele incercari. Nu stiu insa cum e cu obiectivele mai vechi, genul lui A50. Oricum, bine ca mi-ai zis, ca si pe mine ma tenteaza sa iau un 50 mai luminos decat F2.
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 16 Iun 2013 17:17 Download mesaj |
|
|
|
Ieri seara am mai facut niste teste cu acest obiectiv. mai precis spre dimineata. de data asta am scos filtrul UV, si lucrul asta se vede imediat in haloul violet care inconjoara stelele. Mai ales ca, pentru a scoate din culoarea portocalie a cerului, am setat balansul de alb pe tungten, si acest lucru a influentat redarea culorilor, si parca si zgomotul de fond care e mai pronuntat decat la altele facute cu filtru, dar pe care le-am focalizat mai prost.
Focala 200mm, F2,8, ISO 2000, expunere 1,6 secunde cu bias -0,3EV, crop 1/1 neprelucrat.
In seara asta sper sa am cer sa pozez si Luna.
|
987.42 kb |
de 4621 ori |

|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 20 Iul 2013 03:00 Download mesaj |
|
|
|
Dupa o lunga asteptare, am reusit sa fac, printre ceva nori, si cateva fotografii ale Lunii. Nu sunt insa sigur de focalizare, pentru ca in Lifeview imaginea e inecata in lumina, si a trebuit sa fac focalizarea prin vizor. Cam greu. Si nu am avut timp sa fac un test si cu un teleconvertor.
Pun mai jos doua imagini, prima la F 2,8, a doua la F 5,6, neprelucrate, si cropuite, aduse 1/1.
Evident, aceste fotografii nu pot face concurenta celor obtinute cu un telescop, si e normal la o focala de 200mm, si la vreo 18 lentile cate sunt in acest obiectiv. Le-am facut doar ca test pentru aberatii, si performante optice generale.
|
29.45 kb |
de 4597 ori |

|
|
32.22 kb |
de 4597 ori |

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 20 Iul 2013 10:56 Download mesaj |
|
|
|
dragos.n a scris: | ..pentru ca in Lifeview imaginea e inecata in lumina.. | Cred ca poti face lock la expunere.
|
|
Sus |
|
 |
mflorian Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011 Mesaje: 473
|
Trimis: 20 Iul 2013 12:01 Download mesaj |
|
|
|
dragos.n a scris: | Nu sunt insa sigur de focalizare, pentru ca in Lifeview imaginea e inecata in lumina, si a trebuit sa fac focalizarea prin vizor. | Autofocus?
_________________ Celestron C8 SGT XLT Advanced GOTO
Nikon D7000 |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 20 Iul 2013 13:06 Download mesaj |
|
|
|
Valy, eu sunt inca nou pe K-5 si functia asta de care zici nu am descoperit-o.
Mflorian, nu am vrut sa utilizez autofocusul. Si oricum, la distanta asta, si la diferenta aia de luminozitate, nu stiu daca ar fi dat rezultate bune.
|
Sus |
|
 |
mflorian Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011 Mesaje: 473
|
Trimis: 20 Iul 2013 17:44 Download mesaj |
|
|
|
Cred că merită să încerci. Mai ales la lună.
_________________ Celestron C8 SGT XLT Advanced GOTO
Nikon D7000 |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|