Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236169 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2872 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Romero Gumendo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
psyche Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2006 Mesaje: 6
|
Trimis: 19 Dec 2006 21:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: La inceput de drum |
|
|
|
Salutare tuturor!
M-am bucurat foarte mult cand am gasit acest forum si sper ca veti avea putina rabdare sa cititi aceste randuri si sa imi dati un sfat.
Pasionat fiind de putin timp de astronomie, intai am citit vreo 2 carti pt incepatori despre cer, si cateva articole pe net despre instrumente optice, mi-am "bricolat" chiar o planisfera . Acum am strans putini bani si as vrea sa fac pasul urmator sa imi iau un instrument. Ce sa zic, avand in vedere ca majoritatea obs le voi face din Bucuresti, cu iesiri ocazionale din oras (gen de 2-3 ori pe luna) elementele pe care le pot observa sunt limitate (probabil in principal planete). In al doilea rand, si portabilitatea este un aspect important. Pe scurt, eu m-am gandit sa incep cu un refractor, cu un skywatcher 70/900, cum este cel de aici (ultimul pe pagina): http://www.instrumenteoptice.ro/lunete.php. Voi ce parere aveti? Credeti ca ma va tine ocupat o perioada de timp pana voi avea mai multi bani si pana voi invata mai multe despre astronomie, sau arunc banii aiurea si o sa imi omoare din fasa noul hobby? |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 19 Dec 2006 21:27 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Daca vrei sa faci astronomie doar din Bucuresti, mai bine apuca-te de skateboard . Daca vrei foarte tare sa te ocupi de astronomie pune-ti in cap sa iesi din Bucuresti macar o data pe luna (sau pe Marte ). O luneta 70/900 e un inceput foarte bun. Luna si Jupiter o sa te tina ocupat o vreme. |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 19 Dec 2006 21:40 Download mesaj |
|
|
|
O luneta de 70mm e buna, insa e cam mica. Poti vedea planetele, luna, soarele si cateva obiecte deepsky stralucitoare si cam atat. In 2-3 luni cam termini de observat tot ce se poate cu ea. La banii pe care ii dai pe o luneta de 70mm, mai bine ia un reflector newtonian de 114mm sau 130mm, neaparat cu oglinda parabolica. Ca greutate va fi cam la fel cu luneta de 70mm, doar ca tubul va fi mai scurt, iar apertura mai mare.
Cateva sugestii: http://www.telescoape.3x.ro/reflectoare.htm |
|
Sus |
|
 |
psyche Membru

|
Trimis: 19 Dec 2006 21:58 Download mesaj |
|
|
|
Intr-o lume perfecta mi-ar fi placut sa pot sa ies undeva cel putin o data pe saptamana, dar din nefericire momentan nu mi-o permite timpul, asa ca va trebui sa ma multumesc cu cele 2 week-end-uri in medie pe luna pe care le petrec in afara orasului. Din pacate astea sunt compromisurile pe care trebuie sa le facem
skywatcher, multumesc de info, ma voi gandi si la un reflector, am vazut ca sunt foarte populare, dar ma gandeam ca la bugetul meu, imaginile produse de un refractor sunt mai crisp decat cele ale unui reflector (din aceeasi gama de pret), mai ales avand in vedere si conditiile nu tocmai bune de observatie |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 19 Dec 2006 22:08 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | dar ma gandeam ca la bugetul meu, imaginile produse de un refractor sunt mai crisp decat cele ale unui reflector (din aceeasi gama de pret), mai ales avand in vedere si conditiile nu tocmai bune de observatie |
La bugetul tau eu nu as pune problema de crisp sau nu. Criteriul important in astronomie este sa aduni cat mai multa lumina, deci un telescop cu un obiectiv cat mai mare. Tu vrei sa vezi cat mai bine obiectele, deci un obiectiv mai mare este solutia. Si un reflector newtonian precum modelul 13065PEQ2 are imagini crisp. Direfenta este insa: mai multe detalii, rezolutie mai mare, mai multa lumina adunata, mai multe obiecte ce pot fi vazute, luminozitatea mai mare a obiectelor. Chiar daca te vei uita doar din Bucuresti cu telescopul, imaginile dintr-un reflector de 130 sunt mai bune decat intr-un refractor de 70mm, vei vedea mai multe obiecte, cu mai multe detalii. |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2287
|
Trimis: 19 Dec 2006 22:58 Download mesaj |
|
|
|
Eu iti recomand tot un telescop newton cu oglinda minim de 114mm. Este ce putin de 2X mai buna ca o luneta. Daca gasesti mai bine ia-ti doar tubul optic si fa-ti o montura dobson si asa o sa ai un intrument care sa il folosesti cam 2 ani cel putin de 4 ori pe luna.
La aceiasi bani o sa ai mai multe probleme cu o luneta decat cu un telescop. Si daca iti iei o montura eq sa fie minimi eq3 fiindca restul o sa iti dea destule vibratii la puteri mari de marire.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
psyche Membru

|
Trimis: 19 Dec 2006 23:09 Download mesaj |
|
|
|
Am inteles. In concluzie va trebui sa imi modific putin optiunile si sa ma orientez spre un reflector 114/500. Ce ciudat este cand esti aproape convins ca sti cam ce ar fi cel mai bun pentru tine si constati ca lucrurile de fapt nu stau chiar asa. Multumesc pentru sfaturi  |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 19 Dec 2006 23:37 Download mesaj |
|
|
|
Nu de 500mm ci de 900mm, e mult mai bun.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
psyche Membru

|
Trimis: 19 Dec 2006 23:49 Download mesaj |
|
|
|
Am ramas la cel de 500 datorita oglinzii parabolice. |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 20 Dec 2006 00:13 Download mesaj |
|
|
|
Bun, tu faci ce crezi de cuvinta dar eu as merge pe 900mm.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
psyche Membru

|
Trimis: 20 Dec 2006 00:27 Download mesaj |
|
|
|
Scuze, cred ca am fost inteles gresit. Am vrut sa spun ca optiunile imi sunt limitate la cel de 500 datorita oglinzii. Bine, probabil eu ca un noob total ce sunt nu as putea face diferenta dpdv vizual intre o oglinda sferica si una parabolica  |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 20 Dec 2006 00:31 Download mesaj |
|
|
|
Iti spun si eu cite ceva, vad ca esti incepator.
1. Asfel de sfaturi primite de pe un forum, sint intotdeauna subiective, multi de aici au anumite interese, eu am observat sirul si tendintele discutiilor.
2. Un reflector 114/500, nu cred ca ar produce imagini planetare prea bune. Chiar si daca e etichetat cu oglinda parabolica, la un F/D=~4,4 parabolizarea e mai dificila.
3. Din experienta mea iti spun ca pentru inceput ar fi mai buna o luneta, pe montura azimutala, cu un diametru de 80mm (sau 70mm) cu F/D=10..13. Obiectele nebulare, oricum necesita diametre mai mari, si observatii din afara oraselor.
Am inteles ca cei de la AlcoR din Bucuresti, iti ofera posibilitatea de a inspecta si testa instrumentul inainte de cumparare (si obs. terestre sint bune). Am vazut monturi azimutale, care au reglaje fine, acelea sint bune.
Tine minte un lucru: o luneta odata cumparata, o vei putea utiliza si pentru observatii terestre, folosind acea oglinda ce rabate fasciculul la 90deg (chiar daca stinga dreapta se inverseaza). Cu un telescop de 114mm ce faci cind vrei sa-ti iei altul mai mare?
Urmatorul pas ar fi un reflector de 150 sau 200mm diametru.
Eu am inceput cu o lentila de ochelari de +1, diafragmata la 30mm, am descoperit apoi in mine mari pasiuni pentru optica, slefuire oglinzi, astronomie, nu am regretat niciodata, faptul ca am ales drumul mai dificil, si progresiv.
4. Prin ideile astea nu vreau sa aduc atingere nimanui, in final tu faci cum consideri ca iti este mai bine.
Succes! |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 20 Dec 2006 00:52 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Un reflector 114/500, nu cred ca ar produce imagini planetare prea bune. Chiar si daca e etichetat cu oglinda parabolica, la un F/D=~4,4 parabolizarea e mai dificila. |
Tu nu crezi pentru ca nu ai vazut, insa eu am folosit asa ceva, si nu o singura data si nu unul. Odata ce stapanesti colimarea si l-ai colimat cum trebuie, imaginile planetare inte 150X si 200X sunt chiar foarte bune. Pe CN gasesti multe pareri bune referitor la acest instrument.
Pentru un incepator in opinia mea si a altora o luneta de 70 sau 80mm este prea mica pentru a produce acel wow care sa tina treaza pasiunea si mai ales sa o tina treaza o perioada mai indelungata. Obiectele ce dau imagini bune intr-o asemenea luneta se termina repede. Faptul ca in Romania au fost perioade grele mai demult si cine vroia sa faca astronomie isi facea lunete din lentile de ochelari si alte improvizatii, nu trebuie sa se repercuteze asupra noilor veniti in acest hobby prin indrumarea lor spre instrumente mici. Toti stim ca apertura este cea mai importanta, asa ca daca se poate ca un incepator sa aiba un telescop cu o apertura mai mare de ce sa nu isi ia asa ceva.
Citat: | Cu un telescop de 114mm ce faci cind vrei sa-ti iei altul mai mare? |
Exact ce faci si cu o luneta cand vrei sa iti iei un instrument mai mare: il vinzi, il pastrezi, il folosesti pentru anumite tipuri de observati (sesiuni scurte de observatii), dai cadou etc.
@psyche: cauta pe forumul acesta si este undeva o discutie tehnica mai detaliata despre oglinzile sferice si cele parabolice. Oglinzile sferice au aberatie de sfericitate, nu au un punct focal determinat, rezultand in imagini nefocalizate, cetoase. De aceea oglinda parabolica este de dorit. Insa intre un instrument de 114mm f=500 si un instrument de 130mm f=650 eu as alege pe cel de 130mm: apertura mai mare, focala mai lunga, raport focala/diametru mai mare care face nu chiar asa de critica colimarea, iar coma la marginea campului vizual este minima la 130mm f/5. |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 20 Dec 2006 01:13 Download mesaj |
|
|
|
@skywatcher
Eu nu duc nici o munca de convingere aici, omul e liber sa aleaga, cu un 114mm nu poate avea sperante prea mari ca va vedea, structura galaxiilor. Eu stiu care e difereanta de la 60 la 150mm.
Despre luneta am zis mai sus, e durabila toata viata, si mult mai comoda la observatii terestre.
La rubrica de slefuire a oglinzilor (si in general), am incercat sa dau sfaturi avind intentii cit mai clare si sincere. Nu vreau ca cineva sa se loveasca de problemele care le-am avut eu. |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 20 Dec 2006 01:26 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Eu nu duc nici o munca de convingere aici, omul e liber sa aleaga, cu un 114mm nu poate avea sperante prea mari ca va vedea, structura galaxiilor. Eu stiu care e difereanta de la 60 la 150mm. |
Ce crezi ca vreau sa il lamuresc pe psyche? Ca la aceeasi bani in loc de 70mm-80mm si-ar putea lua 130mm cu care va vedea mai multe? Interese ascunse? Sau sfat sincer?
Nici cu 150mm nu vezi structura galaxiilor. Poate cu 250mm incepi sa mai vezi ceva urme de structura.
Ca luneta e mai comoda la observatii... permite-mi sa ma indoiesc de afirmatia asta: daca tubul lunetei e lung si nu ai un trepied caruia ii poti lungi picioarele suficient de mult si sa ramana solid atunci vei ajuge de cele mai multe ori sa ingenunchezi sau sa stai pe jos sa te uiti prin ocular (daca nu ai scaun reglabil). Prefer sa stau pe scaun chiar si nereglabil sau in picioare si sa ma uit fara contorsiuni printr-un reflector. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|