Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234796 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2851 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
bogdanbacila Membru

Data inscrierii: 11 Aug 2010 Mesaje: 939
Motto: Where there's a will there's a way Localitate: Timisoara
|
Trimis: 24 Feb 2013 20:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: Curatare binoclu Carl-Zeiss Jena Deltrintem 8x30 |
|
|
|
Salut colegi,
Astazi am achizitionat un bioclu second-hand, model Carl-Zeiss Jena Deltrintem 8x30.
Optica se prezinta execelent, fara nici o zgariatura sau mucegai... dar are totusi o problema: "inelul" de focus se invarte in gol... de unde deduc ca ar fi o problema la fixarea acestuia pe melc...
De aceea va intreb pe voi, ce credeti ca ar putea fi, si cum s-ar putea repara ?
Inca o intrebare: se poate desface si curata, de un "ne-profesionist" ca mine ? ca sa fiu mai exact, as fi interesat sa stiu cam unde ar trebui sa am grija, si ce ar trebui sa am in vedere, sa nu il stric mai mult decat e...
Daca nu se poate repara, voi ramane macar cu niste lentile de o optica excelenta.
Am reusit sa desfac ocularul drept.. mai exact prima parte, pe care ne sprijinim cand privim prin binoclu... apoi am scos afar ocularul, care se prezenta ca un tub, usor unsuros...partea de sus a ocularului era fixata de o.. sa ziceam piulita...care dupa defiletare, a lasat sa cada lentila finala a ocularului, care este un acromat tratat antireflex...
Nah, dupa o curatarea, l-am asamblat la loc, si o facut cateva teste, pe obiecte apropiate, unde ramasese focusat... contrastul este excelent, iar obiectele se vad luminate si foarte clare... de unde spun ca are o optica foarte buna, si nu as vrea sa il fac bucati...
sper ca ma puteti ajuta cu niste sfaturi, si eventual solutii de curatare a acestor obiecte delicate.
multumesc, si cer senin,
Bogdan.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
497.7 kb |
Vizualizat: |
de 8034 ori |

|
|
654.74 kb |
de 8034 ori |

|
|
649.61 kb |
de 8034 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
MiroJenu Membru

Data inscrierii: 31 Mai 2010 Mesaje: 184
Motto: Per aspera ad astra Localitate: Cluj Napoca
|
Trimis: 24 Feb 2013 22:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: Curatare binoclu |
|
|
|
Un binoclu desfacut in bucati inseamna mai mult ca sigur ca l-ai decolimat.
1)Partea mecanica se poate curata cu sprayul WD 40 si apoi se sterge cu o carpa, se spala cu alcool, se lasa sa se usuce.
Surubelele si filetele din binoclu pot fi intepenite (atunci lasi wd 40 intr-un mic recipient de unde cu o pipeta mica pui la filete si suruburi(sa nu ajunga pe componentele optice!) astepti 5-10 minute si desfaci suruburile sau filetele.( ai nevoie de surubelnite , clesti mici , pensete, o banda de cauciuc sau banda adeziva).
Unele filete se pot desface folosind numai un subler mic( cele 2 ciocuri vor intra in 2 crestaturi facutedin fabrica pe inelele filetelor) (sau confectionezi un dispozitiv ca cel folosit de ceasornicari pt desfacere capace ceasuri mecanice).
La desfacere tuburi oculare sau tuburi obiective binoclu nu strange tare de ele ci foloseste banda de cauciuc pe care o "bobinezi" pe ele fiind asa mai usor de desfacut.
2) Partea optica se poate curata initial ( daca e foarte murdara in jet de apa calduta si utilizand o carpa de bumbac se poate inmuia si cu putin detergent slab.
Apoi se clateste cu apa distilata.
Se pot folosi de asemenea servetele speciale( de hartie) ce se vand la magazine de optica(ochelari); mai este si un spay la ei pr curatit optica, sau mai sunt lavete.
Observatii
a)Atentie la lentilele lipite (obiectivae si mai sunt si in oculare!) sa nu ajunga lichide la interstitiu.
Atentie cand demontezi sa nu uiti pozitia lentilelor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! si a prismelor!!!!!!!!!!!
b)Daca ai demontat prismele atunci mai mult ca sigu ca ai decolimat binoclul!!!!
c)Poti incerca curatirea fara sa demontezi prismele.
d)De asemenea poti curata obiectivele fara sa le scoti de pe tuburile binoclului( daca le scoti e posibil ca din nou sa decolimezi binoclul , noteaza pozitia obiectivelor ca sa sti sa le pui identic ca la inceput!!!
e)Fa exercitii pe un binoclu de valoare mica ca sa vezi ce si cum.
_________________ Cer senin la observatii
binoclu ,IOR 7X40, IOR 10X40, Zeiss , ZOMZ BPB1 7x50 |
|
Sus |
|
 |
bogdanbacila Membru

Data inscrierii: 11 Aug 2010 Mesaje: 939
Motto: Where there's a will there's a way Localitate: Timisoara
|
Trimis: 24 Feb 2013 22:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Mersi frumos de raspuns.
Am notat, si WD40 am, mai am nevoie de apa distilata si laveta de bumbac.
Restul de surubelnite si alte scule...fac rost.. voi posta aici dupa ce am reusit sa fac ceva..
Mersi, si cer senin,
Bogdan.
|
|
Sus |
|
 |
MiroJenu Membru

Data inscrierii: 31 Mai 2010 Mesaje: 184
Motto: Per aspera ad astra Localitate: Cluj Napoca
|
Trimis: 24 Feb 2013 23:09 Download mesaj |
Titlul subiectului: Reparatie binoclu |
|
|
|
Nr meu de telefon:
0755835515 ca sa vorbim caci mai sunt niste lucruri importante care trebuie sa le stiti pt reparare binoclu( pt a evita necazuri mari decolimare si nu numai).
_________________ Cer senin la observatii
binoclu ,IOR 7X40, IOR 10X40, Zeiss , ZOMZ BPB1 7x50 |
|
Sus |
|
 |
renegatul Membru

Data inscrierii: 20 Noi 2008 Mesaje: 145
|
Trimis: 28 Iul 2013 18:06 Download mesaj |
|
|
|
Parerea mea ,dupa mai multe curatari e ca majoritatea mizeriei se adun ape partile exterioare ,deci prima data curatati-le pe astea , cu aer comprimat, apoi cu pensula moale ,apoi cu betisoare de vata si solutie de curatat geamuri, e mai buna ca alcoolul, fie iso fie spirt, lasa dare sau o pelicula , ala de geam nu.
Fara presiune de la mijloc circular spre exterior ,si de fiecare data alta vata.
Ocularele le puteti indeparta cel mai simplu daca desfaceti capacul central al puntii ,partea de obiectiv,apoi surubul de sub capac si deja se trace puntea ocular prin miscarea focuserului afara, nu este nevoie de colimare.
Obiectivele eu nu le-as dessuruba daca e colimat, nu mai veti reusi sa le asamblati cu au fost ,nici cu tuburile portobiectiv cu tot.
Prismele daca au praf ,nu e grav daca e depunere mat albicioasa e greu de indepartat ,mie nu mi-a reusit niciodata un rezultat cu care sa fiu EU multumit.
Cu WD40 am reusit toate binoclurile mele cu focuser intepenit sa le desfac ,ajunge mai de multe ori cate o picatura de ambele parti ale rotii focusoare si timp pana se prelinge uleiul in filet, chiar si cateva zile sa asteptati.De obicei nu e nevoie sa reungeti sistemul, ajunge wd40-ul pentru viitor+ restul de vaselina care l-a spalat si luat cu el in filet.
Bafta
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9719
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Iul 2013 23:06 Download mesaj |
|
|
|
Dacă roata de focalizare se învârte în gol e posibil să fie înțepenit melcul. Problema e dacă a fost forțată pentru că atunci ar putea să fie stricat filetul în interior. Încearcă să pui wd40 cu o pipetă. Dacă desfaci subansamblul ocularelor nu se decolimează binoclul. Verifică cu această ocazie să nu fie murdărie în tuburile portocular și să fie înțepenite. Ocularele și obiectivele nu e nevoie să le desfaci în această fază. Curățarea exterioară e suficientă.
Atenție la remontarea ocularului cu reglaj de dioptrii. Inelul exterior are 3 șurubele mici dispuse radial care fixează inelul pe tubul filetat interior. Normal poziția de zero se reglează cu un dispozitiv special care seamănă cu o lunetă mică.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|