Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236314 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
IONUT POP Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2013 Mesaje: 8
|
Trimis: 17 Feb 2013 00:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: Constructie ocular |
|
|
|
Buna.
Ma gandesc la constructia unui ocular pe formatul 1.25" (pentu mariri undeva intre 40 si 60X) si dispun deja de o lentila ce poate fi folosita pe post de eye lens;
as mai avea nevoie insa de o lentila dublet acromat cu diametrul de 25 mm si distanta focala undeva intre 40 si 55 mm pe care ma gandesc sa o folosesc ca lentila de camp.
M-ar putea ajuta cineva cu asa ceva? Plz:P
Multzu |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 17 Feb 2013 01:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cam putine date ...
Nu ai nevoie musai de un dublet ca lentila de camp , pentru a construi un ocular decent.
Mai ales daca focala finala nu va fi prea mica.
Ce lentila vei folosi la ochi ? |
|
Sus |
|
 |
IONUT POP Membru

|
Trimis: 17 Feb 2013 14:06 Download mesaj |
|
|
|
la ochi am un dublet cu focala de 45 mm si diametrul de vreo 15 mm;
m-ar prinde bine un dublet cu diametru mare pt. camp;
ar produce o imagine mai bunicica, parerea mea. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Feb 2013 20:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu neapărat. Dacă găsești un dublet identic poți face un ocular simetric cu o focală de aproximativ 22mm. Eu am construit un ocular din două dublete recuperate, unul mai mare și unul mai mic, pe cel mare l-am amplasat la câmp și cel mic la ochi dar am obținut o focală rezultantă mare și deschiderea cam mică, focala dubletului lung fiind mare.
Dacă asociezi o lentilă plan-convexă poți obține un Kelner. Deși câmpul n-ar fi foarte mare ai putea obține un ocular utilizabil. Trebuie să ajustezi fin distanța dintre lentile și diafragma de câmp pentru a obține imaginea cea mai clară, reducând la minim aberațiile.
Poți lua lentile de la diverse aparate optice, îți recomand să citești topicul lui tamasflex:
Home made optics _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
IONUT POP Membru

|
Trimis: 18 Feb 2013 00:47 Download mesaj |
|
|
|
Am deja un ocular cu 2 dublete, per total distanta focala de aprox 10 mm, facut din lentilele acromate de la 2 oculare super de la skywatcher.
Ieri seara m-am uitat la saturn si se vedea destul de frumos, aberatii mai putine decat inainte; am putut vedea titan si rhea, desi era deasupra orizontului, in conditii de poluare luminoasa si pacla de fum deasupra orasului.
Ma gandeam ca pot face un lucru asemanator si in cazul celui de 25 mm, modificand lentila de camp cu una acromata problema e ca se gaseste greu ce vreau eu. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|