Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 28 Aug 2012 09:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: NGC7635 (Bubble Nebula), M52 |
|
|
|
In 25 si 26 august, cu 200mm F/5, Baader RCC, OAG + Lodestar, QHY9 @-10C (pe 25 aug am avut 27 grade noaptea!). In continuare am o problema optica cu sistemul, stelele sunt ovale si la expuneri scurte, pe tot cadrul. 18x5 minute fiecare R, G, B si 26x5 minute Ha, folosita ca luminanta 100% in a doua imagine. Calibrarea culorilor am facut-o cu eXcalibrator.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
432.57 kb |
Vizualizat: |
de 3857 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
368.27 kb |
Vizualizat: |
de 3857 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 28 Aug 2012 11:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
salut
daca imi permiti sa-mi dau cu parerea: RGB-ul fenomenal, insa ti-ar mai trebui cel putiin de 2x mai mult ha si dublu ca timp de expunere.
Eu nu vad probleme cu stelele in imaginile de aici, insa banuiesc ca le-ai corectat.
Daca ai optica deformata, trebuie sa scoti oglinzile afara cateva zile iar cand le remontezi ai grija sa nu strangi deloc suruburile la primara - chiar daca se misca un pic
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 28 Aug 2012 12:55 Download mesaj |
|
|
|
Necazurile au inceput cand am schimbat secundara, deci pe ea o banuiesc. Initial am lipit-o (cu silicon rosu) pe toata suprafata, acum e doar in 3 puncte si am avut grija sa fie cam 0.5mm spatiu intre oglinda si suport. Primara nu e stransa deloc, urechiusele de cauciuc respective au joc, dar o sa mai verific o data.
In stack nu se mai vede defectul ca e ingropat de erori de ghidaj si altele. Nu reusesc sa focusez la un FWHM mai bun de 3.5-4". Pe cadre luate in toate orientarile si prin filtre diferite (refocusat intre ele), stelele sunt ovale - pe tot campul, deci nu e stramb senzorul - in plus ovalele sunt la 90 grade, deci astigmatism. La test pe stea la 250x parca la fel face in jurul focusului (care nu e nici el foarte curat) deci n-as da vina pe corector. Altceva decat sa fac alt suport pentru secundara ca sa nu o mai lipesc, nu am idee ce mai pot face. Pana la urma, poate fi chiar oglinda de vina.
Multam oricand de comentarii.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11253
|
Trimis: 28 Aug 2012 13:06 Download mesaj |
|
|
|
Imi plac ambele
Legat de ogllinzi, incearca si sa lipesti secundara in centru cu o galusca ceva mai mare de silicon. Iar primara sa o asezi pe un strat subtire de polistiren, eu am taiat un cerc dintr-un ambalaj de la produsele electronice (e ca un fel de punga de plastic, alba, cam ca foile de se pun sub parchet, insa mult mai subtire) si am pus oglinda pe ea, in prealabil am scos cele trei bucati de pluta pe care statea.
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 28 Aug 2012 13:15 Download mesaj |
|
|
|
Mi se pare ca ai dreptate la toate capitolele
citat de pe starizona:
"[Astigmatism] is a fairly rare aberration and when it exists it is often the result of a poor-quality diagonal. "
Cred ca va trebui sa schimbi iar secundara...
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 29 Aug 2012 05:08 Download mesaj |
|
|
|
astigmatismul de la secundara cel mai probabil daca inainte nu ai avut probleme. poti elimina principala din ecuatie urmarind directia astigmatismului intra-extra focal si rotind principala cu 90 grade si refacand testul daca se mentine secundara e de vina. eu am inlocuit o secundara la skywatcher, am lipit-o cu banda dublu adeziva bison si nu am detectat probleme de astigmatism, secundara facuta de dl. Stanescu.
|
|
Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 29 Aug 2012 09:57 Download mesaj |
|
|
|
mie imi place bula, cam intunecata pentru gustul meu dar imi place mai ales ca ai prins si roiul
bravo!
_________________ http://sabinfota.ro |
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 29 Aug 2012 16:49 Download mesaj |
|
|
|
imi placea cea cu ha luminanta (a doua)
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2914
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 29 Aug 2012 20:51 Download mesaj |
|
|
|
superba a doua...
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 29 Aug 2012 21:21 Download mesaj |
|
|
|
Multam! O sa incerc sa mai adaug Ha si revin, cu fundalul ceva mai sus pentru toate monitoarele Acum nu mi-a facut dither din nu stiu ce motive si e cam mult zgomot.
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 11 Sep 2012 13:47 Download mesaj |
|
|
|
frumos, expuneri de 1200s sistemul meu nu duce nici 60s deocamdata
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5154
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 11 Sep 2012 16:24 Download mesaj |
|
|
|
Frumos a iesit ultima. Cred ca merge si mai mult.
La stelele foarte luminoase, observ un halou albastrui un pic descentrat fata de stelele in sine si radial fata de centrul imaginii.
Este, oare, o reflexie parazita din corectorul de coma ?
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 11 Sep 2012 17:24 Download mesaj |
|
|
|
@nobody: nu stiu de unde e acea reflexie; initial am zis ca e de la o urma de deget lasata din greseala pe filtru, se pare ca nu. E foarte suparator cu filtrul B. Cred ca nu e corectorul, arata la fel si cu RCC si cu MPCC. Neschimbate au fost camera, fereastra optica (filtru clear de la chinezi) si filtrele Baader. Pot sa incerc cu un FC astronomik si/sau sa intorc roata de filtre invers, dar imi trebuie alte distantiere si nu e urgent.
Multam!
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2914
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 11 Sep 2012 20:37 Download mesaj |
|
|
|
Splendida imaginea. E de top pe forum. Am mai facut si eu nistre expuneri in OIII la Bubble, o sa incerc un narrowband cu ce am, dar imi mai trebuie mult (si multe expuneri) sa ajung la ceva similar.
E grozav, bravo!
Are si detaliu, are si culoare si e sic.
|
|
Sus |
|
 |
|